Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Magyarország · Article.

Lelkesít, támogat és összehoz: a sport a génjeinkben van

+++ 2024. április 6-án a BMW Group is a 11. Sport a Fejlődésért és Békéért Nemzetközi Napját ünnepelte +++ Ilka Horstmeier: „A sport felejthetetlen pillanatokat ad, erősíti a közösségi érzést, ünnepli a sokszínűséget és hidakat épít.” +++ A BMW Group globális sporttevékenységeinek áttekintése +++

Sport
 

Press Contact.

Andras Salgo
BMW Magyarország

Tel: +36-29-555115

send an e-mail

Author.

Andras Salgo
BMW Magyarország

+++ 2024. április 6-án a BMW Group is a 11. Sport a Fejlődésért és Békéért Nemzetközi Napját ünnepelte +++ Ilka Horstmeier: „A sport felejthetetlen pillanatokat ad, erősíti a közösségi érzést, ünnepli a sokszínűséget és hidakat épít.” +++ A BMW Group globális sporttevékenységeinek áttekintése +++

A profi golfozók imádják, amikor egy világszínvonalú versenyen sikerül néhány ütéssel lyukba juttatniuk a labdát. Egy szociálisan hátrányos helyzetű gyerekek támogatását zászlajára tűző edukációs projekt ugyanakkor e két értékes cél; a felejthetetlen sportesemény és az esélyegyenlőség növelése iránti társadalmi elkötelezettség összekapcsolódását is lehetővé teszi. A profi golfban való nemzetközi szerepvállalása részeként a BMW Group „Eagles for Education” elnevezésű kezdeményezése számos versenyen pontosan ezt támogatja. Célja az oktatási programok támogatása, valamint a fiatalok kilátásainak és jövőbeli lehetőségeinek javítása.

A BMW Group társadalmi szinten közelíti meg e kérdéskört – néhány évtizede speciálisan a sportra összpontosítva. „A BMW Group nem csupán egy autógyártó. 110 országból származó több mint 150 ezer munkatársunkkal a társadalom része vagyunk – gyárainkon, illetve irodáinkon belül és kívül egyaránt. A sporton belüli sokszínűség támogatása ezért különösen fontos számunkra” – fogalmazott Ilka Horstmeier, a BMW AG igazgatótanácsának emberi erőforrásokért, ingatlanokért és munkaügyi kapcsolatokért felelős tagja. „A sport a sportolók és a nézők számára is felejthetetlen pillanatokat ad, erősíti a közösségi érzést, ünnepli a sokszínűséget és hidakat épít. A BMW Groupnál kifejezetten büszkék vagyunk arra, hogy világszerte támogatunk sporteseményeket, amelyek segítenek összekötni a különböző hátterű és kultúrájú embereket egymással” – tette hozzá.

Az április 6-i Sport a Fejlődésért és Békéért Nemzetközi Nap tökéletes lehetőséget ad arra, hogy áttekintsük a BMW Group szerepvállalását e téren, hiszen a sport a génjeinkben van.

A BMW Group sporttevékenységei a világ minden tájára kiterjednek, Ausztráliától, Japántól és Kínától kezdve, Indián, Dél-Amerikán és az Egyesült Államokon keresztül, egészen Finnországig és Olaszországig. A golf és a motorsport abszolút nemzetközi figyelmet élvez, a vállalatcsoporton belül azonban a futást, a kosárlabdát és a teniszt érintő hosszútávú nemzeti szerepvállalásoknak is komoly múltja és hagyománya van. A sport olyasmit ér el, amire más területeken az élet aligha képes: egyesíti a nemzeteket, ledönti a határokat, és mindenki által egyformán érthető nyelvet használ.

Hagyomány és jövő találkozása: a golf összehozza a jó ügyeket a felsőkategóriás nemzetközi eseményekkel

A sport világában a BMW Group kiemelt figyelmet szentel a golfnak. A vállalatcsoport mintegy 40 évvel ezelőtt hozta létre az amatőr golfozók legnagyobb nemzetközi versenysorozatának számító BMW Golf Kupát. A BMW közel ugyanilyen régóta, 1989 óta támogatja a profi golfot. A müncheni BMW International Open Németország legismertebb profi versenye, amelyet 2024-ben 35. alkalommal rendeznek meg. Az eseményt még különlegesebbé teszi, hogy a BMW nem csupán szponzora, de szervezője is e hagyományos versenynek.

