Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Magyarország · Article.

Megkezdődött a hidrogén-meghajtású üzemanyagcella-technológiával szerelt BMW i Hydrogen NEXT prototípusok közúti tesztelése

+++ A hidrogén, mint üzemanyag a hosszútávon fenntartható mobilitásért: a BMW Group tovább folytatja módszeres kutatás-fejlesztési tevékenységeit +++ Az első prototípusokat Európa közútjain tesztelik +++ A BMW X5 műszaki alapjaira épített kisszéria gyártása 2022-ben kezdődik +++

 

Press Contact.

Andras Salgo
BMW Magyarország

Tel: +36-29-555115

send an e-mail

Downloads.

  
Attachments(1x, ~111,88 KB)
  
Photos(21x, ~162,95 MB)
  More below article text

+++ A hidrogén, mint üzemanyag a hosszútávon fenntartható mobilitásért: a BMW Group tovább folytatja módszeres kutatás-fejlesztési tevékenységeit +++ Az első prototípusokat Európa közútjain tesztelik +++ A BMW X5 műszaki alapjaira épített kisszéria gyártása 2022-ben kezdődik +++

A BMW Group megkezdte Európa útjain a hidrogén-meghajtású üzemanyagcella-technológiával szerelt, szabványközeli autók tesztelését. A BMW i Hydrogen NEXT prototípusaiban azt vizsgálják a mérnökök, hogy a széndioxid-kibocsátás nélkül működő hajtáslánc, a típus-specifikus futómű-technológia és a vezérlőelektronika valós körülmények között mennyire hatékonyan képes együttműködni. A BMW i Hydrogen NEXT egy tisztán elektromos meghajtású autó, amely üzemanyagcelláiban hidrogénből állítja elő a működéséhez szükséges energiát. A napokban indult, átfogó tesztprogram tapasztalatai és eredményei utat mutatnak a BMW Group tervezőmérnökeinek eme hosszútávon fenntartható hajtáslánc-technológiával szerelt kisszéria gyártása felé, amely a BMW X5 műszaki alapjain 2022 második felében kezdődhet meg. Ezen modellek széleskörű közúti megfigyelése számos gyakorlati tudnivalót hoz magával, amelyeket a mérnökök egytől egyig a hosszútávon fenntartható hajtáslánc-technológia tökéletesítésére kamatoztatnak.

Rugalmas hajtáslánc-stratégiája részeként a BMW Group hosszútávú lehetőségeket lát a hidrogén-meghajtású üzemanyagcella-technológiában, a belsőégésű erőforrással dolgozó, a plug-in hibrid hajtáslánc-technológiával szerelt és a nagyfeszültségű akkumulátorról táplált, tisztán elektromos meghajtású modellek fenntartható kiegészítéseként. A technológia főként az akkumulátorral szerelt zéró emissziójú modellek vonzó alternatívájaként arathat sikert – elsősorban azon ügyfelek körében, akiknek nincs állandó hozzáférésük villamosenergia-infrastruktúrához vagy rendszeresen nagyobb távokat tesznek meg autóval. „A hidrogén-meghajtású üzemanyagcella-technológia a hosszútávon fenntartható hajtáslánc-technológiák egyik vonzó opciója lehet – kiváltképp a magasabb járműkategóriákban” – mondta Frank Weber, a BMW AG igazgatótanácsának járműfejlesztésért felelős tagja. „Kutatás-fejlesztési tevékenységeink terén ezért is kiemelten fontos mérföldkő a hidrogén-meghajtású üzemanyagcella-technológiával szerelt, szabványközeli autók közúti tesztelése” – tette hozzá.

Akárcsak a hagyományos, belsőégésű erőforrással szerelt modellek üzemanyagtartálya, úgy a BMW i Hydrogen NEXT hidrogéntartálya is három-négy perc alatt feltölthető annyi üzemanyaggal, amennyi mindenféle időjárási körülmények közepette több száz kilométer tisztán elektromos hatótávolságot garantál.

