Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Magyarország · Article.

2030 végéig a BMW Group több mint hétmillió darab autót gurít az utakra tisztán elektromos meghajtással vagy plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával

A hálózatról tölthető prémium modellek mezőnyében a BMW Group már most a világ legszélesebb portfóliójával büszkélkedhet, miközben a plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt autók károsanyag-kibocsátás nélkül megtett kilométereinek számát innovatív digitális szolgáltatások hivatottak növelni. Az elektromos mobilitás térnyerésére összpontosító vállalati stratégia következő lépéseként érkezik a tisztán elektromos meghajtású BMW 7-es sorozat, BMW 5-ös sorozat és BMW X1.

I01
·
G08
·
I01s
·
G05
·
G01
·
F48
·
F39
·
F60
·
F45 LCI
·
G26
·
i20
·
3-as sorozat
·
5-ös sorozat
·
7-es sorozat
·
BMW i3
·
MINI Countryman
·
MINI E
·
Technológia
·
Efficient Dynamics
·
Electrification
·
BMW i Automobiles
·
BMW iPerformance Automobiles
·
BMW i Beyond Automobiles
·
225xe
·
BMW i Sustainability
·
BMW i3s
·
BMW iX
·
X5 xDrive45e
·
X3 xDrive30e
·
BMW iX3
·
BMW i4
·
X1 xDrive25e
·
X2 xDrive25e
·
545e
 

Press Contact.

Andras Salgo
BMW Magyarország

Tel: +36-29-555115

send an e-mail

Downloads.

  
Attachments(1x, ~3,13 MB)
  
Photos(33x, ~351,35 MB)
  
Videos(1x, ~1,79 GB)

A hálózatról tölthető prémium modellek mezőnyében a BMW Group már most a világ legszélesebb portfóliójával büszkélkedhet, miközben a plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt autók károsanyag-kibocsátás nélkül megtett kilométereinek számát innovatív digitális szolgáltatások hivatottak növelni. Az elektromos mobilitás térnyerésére összpontosító vállalati stratégia következő lépéseként érkezik a tisztán elektromos meghajtású BMW 7-es sorozat, BMW 5-ös sorozat és BMW X1.

Fenntarthatóságra összpontosító tízéves tervével a BMW Group határozottan elköteleződött a párizsi éghajlatvédelmi egyezmény mellett, és mint ilyen, vállalati stratégiája legfőbb irányvonalát az elektromos mobilitás térnyerésének elősegítése jelenti. A hálózatról tölthető BMW és MINI modellek ma a BMW Group Európában újonnan forgalomba helyezett autóinak hozzávetőlegesen 13,3 százalékát teszik ki, amely az autógyártó vállalatok e téren átlagosnak tekinthető, mintegy 8 százalékos értékesítési arányértékének több mint másfélszerese. A müncheni központú vállalatcsoport ezt a mutatót házon belül 2021-re 25, 2025-re 33,3, 2030-ra pedig 50 százalékra kívánja felfejleszteni.

A BMW és a MINI jelenleg a világ hetvennégy országában forgalmazza tisztán elektromos meghajtású és plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt modelljeit, amelyekből 2019-ben több mint 500 000 darabot értékesített. 2021 végére a BMW Group utakon guruló hálózatról tölthető modelljeinek száma átlépi az egymilliót. 2020 első hat hónapjában a müncheni központú vállalatcsoport még a koronavírus-járvány következtében hozott szigorítások ellenére is több hálózatról tölthető modellt adott el, mint 2019 első felében. A BMW Group fenntarthatósági célja, hogy 2030 végéig összesen több mint hétmillió darab hálózatról tölthető autója guruljon a világ útjain, kétharmad részük ráadásul tisztán elektromos meghajtással. Az elektromos mobilitás intenzív térnyerésével párhuzamosan a vállalatcsoport által gyártott új autók egy kilométerre vetített emissziója 2030 végére hozzávetőlegesen 40 százalékkal csökken.

A „választás szabadsága”: hatékony megközelítés a globális fenntarthatóság érdekében

A BMW Group új és továbbfejlesztett modelljei egytől egyig ebbe az irányba mutatnak, a „választás szabadságát” éltető portfólió pedig az egyes piacok jogi szabályozásait éppúgy figyelembe veszi, mint az ügyfelek mobilitási igényeit. A BMW X3 a bajor prémiumgyártó első olyan modellje, amelyet a 48 Volt kapacitású indítógenerátorral dolgozó mild-hibrid technológiával szerelt, hatékony benzines és dízelüzemű erőforrással, plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával és tisztán elektromos meghajtással is megrendelhetnek az ügyfelek.

