Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Magyarország · Article.

Egy legenda nyomdokain: a MINI John Cooper Works Monacóban

A prémium kisautók között a MINI John Cooper Works az extrém vezetési élmény megtestesítője, amelynek sportos génjei a klasszikus Mini legendás mesterhármasának helyszínén, a Monte Carlo Rali aranykorában gyökereznek.

John Cooper Works
·
John Cooper Works
 

Press Contact.

Andras Salgo
BMW Magyarország

Tel: +36-29-555115

send an e-mail

Downloads.

  
Attachments(1x, ~95,13 KB)
  
Photos(10x, ~72,13 MB)

A prémium kisautók között a MINI John Cooper Works az extrém vezetési élmény megtestesítője, amelynek sportos génjei a klasszikus Mini legendás mesterhármasának helyszínén, a Monte Carlo Rali aranykorában gyökereznek.

Nürburgring, Le Mans, Indianapolis, Monte Carlo: mindegyik helyszín ikonikus a motorsport történetében és mindenki, aki valaha is győzelmet szerzett ezek egyikén, örökre beírta magát a legendák sorába. Azok pedig, akik nem csupán egy, de három diadalt is arattak az ikonikus helyszínek valamelyikén, egyenesen a Hírességek Csarnokába költöztek. A klasszikus Mini a Provence-i speciális tesztek során, Col de Turini kanyargós útjain és hajtűkanyarjaiban, valamint a Monaco utcáin keresztülvezető nagydíjakon hódította meg a motorsport-rajongók szívét: 1964-ben, 1965-ben és 1967-ben a brit apróság abszolút győzelmet szerzett a Monte Carlo Ralin. A klasszikus megmérettetés azóta elválaszthatatlanul összeforrt a legendás márka és John Cooper nevével. A ’60-as évek meglepetés-nyertesének méltó utódja, a MINI John Cooper Works (átlagos üzemanyag-fogyasztás: 6,9 – 7,1 liter / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás: 157 – 162 gramm / km) most visszatért a dicső helyszínre, hogy kilométerről kilométerre bizonyítsa vitathatatlan örökségét.

A 170 kW / 231 lóerő maximális teljesítményre képes, MINI TwinPower Turbo technológiával dolgozó soros négyhengeres benzinmotor, a sport kipufogórendszer, a típus-specifikus futómű-technológia, a sport fékrendszer és a 17” méretű MINI John Cooper Works könnyűfém keréktárcsák a prémium kisautó-szegmens abszolút etalonjává, az extrém vezetési élmény négykerekű megtestesítőjévé varázsolják a MINI John Cooper Works modellt, amely 6,3 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 km/órás sebességre. A kétajtós élsportoló 5,6 szekundum alatt ugrik fel 80 km/órás tempóról 120 km/órára, amely a nagyteljesítményű sportautók menetteljesítmény-territóriuma.

Paddy Hopkirk (1964), Timo Mäkinen (1965) és Rauno Aaltonen (1967) is hasonlóan vérpezsdítő körülmények közepette aratta kimagasló sikerét, jelentősen nagyobb és erősebb ellenfelek ellen. Hiszen ez volt az a korszak, amikor a Monte Carlo Ralin a legkülönbözőbb kategóriájú versenyautók szálltak szembe egymással, az eltérő saját tömegek, hengerűrtartalmak és teljesítmények jelentette hendikepeket pedig megfelelő mértékű kompenzációkkal ellensúlyozták. Ez tette lehetővé, hogy a klasszikus Mini agilitása, megbízhatósága és pilótái vakmerősége még más autógyártók erősebb indulóival szemben is sikerrel vegye fel a kesztyűt.

Aki a dél-franciaországi hegyeken keresztül, autóval érkezik Monacóba, az elmúlt évtizedek legendás ralipilótáinak nyomdokaiban halad. Mert hiába a nyári körülmények és a jó látási viszonyok, még a rendkívül erős fékrendszerrel, korszerű menetstabilizáló rendszerekkel és automata légkondicionáló berendezéssel felszerelt MINI John Cooper Works volánja mögött is közvetlenül érezhetők a hegyi útvonal azon kihívásai, amelyekkel szembenéztek a versenyzők. Több mint fél évszázaddal ezelőtt ilyen volt a legendás „Hosszú kések éjszakája” is: a sötétség és a Col de Turini szoroshoz vezető meredek emelkedő jeges útfelületei nagy adag bátorságot és rutint követeltek meg a pilótáktól.