A közúti tesztelés középpontjában a hatékonyság, a biztonság, a kényelem és a megbízhatóság áll – és természetesen a vezetés élménye

A BMW i Hydrogen NEXT közúti tesztelésének elsődleges célja, hogy a mérnökök tökéletesre hangolják a hajtáslánc-technológiai és járművezérlési funkciókat irányító szoftvereket. Az üzemanyagcella-technológiát, a hidrogéntartályokat, a teljesítménynövelő akkumulátort és a jármű központi vezérlőelektronikáját korábban már külön-külön és együtt is tesztelték a tervezők, a BMW Group házon belüli tesztlétesítményeiben elvégzett több száz tesztprogramon keresztül. Ezeket a funkcionális megmérettetéseket követi most az átfogó közúti tesztelés. Az intenzív tesztprogram, amelyet a mérnökök hétköznapi körülmények között, több ezer kilométeren át, valós forgalmi szituációkban végeznek, segít bebiztosítani a prototípusok alkatrészeinek hatékonyságát, biztonságát, kényelmét és megbízhatóságát. A közúti tesztelés célja ugyanakkor az is, hogy a prototípusok vezethetősége és viselkedése a BMW által fémjelzett vezetési élményt kínálja – még hidrogén-meghajtású üzemanyagcella-technológiával szerelt, károsanyag-kibocsátástól mentes meghajtás esetén is.

A BMW i Hydrogen NEXT üzemanyagcellái a Toyota Motor Corporation oldalán gyümölcsöző technológiafejlesztési együttműködés eredményei. Az egyes cellák a Toyotától érkeznek, a cellák speciális rögzítőkötegei és a teljes hajtáslánc-technológia azonban eredeti BMW Group-fejlesztés. A 2013-ban indított partnerség célja, hogy optimalizálja a hidrogén-meghajtású üzemanyagcella-technológia hétköznapi használhatóságát és skálázhatóságát, illetve, hogy a szakmai ismeretek megosztásával mindezt a két vállalat saját modelljeiben is hatékonyan kamatoztassa.

A BMW által fémjelzett menetdinamikát 275 kW / 374 lóerő maximális teljesítményre képes elektromos hajtáslánc-technológia garantálja

A BMW i Hydrogen NEXT hajtáslánc-technológiájában az ötödik generációs BMW eDrive hajtáslánc-technológia és a hidrogén-meghajtású üzemanyagcella-technológia innovációi egyesülnek. Az elektromos motor akár 125 kW / 170 lóerő maximális teljesítményéhez szükséges energiát a járműben szállított hidrogén és a levegőből kinyert oxigén kémiai reakciójával állítják elő az üzemanyagcellák, amelyek alatt elektromos átalakítók továbbítják az energiát a BMW i Hydrogen NEXT hajtásláncába.

A mérnökök az elektromos motor fölé egy nagyfeszültségű akkumulátort is beépítettek, amely plusz teljesítményt, gyorsításnál pedig extra menetdinamikát kínál. A hajtáslánc maximális rendszerteljesítménye 275 kW / 374 lóerő, amely megegyezik a BMW modellekben használt jelenlegi legerősebb soros hathengeres benzinmotor maximális teljesítményével – ezzel is garantálva a márkára jellemző menetdinamikát és vezetési élményt.

Az elektromos motor fölé beépített nagyfeszültségű akkumulátorba a hajtáslánc képes a „vitorlázó funkció” és a fékezés során felszabaduló energiákat is visszatáplálni. Az üzemanyagcellákban kémiai reakcióba lépő hidrogént két darab, egyenként 700 bar nyomású, szénszál-erősítésű műanyagból (CFRP) készült tartály szállítja a fedélzeten, összesen 6 kilogrammot. A hidrogén és az oxigén tökéletesen kontrollált reakciójából előállított energia egyetlen mellékterméke a víz.

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Bejelentkezés
 

BMW Group Streaming

IAA MOBILITY 2021.

Here you can see our on demand webcasts from the IAA Mobility 2021, with the BMW Group Keynote, the Analyst and Investor Evening Event and the discussion forum "The car as the engine of the circular economy?".

Open Streaming Page

Add your filter tags.

Sajtóközlemény
Sajtóanyag
Beszéd
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Bejelentkezés