Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Magyarország · Article.

Az eredeti újragondolása: a tisztán elektromos MINI Cooper

A háromajtós MINI Cooper tisztán elektromos meghajtású, ötödik generációja a brit prémiumgyártó jellegzetes formanyelve mentén élteti tovább a márka hagyományait, miközben az emissziómentes jövő szimbóluma is egyben. A hálózatról tölthető gokart-érzés és az átfogó felhasználói élmény a MINI-ről alkotott kép merőben új dimenzióját váltja valóra.

MINI
·
MINI Electric
·
Háromajtós MINI
 

Press Contact.

Andras Salgo
BMW Magyarország

Tel: +36-29-555115

send an e-mail

A háromajtós MINI Cooper tisztán elektromos meghajtású, ötödik generációja a brit prémiumgyártó jellegzetes formanyelve mentén élteti tovább a márka hagyományait, miközben az emissziómentes jövő szimbóluma is egyben. A hálózatról tölthető gokart-érzés és az átfogó felhasználói élmény a MINI-ről alkotott kép merőben új dimenzióját váltja valóra. Az új MINI Cooper letisztult formanyelve és tisztán elektromos meghajtása következetesen szolgálja a vezetés nagyvárosi élményét, a MINI szegmensen belül elfoglalt egyedülálló pozícióját nyomatékosítva.

A világon gyakorlatilag nincs még egy olyan modell, amely az evolúciós fejlődés mezsgyéjén mindvégig olyan hűen éltette történelmét és őrizte hagyományait, mint a MINI Cooper – amely több mint hat évtizeden át tartó építkezése során mindeközben időről időre új műszaki mércét is felállított. Az alapelv változatlanul a kompakt külső méretek ellenére kínált lehető legpraktikusabb helykihasználás, amelyet olyan újítások fűszereznek, mint a digitális élményvilág, a modern vezetést támogató rendszerek és a vezetés zéró emissziójú élményét ígérő, tisztán elektromos meghajtás. A MINI Cooper ötödik nemzedéke így hamisítatlanul MINI, miközben a márka tisztán elektromos jövőjét szimbolizálja.

„Tisztán elektromos meghajtásával és letisztult formanyelvével az új MINI Cooper tökéletesen illik a nagyvárosi életstílushoz. A MINI Cooper ötödik nemzedéke innovatív, jövőbe mutató technológiákkal egyesíti a márka tradicionális génjeit, miközben MINI-re jellemző, emissziómentes vezetési élményt kínál” – mondta Stefanie Wurst, a MINI márka vezetője.

Charismatic Simplicity: a MINI új formanyelve

A MINI új modellgenerációjának formanyelve modern, digitális és összetéveszthetetlen. Új modellcsaládjával a MINI új korszakba emeli a vezetés élményét, az átfogó felhasználói élményt és a felelősségteljes hozzáállást. A 2030-ra előirányzott, teljesen elektromos márkává válás felé vezető úton tett eme részletekbe menő átállás az új modellek autentikus dizájnjában is visszaköszön, amely a jövőbe vezető technológiát a karosszériatervezés elemi elveivel és a márka tradicionális jegyeivel ötvözi. Mindez a MINI nagyvárosi jellegét hangsúlyozza, az innovációkban rejlő élményekkel együtt.

„Amikor kifejlesztettük a legalapvetőbb génjeinket is meghatározó, új formanyelvünket, márkánk történelméből merítettünk ihletet” – mondta Oliver Heilmer, a MINI vezető formatervezője. „A Charismatic Simplicity névvel illetett új formanyelv mögött olyan elképzelés áll, amely minden egyes MINI modellnek erős, egyéni karaktert kölcsönöz, egyszerre letisztult, minimalista és intuitív módon csak a lényegre összpontosítva” – tette hozzá.

A karosszéria: maximális minimalizmus, amely csak a lényegre összpontosít

A háromajtós MINI Cooper új nemzedéke ismét a márka esszenciáját testesíti meg. Tisztán elektromos meghajtásával az új MINI Cooper következetesen szolgálja a vezetés nagyvárosi élményét, miközben a brit prémiummárka tisztán elektromos jövőjébe is átemeli az ikonikus modell egyediségét.

Az agilis és kompakt jármű-sziluett a MINI-re jellemző karosszériaarányokkal párosul: a rövid túlnyúlások, a rövid motorháztető és a nagy kerekekkel kontrasztot alkotó, hosszú tengelytávolság a MINI Cooper ötödik modellgenerációjának klasszikus stílusjegyeit tartalmazza, lebilincselő kisugárzást kölcsönözve a modellnek. A sportos kiállás mellett az új formanyelv a modell kortárs, nagyvárosi énjét is előtérbe helyezi.

