Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Magyarország · Article.

Az új BMW S 1000 XR

Az új BMW S 1000 XR még könnyebb, még gyorsabb és még sokoldalúbb, mint elődje.

S sorozat
·
S 1000 XR
 

Press Contact.

Balazs Zambo
BMW Magyarország

Tel: +36-29-555-163

send an e-mail

Downloads.

  
Attachments(1x, ~570,31 KB)
  
Photos(62x, ~675,76 MB)
 

„Soha nem egyszerű egy olyan többszörös tesztgyőztes modell utódját kifejleszteni, mint amilyen az S 1000 XR. Ezúttal is nagy erőfeszítésünkbe került, hogy kisebb/nagyobb változtatásokkal az XR-t minden téren egy kicsivel jobbá tegyük.”

Ralf Mölleken, a jármű fejlesztéséért felelős projektmenedzser

 

Az új BMW S 1000 XR még könnyebb, még gyorsabb és még sokoldalúbb, mint elődje.

Az új BMW S 1000 XR a 2019-es EICMA kiállításon tartja világpremierjét. A bestsellernek számító, drasztikus tömeglefaragáson átesett Adventure Sport motorkerékpár a korábbiaknál is agilisabbá vált, mindemellett eddig példátlanul magas szinten ötvözi egymással a hosszú utakhoz ideális kényelmet és a sportos képességeket. Teljesen új fejlesztésű motorjával és futóművével, valamint a 226 kilogrammnyi DIN szabvány szerinti saját tömegével – ami azonos felszereltségnél10 kilogrammal könnyebb elődjénél – az S 1000 XR egy merőben új dimenziót tár fel az Adventure Sport szegmensben. Az új S 1000 XR a maga sajátos, egyedi módján egyesíti a sport- és a túramotorkerékpárok előnyeit – nem kis részben gazdag alapfelszereltségének köszönhetően, amely a következőket foglalja magában: Dynamic ESA, Pro menetprogramok, ABS Pro és DTC, Pro emelkedőasszisztens, tökéletesen leolvasható, 6,5” méretű, Connectivity funkciókkal ellátott TFT kijelző és tisztán LED-es világítási rendszer.

 

Az 5 kg-mal könnyebb, az S 1000 RR erőforrásából továbbfejlesztett és annál a középső fordulatszám-tartományban még nagyobb teljesítményt leadó motorja módosított sebességváltó-áttételekkel, valamint Motornyomaték-határolóval (MSR) felszerelt.

Az új, soros 4 hengeres motor 165 LE (121 kW) legnagyobb teljesítményét 11 000-es percenkénti fordulatszámon adja le. 114 Nm-nyi maximális nyomatéka 9250 fordulat/percnél jelentkezik. A lineáris nyomatékgörbére alapozva szélesebbre tudták venni a hasznos fordulatszám-tartományt, ami harmonikusabb járást és ezzel még kellemesebb motorozást tesz lehetővé. A 4., 5. és 6. fokozat a korábbiaknál hosszabb áttételezésű, ami pozitív hatással van a zajszintre, a fogyasztásra, valamint – különösen normál országúti sebességnél – a fordulatszámra. A simább működésű, csúszókuplungos (anti-hopping), többtárcsás nedves tengelykapcsoló mellett az új S 1000 XR-t immár Motornyomaték-határolóval (MSR) is ellátják. Az elektronikus vezérlésű MSR hirtelen gázadáskor vagy visszaváltáskor megakadályozza a hátsó kerék megcsúszását.

 

Teljesen új, közvetlen felfogatású rugóstag, valamint Dynamic ESA/Dynamic ESA Pro elektronikus futóműállítás.

A motorkerékpár egészéhez hasonlóan a futóművet is jelentős fogyókúrának vetették alá. Míg a váz és a lengőkar együttesen 2,1 kilogrammal könnyebb, a motor teherviselő szerepe minden eddiginél hangsúlyosabbá vált. Az új, kétágú lengőkar 1,6 kilogrammal csökkenti a rugózatlan tömeget – az ily módon közvetlenebbé tett kapcsolat jóvoltából különlegesen pontossá válik a jármű irányítása.

 

Az új S 1000 XR-hez már alapfelszereltségként jár a legújabb generációs BMW Motorrad Dynamic ESA elektronikus futóműállítás. A legmodernebb szeleptechnológiának köszönhetően a sokoldalú Adventure Sport motorkerékpár rendkívül dinamikus, magas szintű menetkényelemmel párosított motorozási élményt nyújt. Az opcionális Dynamic ESA Pro kétféle csillapítási módot (Road, Dynamic), valamint automatikus terheléskiegyenlítést kínál. Az S 1000 XR motorosát immár a Dinamikus fékasszisztens (DBC) is segíti a fékezési manőverek során.

