Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Magyarország · Article.

A BMW Group újabb befektetéssel erősíti meg vezető pozícióját az akkumulátortechnológia területén

+++ A BMW Group a Ford Motor Company és a Volta Energy Technologies oldalán száll be a szilárdtestes akkumulátorokat gyártó Solid Power technológiai fejlesztéseibe +++ Sorozatgyártásban a 20 amperórás (Ah), többrétegű szilárdtestes akkumulátorok +++ 2022-ben megkezdődik a 100 amperórás (Ah), autó-kompatibilis akkumulátorcellák tesztelése +++ Szilárdtestes, autó-kompatibilis akkumulátor már az évtized vége előtt – bemutató modell jóval 2025 előtt +++

Technológia
·
Alternatív hajtásrendszerek, a jövő mobilitása
·
Electrification
 

Press Contact.

Andras Salgo
BMW Magyarország

Tel: +36-29-555115

send an e-mail

+++ A BMW Group a Ford Motor Company és a Volta Energy Technologies oldalán száll be a szilárdtestes akkumulátorokat gyártó Solid Power technológiai fejlesztéseibe +++ Sorozatgyártásban a 20 amperórás (Ah), többrétegű szilárdtestes akkumulátorok +++ 2022-ben megkezdődik a 100 amperórás (Ah), autó-kompatibilis akkumulátorcellák tesztelése +++ Szilárdtestes, autó-kompatibilis akkumulátor már az évtized vége előtt – bemutató modell jóval 2025 előtt +++

## A résztvevő partnerek közös sajtóközleményének eleje #

Az egyesült államokbeli Solid Power, amely iparági úttörőként állít elő szilárdtestes akkumulátorokat a hálózatról tölthető autók számára, 2021. május 3-án bejelentette, hogy a BMW Group, a Ford Motor Company és a Volta Energy Technologies 130 millió dollár összértékben fektet be a cég technológiai fejlesztéseibe. A Ford és a BMW Group a Solid Power oldalán korábban megkötött közös technológiafejlesztési megállapodását is kibővítette, hogy biztosítsa a szilárdtestes akkumulátorokat a közeljövőben érkező hálózatról tölthető modelljei számára.

A befektetésnek köszönhetően a Solid Power megkezdheti a széles körben skálázható szilárdtestes akkumulátorok sorozatgyártásának előkészítését, optimalizálhatja a technológiához kapcsolódó alapanyagok kihasználását és kibővítheti házon belüli gyártási képességeit a jövőbeni járműintegrálások elősegítése érdekében. A BMW Group és a Ford célja, hogy a Solid Power költséghatékony, kimagasló energiateljesítményű szilárdtestes akkumulátortechnológiáját már hálózatról tölthető modelljei következő generációjában alkalmazza.

„A BMW és a Ford fej-fej mellett vezeti a szilárdtestes akkumulátorral hajtott elektromos autók fejlesztési versenyét” – nyilatkozta Doug Campbell, a Solid Power elnök-vezérigazgatója és társalapítója. „Köszönhetően annak, hogy partnereink folyamatos elköteleződést mutatnak a Solid Power kereskedelmi forgalomba történő integrálása mellett, terveink szerint már 2022 elején megkezdhetjük a szilárdtestes, autó-kompatibilis akkumulátorok termelését a cég kísérleti gyártósorain” – tette hozzá.

A Solid Power korábban már bizonyította, hogy képes legyártani és igény szerint skálázni a szilárdtestes akkumulátorok következő generációját, amely nagyobb hatótávolságot, alacsonyabb költséget és biztonságosabb elektromosautó-használatot ígér – a technológia ráadásul a lítium-ion akkumulátorok kiépített sorozatgyártási infrastruktúrájába is tökéletesen integrálható.