A süllyesztett kilincseknek, valamint a kerékjárat-szélesítések és az oldalsó küszöbök hiányának köszönhetően a karosszéria egyszerre modern és minden korábbinál letisztultabb, miközben még inkább előtérbe helyezi a karosszéria fényezését. A MINI egyedi stílusjegyei, a vizuálisan három részre osztott karosszéria, az oldalsó ablaksáv és a kontrasztos tető így még élénkebb hatást kelt, elősegítve az új formanyelv magabiztos megjelenését.

Látványosan ragyogó frontrész LED-technológiás első fényszórókkal

A tisztán elektromos meghajtású MINI Cooper frontrészét továbbra is az ikonikus, kör alakú első fényszórók és a markáns hűtőrács harmóniája jellemzi. Ezek adják a MINI összetéveszthetetlen megjelenését. A nyolcszögletű, keskeny kontúrral megrajzolt, új hűtőrács még erőteljesebben hangsúlyozza a modell frontrészét, a króm elemek helyét pedig Vibrant Silver árnyalattal ellátott kiegészítők helyettesítik.

A LED-technológiás első fényszórók nappali menetfényei ragyogó megjelenést garantálnak. A vízszintesen megrajzolt fénydizájn az Essential felszereltségi szint sajátja. Az opcionális extrafelszereltség részeként a nappali menetfények háromféle beállítási és működési lehetőséget is kínálnak, az egyes modellek egyedi kiállását nyomatékosítva. Mindegyik lehetőség speciálisan megkomponált üdvözlő és búcsúzó animációval kezdődik, illetve végződik – a brit prémiummárka ügyfelében már a vezetés előtt felébresztve a MINI Cooper modellel történő találkozás iránti vágyat.

Minimalista részletek az erőteljes kiállás és a minden korábbinál dinamikusabb teljesítmény érdekében

Az első fényszórókat már nem króm keret szegélyezi, amelynek köszönhetően az újdonság frontrésze még jellegzetesebb alakot ölt. A motorháztető látványos vonalvezetésével és az első lökhárító letisztultságával együtt az új háromajtós MINI egyszerre határozott és sportos egyéniség képében tündököl – amelyet a modell széles nyomtávjai és nagyméretű kerékjárati íveinek dinamikus mélyítései még tovább erősítenek.

Az új MINI Cooper oldalnézetből is a letisztultság üzenetét hordozza. A modell most először készül el karosszérián körbefutó fekete sáv nélkül. A kevesebb alkatrész és részlet a karosszéria fényezését még inkább az érdeklődés középpontjába helyezi, erőteljes benyomást keltve. A fekete küszöbök vizuálisan közelebb hozzák a modellt az úttesthez. A modern formanyelv eközben kiváló aerodinamikai tulajdonságokkal rendelkezik: a rendkívül hatékony, 0,28-as Cd érték kimagasló a kisautók szegmensében.

Az új formanyelv az új MINI Cooper hátsó kialakításának is letisztult, modern hangulatot kölcsönöz, süllyesztett hátsó lámpákkal. A függőleges elrendezés a klasszikus Mini hátsó lámpáit idézi, amelyek az első fényszórókhoz hasonlóan, különböző beállítási és működési lehetőségeket kínálnak. A harmadik féklámpát és a hátsó ködlámpát a hátsó dizájnba süllyesztve építették be a mérnökök, a modern, szoborszerű hátsó kialakítás magas minőségét éltetve. A határozott vállrész kiváltképp erőteljes megjelenést kölcsönöz a modellnek. A hátsó kialakítást egy markáns fekete csík osztja ketté, amelynek vízszintes rajzolata a jármű szélességét és sportosságát hangsúlyozza.

Négy felszereltségi szint a még nagyobb egyediségért

A tisztán elektromos meghajtású MINI Cooper négyféle felszereltségi szinttel lesz elérhető. Az Essential felszereltségi szint maximális letisztultságot és abszolút minimalista összképet garantál, kiemelve bizonyos funkcionális részeket, például az új, Vibrant Silver árnyalatban megálmodott márkalogót. A karosszériafényezések új palettája az új MINI modernizáltságát hangsúlyozza, olyan élénk tónusokkal, mint például a Sunny Side Yellow.

Amíg a Classic felszereltségi szint elsősorban az utastérre koncentrál, addig a Favoured felszereltségi szint a karosszérián is kiváltképp kifejező részleteket tartalmaz. Ezen a felszereltségi szinten már a Vibrant Silver árnyalatú hűtőrács és a Multitone Roof színátmenetes tetőfényezés új, opcionális extrafelszereltségként megrendelhető Spray-Tech kivitele is elérhetővé válik, három különböző szín kombinációjával.

