Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Magyarország · Article.

A BMW Group hidrogén-meghajtású autókat gurít ki az utakra: a BMW iX5 Hydrogen tesztflottája megérkezett

A valós körülmények között használt tesztpéldányok értékes tudásbázist teremtenek és megalapozzák az esetleges jövőbeni sorozatgyártást.

 

Press Contact.

Andras Salgo
BMW Magyarország

Tel: +36-29-555115

send an e-mail

Downloads.

  
Attachments(1x, ~177,22 KB)
  
Photos(144x, ~1,1 GB)
  More below article text

A valós körülmények között használt tesztpéldányok értékes tudásbázist teremtenek és megalapozzák az esetleges jövőbeni sorozatgyártást.

A BMW Group büszkén mutatja be a nemzetközi média képviselőinek idén szolgálatba álló tesztflottája első példányait. A BMW iX5 Hydrogen négyévnyi fejlesztőmunka eredményeként érkezik meg az utakra.

A kevesebb, mint száz modellből álló tesztflotta a világ számos pontján feltűnik majd, különböző célcsoportokkal ismertetve és szerettetve meg a jövőbe mutató hajtáslánc-technológiában rejlő innovációkat. A közvetlen vezetési élmény most első ízben ad lehetőséget az embereknek arra, hogy kézzelfogható benyomást szerezzenek a BMW iX5 Hydrogen páratlan kvalitásairól.

„A hidrogén egy rendkívül sokoldalú energiaforrás, amely energiaátállási folyamatainkban, és így a környezetvédelem tekintetében is kulcsfontosságú szerepet játszik. Mindent egybevetve, ez a megújuló energiaforrások tárolásának és felhasználásának egyik leghatékonyabb módja” – mondta Oliver Zipse, a BMW AG igazgatótanácsának elnöke. „A technológiában rejlő potenciált a mobilitási ágazat átalakulásának felgyorsítására is fel kell használnunk. A hidrogén az emisszió-mentes mobilitás hiányzó darabja, hiszen egyetlen technológia nem elegendő ahhoz, hogy világszerte klímasemleges mobilitást érjünk el” – tette hozzá.

A BMW iX5 Hydrogen

Az aktuális BMW X5 műszaki alapjaira fejlesztett BMW iX5 Hydrogen koncepcióját első ízben 2019-ben, a Frankfurti Nemzetközi Autószalonon mutatta be a bajor prémiumgyártó. Két évvel később, a 2021-es autószalonon a modell kezdeti prototípusai már flottajárművekként szállították az autószalon vendégeit.

A BMW iX5 Hydrogen hidrogén-meghajtású üzemanyagcella-technológiája a BMW Group technológiafejlesztési szaktudásának újabb bizonyítéka. A BMW Group módszeresen fejleszti tovább a hidrogén-meghajtású üzemanyagcella-technológiát, a károsanyag-kibocsátástól mentes személyes mobilitás egyik lehetséges jövőbeni alternatívájaként.

A BMW Group technológiafejlesztési szaktudása

A BMW Group a Münchenben működő Kutatási és Innovációs Központ (FIZ) kísérleti üzemében állítja elő a tesztflotta rendkívül hatékony üzemanyagcella-technológiáját, amely a BMW iX5 Hydrogen egyik központi eleme. A technológia folyamatosan 125 kW / 170 lóerő maximális teljesítmény leadására képes.

Az üzemanyagcellákban a tartályokban tárolt hidrogén és a levegőből származó oxigén között kémiai reakció megy végbe. A hajtáslánc-technológia hatékonysága szempontjából döntő jelentőségű e két elem ellátásának folyamatos biztosítása. A mérnökök a belsőégésű erőforrások technológiai megfelelői mellett – mint például a töltőlevegő-hűtők, a levegőszűrők, a vezérlőegységek és az érzékelők – speciális hidrogénkomponenseket is kifejlesztettek az új technológia számára. Ilyen többek között a turbinával dolgozó nagysebességű kompresszor és a nagyfeszültségű hűtővízszivattyú is.

A BMW iX5 Hydrogen egyedi üzemanyagcellái a Toyota Motor Corporation oldalán gyümölcsöző technológiafejlesztési együttműködés eredményei. A két vállalat évek óta ápolja kölcsönös bizalomra épülő partnerségét, amelynek égisze alatt 2013 óta vállvetve dolgoznak az üzemanyagcellára épülő hajtáslánc-technológia kifejlesztésén és finomhangolásán.

