Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Magyarország · Article.

Világpremier Cannes partjainál: kikötött a THE ICON, a fenntartható vízi mobilitás új zászlóshajója

+++ Hivatalos bemutatkozás a 76. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon +++ Az emisszió-mentes mobilitás és a progresszív luxus innovatív megoldásai a BMW technológiai úttörőként betöltött szerepét nyomatékosítják +++ A BMW és a TYDE hajóépítő vállalat együttműködése a Designworks formai koncepciója mentén öltött testet +++ Az erőteljes hajtásláncot a BMW i divízió nagyfeszültségű akkumulátorai látják el energiával +++ A fenntartható vízi mobilitás új zászlóshajójának hangzásvilágát Hans Zimmer komponálta meg +++

Lifestyle termékek
·
Lifestyle
 

Press Contact.

Andras Salgo
BMW Magyarország

Tel: +36-29-555115

send an e-mail

Author.

Andras Salgo
BMW Magyarország

+++ Hivatalos bemutatkozás a 76. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon +++ Az emisszió-mentes mobilitás és a progresszív luxus innovatív megoldásai a BMW technológiai úttörőként betöltött szerepét nyomatékosítják +++ A BMW és a TYDE hajóépítő vállalat együttműködése a Designworks formai koncepciója mentén öltött testet +++ Az erőteljes hajtásláncot a BMW i divízió nagyfeszültségű akkumulátorai látják el energiával +++ A fenntartható vízi mobilitás új zászlóshajójának hangzásvilágát Hans Zimmer komponálta meg +++

Javában tart a 76. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál, egy igen látványos világpremiernek azonban nem a mozivásznak, hanem a dél-franciaországi város kikötője ad otthont. A BMW és a TYDE hajóépítő vállalat itt mutatja be elsőként a THE ICON névre keresztelt, innovatív vízi járművet, amely a fenntartható vízi mobilitás új zászlóshajójaként öltött testet. Kategóriájában a THE ICON a világ első olyan tisztán elektromos meghajtású vízi járműve, amely az emisszió-mentes mobilitást a fejedelmi luxus élményével egyesíti.

A 13,15 méter hosszú, 30 csomó végsebességre képes THE ICON a nagyfeszültségű akkumulátorral szerelt, tisztán elektromos meghajtású vízi járművek új csúcsmodelljeként ünnepli világpremierjét. Az úttörő együttműködés ötletével a BMW állt elő, aki ki is fejlesztette a partnerség koncepciópillérjeit. Az innovatív projekt a bajor prémiumgyártó vezetése alatt, számos mobilitási szakértő átfogó közreműködésével készült el. A THE ICON formanyelvét a BMW Group leányvállalataként Los Angelesben, Münchenben és Sanghajban működő Designworks kreatív szakemberei álmodták meg, a koncepcióból pedig végül a TYDE hajóépítő vállalat alkotott kézzel fogható valóságot. A vízi jármű erőteljes hajtásláncát a BMW i divízió nagyfeszültségű akkumulátorai látják el energiával. Az iparágakon átívelő együttműködés párját ritkító tengeri élményét exkluzív hangzásvilág festi alá, amelyet a monumentális zeneélmény többszörösen díjazott szerzője, Hans Zimmer komponált meg.

A BMW a fenntartható mobilitást éltető innovációk úttörője

A THE ICON megvalósításával a BMW ismét bebizonyította, hogy a fenntartható mobilitás melletti elköteleződése és holisztikus látásmódja az utakon túlra, ezúttal a végtelen vizekre is kiterjed. A számos területen felhalmozott technológiai szaktudás egyesítése olyan úttörő megoldások létrejöttéhez vezetett, amelyek rabul ejtik az emberek szívét.

