Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Magyarország · Article.

Elkészült a „THE 8 X JEFF KOONS” különkiadás: a BMW Group Landshutban működő gyárának karosszériafényezési szaktudása Jeff Koons guruló műalkotásán teljesedik ki

+++ A BMW 8-as Gran Coupé műszaki alapjaira megálmodott limitált széria műanyag karosszériaelemeit a müncheni központú vállalatcsoport landshuti létesítményének szakemberei fényezik egyedire – az egyesült államokbeli művész, Jeff Koons tervei alapján +++ A legnagyobb kihívás, amellyel a Landshutban működő gyár egyedi karosszériafényezéseket készítő részlege szembesült, „a művész gondolkodásmódjának elsajátítása és a rendkívül limitált széria gyártási folyamatába integrált, részletekbe menő megvalósítása” volt +++

 

Press Contact.

Andras Salgo
BMW Magyarország

Tel: +36-29-555115

send an e-mail

Downloads.

  
Attachments(1x, ~150,16 KB)
  
Photos(22x, ~427,13 MB)

Related Links.

+++ A BMW 8-as Gran Coupé műszaki alapjaira megálmodott limitált széria műanyag karosszériaelemeit a müncheni központú vállalatcsoport landshuti létesítményének szakemberei fényezik egyedire – az egyesült államokbeli művész, Jeff Koons tervei alapján +++ A legnagyobb kihívás, amellyel a Landshutban működő gyár egyedi karosszériafényezéseket készítő részlege szembesült, „a művész gondolkodásmódjának elsajátítása és a rendkívül limitált széria gyártási folyamatába integrált, részletekbe menő megvalósítása” volt +++

A BMW Group Landshutban működő gyárának kivételes karosszériafényezési szaktudására a BMW M850i xDrive Gran Coupé (átlagos üzemanyag-fogyasztás (WLTP): 10,7 – 11,0 liter / 100 km; kombinált károsanyag-kibocsátás (WLTP): 243 – 251 gramm / km) műszaki alapjaira megtervezett különkiadás négykerekű képviselői szolgálnak a legújabb ékes példaként. A mindössze 99 példányban készülő, rendkívül limitált szériát az egyesült államokbeli művész, Jeff Koons álmodta valóra, a BMW modelltörténetének eddigi legrészletesebben kidolgozott műalkotását alkotva meg ezzel.

A müncheni központú vállalatcsoport landshuti létesítményében egy munkanap alatt körülbelül 2 000 darab olyan, műanyagból készült karosszériaelem lát napvilágot, amelyeket a 45 alap és 200 egyedi karosszériafényezési árnyalat egyikével fújnak meg a fényezők. Ez éves szinten hozzávetőlegesen félmillió darab lökhárítót, küszöbtoldatot, légterelő szárnyat és karosszéria-kiegészítőt jelent – nem számítva a kisszériában készülő és teljesen egyedi megrendeléseket.

A Landshutban működő gyár karosszériafényező szakemberei most egy rendkívül különleges limitált széria képviselőin kamatoztathatják több éves tapasztalatukat: a BMW 8-as Gran Coupé műszaki alapjaira megálmodott, „THE 8 X JEFF KOONS” különkiadáson. A limitált szériát az egyesült államokbeli művész, Jeff Koons tervezte, szemkápráztató popkulturális elemekkel és geometriai mintázatokkal tarkítva.

A különkiadás minden egyes példánya a BMW Group Dingolfingban működő gyárában lát majd napvilágot, úgy, hogy az egyedi fényezést viselő műanyag karosszériaelemeket – így a lökhárítókat, a küszöbtoldatokat, a külső visszapillantó-házakat, a kilincseket és a csomagtérajtót – a müncheni központú vállalatcsoport landshuti létesítményéből szállítják át. A szakemberek mindegyik alkatrészt a lehető legmagasabb fokú precizitás mentén készítik el.

„A legnagyobb kihívás már a kezdetektől a művész gondolkodásmódjának megértése és elsajátítása volt, valamint az, hogy mindezt részletekbe menően integráljuk a rendkívül limitált széria gyártási folyamatába” – magyarázta Hermann Knott, a BMW Group landshuti gyárában működő karosszériafényezési részleg vezetője. „Ez számunkra is egy rendkívül speciális projekt – hiszen ezek az autók tényleges műalkotásokként gurulnak le a gyártósorról” – tette hozzá.