 

A leg ú jabb gener á ci ó s Dinamikus von ó er ő -szab á lyoz á s (DTC) n é gyf é le menetprogrammal é s DTC Wheelie funkci ó val. ABS Pro Dinamikus f é kasszisztens (DBC) a bed ö nt é s k ö zbeni f é kez é s m é g nagyobb biztons á g áé rt.

Az új S 1000 XR négyféle menetprogramot – „Rain”, „Road”, „Dynamic” és „Dynamic Pro” – kínál. Az S 1000 XR esetében a most első ízben teljesen szabadon konfigurálható „Dynamic Pro” mód a beállítások széles skáláját kínálja. A gázreakciókon, a motorfék erősségén, az ABS és a vonóerő-szabályozás beavatkozási küszöbén túl az egykerekezés paraméterei (rendelkezésre áll például az új „Power Wheelie” beállítás is) újdonságként külön-külön állíthatók az új S 1000 XR esetében. A részben integrált, feladatát remekül ellátó BMW Motorrad ABS rendszer eleve rendkívül magas szintű biztonságot szavatol egyenes vonalú fékezés közben. A modellbe most bekerülő ABS Pro pedig még egy lépéssel tovább megy azzal, hogy a motor döntött helyzetében való fékezéskor fokozza a biztonságot.

 

Multifunkci ó s m ű szeregys é g 6,5 colos TFT kijelz ő vel a kit ű n ő leolvashat ó s á g é rt é s az inform á ci ó b ő s é g é rt.

Az új S 1000 XR műszeregysége szintén új fejlesztés eredménye. Amellett, hogy több funkcióval látták el és növelték az általa megjelenített információk mennyiségét, a mérnökök kiemelt hangsúlyt helyeztek a lehető legjobb leolvashatóságra. A zavaró fényviszonyok közepette is optimális láthatóság érdekében a képernyőt nagy felületűre tervezték. A műszeregység által kijelezett tartalmak – a különféle céloknak megfelelően – változtathatók. A Pure Ride kijelzés például a közúti motorozáshoz szükséges információkat mutatja, míg a Core kijelzés a döntéspozíció, a fékezési paraméterek, valamint a vonóerő-szabályozás megjelenítését teszi lehetővé. Rendelkezésre áll egy további kijelzés is, amely a járműstátusz áttekintésére szolgál. Az alapfelszereltség tartalmazza a praktikus, applikáción keresztüli, nyilakat alkalmazó navigációs rendszert is. A TFT kijelző kényelmesen, a kormánymarkolatokon elhelyezett MMC-vel (Motorcycle Multi Controller) vezérelhető.

 

Ú j LED-es vil á g í t ó testek é s nappali menetf é nnyel kieg é sz í tett adapt í v kanyarf é nnyel rendelkez ő Headlight Pro gy á ri extrak é nt.

Az európai piacokra kerülő új S 1000 XR motorkerékpárok mindegyik fényforrásában a legmodernebb LED technológiát alkalmazzák. Az irányjelzők és a hátsó lámpa mellett a rendszer a nagy intenzitású fényt kibocsájtó, két szimmetrikus elrendezésű LED-es világító egységet – a tompított, távolsági és parkolófényekhez – tartalmazó főfényszórót foglalja magában. Az új LED-es első lámpa még hatékonyabban világítja meg az utat. A gymeg az utat. mtó, két szimHeadlight Pro első fényszórókba integrált adaptív kanyarfények éjszakai motorozás során, kanyarodás közben jelentenek biztonsági bónuszt. Az opcionális Headlight Pro első fényszórók mindemellett tartalmazzák a nappali menetfényt, amelynek jóvoltából a motor könnyebben vehető észre nappal. A szintén gyári extra LED-es kiegészítő fényszórók hozzájárulnak a még biztonságosabb éjszakai motorozáshoz és a láthatósághoz.

 

M é g kifinomultabb é s m é g dinamikusabb kialak í t á s optimaliz á lt ergon ó mi á val é s k é t vonz ó f é nyez é ssel.

A főváz, az üzemanyagtank-borítások, valamint az ülőfelület közelében lévő idomok újfajta kialakításának köszönhetően a motoros optimálisabban tudja megtámasztani testét és jobban a motorhoz szoríthatja térdét. Ezen felül a test és a motor optimalizált érintkezési felületei, valamint az új, a kormány, az ülőfelület, valamint a lábtartók által bezárt, átrajzolt háromszög optimális ergonómiát szavatol.