A John Cooper Works felszereltségi szint maximálisan előtérbe helyezi a MINI Cooper sportos adottságát, a tisztán elektromos meghajtású MINI Cooper jellegzetes első és hátsó kialakítását kínálva. A hűtőrács keretén és a márkalogón alkalmazott magasfényű fekete fényezés az erőteljes összképet nyomatékosítja, miközben a motorsport ihlette Chili Red kontraszttető és a piros vagy fekete árnyalatú, JCW-specifikus motorháztető-csíkok a MINI menetdinamikai adottságait hangsúlyozzák – az opcionális extrafelszereltség részeként.

Az utastér: minimalista, digitális, magával ragadó és melegséget árasztó

Az utastér első felének kialakítása a klasszikus Mini híresen minimalista dizájnját idézi. Az első, 1959-es modellhez a Mini feltalálója, Sir Alec Issigonis olyan utasteret tervezett, amelynek közepén egy kerek műszeregység, alatta pedig a jellegzetes kapcsolósor található. Az új MINI Cooper modellben is ez a két elem, illetve a kormánykerék határozza meg a minimalista stílusú utasteret. Az új utastér kizárólag a lényegre összpontosít, kevesebb alkatrészből építkezik és okosan megtervezett, magas színvonalú kivitelezést sugall. A kormánykerék mögött elhelyezett, opcionális extrafelszereltségként megrendelhető Head-Up kijelző gondoskodik arról, hogy minden releváns tartalom a vezető látómezejében jelenjen meg. Így a műszerfal vezetőoldali része semmilyen egyéb kijelzőt nem igényel, zavartalan kilátást garantálva.

A nagyméretű, ívelt műszerfalra most először költöztek fel textilfelületek. Az új MINI Cooper utasterét melegséget árasztó, kellemes anyaghasználat és otthonos hangulat jellemzi. Az újrahasznosított poliészterből készült, kétszínű textil sokoldalú, könnyen ápolható szerkezetét egy speciálisan kifejlesztett kötési eljárással hozták létre. A különböző felszereltségi szinteken más-más textilfelületek és kárpitszínek érhetők el. Hogy a műszerfal még keskenyebb és még tágasabb legyen, a szellőzőrostélyokat extrém lapos kialakítás mentén álmodták meg a tervezők.

A letisztult vonalvezetés és az első ülések bőséges helykínálata modern, szellős hangulatot kölcsönöz az utastérnek, az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető panoráma üvegtető pedig különösen világos és barátságos belső teret biztosít. Sötétben az utastér oldalsó fényei a hangulatvilágítással harmonizálnak, jellegzetesen megkomponált hangulatot árasztva. Az ülések alapkivitelben és John Cooper Works kivitelben is elérhetők, kiváló minőségű textilanyaggal laminált oldalsó paneljeik pedig elegánsan rejtik el a szemek elől az ülések állítógombjait. A vezetőoldali könyöktámasz ülésre helyezésével a középkonzolon még több hely szabadult fel. A kényelemre optimalizált hátsó üléssor maximálisan minimalista, a csomagtér praktikus kialakítását pedig a tálca alá rejtett plusz tárolóhely fokozza. A hátsó ülések 60:40 arányban dönthetők, amellyel az alapesetben 200 liter térfogatú csomagtér akár 800 literesre is bővíthető.

MINI Interaction Unit: a felhasználói élményt nagyfelbontású OLED kijelző forradalmasítja

Nagyfelbontásával a központi OLED kijelző új mércét állít fel. Akárcsak az új MINI Cooper elődmodelljeinek kerek műszeregysége, az új központi stíluselem is sokoldalú funkcionalitásával válik az utastér meghatározó részévé. Műszeregységként a MINI Interaction Unit a felhasználói élmény és a menetkomfort középpontja. A MINI 9.0 operációs rendszernek köszönhetően az új MINI Cooper összes funkciója intuitív módon, érintésekkel és hangutasításokkal vezérelhető. Az újratervezett utastérben a központi kijelző közelebb került a vezetőhöz, így még kényelmesebben érhető el. A prémium minőségű üvegszegéllyel ellátott, vékony érintőképernyő átmérője 240 milliméter, kezelési és működtetési logikája pedig az okostelefonokról ismert szabványokat idézi.

A kijelzett tartalom grafikus megjelenítése modern és kizárólag a lényegre összpontosít. A műszer felső felén az autóval kapcsolatos leglényegesebb információk, így például az aktuális sebesség és az akkumulátor állapota kapott helyet. A sebességjelző megérintésére egy nagyméretű, teljes képernyőre kiterjesztett sebességmérővel ellátott kijelző jelenik meg, amely egyértelműen a vezetés élményére helyezi a hangsúlyt.

A „Home” menüben az ikonok az aktuális menüfunkciótól balra és jobbra lévő miniatűr nézetben jelennek meg. Ezek vízszintesen középre csúsztatva hozhatók fel és választhatók ki. Az OLED kijelző alsó felén a „Navigáció”, a „Média”, a „Telefon” és a „Klíma” menüpontok bármikor közvetlenül elérhetők. Az összes többi funkció a menüben ugyanúgy érhető el, mint az okostelefonok esetében. A kijelző a „Home” gomb megérintésére visszatér az alapértelmezett beállításhoz.