Az elmúlt évtizedek során a BMW a nemzetközi golfélet kiemelkedő és megbízható partnerévé érett, amely világklasszis golfozók részvételével zajló versenyeket támogat: az egyesült államokbeli BMW Championship, a nagy-britanniai BMW PGA Championship, a koreai BMW Ladies Championship és a BMW Japan Golf Tour Championship mellett a BMW egytől egyig névadó szponzorként áll. Partnerként a bajor prémiumgyártó további huszonkét versenyhez nyújt segítséget és támogatást – az Egyesült Államoktól kezdve, Dél-Afrikán át, egészen Ausztráliáig –, minden résztvevő számára garantálva a prémium élményt.

Ezen események hatásai messze túlmutatnak magán a sporton és kéz a kézben járnak a felelős társadalmi szerepvállalással. A müncheni központú vállalatcsoport a 2023-as BMW International Open keretei között indította útjára az „Eagles for Education” kezdeményezést, amellyel újabb modullal bővítette a fiatalok oktatásának és jövőbeni lehetőségeinek javítását célzó, hosszútávon fenntartható elköteleződését. Az eseményen a BMW Group minden egyes „eagle” után 1 000 eurót adományozott a „JOBLINGE” és a „Kick ins Leben” szervezeteknek, amelyek már évek óta együttműködnek a vállalatcsoporttal. A BMW ráadásul minden egyes „hole-in-one” után 10 000 euróval növelte az adományozott összeget. (A golfban az „eagle” az adott pályaszakaszra előírt ütésszámnál kettővel kevesebb ütésből teljesített szakaszt, a „hole-in-one” pedig az egy ütésből teljesített pályaszakaszt jelenti.) A 2023-as megmérettetésen így összesen 99 000 euró gyűlt össze, amelyet a „JOBLINGE” és a „Kick ins Leben” szervezetek a hátrányos helyzetű gyermekek és fiatal felnőttek tanulási lehetőségeinek javítására fordítottak.

Az Evans Scholar Foundation támogatása is hasonló utat jár be. Az egyesült államokbeli Chicago közelében megrendezett 2023-as BMW Championship során rekordösszegű, 5,5 millió dollár gyűlt össze a rászoruló golfsegédek (caddie-k) teljes főiskolai ösztöndíjának finanszírozására. A BMW Championship 2007-es debütálása óta a programnak köszönhetően már több mint 3 300 fiatal kapott lehetőséget a továbbtanulásra.

A BMW PGA Championship mögött ugyancsak jó ügy húzódik. A London mellett elterülő Wentworth-ben tető alá hozott, „Golffesztivál” („Festival of Golf”) néven is emlegetett esemény az elmúlt években a BMW részvételének köszönhetően az öngyilkosság megelőzésére összpontosító Campaign Against Living Miserably (CALM) nevű kezdeményezést támogatta.

A sport erejét és az egyazon cél érdekében végzett közös munkát még az olyan egyszemélyes sportágban is könnyű értékelni, mint amilyen a golf. Ez a római Ryder Kupán is egyértelművé vált, amelyet a BMW nemzetközi partnerként biztosított támogatásáról. Az eseményen az Egyesült Államokból és Európából érkezett csapatok közös erősséggé alakították különböző játékstílusaikat, egyedülállóan izgalmas játékot produkálva. Az egyéni érdekek háttérbe szorultak. A Ryder Kupa nemzetközi partnereként a BMW tisztán elektromos meghajtású modellekkel támogatta a legendás megmérettetést, maximálisan elköteleződve a tiszteletteljes együttműködés mellett.