A THE ICON ugyanakkor a luxus jövőképébe is betekintést enged. Az innovatív vízi jármű egyedülálló formanyelve nem csupán lélegzetelállító, de utasainak a mobilitás merőben új élményét is elhozza. A THE ICON fedélzetének exkluzív atmoszférájában a fejedelmi kényelem és a módszeresen lecsökkentett környezetterhelés találkozik.

A jachtsport innovációi elektrifikációhoz és dekarbonizációhoz vezetnek

A THE ICON mozgatásáról egy nagyfeszültségű akkumulátorokról táplált tisztán elektromos meghajtás gondoskodik, amely számos tekintetben új mércét állít fel szegmensében. A végtelen vizek elektromos mobilitása eddig kizárólag a kisebb méretű, lassabb vízi járművekre korlátozódott, jelentősen kisebb hatótávolság mellett. A gyorsabb, nagyobb hatótávolságú vízi járművek kategóriáját eközben kizárólag a belsőégésű erőforrással szerelt modellek uralták. A THE ICON most újraértelmezi az elektromos vízi járművek méreteivel, végsebességeivel és hatótávolságaival kapcsolatos eddigi ismereteket.

Mindezt a jachtsport egyik innovációja tette lehetővé: a hordszárnyas hajó, amelynek iránymutató kialakítása a hagyományos hajótestekhez képest akár 80 százalékkal is képes csökkenteni a mobilitás energiaszükségletét. Az úttörő technológiának köszönhetően a hajó a vízszint alatt lévő szárnyszerkezeten támaszkodik, a hajótest pedig a vízfelszín felett lebeg. Ez magasabb szintű utazási kényelmet és nagyobb utazósebességet garantál.

A kettő darab, egyenként 100 kW teljesítményű elektromos motor a BMW i3 tisztán elektromos meghajtású prémium kompakt hat darab nagyfeszültségű akkumulátora által előállított, összesen 240 kWh energiával lebilincselő hatótávolságra, több mint 50 tengeri mérföld (körülbelül 100 kilométer) megtételére képes. A vízi jármű optimális működési sebessége 24 csomó, végsebessége pedig 30 csomó (körülbelül 55 km/óra). Innovatív hajtásláncának és egyedülálló hajótest-kialakításának köszönhetően a THE ICON szinte hangtalanul, rezgésektől és rázkódásoktól mentesen suhan, anélkül, hogy hullámokat verne.

A fedélzet hasonlóan lélegzetelállító hangzásvilágáról Dolby Atmos audiorendszer gondoskodik, amely luxus minőségű hangzást garantál. A THE ICON hangzásvilágát – amely a hajtáslánc orgánumát és a kellemes, intuitív funkcióhangokat egyaránt magába foglalja – az Oscar-díjas zeneszerző, Hans Zimmer komponálta meg. A hollywoodi legenda forradalmi hangélményei a fenntartható vízi közlekedés új korszakát hozzák el a jelenbe.

A THE ICON páratlan innovációs erőssége a formanyelvben is visszaköszön

A formatervezők feladata az volt, hogy a THE ICON egyedülálló koncepcióját kézzelfogható élménnyé varázsolják – legyen szó akár az első ránézésről, akár a fedélzeten töltött fejedelmi percekről és órákról. A vízi jármű elegánsan elnyújtott hajóteste néhány tartóelem és megannyi átlátszó felület jövőbe mutató, látnokian harmonikus egységéből épül fel, rendkívül precíz formanyelvet eredményezve. A jármű központi, prizmaszerű vonalvezetése hátul 4,5 méteres szélességet tesz lehetővé, amely a luxus hangulatú lounge rendkívül tágas belépőjét garantálja. A hajótestet a könnyűszerkezetes járműépítés alapelvei mentén álmodták meg a készítők. A hordszárnyas hajók kialakításából eredő, végtelenül lágy ringatózási élmény mentén a formatervezők arra is megragadták a lehetőséget, hogy a hagyományos oldalburkolatokat nagyméretű üvegfelületekkel helyettesítsék. Az utasok előtt így a végtelen vizek káprázatos látványvilága terül el. A THE ICON ikonikus stílusát az orrban és a tatnál elhelyezett, LED-technológiás fénycsíkok, valamint a töltőaljzatok nyomatékosítják.