A „THE 8 X JEFF KOONS” különkiadás technikailag egyik legösszetettebb alkatrésze az a csomagtérajtó, amelynek tizenkét rétegből álló fényezését a szakembereknek kevesebb mint 250 mikron vastagságon belül, hét különböző karosszériafényezési árnyalat felhasználásával kell felvinniük a felületre. Összehasonlításképpen: egy emberi hajszál átmérője körülbelül 100 mikron. „A többszínű karosszériafényezés megfújása rendkívüli kihívásokat tartogat” – mondta Hermann Knott. A BMW Group Landshutban működő gyárának egyedi karosszériafényezésekre szakosodott csapata így kifejezetten a különkiadáshoz fejlesztette ki úgynevezett „többtónusú” karosszériafényezési eljárását. „Számos megbeszélést tartottunk Jeff Koons csapatával, akikkel részletekbe menően átbeszéltünk mindent a karosszériafényezési folyamatról” – fogalmazott a landshuti gyárban működő karosszériafényezési részleg vezetője.

Kulcsfontosságú volt, hogy a karosszériafényező szakemberek a művész által megálmodott egydimenziós dizájnt mérnöki precizitással vigyék fel a háromdimenziós alkatrészekre. Ebben egy lézerprojektorhoz csatlakoztatott számítógépes program volt a segítségükre, amely úgy garantálta a legmagasabb fokú pontosságot, hogy a művész által elképzelt mintákat lineáris formában vetítette rá az egyes karosszériaelemekre. Az egyes karosszériafényezési rétegek közötti kontúrokat a készítők kézzel maszkolták ki, amelyhez több éves tapasztalatuk és szaktudásuk legjavára volt szükség.

A „THE 8 X JEFF KOONS” projektben mintegy száz munkatárs közreműködött, akik a művészi végeredmény elérése érdekében szinte kivétel nélkül speciális továbbképzésen vettek részt. „A Jeff Koons által megálmodott karosszériafényezés nem csupán a sorozatgyártásban kínált modelleken alkalmazott módszerektől, de még a teljesen egyedi megrendelések teljesítéséhez segítségül hívott karosszériafényezési megoldásoktól is nagymértékben eltér. Elképesztő mennyiségű szakmai tapasztalatot és tudást igényel, mert rengeteg befolyásoló tényezővel kell számolni” – magyarázta Hermann Knott.

„A Landshutban működő gyár munkatársai magasan kiemelkednek a tekintetben, hogy az innovációkban és a kézzel készített, egyedi megoldásokban mekkora örömüket lelik. Ezért is tölt el minket különös büszkeséggel az, hogy műanyag karosszériaelemekre szakosodott csapatunk az egyedi karosszériafényezések terén újabb mércét állított fel” – mondta Dr. Stefan Kasperowski, a BMW Group landshuti létesítményének vezetője.

A „THE 8 X JEFF KOONS” különkiadás

A „THE 8 X JEFF KOONS” különkiadás a precizitás, a kifinomultság és a kézzel készített egyediség megtestesülése. A szakemberek a limitált szériában kínált modell többrétegű fényezését 285 óra alatt fújják meg, amelyben nagymértékben közrejátszik az is, hogy a különkiadás lélegzetelállítóan összetett karosszériafényezése tizenegy különböző árnyalatot egyesít, a kéktől az ezüstig és a sárgától a feketéig. Ez azt is jelenti, hogy hetente mindössze két példány tud elkészülni. A többszínű utasteret a prémium minőségű anyaghasználat és a legnemesebb bőr átfogó alkalmazása jellemzi, a művész aláírásával fémjelezve. Az ülések bővelkednek a képregények szuperhőseit és a BMW M divízió nagyteljesítményű sportautóit idéző piros és kék árnyalatokban, miközben a sportosan erőteljes dizájn szemkápráztató popkulturális elemek és geometriai mintázatok képében ölt testet – a BMW 8-as Gran Coupé kifinomult vonalvezetése és formanyelve előtt tisztelegve. A modell hátulja felé fokozódó színcsíkok a művész által 2010-ben alkotott BMW Art Car guruló műalkotást idézik. Jeff Koons elmondása szerint az autó oldalát díszítő „POP!” maszkolás és a szélörvények a „THE 8 X JEFF KOONS” különkiadás erejét és gyorsaságát szimbolizálják. 1990-ben a BMW 850i volt a bajor prémiumgyártó történetének első 8-as modellje, amely a vezetés jövőbe mutató élményét kínálva azonnal lebilincselte az elegancia és a teljesítmény harmóniáját kereső rajongókat. A BMW Group Dingolfingban és Landshutban működő gyárainak magasan képzett szakemberei mintegy 300 órán át dolgoztak a „THE 8 X JEFF KOONS” különkiadás első példányának karosszériafényezésén, nem egyszer nagyítót is segítségül hívva.

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Bejelentkezés
 

BMW Group Streaming

MINI CONCEPT ACEMAN.

Here you can see the world premiere of the MINI Concept Aceman.

Open Streaming Page

Add your filter tags.

Sajtóközlemény
Sajtóanyag
Beszéd
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Bejelentkezés