Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Romania · Article.

Raliul Dakar 2019 - Etapa 8, San Juan de Marcona - Pisco

Echipajul Joan "Nani" Roma - Alex Haro şi MINI John Cooper Works Rally urcă pe locul al doilea al clasamentului general. +++ Patru echipaje MINI au încheiat etapa a opta în Top 10. +++ Jakub "Kuba" Przygonski şi Tom Colsoul au ocupat poziţia a treia a etapei.

Dakar 2019
·
Sport
·
Automotive
·
MINI Motorsport
·
Dakar Rally
 

Press Contact.

Alexandru Seremet
BMW Group

Tel: +40-213041532

send an e-mail

Downloads.

  
Attachments(1x, ~101,67 KB)
  
Photos(14x, ~7,75 MB)

Bucureşti/München. Etapa a opta a fost cunoscut şi ca "Super Ica" din două motive: 1) traseul a parcurse secţiuni din Deşertul Ica, şi 2) startul a fost un "super send-off", în care primii zece clasaţi în etapa a şaptea la categoriile auto, respectiv moto şi Top 5 de la camioane au început împreună proba specială de 359 km.

Procedura "super send-off" a oferit avantajul unui teren nederanjat primilor plecaţi în comparaţie cu plutonul urmăritor. Dezavantajul a fost că nu existau trase de la alţi concurenţi pentru indicii cu privire la terenul dificil şi o lungă aşteptare la sosire pentru a vedea dacă urmăritorii ar fi fost mai rapizi pe acelaşi traseu.

Dintre toate echipajele MINI, Jakub "Kuba" Przygonski (Polonia) şi navigatorul Tom Colsoul (Belgia) au reuşit să obţină maximum din traversarea Deşertului Ica pentru a-şi menţine o poziţie la jumătatea plutonului în prima parte a probei speciale. Evitând orice probleme serioase şi colaborând foarte bine cu Colsoul, Przygonski a reuşit în cele din urmă să claseze MINI John Cooper Works Rally pe locul al treilea.

Joan "Nani" Roma (Spania) şi navigatorul Alex Haro (Spania) au avut o cursă consistentă, fără probleme majore, astfel că au ocupat poziţia a cincea în ierarhia zilei. Acest rezultat duce echipajul MINI John Cooper Works Rally pe locul al doilea în clasamentul general, la 46'29" de lider.

Yazeed Al-Rajhi (Arabia Saudită) şi Timo Gottschalk (Germania), aflaţi tot într-un MINI John Cooper Works Rally, au avut o zi bună. Chiar dacă au pornit în al doilea val de maşini ce au luat startul în etapa a opta şi au parcurs un teritoriu ce purta urmele primului pluton, cei doi au reuşit să încheie etapa cu un timp care le-a asigurat locul al şaselea.

Echipajul francez format din Stéphane Peterhansel şi navigatorul David Castera nu a avut o zi bună, pentru că a rămas blocat în nisipul Deşertului Ica la începutul etapei. În ciuda acestui incident, echipajul MINI John Cooper Works Buggy a forţat şi a reuşit să încheie etapa pe poziţia a opta.

Boris Garafulic (Chile) şi navigatorul Filipe Palmeiro (Portugalia) au reuşit o evoluţie bună pe parcursul zilei, ducând MINI John Cooper Works Rally la limita Top 10, graţie unui loc al 12-lea foarte meritat.

Cyril Despres (Franţa) şi navigatorul Jean Paul Cottret (Franţa) au avut probleme din cauza nisipului din Ica. La un moment dat, cei doi au fost blocaţi în aceeaşi zonă cu Peterhansel, acesta fiind motivul principal pentru care au încheiat ziua doar pe locul al 17-lea. Carlos Sainz (Spania) şi navigatorul Lucas Cruz (Spania), aflaţi tot la comenzile unui MINI John Cooper Works Buggy, au avut o cursă similară şi au ajuns la sosire cu al 22-lea timp.

Jakub Przygonski: "A trebuit să traversăm multe dune cu nisip fin, în care erau ascunse multe pietre. În ciuda acestora, am rulat la turaţie maximă şi nu cred că putea spera la un rezultat mai bun astăzi."

Nani Roma: "A fost o zi foarte dificilă. Ne-am blocat o dată, dar doar pentru scurt timp, aşa că am avut noroc. A fost ceva haos între dune, cu competitori peste tot. Trebuie să continuăm aşa şi mâine şi să nu facem erori. Nu schimbăm nimic. Trebuie să rămânem calmi, să pilotez ca astăzi şi vedem ce va fi mâine la finalul zilei!"

Yazeed Al-Rajhi: "A fost o zi bună, nimic special. Am rulat sigur, ceea ce a fost cel mai important, şi vom încerca să menţinem ritmul, să ne bucurăm de competiţie şi să ne asigurăm locul."

Stéphane Peterhansel: "Primii 150 km au fost foarte rapizi şi am depăşit un trio de motociclete. Acest lucru a făcut să fiu primul între dune, aşa că nu erau urme pe care să le folosesc pentru orientare. Apoi, după 20 km, am rămas blocaţi. Nisipul era foarte fin şi dificil de citit. După care, cu 50 de kilometri înainte de sosire, am lovit o groapă mare în dune şi am rămas blocaţi din nou."

Etapa următoare, a noua, va avea punctul de plecare şi de sosire la Pisco. Mai multe informaţii despre Dakar 2019 sunt pe site-ul competiţiei.