A Francia Alpokból ereszkedve gyönyörű táj tárul az utazók elé, akik elsőként Monaco kikötőjét pillantják meg. A hegyi szerpentint keskeny utcák és vízparti korzók váltják fel, az utak pedig végig a vízparti sétánnyal párhuzamosan futnak. Az Avenue Agerbol és a Route de la Moyenne Corniche számos lehetőséget kínál a pihenésre, a fényképezésre és a panorámában való gyönyörködésre.

Monaco déli részén, a Port de Fontvieille kikötő és az AS Monaco stadionja között a MINI John Cooper Works a fantasztikus rózsákat termő Roseraie Princesse Grace parkot is érinti: a színes kert II. Albert monacói herceg édesanyjának, Grácia hercegnének állít emléket. Nem messze található innen a hercegi palota és Monte Carlo belvárosa. A jachtkikötő bejáratánál és a Monte Carlo kaszinó előtti parkolóban a MINI John Cooper Works büszkén, a klasszikus Mini önbizalmára emlékeztető magabiztossággal pózol az olasz sportautók, a német limuzinok és a brit luxusautók között. Az alapfelszereltségként kínált MINI John Cooper Works aerodinamikai csomag tételeivel és a látványos légterelő szárnnyal felszerelve a kétajtós élsportoló kétséget sem hagy afelől, hogy a minimális alapterületen kínált legnagyobb vezetési élmény hozzávalóit hordozza.

Hiszen Monte Carlo a legoptimálisabb helyszín arra, hogy a MINI John Cooper Works bebizonyítsa: a versenypályák hamisítatlan vezetési élménye a hétköznapi forgalomban is maradéktalanul átélhető. Végtére is, ez az a város, ahol a vezetés szerelmesei városnézés közben legendás nagydíjak helyszínén gurulhatnak. De természetesen csak az óramutató járásával ellentétes irányban, ahogy az a versenyhétvégéken is lenni szokott. Vigyázz, kész, rajt, és már jön is a híres jobbra fordító Sainte-Dévote sarok, majd a kaszinóhoz vezető emelkedő. Az út két oldalát legendás versenyautók és híres pilóták bronz szobrai díszítik, a MINI John Cooper Works pedig még a Forma-1 nagyágyúit rendre megtréfáló hajtűkanyarhoz érkezve sem jön zavarba. Nem sokkal ezután következik a Fairmont Hotel alatti alagút, majd a medencét megkerülő Piscine sarok és végül a Rascasse étterem előtti híres ráfordító. A típus-specifikus műszerfallal és MINI John Cooper Works sportülésekkel felszerelt élsportoló a legendás útvonal minden megtett méterét felejthetetlen élménnyé varázsolja, a vezetés modernkori intenzitását tradicionális motorsport-örökségekkel fűszerezve – még a sebességhatárok betartása mellett is.

Az átlagos üzemanyag-fogyasztásra és kombinált károsanyag-kibocsátásra vonatkozó értékeket a valós körülmények közötti legdinamikusabb járműhasználat eredményeit vizsgáló, globális szabvány szerint működő tesztciklus (WLTP – Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) mérései szerint számolták ki, majd az adatokat a legmodernebb autók menetteljesítményét vizsgáló EU-ciklus (NEDC – New European Driving Cycle) megegyező értékei szerint konvertálták át. Az adatok a gumiabroncs-típusoktól is függnek.

További információ az új személygépkocsik hivatalos üzemanyag-fogyasztási, fajlagos szén-dioxid-kibocsátási, illetve elektromosáram-fogyasztási adatairól a „Leitfaden über Kraftstoffverbrauch, die CO2-Emissionen und den Stromverbrauch neuer Personenkraftwagen” (Tájékoztató az új személygépkocsik üzemanyag-fogyasztásáról, szén-dioxid-kibocsátásáról és elektromosáram-fogyasztásáról) (Guideline for fuel consumption, CO2 emissions and electric power consumption of new passenger cars), kiadványban található, amely minden értékesítési helyen, valamint a Deutsche Automobil Treuhand GmbH (DAT) társaságtól (D-73760 Ostfildern-Scharnhausen, Hellmuth Hirth Str. 1.) vagy a http://www.dat.de/en/offers/publications/guideline-for-fuel-consumption.html internetes oldalról szerezhető be: Leitfaden CO2 (Guideline CO2) (PDF – 2,7 MB)

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Bejelentkezés
 

BMW Group Streaming

OUR ALL-NEW FULLY ELECTRIC TRIO.

01 June 2021. Here you can see the webcast of the event "Our all-new fully electric trio: BMW iX, BMW i4 and the first fully electric BMW M".

Open Streaming Page

Add your filter tags.

Sajtóközlemény
Sajtóanyag
Beszéd
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Bejelentkezés