A szilárdtestes akkumulátorok kifejlesztése és gyártása terén kivívott piacvezető pozícióját a Solid Power tavaly év végén több száz, gyártósoron készült akkumulátorcella leszállításával igazolta a Ford és a BMW Group számára, akik így arra vonatkozóan is megerősítést kaptak, hogy a Solid Power kereskedelmi forgalomba kerülési tervei megegyeznek a két autógyártó vállalat jövőbeni irányaival.

„A szilárdtestes akkumulátortechnológia a jövő elektromos autóinak fontos alkotóeleme, ezért döntöttünk a közvetlen befektetés mellett” – mondta Ted Miller, a Ford hálózatról tölthető háttérrendszereket fejlesztő és energiaellátási megoldásokat kutató részlegének vezetője. „Azáltal, hogy a szilárdtestes akkumulátor felépítése egyszerűbb, mint a lítium-ion akkumulátoroké, autóinknak nagyobb hatótávolságot és nagyobb utas-, illetve csomagteret, ügyfeleinknek pedig alacsonyabb költségeket és magasabb értéket adhatunk. Ez a fajta szilárdtestes akkumulátorcella-technológia ráadásul hatékonyan integrálható a lítium-ion akkumulátorok már meglévő gyártási folyamataiba is” – tette hozzá.

„A BMW Group számára az egyik legfontosabb járműfejlesztési szempont, hogy piacvezetőként legyen jelen a fejlett akkumulátortechnológia területén. A szilárdtestes akkumulátorok kifejlesztése az egyik legígéretesebb és legfontosabb lépés a hatékonyabb, fenntarthatóbb és biztonságosabb elektromos autók sorozatgyártásának beindítása felé vezető úton, amelyen a Solid Power oldalán haladunk tovább” – fogalmazott Frank Weber, a BMW AG igazgatótanácsának járműfejlesztésért felelős tagja. „Együtt fejlesztettünk ki a 20 amperórás, szilárdtestes akkumulátorcellát, amely abszolút kimagasló a mezőnyben. A BMW az elmúlt tíz évben folyamatosan fejlesztette akkumulátorcella-tervezési, –építési és –gyártási szaktudását, az olyan fontos partnerek pedig, mint a Solid Power, osztoznak zéró emissziójú jövőképünkben” – tette hozzá.

A Solid Power a 20 amperórás, többrétegű szilárdtestes akkumulátorokat jelenleg saját, láncba kapcsolt gyártósorán állítja elő, amely kizárólag a lítium-ion akkumulátorok iparági szabványa szerint működő gyártási folyamatokból és berendezésekből áll.

2022-ben a Ford és a BMW Group is megkapja tesztelésre és járműbe integrálásra az első 100 amperórás, autó-kompatibilis akkumulátorcellákat. A Solid Power szilárdtestes akkumulátorokat előállító technológiai platformjai azt is lehetővé teszik, hogy az egyedi cellakialakítások gyártása az autógyártó vállalatok által kitűzött teljesítmény-követelményeknek is maradéktalanul megfeleljen. A Solid Power szilárdtestes akkumulátorcella-kialakításai még napjaink legnagyobb teljesítménymű lítium-ion akkumulátorcelláihoz viszonyítva is nagyobb energiasűrűséget, biztonságosabb használatot és várhatóan alacsonyabb költségeket ígérnek.

„A Volta idejekorán beszállt a Solid Power technológiai fejlesztéseibe, amikor energetikai csapatunk és kereskedelmi forgalomra szakosodott szakértőink felfedezték, hogy a cég nem csupán ígéretes technológiával bír, de a sorozatgyárthatóságra is alapvető hangsúlyt fektet. Végtére is, önmagában az nem elegendő, ha egy akkumulátor áttörést hoz, hiszen ha nem skálázható elfogadható költségek mellett, nem lesz helye a piacon” – mondta Dr. Jeff Chamberlain, a Volta Energy Technologies elnök-vezérigazgatója. „A Volta izgatottan fektetett be a Solid Power technológiai fejlesztéseibe már a korai szakaszban, hiszen a cég már most iparági szabvány szerint működő gyártási folyamatokkal és berendezésekkel gyártja a többrétegű szilárdtestes akkumulátorokat. A BMW és a Ford partnersége újabb lendületet ad a Solid Power akkumulátorainak kereskedelmi forgalomba történő integrálásának, a két autógyártó pedig az elsők között kínálhat ügyfeleinek olyan elektromos autókat, amelyek biztonságosabb, elérhetőbb, kimagasló energiateljesítményű szilárdtestes akkumulátorokkal vannak felszerelve” – tette hozzá.