Vadonatúj MINI élmény: az új MINI vezetési üzemmódok

A MINI Core, Green és Go-Kart névre keresztelt vezetési üzemmódjai (MINI Experience Modes) sajátos felhasználói felülettel rendelkeznek és alapfelszereltségként állnak a brit prémiumgyártó ügyfeleinek rendelkezésére. Az opcionális extrafelszereltség részeként további négy vezetési üzemmód érhető el. Az OLED kijelző hátoldalán elhelyezett, opcionális extrafelszereltségként megrendelhető MINI kivetítő ezzel párhuzamosan a műszerfalra a kiválasztott vezetési üzemmódhoz illő színsémákat és mintákat vetíti ki. A MINI kivetítő, a hangulatvilágítás és a MINI Interaction Unit összjátéka egyedülálló, magával ragadó élményt garantál, amely ráadásul az ajtópanelekre is kiterjed.

Az új megoldásokkal operáló, magával ragadó felhasználói élmény még hangulatosabbá és még egyedibbé varázsolja az új MINI Cooper utasterét, minden korábbinál átfogóbb személyre szabhatósági lehetőségeket kínálva. Personal vezetési üzemmódban például a vezetőnek arra is lehetősége nyílik, hogy a MINI okosalkalmazáson keresztül egyénileg kiválasztott képet állítson be a központi kijelző háttereként. A kiválasztott kép meghatározó színeit ezt követően a MINI kivetítő a műszerfal textilfelületeire is kiterjeszti. A műszerfal alsó felén és az ajtókárpitokban ezzel párhuzamosan a domináns színhez igazodó hangulatvilágítás kel életre.

Mindegyik vezetési üzemmódot speciális hátterekkel és animációkkal tervezték meg a készítők, gondosan ügyelve arra, hogy egyikkel se vonják el a vezető figyelmét az útról. A hét vezetési üzemmód bármelyikének aktiválására a központi kijelző a releváns módba vált át, így például Go-Kart vezetési üzemmódban a MINI sportos génjei kerülnek előtérbe: a kijelző és az utastér egésze antracit és piros színben úszik, miközben a John Cooper Works által inspirált üzemmód vezetési élményét speciális analóg műszerek egészítik ki. A Vivid vezetési üzemmód a kiválasztott albumborító színeihez hangolja a hangulatvilágítást. A Core, Green, Timeless, Balance és Personal vezetési üzemmódok árnyalatai ugyancsak a személyes preferenciák, igények és hangulatok szerint változtathatók.

Hamisítatlanul MINI: az újratervezett kapcsolósor

A műszerfal alatti részen kiváltképp letisztult az új MINI Cooper formanyelve. Az egyik legfontosabb elem itt az újratervezett kapcsolósor, amelyen keresztül közvetlenül érhetők el a legfőbb vezetési funkciók (a rögzítőfék, a sebességváltó előválasztója, a Start/Stop gomb, a vezetési élménykapcsoló és a hangerőszabályzó). A kapcsolósor kialakítása a funkciójának megfelelően egyedi.

A közvetlen aktiválási lehetőségeknek köszönhetően a kapcsolósoron nincs szükség önálló váltókarra, így az új MINI Cooper a középkonzolon is több tárolóhelyet kínál. A megnövelt pohártartók mellett egy nagyméretű, nyitott tárolórekesz is helyet kapott. A kötött felületű, textilpánttal ellátott tárolódobozt a MINI a Favoured felszereltségi szinten alapfelszereltségként kínálja. Az okostelefonok a konzol elején található, vezeték nélküli töltőhelyen tölthetők, a központi tárolórekesznek köszönhetően pedig könnyebben megtalálhatók.

Négy újratervezett felszereltségi szint az egyedi megjelenésért

Az utastér következetes letisztításával összhangban a tervezők az alkalmazott színeket és anyagokat is szándékosan minimalista stílusban gondolták újra. Mindehhez ráadásul kizárólag újfejlesztésű, prémium minőségű és környezetbarát anyagokat használtak. Az újrahasznosított poliészterből készült, kötött felületű műszerfal és a két ajtópanel kellemes hangulatot áraszt, kéttónusú kialakításukkal ugyanakkor sajátos benyomást is keltenek. A modern életérzés koncepcióját négy újratervezett felszereltségi szint teremti meg az utastérben. A Classic felszereltségi szinttől az alapfelszereltségként kínált kétküllős kormánykereket háromküllős kialakítás váltja fel, „6-óránál” a fix küllő helyett egy vadonatúj textilpánttal.