A BMW M Motorsport versenypályára gurítja a tervezőmérnöki szaktudás művészetét

A bajor prémiumgyártó több évtizedes sikersorozattal büszkélkedhet a motorsport élvonalában. Idén a BMW M Motorsport a BMW M Hybrid V8 versenyautóval képviselteti magát az FIA World Endurance Championship és az észak-amerikai IMSA WeatherTech SportsCar Championship megmérettetésein, a szezon csúcspontja pedig egyértelműen a júniusban megrendezett Le Mans-i 24-órás verseny lesz. A BMW M divízió pilótái és a BMW M Motorsport csapatai a BMW M4 GT3 versenyautóval számos topkategóriás, nemzetközi GT megmérettetésen is rajthoz állnak. A világszerte megrendezett futamokon nagy számban vesznek részt a BMW támogatását élvező privát csapatok is, amelyek látványos győzelmeket és címeket szereznek a BMW M modellekkel.

Kosárlabda: a jövőbeni lehetőségeket új mobilitási partnerség támogatja

2023 nyarán a BMW München beszállt a kosárlabdába, amikor partnerségre lépett az FC Bayern München kosárlabdaosztályával. Az ötszörös német bajnok edzőstábja és játékosai azóta emisszió-mentes, tisztán elektromos meghajtású autókat használnak.

Ami a golfban az „eagle”, az a kosárlabdában a zsákolás (dunk). A BMW München és az FC Bayern München kosárlabdaosztálya közösen hívta életre a „Dunks for Tomorrow” kezdeményezést, amelynek égisze alatt a bajor prémiumgyártó az FC Bayern München összes szezonbeli, BMW Parkban megrendezett tétmeccsen szerzett zsákolása után 1 000 euró adományt juttat az SOS Gyermekfalvak nonprofit szervezetnek. A kampány hozzájárul a hátrányos helyzetű családokból származó gyermekek és fiatalok jövőbeni kilátásainak javításához. A kezdeményezés összadománya március elején lépte át a 100 000 eurót: a jubileumi, századik zsákolást Devin Booker szerezte a Red Star Belgrád elleni Euroliga-mérkőzésen.

Bob és biatlon: a technológiai partnerség felgyorsul

A sportesemények globális, országos és regionális szinten is vonzzák a rajongókat. Németországban a BMW a téli sportokban, a futásban és a teniszben is részt vesz. A Német Bob-, Szánkó- és Szkeleton-szövetség (BSD – Bob- und Schlittenverband für Deutschland) oldalán megkötött technológiai partnerségnek köszönhetően az autóiparban felhalmozott szaktudás átadása közvetlenül a jégcsatornában történik. A legújabb projekt égisze alatt az autóipari fejlesztésből és gyártásból származó háromdimenziós nyomtatási folyamatok a bobcsapatok valaha készült legideálisabb lábbelijeinek előállításához vezetnek: a lábbelik olyan vadonatúj tüskelemezekkel rendelkeznek, amelyek maximális gyorsulást tesznek lehetővé a jégcsatornában. A cél az, hogy a sportolók legkésőbb a 2026-os téli olimpián már ebben a lábbeliben versenyezzenek, hiszen az aranyéremhez vezető úton a századmásodpercek is döntő fontosságúak.

A technológiai partnerség más projektekre is kiterjed. Ilyen például a BMW Data Coach elemzési technológia, amelyet a szánkó, a sportoló és a versenypálya vonalvezetésének komplex optimalizálására használnak – ez a fajta holisztikus megközelítés a járműfejlesztésben már évek óta bevett eljárás. A bob esetében az edzőszánokba nagyfelbontású kamerákat és érzékelőket szerelnek, amelyek olyan dinamikus adatokat mérnek, mint például a hossz- és oldalirányú sebesség, a gyorsulás vagy a görbületi sebesség. Az elemző szoftver ezt követően az egyes futamok pontos rekonstrukcióját teszi lehetővé.

Hasonló projekt volt a Bobszimulátor is, amit a BMW a 2022-es téli olimpia előtt kifejezetten a BSD számára készített el. A szimulátor lehetővé tette, hogy a müncheni bobpilóták hónapokkal az olimpia előtt megismerkedjenek a korábban ismeretlen Yanqing-i versenypályával.