## A résztvevő partnerek közös sajtóközleményének vége #

A BMW Group számára egyértelmű, hogy a személyes mobilitás jövőjének kulcsát a nagyteljesítményű, hosszú távon fenntartható energiatároló rendszerek jelentik, a BMW Group technológiai átállásában ezért kulcsfontosságú a rendkívül innovatív, fenntartható akkumulátorcellák kifejlesztése.

A BMW Group felgyorsítja a jövő akkumulátor-technológiájának kifejlesztését: az erre való törekvés a Neue Klasse modellgenerációban is visszaköszön, amelyet a BMW Group első ízben márciusi évértékelő konferenciáján jelentett be. Az autók eme új generációja, amely az évtized közepén ünnepli világpremierjét, minden tekintetben elektromos, digitális és újrahasznosítható lesz – egyértelmű középpontjában a tisztán elektromos hajtásláncokkal.

A BMW Group célja, hogy a Neue Klasse a csúcstechnológiás belsőégésű erőforrások hatótávolságát és gyártási költségeit érje el. A „BMW által tervezett” elektromos mobilitás például világszerte új vásárlói csoportok megszólítására és meggyőzésére lesz hivatott. A BMW eDrive hajtáslánc-technológia hatodik generációjához – amelyben a lítium-ion akkumulátorok következő szintje dolgozik majd – ezért a vállalatcsoport az aktuális fejlesztési fázisban számos különböző cellakialakítást, cellakémiai megoldást és cellamodult megvizsgál. A cél a valóban zöld, alacsony emissziójú, újrahasznosítható akkumulátorok kifejlesztése.

Szilárdtestes akkumulátor sorozatgyártásban – bemutató modell jóval 2025 előtt

A hálózatról tölthető hajtáslánc-technológiák teljes értéklánca terén felhalmozott több éves házon belüli tapasztalatára támaszkodva a BMW Group ugyanakkor már a következő generáció utáni jövőt is elkezdte tervezni: az évtized végére az akkumulátorcellák energiasűrűsége várhatóan minimum 40-60 százalékkal nő – a mai, már így is magas szinthez viszonyítva.

A jövő akkumulátorcella erőteljes lesz, biztonságos, költséghatékony és újrahasznosítható – az alapanyag-kiválasztástól kezdve az elhasználódás utáni újrahasznosíthatóságig. Az évtized végére a BMW Group sorozatgyártásba küldi a szilárdtestes, autó-kompatibilis akkumulátort, az első ilyen technológiával felszerelt bemutató modellről pedig jóval 2025 előtt lerántja a leplet.

Elektromos modellek teljes erőbedobással

A BMW Group intelligens járműszerkezeti megoldásainak és rendkívül rugalmasan alkalmazkodó gyártási hálózatának köszönhetően 2023-ban már mintegy tucatnyi különböző tisztán elektromos meghajtású BMW és MINI modell gurul majd a világ útjain.

A BMW i3*, a MINI Cooper SE* és a BMW iX3* mellé – amelyek már most elérhetőek – még idén megérkezik két kulcsfontosságú modell: a BMW i4* és a BMW iX* – a BMW i4 ráadásul az eredetileg tervezettnél három hónappal korábban.