Az Essential felszereltségi szint a maximális minimalizmusra összpontosít. A fekete sportülések határozott mintázata többszínű textília mentén harmonizál a műszerfalon található színes textilszalaggal. Egyes funkcionális elemeket a karosszérián és az utastérben is Vibrant Silver kiegészítő árnyalat hangsúlyoz. A karosszérián ilyen például a márkaembléma, amely a fekete, nyolcszögletű hűtőráccsal alkot éles kontrasztot.

A Classic felszereltségi szint az első, amelynél a MINI sorozatgyártásban kínál modern, kétdimenziós kötött textíliát. A műszerfalon és az ajtókilincseken elhelyezett, kéttónusú fekete kötött textil izgalmas kontrasztot alkot a prémium minőségű műbőr ülésekkel. Utóbbi szürke és fekete színben érhető el, perforált mintázattal, míg az oldalsó kontrasztok kék textilszínben pompáznak.

A modern, prémium minőségű Favoured felszereltségi szint a leginkább kifejező opció, amely a kötött textíliából készült műszerfalon kéttónusú perforált mintázattal érkezik meg az utakra. A két színben elérhető és hagyományos kontraszt-varrással ellátott, perforált Vescin sportülések sötét és világos árnyalatban egészítik ki az extravagáns utasteret. A Vibrant Silver árnyalatú hűtőráccsal a Multitone Roof színátmenetes tetőfényezés új, opcionális extrafelszereltségként megrendelhető Spray-Tech kivitele kiváltképp ütős stílusban harmonizál.

A JCW felszereltségi szint az újfajta anyaghasználat legsportosabb válfaját kínálja. A többszínű kötött textíliával és fekete műbőrrel kombinált, piros öltésekkel díszített John Cooper Works sportülések a műszerfal és az ajtókárpitok színkombinációját követik. A karosszéria sportos kiegészítői, a magasfényű fekete hűtőrács és márkaembléma eközben az erőteljes összbenyomást hangsúlyozza. A JCW felszereltségi szint opcionális extrafelszereltségi tételei között a Chili Red tető, valamint a JCW-specifikus, piros vagy fekete színű motorháztető-csíkok is megtalálhatók.

„Hey MINI!”: az első MINI Intelligent Personal Assistant

A brit prémiummárka első teljes értékű, hangalapú asszisztensének köszönhetően az új MINI Cooper számos funkciója már hangutasításokkal is vezérelhető. A MINI Intelligent Personal Assistant a „Hey MINI!” vezérszavak kimondásával vagy a kormánykeréken található push-to-talk gomb megnyomásával aktiválható. A hangvezérelt interakció a kerek OLED kijelzőn is visszaköszön, grafikus elemekből, tipográfiából és avatárból álló animáció formájában. A megjelenítéshez a felhasználók a MINI modell stilizált ábrázolását és a rajongók által jól ismert Spike megjelenítését is választhatják, így a virtuális úti társsal folytatott kommunikáció különösen élethűvé válik. A gördülékenyebb interakció érdekében a szóbeli megszólalásokat és hangutasításokat a rendszer azonnal feldolgozza és megjeleníti a központi kijelzőn. A vezető így a navigációs rendszert, a telefonálást, a szórakoztató rendszereket és számos más járműfunkciót is játszi könnyedséggel vezérelhet.

Az autó és vezetője között lefolytatott párbeszédek során a MINI Intelligent Personal Assistant folyamatosan tanulja az ismétlődő útvonalakat, a geo-alapú adatokra támaszkodva így például megtanulja, hogy automatikusan lehúzza az ablakot, amint az autó behajt egy parkolóházba. A hétköznapi rutinok így még kényelmesebbé és még inkább személyre szabhatóvá válnak.

A MINI csatlakozik: az új MINI 9.0 operációs rendszer

Az új Charismatic Simplicity formanyelv a funkcionális és érzelmi elemeket egyesítő felhasználói felület kialakításában is visszaköszön. A minimalizált dizájn mögött teljesen új, rendkívül modern grafika húzódik, miközben a statikus és dinamikus elemek természetes módon, rendezetten illeszkednek az OLED kijelző kör alakú formai kialakításához. Az autó és vezetője közötti, már alapjában véve is rendkívül intuitív párbeszédet mikroanimációk fokozzák, előtérbe helyezve a MINI új modellcsaládjának digitális jellegét is.

A MINI 9.0 operációs rendszer a BMW Group saját fejlesztése, amely az Android Open Source Project (AOSP) szoftvercsomag alapjaira épül. Kezelése intuitív és a szórakoztató elektronikai eszközökből ismert szabványokat követi.

