Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Magyarország · Article.

„Segít ébren tartani az ösztöneimet” – Philipp Eng a verseny-szimulátorról

Philipp Eng, a BMW tehetséges pilótája mindenféle kormány mögött megállja a helyét: diadalmaskodott már formaautóval és számos különböző BMW versenysorozatban, a BMW M4 DTM-től kezdve, a BMW M8 GTE-n keresztül, egészen a BMW M6 GT3-ig. A 2020-as idény tavaszi versenyhétvégéit azonban a koronavírus miatt otthonában tölti, így az egyetlen hely, ahol fejlesztheti képességeit, a verseny-szimulátor.

BMW Motorsport
·
Sim Racing
·
Sport
 

Press Contact.

Andras Salgo
BMW Magyarország

Tel: +36-29-555115

send an e-mail

Downloads.

  
Attachments(1x, ~73,05 KB)
  
Photos(4x, ~6,98 MB)

Philipp Eng, a BMW tehetséges pilótája mindenféle kormány mögött megállja a helyét: diadalmaskodott már formaautóval és számos különböző BMW versenysorozatban, a BMW M4 DTM-től kezdve, a BMW M8 GTE-n keresztül, egészen a BMW M6 GT3-ig. A 2020-as idény tavaszi versenyhétvégéit azonban a koronavírus miatt otthonában tölti, így az egyetlen hely, ahol fejlesztheti képességeit, a verseny-szimulátor.

A koronavírus miatt elnapolt versenyhétvégék helyét az ugrásszerű népszerűségnek örvendő verseny-szimulátorok vették át a 2020-as idény versenynaptárában: több versenysorozat is megtartotta már első megmérettetését a virtuális térben. Philipp Eng, a BMW osztrák pilótája március 21-én bekerült a csúcskategóriás „THE RACE All-Stars Esports Battle” utolsó csoportjába, egy nappal később harmadikként végzett a Forma-1 első virtuális futamán, az „F1 Esports Virtual Bahrain Grand Prix”-n, április első hétvégéjén pedig a Nürburgring Nordschleife aszfaltcsíkján megrendezett 3-órás megmérettetésen a második helyre hozta be csapattársaival a BMW Z4 GT3 versenyautót.

„Hálás vagyok, amiért van egy saját verseny-szimulátorom otthon. Manapság, amikor mindenkit arra kérnek, hogy maradjon otthon, ez az egyetlen adrenalin-forrásom. A virtuális versenyen segítségével nem zökkenek ki a kerékvágásból, főleg szellemileg nem. Igaz, hogy a szimulátor nem teljesen ugyanolyan, mint egy valódi versenyautó, mégis segít ébren tartani az ösztöneimet. A verseny-szimulátor számomra nem csupán szórakozás, hanem valódi segítség ahhoz, hogy profi pilótaként még tovább fejlődjek” – nyilatkozta Philipp Eng.

A verseny-szimulátoroknak a BMW Motorsport háza táján is komoly szerep jut

A BMW Motorsport idejekorán felismerte a verseny-szimulátorokban rejlő lehetőségeket, így pilótáit két virtuális platformon is képzi. Az iRacing platformon a BMW gyári pilótái a világ legjobb virtuális versenyzőivel mérik össze tudásukat időről időre, legtöbbször BMW M8 GTE versenyautók volánja mögött. Március 21-én, az „IMSA Super Sebring Saturday” virtuális futamán Bruno Spengler az első, Nick Catsburg a második, Jesse Krohn pedig a harmadik helyen ért célba ezzel az autóval. A Nürburgring Nordschleife hosszú távú virtuális megmérettetéseit ugyancsak az iRacing platformon rendezik. A második platform az rFactor 2, amely a BMW Junior Programban résztvevő tehetségeknek nyújt bizonyítási lehetőséget a „BMW SIM M2 CS Racing Cup” megmérettetésein.

„A BMW Motorsport megjelenése véleményem szerint hatalmasat dobott a verseny-szimulátorok népszerűségén. Amikor egy ilyen nagy gyártó beszáll egy sorozatba, az emberek felkapják rá a fejüket és egyre több verseny szerveződik” – mondta Philipp Eng, aki szerint az önálló sportággá nőtt verseny-szimulátorok a jövőben egyre szélesebb körben terjedhetnek el. „Motorsport-rajongóként a következőt vallom: miután délután megnéztem élőben a DTM nürburgringi futamát, miért ne kapcsolódhatnék be este a verseny-szimulátorok sebringi megmérettetésébe?” – tette fel a kérdést az osztrák pilóta.