A jövőben egyre több modellcsalád hagyományos és hálózatról tölthető hajtáslánc-változatai készülnek majd egyazon gyártósoron, a BMW 7-es sorozat következő nemzedéke például már tisztán elektromos meghajtással is elérhető lesz. A kimagasló példányszámban értékesített 5-ös BMW és a BMW X1 új generációja hasonlóképp érkezik meg az utakra: nem csupán belsőégésű erőforrásokkal és plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával, de tisztán elektromos meghajtással is.

A hajtáslánc-technológiák villamosítása a BMW Group által megfogalmazott „Strategy NUMBER ONE > NEXT” vállalati stratégia szerves része, amely az intelligens szolgáltatás-paletta innovációira épülő, nagymértékben automatizált, hálózatba kapcsolt, tisztán elektromos meghajtású személyes mobilitás térnyerését élteti. Ma a mindennek megfelelő autók mezőnyében a BMW Group a világ legátfogóbb portfóliójával büszkélkedhet, ezen modellek ráadásul nem csupán innovációs erejükkel és hatékonyságukkal, de sportosságukkal is kiemelkednek a tömegből. Magával ragadó vonzerejük ráadásul kifejező formanyelvük, valamint fejlett járművezérlő- és digitalizációs technológiájuk kettősében is rejlik, amely tökéletesen passzol a kortárs célcsoportok életstílusához.

A BMW eDrive hajtáslánc-technológia ötödik generációja az első BMW iX3 modellben (átlagos üzemanyag-fogyasztás: 0,0 liter / 100 km; kombinált energiafogyasztás: 17,5 – 17,8 kWh / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás: 0 gramm / km) ünnepli világpremierjét. A forradalmi SAV (Sports Activity Vehicle) modell alkotóelemei – így az elektromos motor, a nagyfeszültségű akkumulátor, a járműtöltő technológia és a vezérlőelektronika – a BMW i almárka elektromos mobilitás terén 2011 óta halmozódó szakmai tapasztalatának gyümölcsei. A BMW Group házon belül fejleszti ki a BMW eDrive hajtáslánc-technológia alkatrészeit, amelyből időről időre piacvezető előnyt kovácsol. Kiváló példa erre a BMW i3 tisztán elektromos prémium kompakthoz megtervezett lítium-ion akkumulátor, amelynek energiatároló kapacitását néhány éven belül úgy duplázták meg a mérnökök, hogy mit sem változtattak az akkumulátor beépíthetőségi méretein.

Abszolút vezetési élmény károsanyag-kibocsátás nélkül: tisztán elektromos mobilitás a BMW iX3, a BMW i3 és a MINI Cooper SE modellekkel

Az első BMW iX3 modellben bemutatkozó, ötödik generációs BMW eDrive hajtáslánc-technológiának köszönhetően az elektromos motor hatékonysága és teljesítménye, a nagyfeszültségű akkumulátor energiatároló képessége, valamint a hajtáslánc tölthetősége és intelligens vezérlése új szintre lép. A modell új fejlesztésű elektromos motorja 210 kW / 286 lóerő maximális teljesítményre képes és a hátsó kerekeket hajtja. A világ első tisztán elektromos meghajtású Sports Activity Vehicle modellje a sportos vezethetőség és az akár 520 kilométernyi tisztán elektromos hatótávolság páratlan egységét váltja valóra – a rendkívül nagy akkumulátorok helyett hatékonyságra és menetdinamikára összpontosító, intelligens hajtáslánc-vezérléssel. 2021-ben a BMW eDrive hajtáslánc-technológia ötödik nemzedékét a BMW i4 és a BMW iNEXT modellek is megöröklik.