A képernyő közepén található a Start menü, amelyben a személyre szabott tartalmak oldalra húzással indíthatók el. A képernyő alsó részén található egy rögzített állapotsor, amely a közvetlenül is kiválasztható „Navigáció”, „Média”, „Telefon”, „Minden alkalmazás” és – helyzettől függően – „Home” menüpontokat tartalmazza. A képernyő alsó széléről felfelé lapozva egy eszköztár jelenik meg – ezt a megoldást az ügyfelek számos szórakoztató elektronikai eszközről ismerhetik. A kedvenc funkciók itt eltárolhatók és könnyedén előhívhatók. Az eszköztár a multifunkciós kormánykeréken található csillaggombbal is aktiválható. A képernyő felső területe a vezetéssel kapcsolatos tartalmaknak, például a jármű aktuális sebességének és a jármű állapotára vonatkozó legfontosabb információknak van fenntartva. Az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető Head-Up kijelző a vezetéshez kapcsolódó legfontosabb információkat közvetlenül a vezető látómezejébe vetíti.

Az utastér vezető- és utasoldali hőmérséklete folyamatosan látható a képernyő bal és jobb oldalán. A légkondicionáló beállításait a MINI Interaction Unit tárolja, egyetlen érintéssel vagy hangutasítással azonban bármikor előhívhatók.

A sebességmérő megérintésével a teljes MINI Interaction Unit egyetlen MINI-stílusú sebességmérővé alakítható át, az aktivált MINI vezetési üzemmód függvényében.

„Az új MINI 9.0 operációs rendszer könnyedén kezelhető és élményekkel teli, akárcsak maga a MINI. A különösen pontos és gyors útvonaltervezést garantáló, új, felhőalapú MINI Navigációnak, a nagysebességű csatlakozási lehetőségeknek és az opcionális 5G mobilkapcsolatnak köszönhetően az új MINI Cooper óriási ugrást tesz a digitális világba, tovább hangsúlyozva a márka karizmatikus örökségét” – fogalmazott Stefanie Wurst, a MINI márka vezetője.

Vezetés közben a MINI Navigációs csomag és az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető MINI Connected csomag valósághű háromdimenziós megjelenítéssel támogatja a vezetőt, többek között az aktuális forgalmi helyzet megjelenítésével és parkolási lehetőségekről szóló információkkal. A bonyolult kereszteződések vizualizálásához ráadásul kiterjesztett valóság funkció is megrendelhető, az opcionális extrafelszereltség részeként. A tisztán elektromos meghajtású MINI Cooper navigációs rendszerében megadott úti cél aktiválása után a technológia a töltésre optimalizált útalternatívát is azonnal megjeleníti.

A MINI Connected Upgrades mindezeken felül újabb és újabb járműfunkciók egyszerű, digitális megvásárlását és feltelepítését is lehetővé teszi. Az opcionális extrafelszereltség részeként megrendelhető MINI Connected csomag részeként a MINI Connected Store a praktikus és szórakoztató alkalmazások folyamatosan bővülő palettájához kínál hozzáférést, beleértve a játékokat, a zenealbumokat és a videó streaminget is. A vadonatúj AirConsole játékplatform az utastérben átélhető játékélmény egyedülálló formáját váltja valóra, az OLED kijelzőn megjelenő játékot pedig az utasok okostelefonjukkal irányíthatják.

Új vezetést támogató rendszerek, amelyek megkönnyítik a hétköznapokat

A parkolóasszisztens (Parking Assistant) által kínált automatikus parkolási funkciók mellett az új, opcionális extrafelszereltségként megrendelhető Parking Assistant Plus is még egyszerűbbé teszi a parkolást. A tizenkét ultrahangos érzékelőnek és a négy térhatású kamerának köszönhetően az új MINI Cooper még pontosabban ismeri fel a lehetséges parkolóhelyeket, és akár önállóan is képes parkolási manővereket kezdeményezni. A manuális parkolási folyamat ráadásul bármikor átemelhető a Parking Assistant Plus rendszerébe. A szegmensben egyedülálló Explore üzemmód rendkívül kényelmes megoldást kínál, lehetővé téve, hogy a brit prémiumgyártó ügyfele okostelefonján keresztül navigálja be a túl szűk parkolóhelyekre az új MINI Cooper modellt.

Az innovatív MINI Digital Key Plus opció szintén a MINI ügyfelének okostelefonján keresztül biztosítja a kényelmes és személyre szabott járműélményt. Az okostelefon ez esetben kulcsként viselkedik és lehetővé teszi az autó ajtajainak automatikus nyitását. Az első és a hátsó lámpák üdvözlőfénye megkezdődik, amint a vezető az autótól számított három méteren belülre érkezik, majd az ajtók az utolsó másfél méteren automatikusan ki is nyílnak. A digitális kulcs más felhasználóknak is átadható, a könnyebb autómegosztás érdekében így kiváltva a klasszikus slusszkulcsok átadását.