 

Az új S 1000 XR dinamikus arányaival érzékletesen hangsúlyozza ki erőteljes karakterét, míg dizájnnyelvének továbbra is meghatározó részei a különleges megformálású felületek. Az, hogy a túra és a GS szegmensekből érkező megoldások sportos elemekkel keverednek, erőteljes fellépéssel ruházza fel a modellt, egyszersmind ráirányítja a figyelmet annak sokoldalú használhatóságára.

 

Az új S 1000 XR összetéveszthetetlen karaktere híven tükröződik a hozzá elérhető két különböző fényezésben is: az egyik az alapfelszereltséghez tartozó szürke, a másik pedig a feláras piros/alumínium.


 

Az ú j BMW S 1000 XR f ő bb jellemz ő i:

 

 • A korábbiaknál 5 kilogrammal könnyebb, újonnan kifejlesztett, az S 1000 RR erőforrásának alapjaira épülő, a középső fordulatszámtartományban nagyobb teljesítményt leadó, optimálisabb motorozhatóságot biztosító soros 4 hengeres motor, valamint módosított váltóáttételezés a 4–6. fokozatok között.

 

 • Kimagasló teljesítmény és nyomaték: 11 000-es percenkénti fordulatszámon jelentkező 165 LE (121 kW) és 114 Nm 9250 ford./percnél.

 

 • Lineáris nyomatékgörbe: még jobban kimotorozható teljesítmény a teljes fordulatszám-tartományban.

 

 • Új fejlesztésű, Flex Frame vázzal ellátott felfüggesztés, amellyel a motor még inkább teherviselő elemmé vált.

 

 • Jelentős előrelépés az ergonómia terén a FlexFrame váznak köszönhetően.

 

 • Dynamic ESA alapfelszereltségként, illetve kétféle csillapítási módot (Road, Dynamic) kínáló Dynamic ESA Pro és automatikus terheléskiegyenlítés gyári extraként.

 

 • Új, az eddigieknél 19%-kal könnyebb, közvetlen felfogatású rugóstag a még közvetlenebb visszajelzés érdekében.

 

 • Dinamikus fékasszisztens (DBC).

 

 • Az elődmodellnél 10 kilogrammal alacsonyabb, 226 kilogrammos saját tömeg (kiegészítő felszereltségek nélkül).

 

 • j, könnyebb, az EU5 emissziós szabványnak megfelelő kipufogórendszer.

 

 • Új, 6 tengelyes érzékelőegység.

 

 • Dinamikus vonóerő-szabályozás alapfelszereltségként.

 

 • DTC Wheelie funkció alapfelszereltségként.

 

 • Motornyomaték-határoló (MSR) és motorfékerősség-szabályozó funkció alapfelszereltségként.

 

 • ABS Pro alapfelszereltségként a még döntött pozícióban is fokozott biztonságért. Dedikált eső mód lapos féknyomás-gradienssel.

 

 • Négy különböző menetprogram – „Rain”, „Road”, „Dynamic” és „Dynamic Pro” – alapfelszereltségként.

 

 • Pro emelkedőasszisztens alapfelszereltségként.

 

 • Gyári extraként elérhető HP Pro váltóasszisztens a gyors, kuplungolás nélküli fel- és visszaváltásokhoz.

 

 • Elektronikus sebességtartó automatika gyári extraként.

 

 • Új, 6,5 colos műszeregység könnyen leolvasható, négy különböző összetételű tartalmat megjeleníteni képes TFT kijelzővel.

 

 • Kizárólag LED-es fényforrásokat alkalmazó világítási rendszer.

 

 • „Komfortindex” funkcióval ellátott irányjelzők.

 

 • Nappali menetfénnyel kiegészített Adaptív kanyarfény az opcionális Headlight Pro első fényszóró részeként.

 

 • Teljesen áttervezett idomozás a még dinamikusabb dizájn, az optimalizált aerodinamikai tulajdonságok, valamint a még tökéletesebb szél- és esővédelem érdekében.

 

 • Kétféle fényezés a forgalmazás kezdetén: szürke és piros/alumínium (felár ellenében).

 

 • A korábbiaknál nagyobb választékban elérhető eredeti BMW Motorrad kiegészítők és gyári extrák.

 

 • Koffertartó szériafelszereltségként.

 

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Bejelentkezés
 

BMW Group Streaming.

ANNUAL ACCOUNTS PRESS CONFERENCE

Munich, 18 March 2020. 
Here you can see the webcast of the BMW Group Annual Accounts Press Conference 2020.

Open Streaming Page

Add your filter tags.

Sajtóközlemény
Sajtóanyag
Beszéd
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Bejelentkezés