Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Magyarország · Article.

A BMW az iDrive kijelző- és operációs rendszer következő generációját jelenti be a 2021-es Szórakoztató Elektronikai Kiállításon

A hagyományosan Las Vegasban megrendezett Szórakoztató Elektronikai Kiállítás ezúttal teljes egészében digitális, 2021-es felvonásán a bajor prémiumgyártó a BMW iDrive megszületésének huszadik évfordulóját ünnepli. A forradalmi technológia, amely vadonatúj perspektívába helyezte az autó és a vezető közötti kapcsolatot, az elmúlt két évtizedben iparágon átívelő szabvánnyá érett, lefektetve napjaink végtelenül összetett, multifunkciós, online-alapú felhasználói élményeinek alapját.

Technológia
·
BMW ConnectedDrive
·
Szórakoztató-információs és vezérlési koncepciók
·
Alternatív hajtásrendszerek, a jövő mobilitása
 

Press Contact.

Andras Salgo
BMW Magyarország

Tel: +36-29-555115

send an e-mail

Downloads.

  
Attachments(1x, ~78,95 KB)
  
Photos(37x, ~457,69 MB)

A hagyományosan Las Vegasban megrendezett Szórakoztató Elektronikai Kiállítás ezúttal teljes egészében digitális, 2021-es felvonásán a bajor prémiumgyártó a BMW iDrive megszületésének huszadik évfordulóját ünnepli. A forradalmi technológia, amely vadonatúj perspektívába helyezte az autó és a vezető közötti kapcsolatot, az elmúlt két évtizedben iparágon átívelő szabvánnyá érett, lefektetve napjaink végtelenül összetett, multifunkciós, online-alapú felhasználói élményeinek alapját.

Húsz év telt el azóta, hogy a BMW bemutatta az iDrive kijelző- és operációs rendszer első generációját. A 2021-es Szórakoztató Elektronikai Kiállításon (CES – Consumer Electronics Show) a bajor prémiumgyártó a forradalmi technológia új nemzedékét jelenti be, amellyel az autó és a vezető közötti interaktív kapcsolatot bevezeti a jövőbe mutató, digitálisan intelligens korszakba. Az idei Szórakoztató Elektronikai Kiállítás 2021. január 11-14. között várja a látogatókat, ezúttal kizárólag digitális formában. A BMW a többnapos esemény virtuális színpadán enged első ízben betekintést a hamarosan érkező, vadonatúj BMW iDrive kijelző- és operációs rendszer néhány innovációjába, a teljes technológiát pedig hivatalosan 2021 egy későbbi időpontjában leplezi majd le.

A 2021-es Szórakoztató Elektronikai Kiállításra a BMW számos izgalmas digitális tartalommal készül, így többek között egy olyan videóösszeállítással is, amely bemutatja a BMW modellek által kínált felhasználói élmény elmúlt húsz éves fejlődését. Az időutazás főszereplője a 2001-ben bemutatott BMW 7-es sorozat, amelyben világpremierjét ünnepelte a BMW iDrive operációs rendszer, valamint a 2021-ben érkező BMW iX, amely elsőként fogja felkínálni a bajor prémiumgyártó ügyfeleinek az újgenerációs technológia innovációit. A jövőbe mutató felhasználói élmény, illetve az autó és a vezető közötti interaktív kapcsolat kidolgozásáért felelős BMW Design Team mindemellett a technológia tervezési és fejlesztési folyamataiba is érdekes betekintést enged. A BMW Group #NEXTGen eseményének 2020-as felvonásán útjára indított „Re-Thinking Design” videósorozat így újabb epizóddal bővül. A bajor prémiumgyártó 2021-es CES-szereplését a www.bmw.com/ces weboldalon követhetik figyelemmel a rajongók.

