Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Magyarország · Article.

Rendszerbe állt Dingolfingban a BMW Group hálózatról tölthető hajtáslánc-technológiák tömegtermelésére szakosodott, új kutatás-fejlesztési központja

A bajor prémiumgyártó dingolfingi gyárának szomszédságában működő létesítmény évente több mint félmillió darab hálózatról tölthető gépkocsi hajtáslánc-technológiáját lesz képes házon belül előállítani. A több mint 500 millió euró befektetésével rendszerbe állított üzemben megkezdődött a BMW eDrive hajtáslánc-technológia legkorszerűbb, ötödik generációjának sorozatgyártása.

Vállalati
·
Igazgatótanácsi tagok beszédei
·
Vállalati pénzügyek, tények és számadatok
·
Emberi erőforrások
·
Üzemek, létesítmények
·
Gyártóüzemek
·
Technológia
·
Fenntarthatóság
·
Alternatív hajtásrendszerek, a jövő mobilitása
·
Efficient Dynamics
·
Gyártás és újrahasznosítás
·
Electrification
 

Press Contact.

Andras Salgo
BMW Magyarország

Tel: +36-29-555115

send an e-mail

Downloads.

  
Attachments(1x, ~92,02 KB)
  
Photos(22x, ~150,26 MB)

A bajor prémiumgyártó dingolfingi gyárának szomszédságában működő létesítmény évente több mint félmillió darab hálózatról tölthető gépkocsi hajtáslánc-technológiáját lesz képes házon belül előállítani. A több mint 500 millió euró befektetésével rendszerbe állított üzemben megkezdődött a BMW eDrive hajtáslánc-technológia legkorszerűbb, ötödik generációjának sorozatgyártása.

A BMW Group újabb fejezetet nyit az elektromos mobilitás előállításában, mialatt az iparág tömegtermelési átalakítása terén is újabb mércéket állít fel. Dingolfingban működő legnagyobb európai gyára szomszédságában a vállalatcsoport tegnap hivatalosan is megnyitotta hálózatról tölthető hajtáslánc-technológiák tömegtermelésére szakosodott, új kutatás-fejlesztési központját. Jóllehet, Dingolfingban már 2013 óta készülnek a hálózatról tölthető hajtáslánc-technológiák egyes alkatrészei, a bajor prémiumgyártó a mostani átalakítással jelentős mértékben fokozza termelési kvalitásait. Markus Söder, Bajorország miniszterelnöke és Oliver Zipse, a BMW AG igazgatótanácsának elnöke július 2-án közösen indította be jelképesen a legkorszerűbb BMW eDrive hajtáslánc-technológia tömegtermelését. A vadonatúj fejlesztésű, kompakt megoldás – amely egy házban egyesíti az elektromos motort, az automataváltót és a hajtáslánc-technológia vezérlőelektronikáját – elsőként a nyár végétől Kínában készülő BMW iX3 modellben mutatkozik be.

Hálózatról tölthető hajtáslánc-technológiák tömegtermelésére szakosodott kutatás-fejlesztési központjában a BMW Group a hálózatról tölthető hajtáslánc-technológiák számos alkatrészét házon belül állítja elő, így többek között az energiatároló modulokat, a nagyfeszültségű akkumulátorokat és az elektromos motorokat is. A kezdeti nyolc gyártósort a következő években további négy egészíti majd ki, amellyel az elektromos mobilitás terén is tovább nő a BMW tömegtermelési kapacitása.

„Újabb szintre lépünk az elektromos mobilitás előállításában, iparágunk átalakításában pedig új mércéket állítunk fel” – fogalmazott Oliver Zipse, a BMW AG igazgatótanácsának elnöke. „2022-re a dingolfingi létesítmény egymagában évente több mint félmillió darab hálózatról tölthető gépkocsi hajtáslánc-technológiáját lesz képes előállítani. Egyazon gyártósoron ráadásul igény szerint képesek vagyunk tisztán elektromos meghajtású, plug-in hibrid és belsőégésű erőforrással szerelt hajtáslánc-technológiák tömegtermelésére is, amellyel megadjuk ügyfeleinknek „a választás szabadságát”. Mindez kiválóan mutatja, hogy miként emeljük iparágunk egyik legjelentősebb átalakítását igazi sikertörténetté” – tette hozzá.

A hálózatról tölthető hajtáslánc-technológiák tömegtermelésére szakosodott kutatás-fejlesztési központ gyárterülete a következő néhány évben mintegy megtízszereződik: a 2015-ben útjára indított, eredetileg 8 000 négyzetméteres terület 80 000 négyzetméteresre bővül. Az üzemben dolgozó munkatársak száma ugyancsak ugrásszerű növekedésnek indul: csak 2020 első felében 600-ról 1 000-re nőtt a létesítmény munkatársainak száma. Középtávon a kutatás-fejlesztési központban több mint 2 000 ember dolgozik majd.