A MINI okosalkalmazása emellett számos egyéb, biztonságot fokozó funkciót is kínál. A Remote 360 opciónak köszönhetően például a brit prémiummárka ügyfele bármikor megtekintheti az autó közvetlen környezetét az okosalkalmazásban. Az utastérben elhelyezett kamera eközben a belső térbe enged betekintést. A Snapshot funkcióval bármikor megörökíthetők a közös pillanatok, az elkészült fényképek pedig WiFi-n keresztül könnyedén a csatlakoztatott okostelefonra továbbíthatók.

Még intenzívebb gokart-érzés a hálózatról tölthető hajtáslánc-technológiának köszönhetően

Az új MINI Cooper az emissziómentes mobilitást a vezetés zéró emissziójú élményével egyesíti. A teljesen új hajtáslánc-technológia Cooper E és az erősebb, nagyobb hatótávolságú Cooper SE kivitelben is elérhetővé válik.

A MINI Cooper E modell 135 kW/184 lóerő maximális teljesítményre képes elektromos motorja 290 Nm csúcs forgatónyomatékot állít elő, amellyel 7,3 másodperc alatt gyorsítja fel az autót álló helyzetből 100 km/órás sebességre. A 160 kW/218 lóerő maximális teljesítményű MINI Cooper SE modell 6,7 másodperc alatt sprintel fel 0-ról 100 km/órára, csúcs forgatónyomatéka 330 Nm. A valós körülmények közötti legdinamikusabb járműhasználat eredményeit vizsgáló, globális szabvány szerint működő tesztciklus (WLTP – Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) mérései szerint a MINI Cooper E modell a 40,7 kWh kapacitású nagyfeszültségű akkumulátor egyetlen feltöltésével 305 kilométer*, a MINI Cooper SE modell pedig az 54,2 kWh kapacitású energiatároló egység egyetlen feltöltésével 402 kilométer* megtételére képes.

Letaglózó menetdinamika a kényelmes és sportos mobilitás jegyében

A valamivel hosszabb tengelytávolság és a némileg megnövelt nyomtávok letaglózó menetdinamikai adottságokat tesznek lehetővé. Az új MINI Cooper modellt sportosra hangolt futómű-technológiával vértezték fel, amely MINI-hez méltó módon precíz kormányművel, erőteljes fékrendszerrel és a padlólemezbe süllyesztett akkumulátornak köszönhetően alacsony súlyponttal párosul.

A feszes kerékfelfüggesztéseknek köszönhetően az új MINI Cooper pontos visszajelzésekkel fokozza a dinamikus kanyarodások élményét, amelyhez tűpontos irányíthatóság és agilis kezelhetőség társul. A futómű-technológia típus-specifikus hangolásának végeredménye rendkívül feszes úttartás és kisimult egyenesfutás. A még sportosabb vezetési élményt toronymerevítő segíti a motortérben.

A 635 mm átmérőjűre növelt gumiabroncsokkal az új MINI Cooper még magabiztosabb megjelenést sugall, miközben jobb menetdinamikai teljesítményt és nagyobb menetkomfortot kínál. Emellett az opcionális extrafelszereltség részeként rendelhető 17” és 18” méretű keréktárcsák abroncsszélessége 10/20 milliméterrel 205/225 milliméterre nőtt, hogy a MINI által fémjelzett gokart-érzés még intenzívebb legyen. A modellhez 16”, 17” és 18” méretű felnik érhetők el.

A kormánymű és a menetstabilizáló rendszerek precíz hangolása minden vezetési szituációban kivételes élményt ígér, egyszerre kényelmes és sportos vezethetőséget garantálva.

Új MINI vezetési üzemmódok a személyre szabott vezetési élményért

Az egyes MINI vezetési üzemmódok (MINI Experience Modes) a kapcsolósor „Experiences” kapcsolójával aktiválhatók. A Go-Kart vezetési üzemmód rendkívül intenzív stílusban hangsúlyozza ki az új MINI Cooper sportos kvalitásait, a futómű-technológia agilitását és stabilitását is sportosra hangolva. Go-Kart üzemmódban a központi OLED kijelző mögötti MINI kivetítő az utasteret is a John Cooper Works által inspirált antracit és piros árnyalatokba öltözteti, miközben a kormánymű reakcióideje és a kipörgésgátló rendszer beavatkozási határértéke is személyre szabható.

A Green vezetési üzemmód ezzel szemben optimalizálja a hajtáslánc-technológia hatékonyságát, a különböző paraméterek mentén maximális hatótávolságra ösztönözve az elektromos motort. Mindehhez többek között az új MINI Cooper továbbfejlesztett rekuperáció-menedzsmentje is nagymértékben hozzájárul, amely fékezéskor és egyenesfutásnál a nagyfeszültségű akkumulátorba táplálja vissza a felszabaduló energiát. A menetkörülmények és a rájuk adott hajtáslánc-technológiai reakciók könnyed értelmezését a központi kijelzőn látványos vizualizációk segítik, miközben a gazdaságos vezetést hatéknyságot optimalizáló tippek és szórakoztató teljesítménymérő funkciók segítik elő. A „bonus range” („ajándék hatótávolság”) megjelenítésével például a technológia személyre szabottan számolja ki és mutatja be a gazdaságos vezetés jótékony hatását.