Tisztán elektromos meghajtás, alumíniumból készült padlólemez és szénszál-erősítésű műanyagból (CFRP) formált utascella – ezen erényei mentén a BMW i3 tisztán elektromos prémium kompakt (átlagos üzemanyag-fogyasztás: 0,0 liter / 100 km; kombinált energiafogyasztás: 13,1 kWh / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás: 0 gramm / km) még hét évvel piaci bevezetése után is a prémium minőségű elektromos mobilitás meghatározó iránymutatója. A szénszál könnyű súlyának köszönhetően a BMW i3 saját tömege még a padlólemezbe süllyesztett akkumulátor plusz súlya ellenére is megegyezik egy hasonló méretű, hagyományos hajtáslánc-technológiával szerelt autókéval, miközben jelentősen dinamikusabb menetteljesítményt garantál. A BMW i3 elektromos motorja 125 kW / 170 lóerő maximális teljesítményre képes, amely a BMW i3s modell esetében (átlagos üzemanyag-fogyasztás: 0,0 liter / 100 km; kombinált energiafogyasztás: 14,0 – 14,6 kWh / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás: 0 gramm / km) 135 kW-ra / 184 lóerőre nő.

Az erősebb hajtáslánc-technológia a MINI első tisztán elektromos meghajtású modelljében is megtalálható. A legnagyobb eltérés, hogy amíg az elektromos motor a BMW i3 és a BMW i3s esetében a hátsó kerekeket hajtja, addig a MINI Cooper SE esetében az erő az első tengelyre érkezik – a brit prémiummárka által megszokott módon. A BMW eDrive hajtáslánc-technológia rugalmas beépíthetőségét a típus-specifikus nagyfeszültségű akkumulátor is kiválóan példázza, amelyet a mérnökök „T” alakban elrendezve süllyesztettek be a modell padlólemezébe. A MINI Cooper SE így utasterében és csomagterében is pontosan ugyanakkora helyet kínál a brit prémiumgyártó ügyfeleinek, mint a belsőégésű erőforrással szerelt háromajtós MINI modellek.

Két világ legjobbjai: a BMW és a MINI plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt modelljei

A belsőégésű erőforrás és az elektromos motor intelligens vezérlésének köszönhetően a BMW és a MINI plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt modelljei két világ legjobbjait kínálják az ügyfeleknek. Legfőbb erényük, hogy amíg a belvárosokban, illetve az otthon és a munkahely közötti ingázások során képesek teljesen elektromosan, károsanyag-kibocsátás nélkül közlekedni, addig a hosszabbra nyúló utazások során teljes értékű autóként funkcionálnak. A rendszer a tisztán elektromos meghajtással megtehető hatótávolságot a fékezéskor felszabaduló energia visszatáplálásával fokozza, a nagyfeszültségű akkumulátorban tárolt energiát pedig a hajtáslánc-technológia az utazás bármelyik szakaszában, így például kifejezetten épített környezetbe érkezve is képes hasznosítani. A modellek széleskörű alapfelszereltségének ráadásul az utastér előkondicionálása és előmelegítése is része, amely garantálja, hogy az indulás pillanatában az ügyfeleket a kívánt hőmérsékletű utastér fogadja, legyen szó akár nyári, akár téli időjárásról.

A BMW 7-es sorozat plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt modelljeiben, a BMW X5 xDrive45e modellben (átlagos üzemanyag-fogyasztás: 1,6 – 2,1 liter / 100 km; kombinált energiafogyasztás: 21,3 – 23,5 kWh / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás: 37 – 47 gramm / km) és az új BMW 545e xDrive limuzinban (átlagos üzemanyag-fogyasztás: 2,1 – 2,4 liter / 100 km; kombinált energiafogyasztás: 15,3 – 16,3 kWh / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás: 49 – 54 gramm / km) a Steptronic automataváltóba integrált elektromos motor egy 290 kW / 394 lóerő maximális teljesítményre képes, soros hathengeres benzinmotorral dolgozik együtt.

Azokat a modelleket, amelyeknek plug-in hibrid hajtáslánc-technológiája egy négyhengeres benzinmotor és a nyolcfokozatú Steptronic automataváltóba integrált elektromos motor együttműködésére épül, ugyancsak a sportosság és a fenntarthatóság márkára jellemző harmóniája járja át. Intenzív rendszerterhelés esetén a technológia átmenetileg plusz 30 kW / 40 lóerő teljesítmény-többlettel képes megtámogatni a két erőforrás maximális rendszerteljesítményét. Az XtraBoost funkciónak köszönhetően így ideiglenesen 215 kW-ra / 292 lóerőre nő eme plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt modellek maximális rendszerteljesítménye. Az erő ráadásul azonnal a vezető rendelkezésére áll, amely – például padlógázas kigyorsításkor – jelentősen dinamikusabb menetteljesítményt garantál, mint a hagyományos teljesítményű belsőégésű erőforrással szerelt modellek esetében. A négyhengeres benzinmotorral dolgozó plug-in hibrid hajtáslánc-technológia a BMW 3-as sorozat és a BMW 5-ös sorozat esetében is négyféle modellváltozatban érhető el, limuzin és Touring karosszériaváltozatban, BMW xDrive intelligens összkerékhajtással vagy hátsókerék-meghajtással. A két erőforrás és a négy hajtott kerék magával ragadó előnyeit a BMW X3 xDrive30e (átlagos üzemanyag-fogyasztás: 2,1 – 2,4 liter / 100 km; kombinált energiafogyasztás: 16,0 – 16,7 kWh / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás: 47 – 54 gramm / km) is maradéktalanul átadja a bajor prémiumgyártó ügyfeleinek.

