Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Magyarország · Article.

A BMW a művészet és a mesterséges intelligencia összeolvadásával mesterművet alkotott

A „The Ultimate AI Masterpiece” névre keresztelt alkotást a 2021. május 5-9. között nyitva álló Frieze New York virtuális művészeti kiállításon tekinthetik meg a rajongók.

Vállalati
·
Kulturális ügyek
 

A „The Ultimate AI Masterpiece” névre keresztelt alkotást a 2021. május 5-9. között nyitva álló Frieze New York virtuális művészeti kiállításon tekinthetik meg a rajongók.

A BMW elkészítette legújabb, „The Ultimate AI Masterpiece” névre keresztelt műalkotását, amely a művészet és a technológia egészen egyedülálló összeolvadása mentén tárja fel a mesterséges intelligenciában rejlő újító perspektívákat. A különleges munkát a bajor prémiumgyártó első ízben a Frieze New York művészeti kiállítás idei, május 5-9. között megrendezett virtuális felvonásán mutatta be a nagyközönségnek, a vállalatcsoport kultúra iránti elkötelezettségének félévszázados múltját ünnepelve. A „The Ultimate AI Masterpiece” alkotási folyamatairól készült tartalmak és videók a www.bmw.com weboldalon tekinthetők meg.

A virtuális műalkotás megálmodásában közreműködött a Goodby, Silverstein & Partners kreatív technológiai szakembere, Nathan Shipley, valamint Gary Yeh, az ArtDrunk művészeti gyűjtője és alapítója. A készítők az Nvidia „StyleGAN” mesterségesintelligencia-szoftverével keresztezték a művészettörténet elmúlt 900 évének több mint 50 000 alkotását, valamint azt az 50, világhírű és feltörekvő kortárs művészek által jegyzett munkát, amelyekben a BMW az elmúlt fél évszázadban partnerként volt jelen. Miután feltérképezte az elmúlt évszázadok művészeti irányzatait, alkotásait és gondolkodási módjait, a mesterséges intelligencia merőben új perspektívákat hozott létre, összeolvasztva a klasszikus művészetek stílusjegyeit a kortárs művészek jellemzőivel. A végeredményeket a technológia a BMW aktuális csúcsmodelljére, a BMW 8-as Gran Coupé karosszériájára vetítette rá.

„A BMW immár 50 éve támogatja világszerte a művészeteket és a kultúrát megannyi különféle kezdeményezésen keresztül, amelyeknek köszönhetően ügyfeleivel is egyedi, belsőséges kapcsolatot ápol” – mondta Uwe Dreher, a BMW Észak-Amerika marketingigazgatója. „Ügyfeleinkkel 2021-ben is ilyen kapcsolatra törekszünk, új és kreatív stílusban szólítva meg őket a virtuális térben. Ehhez a több évszázados művészeti vonásokat és a legfejlettebb mesterséges intelligenciát hívtuk segítségül, hogy valami egészen újat és izgalmasat alkossunk” – tette hozzá.

A virtuális műalkotás elkészülését Nathan Shipley és Gary Yeh a világ két végén dokumentálta párhuzamosan – Shipley San Franciscóban, míg Yeh Szöulban –, a végeredmény hátterébe pedig egy közös, párbeszéd-alapú videóban engednek betekintést, sorra véve a BMW több évtizedre visszatekintő művészeti tevékenységeit is. A „The Ultimate AI Masterpiece” alkotási folyamatait dokumentáló videó a www.bmw.com weboldalon tekinthető meg.

„A mesterséges intelligencia a kreatív önkifejezés új, feltörekvő formája. Fantasztikus, ahogyan a művészet és az algoritmus találkozik” – mondta Nathan Shipley. „A művészettörténeti klasszikusok és a modernkori újítások összeolvadásával, majd mindezek BMW 8-as Gran Coupé modellre történő leképezésével a BMW kultúra iránti elkötelezettsége előtt, illetve az autóipar, a művészet és a technológia iránymutató egyesítése előtt tisztelgünk” – tette hozzá.