Húsz évvel ezelőtt a BMW forradalmi paradigmaváltást indított el, amellyel visszájára fordította az autók utasterében egyre inkább előforduló irányítógomb-szigetek sűrűsödését. A BMW iDrive operációs rendszer 2001-ben, a BMW 7-es sorozatban ünnepelte világpremierjét, búcsút intve az autóipar megrögzött hagyományainak, megtisztítva a műszerfalat a gombok és vezérlőpanelek rengetegétől. Helyüket egy színes központi kijelző vette át, amelynek menüpontjait és funkcióit a felhasználók a középkonzolra helyezett forgó tárcsával (iDrive vezérlőtárcsa) irányíthatták. A szisztematikusan felépített, többfunkciós rendszer minden korábbinál átfogóbb járműbeállítási, szórakoztató, navigációs és telekommunikációs lehetőségeket kínált, egyetlen eszközbe csomagolva. Sőt mi több, a BMW 7-es sorozatban mutatkozott be először a hangvezérlés lehetősége is, amelynek köszönhetően a felhasználók az egyes funkciókat hangutasításokkal is aktiválhatták.

Az iDrive vezérlőtárcsája és a hangvezérlés lehetősége jelentősen egyszerűbbé és biztonságosabbá tette a fedélzeti operációs rendszer működtetését. Korábban a vezető minden egyes járműfunkciót külön-külön gombbal tudott aktiválni, a BMW iDrive megjelenésével azonban minden funkció egyetlen, a középkonzolon kényelmesen hozzáférhető forgótárcsa alá került. A különböző funkciók között a felhasználók azóta a tárcsa tekerésével és négyirányú megbillentésével váltogathatnak, az aktiválást pedig a tárcsa megnyomása jelenti. Az aktuális információt a vezető mindvégig a szemmagasságba épített központi kijelzőn követheti figyelemmel, gyorsan és biztonságosan, hiszen csupán annyi időre kell levennie tekintetét az útról, ameddig megbizonyosodik arról, hogy az iDrive vezérlőtárcsája a kívánt funkció aktiválására kész. A forradalmi technológiai megoldás mindössze néhány év alatt elterjedt és iparágon átívelő szabvánnyá érett, számos autógyártó vállalat rukkolt elő hasonló elven működő fedélzeti berendezéssel.

A folyamatos fejlesztések egyre nagyobb különbségekhez vezetnek

A BMW iDrive világpremierje óta a bajor prémiummárka töretlenül irányt mutat az autóba épített intuitív vezérlőrendszerek terén, hiszen innovációi a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően mindig is a rivális autógyártó vállalatok megoldásai előtt jártak. A vezérlőtárcsa mellett idővel egyetlen gombbal elérhető kedvenc funkciók is megjelentek, amelyeket a felhasználók személyes preferenciáik szerint állíthattak be. A leggyakrabban használt járműfunkciók szintén egyetlen gombnyomással elérhetővé váltak, majd bemutatkozott az érintés-érzékeny felülettel szerelt iDrive vezérlőtárcsa, 2015-ben pedig a BMW 7-es sorozatban az érintés-érzékeny központi kijelző is premierjét ünnepelte.

A BMW emellett folyamatosan fejlesztette komfort- és biztonságfokozó innovációit is. 2004-ben az első autógyártó vállalatként kínálta fel ügyfeleinek a Head-Up kijelzőt, amely a vezetéshez szükséges legfontosabb információkat a szélvédőn keresztül közvetlenül a vezető látómezejébe vetíti. 2015-ben aztán a multimodális járművezérlés új szintre lépett: a BMW 7-es sorozat a gesztusvezérlést is reflektorfénybe gurította. A hangvezérlés szintén jelentős fejlődésen ment keresztül: 2015 óta a bajor prémiumgyártó ügyfelei már nem meghatározott szavakkal, hanem anyanyelvükön, folyamatos beszéd útján hívhatják elő és aktiválhatják a fedélzeti operációs rendszer egyes funkcióit.

A BMW a hálózatba kapcsolt járművek közötti interaktív kommunikáció terén is iránymutató

A BMW iDrive kijelző- és operációs rendszer a digitális szolgáltatások hajnalát is elhozta, az autó és a vezető közötti egyre közvetlenebb kapcsolatot garantálva. A BMW Online szolgáltatás már a technológia első fejlesztési fázisában megérkezett a BMW modelljeibe. A következő lépést a Google keresőmotorjának 2007-es autóba integrálása jelentette, majd 2008-ban a bajor prémiumgyártó az autógyártó vállalatok között elsőként tette elérhetővé ügyfelei számára a korlátlan internet-hozzáférést modelljeiben. Az okostelefonok és a kifejezetten rájuk fejlesztett okosalkalmazások robbanásszerű elterjedésére a BMW ugyancsak idejekorán reagált, így 2012 óta a BMW iDrive operációs rendszerbe harmadik fél okosalkalmazásai is játszi könnyedséggel feltelepíthetők és futtathatók.