Az üzemanyagcella-rendszerek gyártása két fő lépésből áll: az egyes üzemanyagcellákat előbb kötegekbe rendezik, amelyek aztán az összes többi alkatrésszel együtt alkotják az üzemanyagcella-rendszereket.

Az üzemanyagcellák kötegekbe rendezése teljes mértékben automatizált folyamat. Miután az egyes alkatrészeket megvizsgálták, hogy nem sérültek-e meg, a kötegeket gépi erővel, öttonnányi nyomóerővel nyomják össze egy közös házba. Ezt a házat a BMW Group Landshutban működő üzemének könnyűfémöntödéje állítja elő, speciális homoköntési eljárással.

Utóbbi során az olvadt alumíniumot egy gyantával kevert, sűrített homokból készült formába öntik. Ezt az eljárási folyamatot kifejezetten ehhez a kisszériás járműhöz fejlesztették ki.

A nyomólemez – amelynek feladata, hogy hidrogént és oxigént szállítson az üzemanyagcella-kötegekbe – öntött műanyag alkatrészekből és könnyűfém-öntvényekből készül, szintén a vállalatcsoport Landshutban működő létesítményében. A nyomólemez gáz- és vízzáró tömítést képez az üzemanyagcella-kötegek háza körül.

Az üzemanyagcella-kötegek végső összeszerelésének része a feszültségvizsgálat, valamint az egyes cellákon belüli kémiai reakció átfogó tesztelése is. Az üzemanyagcella-rendszer különböző alkatrészeit végül az összeszerelő fázisban építik össze.

Itt olyan további alkatrészek kerülnek a helyükre, mint például a kompresszor, az anód és a katód, a nagyfeszültségű hűtővízszivattyú és a kábelköteg.

A lemezek alatt a BMW eDrive hajtáslánc-technológia legkorszerűbb, ötödik generációs elektromos motorja, váltója és vezérlőelektronikája egy kifejezetten a modell sajátosságai szerint megtervezett, nagyteljesítményű akkumulátorral dolgozik együtt, 295 kW / 401 lóerő maximális rendszerteljesítményt kínálva. Lassulás és fékezés közben az elektromos motor generátorként funkcionál, amely a felszabaduló energiákat folyamatosan visszatölti az akkumulátorba.

Gyártás a Münchenben működő Kutatási és Innovációs Központ (FIZ) kísérleti üzemében

A BMW iX5 Hydrogen a BMW Group Münchenben működő Kutatási és Innovációs Központjának (FIZ) kísérleti üzemében készül, amely a járműfejlesztés és a sorozatgyártás köztes állomása: a vállalatcsoport összes márkájának mindegyik újdonsága első ízben itt lát napvilágot. A karosszériagyártás, az összeszerelés, a modellmérnökség, a tanulmányautó-építés és az additív gyártás területén itt összesen mintegy 900 ember dolgozik, párhuzamosan egyszerre akár hat projekten.

Az ő feladatuk ellenőrizni, hogy a fejlesztőmérnökök végterméke megérett-e a sorozatgyártásra, mind a termék minőségét, mind pedig a gyártási folyamat gördülékenységét tekintve. A BMW iX5 Hydrogen esetében a hidrogén-technológia szakértői, a járműfejlesztő mérnökök és az új modellek kezdeti összeszerelését végző szakemberek szorosan együttműködtek, hogy a csúcstechnológiás hajtásláncot és az energiatároló technológiát a lehető legoptimálisabban építsék be a modellbe.

A hidrogén-technológia gyors újratöltést tesz lehetővé

Az energiaforrásként szolgáló hidrogént két darab, egyenként 700 bar nyomású, szénszál-erősítésű műanyagból (CFRP) készült tartály tárolja a BMW iX5 Hydrogen fedélzetén. A két tartály együtt mintegy 6 kilogramm hidrogén tárolására képes, amellyel a modell a valós körülmények közötti legdinamikusabb járműhasználat eredményeit vizsgáló, globális szabvány szerint működő tesztciklus (WLTP – Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) mérései szerint 504 kilométer megtételére képes. A hidrogéntartályok újratöltése eközben mindössze három-négy percet vesz igénybe, amely azt jelenti, hogy a BMW iX5 Hydrogen még a hosszabbra nyúló utazások alkalmával is képes a BMW által fémjelzett, hamisítatlan vezetési élményt nyújtani, az utazás során csupán néhány gyors megállóval.