Eng első verseny-szimulátorát még ragasztószalag tartotta

Philipp Eng már tinédzserként megismerkedett az autóversenyzés virtuális világával. „17 éves voltam, azt hiszem. A számítógépemen játszottam, úgy, hogy a kormányt az asztalra, a váltó pedig magam mellé, egy stóc munkafüzetre raktam. A pedálsort ragasztószalaggal rögzítettem a padlón” – mesélte a fiatal pilóta, aki szerint a verseny-szimulátorok az elmúlt években folyamatosan fejlődtek, az utóbbi hónapokban azonban a népszerűségük is ugrásszerű növekedésnek indult. Philipp Eng ma már nem munkafüzetek és ragasztószalagok segítségével űzi a virtuális versenysportot, hiszen a piacon kapható egyik legjobb felszerelést tudhatja magáénak.

A profi pilóták azonban még így sem szállhatnak versenybe a világ legjobb virtuális versenyzőivel. „Ez főként annak a hihetetlen mennyiségű időnek tudható be, amelyet ezek a srácok a verseny-szimulátorokban töltenek” – magyarázta Eng. „Leginkább az állóképességhez tudnám ezt hasonlítani: ha rendszeresen edzek és megteszek hetente mondjuk 350 kilométert kerékpáron, kiváló lesz az állóképességem. De ha egy verseny miatt kihagyok két hetet, az edzettségi szintem azonnal leesik. Ugyanez a helyzet köztem és a virtuális versenyzők között, hiszen én nem ülök rendszeresen a szimulátorban, ahogy a legjobbak” – tette hozzá.

Philipp Eng szerint ugyanakkor nem törvényszerű, hogy a legjobb virtuális versenyzők egy valódi versenyautóban is megállnák a helyüket. „Biztos vagyok benne, hogy a legjobbak birtokában vannak mindenféle technikai szaktudásnak és vezetési képességnek. Egy valódi versenyautóban azonban számításba kell venni azt a tényt, hogy egy hiba könnyen sérüléssel végződhet. Én időről időre emlékeztetem magam erre. A verseny-szimulátorban lényegesen nagyobb kockázatot engedek meg, mint a való életben” – fogalmazott a BMW pilótája.

A BMW Motorsport verseny-szimulátora „szinte alig különbözik a valóságtól”

A verseny-szimulátorok lehetőséget biztosítanak arra, hogy a gyártók kockázatok nélkül, kontrollált környezetben, kimagasló költségek nélkül teszteljenek. Mint ilyen, a verseny-szimulátorok a BMW Motorsport versenyprogramjában is fontos szerepet játszanak: a Münchenben található berendezést a mérnökök minden egyes versenyhétvége előtt intenzíven használják a versenyautók felkészítéséhez és a verseny előkészületeihez. A BMW i Andretti Motorsport csapat például napokat töltött a verseny-szimulátorban a Formula E versenysorozat minden egyes versenyhétvégéje előtt. A Német Túraautó Bajnokság (DTM) BMW-pilótái ugyancsak sok időt tesztelnek a szimulátorban.

„Otthon olyan verseny-szimulátorom van, amelyet bárki megvásárolhat a boltban. A BMW Motorsport szimulátora azonban mérföldekkel messzebb jár. Mozgó platformra van építve az egész, így vezetés közben minden egyenetlenséget és rázókövet ugyanúgy megérzel, mint a valódi versenyautókban. Szinte alig különbözik a valóságtól” – tette hozzá Philipp Eng.

Videó: Philipp Eng a verseny-szimulátoráról: https://youtu.be/iIuVNtAX0d8.

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Bejelentkezés
 

BMW Group Streaming.

ANNUAL GENERAL MEETING 2020.

Munich. Here you can see the webcast of the 100th Annual General Meeting of BMW AG.

Open Streaming Page

Add your filter tags.

Sajtóközlemény
Sajtóanyag
Beszéd
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Bejelentkezés