2016-ban minden korábbinál szorosabbá vált az autó és a vezető közötti kapcsolat. A BMW Connected szolgáltatás-paletta lehetővé tette a bajor prémiumgyártó ügyfelei számára, hogy digitális életstílusukat teljes egészében integrálják autójuk fedélzeti operációs rendszerébe. A vezető a navigációs rendszer úti céljait egy koppintással, az okostelefonról közvetlenül az autóba küldheti, miközben az autó aktuális állapota az okoseszközön keresztül bármelyik pillanatban, a távolból is nyomon követhető. A legújabb My BMW okosalkalmazás eme funkcionalitás minden korábbinál szélesebb tárházát teszi elérhetővé.

A bajor prémiumgyártó ügyfeleit digitális intelligencia segíti

A legújabb, online-alapú hangvezérlő technológia 2018-ban mutatkozott be a BMW 3-as sorozatban. A BMW Intelligent Personal Assistant egy intelligens digitális társ, amelynek képességei folyamatosan fejlődnek. A technológia a BMW központi operációs rendszerének legújabb, 7.0 verzióján fut, amely moduláris és rugalmas felépítésével a jövőbe mutató szolgáltatások optimális alapját adja: a távolról is vezérelhető rendszeres szoftverfrissítések (Remote Software Upgrade) folyamatosan naprakészen tartják a BMW központi operációs rendszerének funkcióit, miközben mindvégig fenntartják az újabb és újabb funkciók rendszerbe integrálásának lehetőségét.

Az a fajta bátorság, amely húsz évvel ezelőtt megalapozta az egyre összetettebb járműfunkciók egyszerűsítésére irányuló, forradalmi technológia kifejlesztését, a BMW-t az intuitív járművezérlés úttörő képviselőjévé emelte. A BMW iDrive operációs rendszer, amely minden tekintetben a bajor prémiumgyártó ügyfeleinek igényei, szükségletei és személyes preferenciái szerint építi fel a vezetés élményét, a digitális intelligencia fokmérőjeként szolgál.

A technológia következő generációja a BMW és a vezető közötti intenzív kapcsolat új dimenzióját váltja valóra. Az új rendszer áthidalja az analóg és a digitális technológia közötti határokat, minden korábbinál több és minden eddiginél összetettebb járműfunkciókkal hozva újabb paradigmaváltást a jelenbe. A digitális intelligencia az autók részévé válik, a tökéletesen optimalizált szenzorok a környezet tökéletes feltérképezésének lehetőségét kínálják. A vezetés és a parkolás egy bizonyos mértékig így teljesen automatizálttá válhat, a felhőalapú szolgáltatások pedig számtalan valós idejű információhoz engednek hozzáférést.

Mindez azt jelenti, hogy az autó immár számos vezetési szituációban több információból dolgozhat, mint a vezető. A hálózatba kapcsolt BMW modellek jelzésének köszönhetően például a technológia képes előre látni a veszélyforrásokat, az úti célban pedig előre megjósolni az elérhető parkolóhelyeket. Ezek a forradalmi járműtechnológia legújabb fejlesztési irányai, most és a jövőben is újabbnál újabb kihívásokkal szembesítve az autó kijelző- és operációs rendszerét. A BMW iDrive következő nemzedéke minden korábbinál átfogóbban aknázza ki a hálózatba kapcsolt BMW modellek közötti interaktív kommunikációban rejlő lehetőségeket, még biztonságosabbá, még kényelmesebbé és még gazdagabbá emelve a mobilitás élményét.

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Bejelentkezés
 

BMW Group Streaming

LAS VEGAS CES 2022.

Here you can see our webcast with the press conference and the innovation highlights.

Open Streaming Page

Add your filter tags.

Sajtóközlemény
Sajtóanyag
Beszéd
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Bejelentkezés