Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Magyarország · Article.

A BMW iX Flow is felkerült a TIME magazin legjobb innovációkat egyesítő listájára

A TIME magazin idén is közzétette „Best Inventions” elnevezésű listáját, amely hagyományosan az év 200 legjobb innovációját gyűjti csokorba.

Vállalati kitüntetések
·
Technológia
·
Vállalati
 

Press Contact.

Andras Salgo
BMW Magyarország

Tel: +36-29-555115

send an e-mail

Downloads.

  
Attachments(1x, ~88,38 KB)
  
Photos(44x, ~257,79 MB)
  More below article text

Related Links.

A TIME magazin idén is közzétette „Best Inventions” elnevezésű listáját, amely hagyományosan az év 200 legjobb innovációját gyűjti csokorba.

A lista összeállításához a TIME a magazin szerkesztőitől és tudósítóitól kért jelöléseket a világ minden tájáról, valamint egy online platformon keresztül, különös figyelmet fordítva az olyan feltörekvő területekre, mint például az elektromos mobilitás, a megújuló energiák és a metaverzum. A TIME ezt követően számos kulcsfontosságú tényező alapján értékelte az egyes jelöléseket, az eredetiséget, a hatékonyságot, a céltudatosságot és a hatáskeltést is beleértve.

„A végeredmény egy 200 úttörő találmányt (és 50 külön említést érdemlő találmányt) tartalmazó lista – rajta az életre tervezett mesterséges intelligenciával, a levegőben lévő szénfeleslegből előállított gyémántokkal és a valaha volt legerősebb távcsővel –, amely megváltoztatja az életünket, a munkánkat, a játékainkat és gondolkodásunkat arról, hogy mi minden lehetséges” – írják a magazin szerkesztői a listáról.

A teljes lista ide kattintva érhető el: https://time.com/best-inventions-2022/

Színváltó karosszéria egyetlen gombnyomással

A bajor prémiummárka a forradalmi E Ink technológiával szerelt BMW iX Flow koncepciót első ízben a 2022-es Szórakoztató Elektronikai Kiállítás (CES – Consumer Electronics Show) nyitónapján gurította reflektorfénybe. Elektroforetikus technológiájának köszönhetően a BMW iX Flow képes egyetlen gombnyomással megváltoztatni karosszériafelülete színét és árnyalatát, amellyel a személyre szabható vezetési élmény új dimenzióját hozza el a jelenbe.

A változtatható színű karosszéria az utastérben uralkodó hangulathoz és az autó hatékonyságához is nagymértékben hozzájárul. Hiszen a világos és a sötét színek eltérő mértékben verik vissza a napfényt és így a hőenergia-felvétel tekintetében is más hatást gyakorolnak. A fehér felület sokkal több napfényt ver vissza, mint a fekete, így az autó és az utastér erős napsütésben és magas külső hőmérsékleti viszonyok közepette jelentkező felmelegedése a karosszéria színének halványításával mérsékelhető. Hűvösebb időben ugyanakkor a karosszéria sötétítése segíthet abban, hogy az autó érezhetően több meleget nyerjen ki a napfényből.

A karosszéria színének megváltoztatása mindkét esetben hozzájárul a légkondicionáló berendezés terhelésének csökkentéséhez, amely így az elektromos rendszer energiaszükségletét, és mint ilyen, az autó üzemanyag- és energiafogyasztását is mérsékli. Egy tisztán elektromos meghajtású autó esetében ez az egy feltöltéssel megtehető tisztán elektromos hatótávolság növelését is jelenti. A technológia az utastérben ugyanakkor ahhoz is képes például hozzájárulni, hogy erős napsütésben a műszerfal kevésbé melegedjen fel.

Az E Ink technológia rendkívül energiahatékony. A kijelzőkkel és kivetítőkkel ellentétben az elektroforetikus technológiának egyáltalán nincs szüksége energiára ahhoz, hogy a kiválasztott színt megtartsa. Energiát csupán a színváltoztatás rövid folyamata igényel.

Több millió festékkapszula egy típus-specifikus fólián

A színváltó karosszéria elektroforetikus technológiája az e-könyv olvasókban is használt E Ink technológia műszaki alapjaira épül. A BMW iX Flow karosszériáját borító fólia több millió, hajszál vastagságú mikrokapszulából áll. Mindegyik mikrokapszula negatív töltésű fehér és pozitív töltésű fekete pigmenteket tartalmaz. Elektromos hatásra az egyes kapszulák felületét a fehér vagy a fekete pigmentek töltik ki – a kiválasztott színtől függően –, így a karosszéria a kívánt árnyalatot kapja.

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Bejelentkezés
 

BMW Group Streaming

THE NEW BMW i5.

Munich. Here you can see the webcast of the Digital World Premiere of the new BMW i5.

Open Streaming Page

Add your filter tags.

Sajtóközlemény
Sajtóanyag
Beszéd
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Bejelentkezés