A BMW iX5 Hydrogen műszaki adatainak, menettulajdonságainak, fogyasztási értékeinek és hatótávolságának összefoglalása

  • Maximális rendszerteljesítmény: 295 kW / 401 lóerő
  • Az üzemanyagcella-technológia folyamatosan rendelkezésre álló maximális teljesítménye: 125 kW / 170 lóerő
  • Az akkumulátor (lítium-ion technológia) maximális teljesítménye: 170 kW / 231 lóerő
  • A hajtáslánc-technológia maximális rendszerteljesítménye: 295 kW / 401 lóerő
  • A hidrogéntartályok térfogata: 6 kilogramm
  • Gyorsulás 0-100 km/óra: kevesebb, mint 6 másodperc
  • Végsebesség: 180 km/óra fölött
  • Hidrogénfogyasztás (WLTP): 1,19 kg / 100 km
  • Hatótávolság (WLTP): 504 km

Az üzemanyagcella-technológia nagymértékben hozzájárul a széndioxid-mentesítéshez

A BMW Group a németországi autógyártó vállalatok közül elsőként csatlakozott az SBTI (Science Based Targets Initiative) 1,5 fokos üzleti tervéhez, amellyel párhuzamosan a teljes értékláncára vetített teljes klímasemlegesség hosszútávú célja mellett is maradéktalanul elköteleződött.

A következő lépés e tekintetben, hogy a 2019-es értékekhez viszonyítva 2030-ra a BMW Group teljes értékláncában – a beszállítói hálózattól kezdve, a sorozatgyártási folyamatokon keresztül, egészen a felhasználói fázisig – legalább 40 százalékkal csökkentse az egy legyártott új autójára vetített károsanyag-kibocsátás mértékét.

2022-ben a BMW Group világszerte több mint 215 000 darab tisztán elektromos meghajtású modellt adott el, amely a 2021-es teljesítményhez képest mintegy 108 százalékos fejlődés, egyúttal a vállalatcsoport egész tavalyi éves értékesítési eredményének hozzávetőlegesen 9 százaléka. A BMW Group célja, hogy 2023-ban ezt az értéket 15 százalékra emelje.

A vállalatcsoport mindemellett azt is célul tűzte ki, hogy legkésőbb 2030-ra már egész éves értékesítési mutatója több mint 50 százalékát tisztán elektromos meghajtású modellek adják.

A BMW Group az üzemanyagcella-technológiára kifejezetten a nagyfeszültségű akkumulátorral szerelt, hálózatról tölthető modellek potenciális kiegészítéseként tekint.

A hidrogén, mint az emisszió-mentes mobilitás érdekében tett globális intézkedések alkotóeleme

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA – International Energy Agency) álláspontja szerint jövőbe mutató energiaforrásként a hidrogénben jelentős potenciál rejlik, hiszen tárolhatósági és szállíthatósági adottságainak köszönhetően rendkívül széles felhasználási tartományban alkalmazható. A leginkább iparosodott országokban ezért a hidrogénnel már most jelentős tényezőként számolnak. A szállítmányozási szektorban a hidrogén a nagyfeszültségű akkumulátorról táplált elektromos mobilitás kiegészítő technológiai opciójaként kaphat teret, hosszútávon is valóra váltva a fenntartható személyes mobilitás ígéretét.

Ez azonban nagymértékben függ a zöldenergia felhasználásával, versenyképes áron előállított nagymennyiségű hidrogén elérhetőségétől és az ehhez szükséges járműtöltési infrastruktúra számos országban már intenzíven megkezdett kiépítésétől.

A BMW Group üdvözli és támogatja azokat a németországi és európai intézkedéseket, amelyek segítik a hidrogéngazdaság kiépítését és felgyorsítják a zöldhidrogén gyártását. Ide tartoznak a közös európai érdekeket védő IPCEI (Important Project of Common European Interest) keretein belül indított nagy volumenű hidrogénprojektek is.

A Német Gazdasági Minisztérium és a Német Közlekedésügyi Minisztérium támogatását élvező projektek a teljes értékláncra kiterjednek – a hidrogéngyártástól kezdve, a szállítmányozáson át, egészen az iparági alkalmazásokig.

A hidrogén-meghajtású üzemanyagcella-technológiában minden potenciál megvan ahhoz, hogy megfelelő körülmények között a BMW Group hajtáslánc-technológiai portfólióján az emisszió-mentes személyes mobilitás egyik pillérjévé váljon.

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Bejelentkezés
 

BMW Group Streaming

THE NEW BMW i5.

Munich. Here you can see the webcast of the Digital World Premiere of the new BMW i5.

Open Streaming Page

Add your filter tags.

Sajtóközlemény
Sajtóanyag
Beszéd
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Bejelentkezés