Házon belül készülő nagyfeszültségű akkumulátorok és elektromos motorok

„A nagyfeszültségű akkumulátorok és az elektromos motorok tömegtermelése terén felhalmozott egyedülálló szaktudásunk garantálja, hogy mindig a legkorszerűbb technológiákat alkalmazzuk, és hogy termelésünket gyorsan, szisztematikusan az ügyféligényekhez igazíthassuk” – mondta Michael Nikolaides, az erőforrások és hálózatról tölthető hajtáslánc-technológiák tervezésére, illetve tömegtermelésére szakosodott részleg vezetője. A BMW Group célja, hogy 2021-ben minden negyedik Európában értékesített modellje hálózatról tölthető hajtáslánc-technológiával találjon gazdára, és ez az arány 2025-re minden harmadik, majd 2030-ra minden második modellre változzon. 2023-ban a müncheni központú vállalatcsoport nem kevesebb, mint huszonöt különböző, hálózatról tölthető modellel elégíti ki ügyfelei igényeit – a portfólió mintegy fele ráadásul tisztán elektromos meghajtással váltja majd valóra a vezetés színtiszta élményét.

A BMW Group a teljes értéklánc tekintetében kimagasló szakértelemmel büszkélkedhet. A BMW eDrive hajtáslánc-technológia és a nagyfeszültségű akkumulátorok legkorszerűbb generációját házon belül, a kutatás-fejlesztési és tömegtermelési részlegek szoros együttműködése mentén fejlesztették ki a mérnökök. Hálózatról tölthető hajtáslánc-technológiák tömegtermelésére szakosodott kutatás-fejlesztési központjában a BMW Group a hálózatról tölthető hajtáslánc-technológiák nagy volumenű tömegtermelése terén felhalmozott összes szaktudását egyesíti, amelynek köszönhetően hatékonyan, rövid idő alatt tud reagálni a teljes mértékben és részben elektromos meghajtású hajtáslánc-technológiákkal szemben támasztott követelményekre. „A belsőégésű erőforrással szerelt technológiák rugalmas gyártási szisztémájával megszerzett tapasztalatokat maradéktalanul kiaknáztuk a hálózatról tölthető hajtáslánc-technológiák sorozatgyártás-tervezésekor, gyártósoraink így gyorsan tudnak reagálni a tisztán elektromos meghajtású és plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt modellekkel szemben támasztott újabb és újabb ügyféligényekre. Mint ilyen, ügyfeleinknek minden tekintetben „a választás szabadságát” kínáljuk fel” – tette hozzá Michael Nikolaides.

A nagyfeszültségű akkumulátorok ötödik generációjának gyártási folyamatát a kutatás-fejlesztési központ ugyancsak szabványosította, az energiatároló modulok előállítása így rugalmasan igazítható a hálózatról tölthető hajtáslánc-technológiák iránt mutatkozó ügyféligények változásaihoz, egyazon gyártósoron pedig egyszerre többféle modulváltozat is készülhet. A vállalatcsoport e téren így nem csupán a technológia tömegtermelési irányát mutatja meg, de újabb és újabb munkahelyeket is teremt, szaktudását pedig újabb szintre emeli.

Az elektromos mobilitás térnyerése a dingolfingi létesítményben

„A BMW Group dingolfingi gyára tökéletes példa az autóipar elektromos mobilitás felé vezető átalakulására. Mindenünk megvan egy létesítményen belül: a nagyfeszültségű akkumulátorok, az elektromos motorok és a hálózatról tölthető modellek tömegtermelése” – nyilatkozta Christoph Schröder, a BMW Group dingolfingi gyárának igazgatója. Ma a Dingolfingban készülő új autók mintegy 10 százaléka már hálózatról tölthető hajtáslánc-technológiával gurul le a gyártósorokról, 2021-től, a BMW iNEXT bevezetésével pedig az üzem egyazon gyártósoron lesz képes a tisztán elektromos meghajtású, a plug-in hibrid és a belsőégésű erőforrással szerelt modellek sorozatgyártására. „Így teremtjük meg „a választás szabadságát” az autóiparban” – tette hozzá Christoph Schröder. Eme rendkívül rugalmas termelési struktúrából az új BMW 7-es sorozat is profitál majd, a luxuslimuzin ugyanis a dingolfingi létesítményben lát napvilágot és modelltörténetében először benzinmotorral, dízelmotorral, plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával és tisztán elektromos meghajtással is megrendelhető lesz.

A dingolfingi létesítmény már hosszú évek óta gyárt alkatrészeket a BMW Group hálózatról tölthető hajtáslánc-technológiáihoz. A BMW i3 tisztán elektromos prémium kompakt nagyfeszültségű akkumulátorai például már a modell megjelenésétől kezdve, 2013 óta itt készülnek, 2015 óta pedig az üzem elektromos motorokat is gyárt. A hálózatról tölthető hajtáslánc-technológiákban használt nagyfeszültségű akkumulátorok és elektromos motorok többségét a BMW Group a dingolfingi kutatás-fejlesztési központban fejleszti ki, teszteli le és állítja elő. A vállalatcsoport ezért részletesen újragondolta és áttervezte utólagos alkatrész-ellátási hálózatának itteni logisztikai raktárát is.

