Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Romania · Article.

"Este un dans": cum se realizează schimbul de piloţi cu Alessandro Zanardi pentru cursa de 24h de la Daytona

Procedura de schimbare a pilotului între Zanardi şi coechipierii lui în BMW M8 GTE explicată în detaliu. +++ Ajustări şi pregătire intensă ale procedurilor pentru a evita pierderile de timp la schimbarea pilotului. +++ Zanardi: "Deja suntem mai buni decât m-aş fi gândit că este posibil." +++ Materiale YouTube BMW Motorsport cu Zanardi în pregătirea pentru Daytona 24h.

Alessandro Zanardi
·
More Sports
·
BMW Motorsport
·
IMSA Series
·
24h Races
 

Press Contact.

Alexandru Seremet
BMW Group

Tel: +40-213041532

send an e-mail

Downloads.

  
Attachments(1x, ~193,23 KB)
  
Photos(9x, ~20,08 MB)

Bucureşti/München. Startul pe care pilotul oficial şi ambasadorul mărcii BMW Alessandro Zanardi (Italia) îl va lua cu BMW M8 GTE în cursa de 24 de ore de la Daytona (SUA) peste mai puţin de două săptămâni nu era posibil fără ajustările tehnice pe care inginerii BMW M Motorsport le-au făcut maşinii şi nici fără soluţiile creative şi inovatoare pentru procedurile din timpul cursei. În principal, schimbul de piloţi între Zanardi şi coechipierii săi din #24 BMW M8 GTE necesită o coreografie sofisticată astfel încât să nu piardă timp preţios pe parcursul cursei.

Alex Zanardi a cerut un dans la cursa de 24 de ore de la Daytona ce are loc la 26-27 ianuarie: aşa spune el despre schimbul de piloţi dintre el şi coechipierii lui din #24 BMW M8 GTE. Mişcările dintre Zanardi, John Edwards (SUA), Jesse Krohn (Finlanda) şi Chaz Mostert (Australia) au fost regizate şi exersate până la cel mai mic detaliu. "Este un dans în care lucrul important este să faci toţi paşii în ordina exactă şi timpul limitate pe care îl ai la dispoziţie", explică Zanardi. "Aşa că nu putem pierde nici o secundă."

Pentru a garanta acest lucru, Zanardi, ceilalţi piloţi şi întreaga echipă BMW Team RLL colaborează continuu pentru procedura perfectă de pit stop. Echipa a utilizat la maximum precedentele sesiuni de test în acest scop, iar antrenamentul va continua şi în week-endul de cursă. "Normal, trebuie să aliniem anumite proceduri cu cerinţele mele speciale, iar ceilalţi piloţi trebuie să facă un pic de muncă suplimentară pentru mine, dar totul merge foarte bine şi este foarte distractiv", a declarat Zanardi, după care a accentuat: "Deja suntem mai buni decât m-aş fi gândit că este posibil".

Procedura de schimbare a pilotului în detaliu
Acesta este modul în care are loc schimbul de piloţi între Zanardi şi coechiperii lui: Zanardi stă pe pit wall şi aşteaptă sosirea maşinii. Apoi coboară lângă maşină, pe pistă, şi urcă în cockpit imediat ce coechipierul lui a ieşit de acolo şi a aşezat inserţia de scaun a lui Zanardi la locul ei. Apoi coechipierul îl ajută să-şi prindă centura de siguranţă. Este schimbat volanul, care este înmânat de un mecanic suplimentar, aprobat de IMSA. Când iese din cockpit, Zanardi se extrage din maşină prima dată, apoi urcă pe pit wall. Abia după ce este în spate acelui pit wall poate reveni în căruciorul cu rotile.

Şi în acest caz, siguranţa maximă are prioritate totală, iar întregul schimb de piloţi este gândit astfel. Pentru a exista siguranţa că, după ce a părăsit maşina, Zanardi poate ieşit cât mai rapid posibil din zona de pericol, IMSA a permis şi ca mecanicul suplimentar să fie cel care închide plasa de siguranţă şi uşa. În mod normal, piloţii sunt cei care au grijă de aceste sarcini. Zanardi nu trebuie să facă acest lucru, îi este permisă ieşire de la schimb, peste pit wall, în acest timp.

Zanardi şi colegii lui efectuează schimbul de pilot în mai puţin de 20 de secunde - ceea ce, dat fiind timpul necesar pentru realimentare, nu reprezintă un dezavantaj faţă de concurenţă. "Schimbarea volanului, în special, necesită ceva timp", a explicat Zanardi, "dar sunt foarte rapid la intrarea şi la ieşirea din cockpit şi pot face acest lucru."

Coechipierii lui Zanardi confirmă spusele. "Sunt sigur că nu vom irosi timp deloc la schimbările de piloţi cu Alex", a declarat Edwards. "Uneori am impresia că intră în cockpit mai repede decât mine." Krohn a completat: "Normal, schimbul de piloţi cu Alex este un pic diferit decât cel cu care eram obişnuit, dar este de-a dreptul impresionant să vezi cât de rapid a găsit procedura optimă pentru el. La început ne lua peste 30 de secunde, acum reuşit în mai puţin de 20 de secunde. Uneori m-am întors să-l ajut după ce am ieşit, dar era deja la volan."

Cu toată atenţia asupra pit stopului perfect în cel mai scurt timp posibil, Zanardi este conştient pe deplin, din numeroşii săi ani de experienţă, că o cursă de 24 de ore nu este decisă în primul rând pe baza schimbului de piloţi. Acesta este motivul pentru care şi accentuează: "Trebuie să fim siguri mereu că nu grăbim lucrurile, pentru că o eroare în timpul schimbului de piloţi ar putea fi un dezastru. Trebuie să găsim mereu echilibrul corect între potenţiala economie de timp şi grija maximă în timpul pit stopului".

Notă pentru jurnalişti:
La următorul link găsiţi un videoclip care ilustrează procedura de schimbare a pilotului: https://youtu.be/S2E8rjcDwOw.

Mai multe filme cu pregătirile lui Zanardi pentru Daytona 24h:
Zanardi compară BMW M8 GTE cu BMW M4 DTM
https://youtu.be/2WsnBsRI42A

Zanardi despre experienţa de condus cu BMW M8 GTE
https://www.youtube.com/watch?v=-L6Sg4Ds7E4

Tur Daytona 24h Zanardi cu BMW M8 GTE
https://youtu.be/vp9gn4EPNTA

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Conectare
 

BMW Group Streaming.

GENEVA MOTOR SHOW

Geneva, 03.March - 08:15 CET.
Here you can see the webcast of the BMW Group Press Conference at the Geneva International Motor Show.

Open Streaming Page

Add your filter tags.

Comunicat de presă
Dosar de presă
Discurs
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Conectare