A következő években a BMW 5-ös sorozat és a BMW X1 tisztán elektromos meghajtású modellváltozata is világpremierjét ünnepli, majd érkezik a tisztán elektromos meghajtású BMW 7-es sorozat, a MINI Countryman utódja és más újdonságok is. 2023 végére így releváns járműszegmensei mintegy 90 százalékában a BMW Group legalább egy tisztán elektromos meghajtású modellel képviseltetni fogja magát.

A müncheni központú vállalatcsoport úgy tervezi, hogy mostantól 2025-ig átlagosan körülbelül 50 százalékkal növeli évről évre zéró emissziójú új autói egész éves értékesítési mennyiségét – ezzel mintegy tízszeresére növelve a 2020-ban eladott tisztán elektromos meghajtású modellek számát. 2025 végéig így a BMW Group hozzávetőlegesen kétmillió darab új, tisztán elektromos meghajtású autót ad át ügyfeleinek.

A BMW Group az aktuális piaci előrejelzésekre alapozva úgy tervezi, hogy 2030-ban már a tisztán elektromos meghajtású modellek fogják kitenni egész éves újautó-értékesítési mennyisége minimum 50 százalékát. Összességében, a következő tíz évben a BMW Group mintegy tízmillió darab tisztán elektromos meghajtású új autót fog kigurítani a világ útjaira. Mindez azt is jelenti, hogy a BMW Group kiváló úton halad az Európai Unió által 2025-re és 2030-ra kitűzött emisszió-csökkentési cél maradéktalan teljesítése felé.

Azzal, hogy beszáll a szilárdtestes akkumulátorokat gyártó Solid Power technológiai fejlesztéseibe, a BMW Group ismét igazolja, hogy képes idejekorán felismerni a vezető technológiai start-up cégekben és az együttműködésekben rejlő lehetőségeket, amelyek mentén a következő, úttörő technológiai nemzedékek is elérhetővé válnak. A bajor prémiumgyártó világszerte számos kutatóirodával, kimagasló startup-közreműködésekkel, a BMW Startup Garage tehetséggondozó műhellyel és a BMW i Ventures társaság égisze alatt is folyamatosan keresi a legígéretesebb technológiai újításokat. A BMW a sikeres startup-partnerségek, kockázatitőke-finanszírozások és vállalati befektetések területén is iránymutató mércét állított fel.

*Átlagos üzemanyag-fogyasztási, valamint kombinált energiafogyasztási és károsanyag-kibocsátási értékek

BMW i3: átlagos üzemanyag-fogyasztás 0,0 liter / 100 km; kombinált energiafogyasztás: 15,3 – 16,3 kWh / 100 km (WLTP); kombinált károsanyag-kibocsátás: 0 gramm / km

MINI Cooper SE: átlagos üzemanyag-fogyasztás 0,0 liter / 100 km; kombinált energiafogyasztás: 15,2 – 17,6 kWh / 100 km (WLTP); kombinált károsanyag-kibocsátás: 0 gramm / km

BMW iX3: átlagos üzemanyag-fogyasztás 0,0 liter / 100 km; kombinált energiafogyasztás: 18,6 – 19,0 kWh / 100 km (WLTP); kombinált károsanyag-kibocsátás: 0 gramm / km

BMW i4: az átlagos üzemanyag-fogyasztási, valamint kombinált energiafogyasztási és károsanyag-kibocsátási értékek egyelőre nem elérhetők

BMW iX: átlagos üzemanyag-fogyasztás 0,0 liter / 100 km; kombinált energiafogyasztás: < 21 kWh / 100 km (WLTP); kombinált károsanyag-kibocsátás: 0 gramm / km (becsült, előzetes adat)

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Bejelentkezés
 

BMW Group Streaming

JAPAN MOBILITY SHOW.

Tokyo. Follow the webcast of the BMW Group press conference at the Japan Mobility Show 2023.

Open Streaming Page

Add your filter tags.

Sajtóközlemény
Sajtóanyag
Beszéd
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Bejelentkezés