„Napjaink szokatlanul elszigetelt valóságában igyekeztünk megragadni a technológiában rejlő lehetőségeket, összefogni a világ bármely pontján élő művészeket és valami igazán egyedit és digitálisan lebilincselőt adni a rajongóknak” – fogalmazott Gary Yeh. „Végtelenül izgalmas munka volt kitolni a művészetek határait és látni, hogy a technológia miként tudja befolyásolni a művészeti világot, mindezt a BMW kultúra iránti elkötelezettségének félévszázados történelmére építve” – tette hozzá.

Aktív vállalati jelenléte részeként a BMW világszerte elkötelezett a kultúra iránt és komolyan veszi társadalmi felelősségvállalását. A modern- és kortárs művészet, a klasszikus zene, a jazz és a hangzás, valamint az építészet és a formatervezés területein útnak indított több mint száz kezdeményezésével a bajor prémiummárka immár kereken 50 éve a nemzetközi kulturális élet meghatározó szereplője. Sok más partnerével együttműködve a BMW Group eközben megannyi értékes kezdeményezést is útnak indított, ilyen a BMW Guggenheim Laboratórium, a BMW Tate Live programsorozat, a BMW Open Work by Frieze, a BMW Welt Jazz Award, a BMW Art Guide by Independent Collectors, a BMW Art Journey művészeti utazás és a Berlinben, Münchenben, Moszkvában és Londonban is életre hívott „Opera for all” ingyenes művészeti est-sorozat.

2021. május 5-9. között a Frieze New York művészeti kiállítás immár a tizedik felvonását ünnepli, első ízben a manhattani The Shed művészeti központban. Az új helyszín apropóján a kiállítás több mint 60 New York-i művészeti galéria gyűjteményét szedte csokorba, a metropolisz kreatív szellemiségét éltetve. A Frieze Viewing Room különkiadása a kiállítással párhuzamosan tekinthető meg május 14-ig, a világ több mint 160 kiállítóját, nemzetközi galériáját és távolról bekapcsolódó közönségét egyesítve. Hivatalos autóipari partnerként a BMW exkluzív flottaszolgáltatással áll az esemény VIP vendégeinek rendelkezésére.

A Frieze vendégei a kiállítástól sétatávolságra található Manhattan West központban a Random International művészeti stúdió „Body / Light” alkotását is megtekinthetik, amely a BMW i divízió oldalán kiépített többéves együttműködésben gyökerező inspiráció, az elektromos mobilitás létrejöttét lehetővé tevő technológiák és a stúdió munkáit jellemző minimalista kultúra egységéből született meg. Bővebb információk a www.manhattanwestnyc.com weboldalon érhetők el.

A BMW 8-as Gran Coupé a bajor prémiumgyártó aktuális modellpalettájának csúcsa, amely az autóépítési szaktudás, a maximális teljesítmény, a fejedelmi luxus és a jövőbe mutató innováció páratlan egységét kínálja. A BMW 8-as Coupé, a BMW 8-as Cabrio és a BMW 8-as Gran Coupé lemezei mögött a BMW legkorszerűbb technológiái és legfejlettebb újításai dolgoznak, BMW TwinPower Turbo technológiával szerelt, erőteljes hat- és nyolchengeres erőforrásokkal. Bővebb információk a modellről a www.bmw.com weboldalon érhetők el.

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Bejelentkezés
 

BMW Group Streaming

IAA MOBILITY 2021.

Here you can see our on demand webcasts from the IAA Mobility 2021, with the BMW Group Keynote, the Analyst and Investor Evening Event and the discussion forum "The car as the engine of the circular economy?".

Open Streaming Page

Add your filter tags.

Sajtóközlemény
Sajtóanyag
Beszéd
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Bejelentkezés