A prémium kompakt szegmens plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt BMW és MINI modelljei egyként osztoznak a sportos sokoldalúságon, amely a kategóriában egyedülálló hibrid-specifikus összkerékhajtásnak köszönhető. Az elektromos motor itt egy fokozatmentes automataváltón keresztül hajtja a hátsó kerekeket, a háromhengeres benzinmotor pedig egy hatfokozatú Steptronic automataváltón keresztül továbbítja erejét az első tengelyhez. A végeredmény 162 kW / 220 lóerő maximális rendszerteljesítmény a BMW X1 xDrive25e
(átlagos üzemanyag-fogyasztás: 1,9 liter / 100 km; kombinált energiafogyasztás: 13,8 kWh / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás: 43 gramm / km) és a BMW X2 xDrive25e (átlagos üzemanyag-fogyasztás: 1,9 liter / 100 km; kombinált energiafogyasztás: 13,7 kWh / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás: 43 gramm / km) modellpárosban, valamint a MINI Cooper SE Countryman ALL4 modellben (átlagos üzemanyag-fogyasztás: 1,7 – 2,0 liter / 100 km; kombinált energiafogyasztás: 13,1 – 14,0 kWh / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás: 40 – 45 gramm / km). A BMW 225xe Active Tourer (átlagos üzemanyag-fogyasztás: 1,9 liter / 100 km; kombinált energiafogyasztás: 13,5 kWh / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás: 42 gramm / km) maximális rendszerteljesítménye 165 kW / 224 lóerő.

A BMW Group innovatív digitális szolgáltatásokkal is ösztönzi a plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt modellek zéró emissziójú használatát. A BMW eDrive Zones funkció automatikusan érzékeli, ha a plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt BMW modell a világ nagyvárosaiban kijelölt „zöld zónák” egyikébe érkezik és itt azonnal tisztán elektromos meghajtásra vált át. Sőt mi több, a plug-in hibrid BMW modellek emissziómentes kilométereit egyedülálló BMW Pontokkal is jutalmazza a gyártó.

Az otthoni és munkahelyi járműtöltéseket a BMW Charging és a MINI Charging termékei, illetve szolgáltatásai hivatottak egyszerűsíteni és kényelmesebbé tenni. Ilyenek többek között a Wallbox fali töltők különböző verziói – amelyeket beépítési szolgáltatással együtt kínál ügyfeleinek a bajor gyártó –, az egyedi energiatarifák lehetőségei és a világ legnagyobb villamosenergia-hálózatához kínált hozzáférés, amely csak Európában több mint 155 000 járműtöltő pontot kínál. Németországban ráadásul a BMW Group jelentős mértékben továbbfejleszti vállalati járműtöltő infrastruktúráját, mintegy 4 100 töltőponttal.

A nyersanyagtól az újrahasznosításig: középpontban a teljes értéklánc

A BMW Group holisztikus megközelítés szerint gondolkodik az elektromos mobilitás fenntarthatóságának módszeres továbbfejlesztéséről, mindvégig szem előtt tartva a teljes értékláncot és az összetett termelési körforgást – a nyersanyagok beszerzésétől kezdve, a modellek legyártásán és teljes életciklusán keresztül, egészen az újrahasznosításig. Ma egy plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt autó teljes értékláncra vetített ökológiai lábnyoma jelentősen alacsonyabb, mint egy hagyományos hajtáslánc-technológiával szerelt modell esetében. Egy, az Európai Unió villamosenergia-hálózatáról töltött BMW X1 xDrive25e modell használata például teljes életciklusát tekintve 31 százalékkal kevesebb károsanyag-kibocsátással jár, mint egy benzinmotorral szerelt BMW X1 modellé. A BMW X1 xDrive25e járműtöltéseit kizárólag megújuló erőforrások alkalmazásával számolva ez az érték 55 százalékra nő.