„Módszeres továbbképzésekkel, új feladatokkal és egyre átfogóbb elektromos mobilitási szemlélettel fejlesztjük munkatársaink szaktudását” – mondta Stefan Schmid, a dingolfingi gyár üzemi tanácsának elnöke. „A hosszú távú iparági átalakulás sikerének záloga a folyamatos fejlesztés és szakképesítés” – tette hozzá.

Hálózatról tölthető hajtáslánc-technológiák a világ minden tájára, németországi központtal

A BMW Group a hálózatról tölthető hajtáslánc-technológiák terén is rendkívül rugalmas gyártási hálózattal bír. A tisztán elektromos meghajtású és plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt modellek nagyfeszültségű akkumulátorai Dingolfingban, az egyesült államokbeli Spartanburgban és a kínai Senjangban készülnek. A müncheni központú vállalatcsoport Thaiföldön is működtet egy akkumulátorgyártó létesítményt, a Dräxlmaier Group oldalán. A Dingolfingban és Landshutban működő létesítmények állítják elő az elektromos motorokat. Az akkumulátorcella-technológiák előállítását övező teljes értékláncot a BMW Group Münchenben működő kutatás-fejlesztési központja irányítja és felügyeli, az akkumulátorcellák kutatás-fejlesztésétől kezdve, az egységek kialakításán keresztül, egészen a nagy volumenű tömegtermelési megoldásokig.

A BMW eDrive hajtáslánc-technológia ötödik generációja

A Dingolfingban működő kutatás-fejlesztési központ hivatalos rendszerbe állításával párhuzamosan a BMW eDrive hajtáslánc-technológia ötödik generációjának tömegtermelése is kezdetét vette. Eme rendkívül hatékony, kompakt megoldás egy házban egyesíti az elektromos motort, az automataváltót és a hajtáslánc-technológia vezérlőelektronikáját, a technológia előállításához ráadásul többé ritkaföldfémekre sincs szükség. A hajtáslánc-technológia az összes járműszerkezeti megoldással kompatibilis, az egyes modellváltozatokba szerelve pedig eltérő teljesítményszintekre skálázható. A rendszer kompakt méretű, integrált kialakítása jelentősen jobb hajtáslánc-teljesítményt is garantál.

A BMW eDrive hajtáslánc-technológia ötödik generációját új, minden korábbinál erősebb nagyfeszültségű akkumulátorok látják el energiával. Moduláris felépítésüknek köszönhetően az energiatároló egységek rugalmasan beépíthetők bármelyik járműszerkezetbe, bármelyik gyártósoron. Dingolfingban a BMW Group hálózatról tölthető hajtáslánc-technológiák tömegtermelésére szakosodott kutatás-fejlesztési központja egyre több ilyen akkumulátor sorozatgyártását készíti elő.

Hosszú távon fenntartható alapanyag-kitermelés

Az elektromos mobilitás térnyerésének egyik elengedhetetlen feltétele a nagyfeszültségű akkumulátorok előállításához szükséges alapanyagok hosszú távú, stabil biztosítása. A BMW Group az energiatároló egységek tömegtermeléséhez szükséges akkumulátorcellák előállítása terén is kizárólag olyan elsőszámú beszállítókkal dolgozik együtt, akik garantálják a vállalatcsoport prémium minőségű, speciális szabványainak maradéktalan betartását.

A BMW Group beszállítói hálózatának értéklánca az alapanyagok gondos, felelős kitermelésével és megmunkálásával kezdődik – egészen a bányákig visszamenőleg, amelyekben a környezetvédelmi előírások és az emberi jogok betartása a vállalatcsoport abszolút prioritását élvezi.

Nagyfeszültségű akkumulátorai legkorszerűbb, ötödik generációjának tömegtermeléséhez a BMW Group a beszállítói hálózatát is újragondolta, így 2020-tól az akkumulátorcellák előállításához szükséges kobaltot és lítiumot közvetlenül szerzi be. A vállalatcsoport ezzel biztosítja eme két rendkívül fontos alapanyag teljes átláthatóságát. A beszállítói szerződések ráadásul még 2025 után is garantálják az alapanyagok fennakadásmentes kitermelését. Hosszú távon a kobalt közvetlenül az ausztráliai és marokkói bányákból, míg a lítium egyenesen Ausztráliából és más országokból érkezik majd.

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Bejelentkezés
 

BMW Group Streaming

LAS VEGAS CES 2022.

Here you can see our webcast with the press conference and the innovation highlights.

Open Streaming Page

Add your filter tags.

Sajtóközlemény
Sajtóanyag
Beszéd
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Bejelentkezés