Ştiaţi că...

În cadrul comunicatelor de presă zilnice despre Raliul Dakar, alături de rezultate şi cele mai importante declaraţii ale echipei, vă prezentăm informaţii, cifre şi detalii istorice despre Raliul Dakar.

Participări feminine la Dakar

13 ianuarie 1997. Jutta Kleinschmidt, aflată într-un Buggy Schlesser, intra în istorie cu prima victorie de etapă a unei femei în Raliul Dakar. O victorie specială care a inspirat şi a deschis drumul pentru multe performanţe.

În 1979, la prima ediţie a Raliului Dakar se aliniau la start şi şapte femei. În fiecare an, participările feminine au continuat, fiecare având o poveste specială de curaj şi dedicaţie care merită descoperită. Şi chiar dacă alăturarea Raliul Dakar - prinţesă pare neverosimilă, aceasta s-a întâmplat în 1985, când frumoasa Caroline de Monaco a fost copilot pentru soţul ei, Stefano Casiraghi. Echipajul a abandonat în ziua a cincea, în urma unui accident.

Jutta Kleinschmidt şi-a continuat aventura la Dakar şi în 2001 a devenit prima femeie şi primul pilot german care a urcat pe cea mai înaltă treaptă a raliului, susţinută de serviciile copilotului Andreas Schulz. Performanţa a venit după ce, în 1999, reuşea prima clasare pe podium într-un echipaj integral feminin, asistată de Tina Thörner (cu participări în WRC alături de Colin McRae în 2003 şi 2004). Ulterior, Kleinschmidt avea să intre în echipa Volkswagen şi să contribuie la dezvoltarea modelului pentru Dakar.

La debutul Volkswagen Race Touareg, Jutta Kleinschmidt termina pe poziţia a treia şi realiza o altă performanţă istorică - primul podium pentru un diesel în istoria Dakar la automobile şi cea mai bună clasare Volkswagen Touareg. Era tot un echipaj integral feminin, de data aceasta fiind secondată de legendara Fabrizia Pons - italianca a fost copilotul lui Michele Mouton în Campionatul Mondial de raliuri. Kleinschmidt a mai fost implicată şi în dezvoltarea MINI Buggy şi acum promovează electromobilitatea şi sustenabilitatea în motorsport în cadrul FIA şi ca ambasador al mai multor evenimente.

Dakar 2019 a aliniat la start 17 participări feminine la toate categoriile. Laia Sanz este una din cele mai experimentate participante, fiind la al nouălea start în celebrul rally-raid. Cea mai bună performanţă a fost poziţia a noua în 2015. Acum, după etapa a opta, se află pe poziţia a 18-a. Pentru Andrea Mayer Peterhansel, Dakar este deja o experienţă de familie, fiind căsătorită cu recordmanul Dakar, Stéphane Peterhansel. Are o experienţă completă concurând pe motociclete, buggy, side by side, automobile şi chiar camioane. De patru ori a fost câştigătoarea clasamentului moto feminin din Dakar, iar în 2004 a reuşit un senzaţional loc al cincilea la automobile, cu Mitsubishi, navigator fiindu-i experimentatul Andreas Schulz. Acum, Andrea face parte din primul echipaj feminin german la Dakar şi este copilot pentru Annett Fischer la side-by-side. După etapa a opta, cele două se menţin pe locul al 18-lea.

Raliul Dakar la televizor şi on-line

Reportaje şi ştiri pot fi urmărite zilnic pe Eurosport 1 şi pe platforma Eurosport Player. De asemenea, reportaje şi diverse materiale pot fi urmărite pe aplicaţia Red Bull TV, Red Bull fiind susţinătorul mai multor echipaje MINI.

Raliul Dakar 2019: echipajele MINI după etapa 8

Loc

Pilot

Navigator

#

MINI

Echipă

Timp

2

Joan Roma (Spania)

Alex Haro (Spania)

307

MINI John Cooper Works Rally

X-raid MINI JCW Rally Team

30h02:19
+46:29

4

Stéphane Peterhansel (Franţa)

David Castera (Franţa)

304

MINI John Cooper Works Buggy

X-raid MINI JCW Team

30h09:20
+53:30

5

Cyril Despres (Franţa)

Jean Paul Cottret (Franţa)

308

MINI John Cooper Works Buggy

X-raid MINI JCW Team

31h31:17
+2h15:27

6

Jakub Przygonski (Polonia)

Tom Colsoul (Belgia)

303

MINI John Cooper Works Rally

Orlen X-raid Team

31h35:40
+2h19:50

8

Yazeed Al-Rajhi (Arabia Saudită)

Timo Gottschalk (Germania)

314

MINI John Cooper Works Rally

X-raid MINI JCW Rally Team

33h10:47
+3h54:57

9

Carlos Sainz (Spania)

Lucas Cruz (Spania)

300

MINI John Cooper Works Buggy

X-raid MINI JCW Team

35h58:05
+6h42:15

12

Boris Garafulic (Chile)

Filipe Palmeiro (Portugalia)

321

MINI John Cooper Works Rally

X-raid MINI JCW Rally Team

36h36:36
+7h20:46

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Conectare
 

BMW Group Streaming.

LA AUTO SHOW 2019

Los Angeles, 20. November.
Here you can see the webcast of the BMW Group Press Conference at the Los Angeles Auto Show.

Open Streaming Page

Add your filter tags.

Comunicat de presă
Dosar de presă
Discurs
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Conectare