A BMW Group már többek között az akkumulátorcellák hosszú távon fenntartható, újrahasznosítható nyersanyag-körforgásának kifejlesztésén is gőzerővel dolgozik. A két kulcsfontosságú alapanyag e téren a kobalt és a lítium, amelyeket a müncheni központú vállalatcsoport immár kizárólag olyan bányákból szerez be, amelyek maradéktalanul teljesítik a BMW Group szigorú ökológiai és szociális fenntarthatósági szabványait. A BMW eDrive hajtáslánc-technológia legkorszerűbb generációjában alkalmazott elektromos motor előállításához már egyáltalán nincs szükség ritkaföldfémekre, a jövőbe mutató hajtáslánc-technológia alkatrészeit pedig kizárólag megújuló erőforrásokból kinyert energia felhasználásával állítják elő. Az elkövetkező tíz évben így a BMW Group mintegy tízmillió tonna káros anyag kibocsátását előzi meg.

Idéntől a BMW Group nemzetközi gyártási hálózatának összes létesítménye kizárólag megújuló erőforrás felhasználásával működik, miközben új modelljeiben a vállalatcsoport jelentős mértékben megnöveli a másodlagos anyagok használatát. A jövőben a nagyfeszültségű akkumulátorok többszintű alkalmazása és újrahasznosítása ugyancsak alapvető fontosságúvá válik: a hálózatról tölthető autókban elhasznált energiatároló egységek az újrahasznosítás előtt a lakossági villamosenergia-hálózathoz kapcsolt akkumulátortelepeken, szélerőművekben és napelemeknél kezdhetnek második életet, ahogyan például a BMW Group lipcsei gyárának területén is. A müncheni központú vállalatcsoport mindezeken felül a nyersanyagok hatékony újrahasznosításának kifejlesztését is megkezdte: jóllehet, az Európai Unió a nagyfeszültségű akkumulátorok tömegtermelésében minimum 50 százalékos újrahasznosítási arányt követel meg, a BMW Group a németországi székhelyű újrahasznosítási szakértőként dolgozó Duesenfeld vállalattal kötött együttműködést, hogy együtt egy olyan termelési megoldást fejlesszenek ki, amely 96 százalékos újrahasznosítási arányt valósít meg – a grafitot és az elektrolitokat is beleértve.

Az üzemanyag-fogyasztási és károsanyag-kibocsátási értékeket a legmodernebb autók menetteljesítményét vizsgáló EU-ciklus (NEDC – New European Driving Cycle) tesztkörének mérései szerint, valamint a valós körülmények közötti legdinamikusabb járműhasználat eredményeit vizsgáló, globális szabvány szerint működő tesztciklus (WLTP – Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) mérései szerint számolták ki. Az adatok a gumiabroncs-típusoktól és a felszereltségi szintektől is függnek.

További információ az új személygépkocsik hivatalos üzemanyag-fogyasztási, fajlagos szén-dioxid-kibocsátási, illetve elektromosáram-fogyasztási adatairól a „Leitfaden über Kraftstoffverbrauch, die CO2-Emissionen und den Stromverbrauch neuer Personenkraftwagen” (Tájékoztató az új személygépkocsik üzemanyag-fogyasztásáról, szén-dioxid-kibocsátásáról és elektromosáram-fogyasztásáról) (Guideline for fuel consumption, CO2 emissions and electric power consumption of new passenger cars), kiadványban található, amely minden értékesítési helyen, valamint a Deutsche Automobil Treuhand GmbH (DAT) társaságtól (D-73760 Ostfildern-Scharnhausen, Hellmuth Hirth Str. 1.) vagy a http://www.dat.de/en/offers/publications/guideline-for-fuel-consumption.html internetes oldalról szerezhető be: Leitfaden CO2 (Guideline CO2) (PDF – 2,7 MB)

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Bejelentkezés
 

BMW Group Streaming

ANNUAL CONFERENCE.

Munich. 17 and 18 March 2021.

Here you can see the live webcasts of the Annual Conference 2021 with the Media Day and the Analyst and Investor Day.

 

Open Streaming Page

Add your filter tags.

Sajtóközlemény
Sajtóanyag
Beszéd
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Bejelentkezés