A magával ragadó vezetési üzemmódokat digitális MINI Sounds hangzásvilág egészíti ki, amelynek portfóliója az utastérben hallható menethangoktól kezdve, az összetéveszthetetlen MINI márkahangon és az új vezetési üzemmódok aktiválását jelző hangokon át, egészen a harminc új információ-szolgáltató és figyelmeztető hangjelzésig terjed. A digitális MINI Sounds hangzásvilágot úgy komponálták meg, hogy az a MINI-hez hasonlóan, összetéveszthetetlenül egyedi legyen.

Még könnyebb és még hatékonyabb akkumulátortöltés

Az új MINI Cooper akkumulátora alapesetben 11 kW töltési kapacitású AC járműtöltést kínál, amely a MINI Cooper E modell esetében akár 75 kW-os, míg a MINI Cooper SE modell esetében akár 95 kW-os DC gyorstöltéssel is fokozható. Utóbbi esetben a 10 százalékos töltöttségi szinten álló nagyfeszültségű akkumulátor alig 30 perc alatt 80 százalékos töltöttségi szintre tölthető. A MINI Navigáció aktív navigáció funkciója minden járműtöltés előtt gondoskodik arról – az időjárás függvényében –, hogy az energiatároló egység elérje az optimális töltéshez szükséges ideális hőmérsékletet, ezzel jelentősen csökkentve a járműtöltés idejét – különösen hideg időben.

Az átlátható és minden korábbinál egyszerűbb járműtöltés érdekében a brit prémiummárka ügyfele játszi könnyedségű beállításokkal optimalizálhatja tovább a járműtöltés folyamatát. Kiválasztható például a járműtöltés kezdési időpontja és az is megadható, hogy a technológia melyik időablakban töltse fel az új MINI Cooper akkumulátorát. Az energiatároló egység kívánt töltöttségi szintje is előre meghatározható. A különösen kényelmes indulás érdekében az is beállítható, hogy a járműtöltés mikorra fejeződjön be, és hogy az utastér ekkorra milyen hőmérsékletűre hűljön le vagy melegedjen fel.

A MINI okosalkalmazása még akkor is kényelmes áttekintést nyújt a járműtöltés folyamatáról, amikor a brit prémiumgyártó ügyfele nem tartózkodik az autó közelében. Az okosalkalmazás képes sorra venni az akkumulátor aktuális töltöttségi állapotát, a járműtöltésre optimalizált útvonaltervezés részleteit és a járműtöltés előzményeit is – az összes felmerülő költséget és megtakarítást kiszámolva.

*A sajtóközleményben szereplő adatok előzetes értékek.

A menetteljesítményre, átlagos üzemanyag-fogyasztásra, valamint kombinált energiafogyasztásra és károsanyag-kibocsátásra vonatkozó adatok előzetes értékek. Az adatokat a valós körülmények közötti legdinamikusabb járműhasználat eredményeit vizsgáló, globális szabvány szerint működő tesztciklus (WLTP – Worldwide Harmonized Light Vehicle Test Procedure) mérései szerint számolták ki, majd a legmodernebb autók menetteljesítményét vizsgáló EU-ciklus (NEDC – New European Driving Cycle) megegyező értékei szerint konvertálták át. Az adatok a gumiabroncs-típusoktól is függnek.

További információ az új személygépkocsik hivatalos üzemanyag-fogyasztási, fajlagos szén-dioxid-kibocsátási, illetve elektromosáram-fogyasztási adatairól a „Leitfaden über Kraftstoffverbrauch, die CO2-Emissionen und den Stromverbrauch neuer Personenkraftwagen” (Tájékoztató az új személygépkocsik üzemanyag-fogyasztásáról, szén-dioxid-kibocsátásáról és elektromosáram-fogyasztásáról) (Guideline for fuel consumption, CO2 emissions and electric power consumption of new passenger cars), kiadványban található, amely minden értékesítési helyen, valamint a Deutsche Automobil Treuhand GmbH (DAT) társaságtól (D-73760 Ostfildern-Scharnhausen, Hellmuth Hirth Str. 1.) vagy a http://www.dat.de/en/offers/publications/guideline-for-fuel-consumption.html internetes oldalról szerezhető be: Leitfaden CO2 (Guideline CO2) (PDF – 2,7 MB)

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Bejelentkezés
 

BMW Group Streaming

JAPAN MOBILITY SHOW.

Tokyo. Follow the webcast of the BMW Group press conference at the Japan Mobility Show 2023.

Open Streaming Page

Add your filter tags.

Sajtóközlemény
Sajtóanyag
Beszéd
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Bejelentkezés