A technológia átadásából a biatlon is profitál. A német biatlonistáknak lehetőségük van arra, hogy teszteket végezzenek a BMW Group Aerolab szélcsatornájában, ahol az álló helyzetből történő lövészetet szimulálják, elemzik és javítják változó szélviszonyok között. A BMW Group és a Német Síszövetség (DSV – Deutscher Skiverband) aerodinamikai szakértői emellett az anyagoptimalizálás terén is szorosan együttműködnek.

A BMW Group hosszú évek óta együttműködik a Német Síszövetség biatlonistáival, akiket mobilitási partnerükként hálózatról tölthető modellekkel lát el.

A világ leggyorsabb 42 kilométere

A sportban rejlő sokszínűség és szolidaritás Berlinben is meghatározza a BMW jelenlétét. Németország fővárosa nem csupán a BMW Motorrad gyárának ad otthont – amelyben naponta akár 900 darab új kétkerekű is napvilágot lát –, hanem évről évre a BMW BERLIN MARATHON versenynek is, amelyet a vállalatcsoport névadó szponzorként támogat és amely idén ünnepli 50. évfordulóját.

A nagyszabású megmérettetés a World Marathon Majors része, olyan sportesemény, amelyen a világ minden tájáról érkező profi és amatőr sportolók ugyanazon az útvonalon versenyeznek. Tavaly itt az etióp Tigst Assefa új világrekordot állított fel, futása pedig mintegy egymillió rajongót vonzott a 42,195 kilométer hosszú útvonalra. A tisztán elektromos meghajtású BMW i5 felvezető autó időmérője a célban 2:11:53 órát mutatott, amely azt jelenti, hogy Tigst Assefa szenzációs idővel, 2 perc 11 másodperccel döntötte meg a korábbi világrekordot.

2024-ben a tenisz és a golf világklasszis sportolói a BMW otthonában találkoznak

A BMW és a tenisz partnersége ugyancsak régre tekint vissza. A bajor prémiumgyártó világszerte részt vesz a tenisz nagyszabású eseményein, így többek között a kaliforniai Indian Wells-ben megrendezett BNP Paribas Openen és az olaszországi ATP Masters 1000 Rome versenyen is. A BMW Open 1987 óta teszi lehetővé a vállalat számára, hogy a gyár kapuitól nem messze biztosítson színpadot a világszínvonalú tenisz számára. Ez nem lesz másként idén április 13-21. között sem, amikor a szcéna sztárjai a legendás müncheni MTTC Iphitos klub salakos pályáin adogatnak majd. A tornán a német olimpiai bajnok, Alexander Zverev és a US Open korábbi bajnoka, a BMW Ausztria márkanagykövete, Dominic Thiem is részt vesz.

Idén nyáron a profi golf világának újabb nagy neve hívja fel magára a figyelmet, hiszen júliusban immár 35. alkalommal rendezik meg a BMW International Opent. Az eseményen a legsikeresebb német golfozó, Bernhard Langer is indul a München Eichenried színeiben. Ez lesz a versenyző utolsó megmérettetése a DP World Tour keretein belül.

Témák és történetek a BMW Groupnál

A müncheni központú vállalatcsoport az egyes nemzeti és nemzetközi emlék-, illetve akciónapokhoz témákkal és történetekkel társul. Forduljon hozzánk bizalommal proaktív témaötleteivel, mi pedig betekintést engedünk és összehozzuk a BMW Group érdekes embereivel.

2024-ben a BMW Group az alábbi emlék-, illetve akciónapokhoz társul témákkal és történetekkel:

  • Május 21.: A kulturális fejlődés és sokszínűség napja
  • Június 24.: Építészet Napja
  • Július 15.: Ifjúsági Készségek Világnapja
  • Szeptember 14.: Az elsősegélynyújtás világnapja
  • Október 9.: Tűzmegelőzés Napja
  • November 30.: A számítógépes biztonság napja
  • December 3.: A fogyatékkal élő emberek napja

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Bejelentkezés
 

BMW Group Streaming

ANNUAL GENERAL MEETING.

Munich. Here you can watch the webcast of the 104 Annual General Meeting of BMW AG.

Open Streaming Page

Add your filter tags.

Sajtóközlemény
Sajtóanyag
Beszéd
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Bejelentkezés