Kényelmes lounge hangulat, amely bármelyik kikötőt otthonossá varázsolja

Szögletes üvegajtók engednek belépést a lounge hangulatú belső térbe, ahol a luxus szőnyegborítás és a műalkotásként megformált bútorok harmóniája kaleidoszkópszerű élményt ígér. Minden egyes darabot nemes fémlemezből formáltak meg, amelyek szemcsés felületi kialakítása úgy veri vissza a szőnyegre a napfényt, mint a tenger hullámai.

Az élmény középpontjában a 360° fokban forduló ülések állnak, amelytől az alkotók mindent karnyújtásnyi távolságra helyeztek el – még a táblagép-alapú szórakoztató- és információ-szolgáltató rendszert is. Az ülések egyetlen mozdulattal bármelyik szögben fixálhatók, megkönnyítve a közvetlen beszélgetéseket. A THE ICON kényelmes lounge hangulata így bármelyik kikötőt otthonossá varázsolja.

A BMW digitális felhasználói felülete a tengeri műszereket is magába foglalja

A THE ICON vezérlőállása a fedélzet közepén kapott helyet, a BMW formanyelve mentén megtervezett kormánykerékkel és digitális felhasználói felülettel. Utóbbi a hajózáshoz szükséges összes tengeri műszernek is otthont ad. A 6K felbontású, 32” képernyő-átmérőjű digitális felület a BMW iDrive járművezérlő technológia működési modelljét idézi, amely a BMW 8.0 operációs rendszerrel együttműködve a vizuálisan megjelenő információk és a digitális interakció új dimenzióját váltja valóra. Az olyan kulcsfontosságú információk, mint például az aktuális hatótávolság vagy az időjárás-előrejelzés, hangvezérléssel is előhívhatók.

A Cannes partjainál leleplezett vízi jármű se nem tanulmány, se nem koncepció, hanem egy úttörő technológiával felvértezett, teljes egészében gyártásra érett modell. A THE ICON műszaki alapja egy olyan innovatív platformkoncepció, amely mind az érzelmi élmény, mind a belső tér kialakítása terén maximálisan az ügyfél személyes preferenciáihoz, igényeihez és kívánságaihoz igazítható. Felhasználási fókuszában a modern nagyvárosok állnak, amelynek jegyében helyszínt biztosíthat a luxus minőségű személyes tárgyalásoknak és közlekedési eszközként is alkalmazható. A THE ICON műszaki alapjain megálmodott vízi járművek felgyorsítják az emisszió-mentes vízi mobilitás elterjedését és egy vadonatúj szegmens előtt nyitják meg a kapukat. Közös missziójuk, hogy teret adjanak a zéró emissziójú vízi közlekedésnek, amelynek értelmében nem szennyezik a környezetüket és nem bocsátanak ki zajt, miközben maximális kényelmet kínálnak.

A THE ICON erőteljes hajtáslánca zajt és káros anyagot sem bocsát ki. Hajótest-kialakítása úgy tesz lehetővé nagysebességű utazást, hogy nem ver hullámokat és nem képez örvényt maga mögött. Ehelyett minden egyes útján pihentető kényelmet és határtalan élményt garantál.

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Bejelentkezés
 

BMW Group Streaming

ANNUAL GENERAL MEETING.

Munich. Here you can watch the webcast of the 104 Annual General Meeting of BMW AG.

Open Streaming Page

Change Search Settings.

Sajtóközlemény
Sajtóanyag
Beszéd
Fact & Figures
Spanish
  • Csatolt fájl nyelve
  • Angol
  • Arabic
  • French
  • Magyar
  • Spanish
Updates
Top-Topic
Submit
Reset
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Bejelentkezés