Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Romania · Article.

Raliul Dakar 2019 - Etapa 9, Pisco - Pisco

• MINI John Cooper Works Rally şi echipajul Joan "Nani" Roma - Alex Haro au încheiat etapa a noua pe locul al doilea şi se menţine pe aceeaşi poziţie la "general". • Cinci echipaje MINI s-au clasat în Top 10. • Stéphane Peterhansel a abandonat în etapa a noua în urma unui incident de cursă.

Dakar 2019
·
Sport
·
Automotive
·
MINI Motorsport
·
Dakar Rally
 

Press Contact.

Alexandru Seremet
BMW Group

Tel: +40-213041532

send an e-mail

Downloads.

  
Attachments(1x, ~100,36 KB)
  
Photos(12x, ~7,01 MB)

Bucureşti/München. Echipajul spaniol format din Joan "Nani" Roma şi navigatorul Alex Haro a reuşit o nouă performanţă consistentă în etapa a noua. De la începutul penultimei etape, Roma a rulat la turaţie maximă în încercarea de a reduce diferenţa de timp care îl faţă de liderul Dakarului 2019 înaintea etapei finale de joi. Rezultatul final al probei speciale în lungime de 313 km a fost un alt loc secund pentru echipajul MINI John Cooper Works Rally şi păstrarea poziţiei a doua în clasamentul general.

Jakub "Kuba" Przygonski (Polonia) şi navigatorul Tom Colsoul (Belgia) au încheiat cu bine bucla de la Pisco şi trecerea printre dunele care au ruinat şansele multor sportivi de a încheia Raliul Dakar 2019. În cele din urmă, echipajul MINI John Cooper Works Rally a trecut linia de sosire pe locul al patrulea - aceeaşi poziţie pe care o ocupă şi în clasamentul general.

Carlos Sainz (Spania) şi navigatorul Lucas Cruz (SPania) nu au avut startul pe care şi-l doreau. O problemă a apărut înainte de startul etapei, ceea ce a însemnat că pilotul spaniol a ratat poziţia de start, dar a reuşit să plece în cursa de pe ultima poziţie a zilei. O evoluţie excelentă a făcut ca modelul MINI John Cooper Works să încheie pe locul al şaselea. La finalul zilei, comisarii de cursă au acordat echipajului #300 o penalizare de trei ore, ceea ce a făcut ca Sainz să coboare pe locul al 39-lea în ierarhia rundei.

Yazeed Al-Rajhi (Arabia Saudită) şi Timo Gottschalk (Germania), aflaţi la comenzile unui MINI John Cooper Works Rally, au fost al patrulea echipaj MINI care a încheiat etapa a noua în Top 10. Locul al optulea din etapă le-a permis să urcă pe poziţia a şaptea în clasamentul general.

Şase minute mai târziu şi pe locul al nouălea a sosire MINI John Cooper Works Buggy al tandemului Cyril Despres (Franţa) - Jean Paul Cottret (Franţa). Un rezultat remarcabil în sine, pentru că, după aproximativ 290 km de probă specială - şi foarte aproape de sosire -, maşina s-a răsturnat pe o dună. Pentru revenirea în cursă s-a pierdut timp important, ceea ce a fost păcat pentru că, până la acel incident, echipajul MINI era clasat ca lider virtual al etapei.

Boris Garafulic (Chile) şi navigatorul Filipe Palmeiro (Portugalia) au reuşit o evoluţie bună într-un efort determinat de a încheia Dakar 2019 în Top 10. Locul al 15-lea le-a permis să-şi păstreze poziţia a 12-a din clasamentul general.

Echipajul MINI John Cooper Works Buggy format din Stéphane Peterhansel şi navigatorul David Castera a avut cea mai proastă zi din acest Dakar. După un impact serios la km 26 al etapei, navigatorul David Castera a acuzat dureri mari la spate, ceea ce a făcut ca el să fie transportat la spitalul din Lima pentru tratament medical. Stéphane Peterhansel a scăpat nevătămat după incident şi a putut readuce maşina la parcul de service X-raid. Este puţin probabil ca echipajul francez să ia startul în etapa finală de joi.

Nani Roma: "Din nou a fost o etapă grea, cu numeroase opriri. Am avut o pană după 38 de kilometri, în mijlocul nisipului, nu ştiu de ce, aşa că a trebuit să mă opresc ca să schimb roata. În rest, am încercat să ne concentrăm şi să nu facem prea multe erori. A fost o etapă dificilă, dar mai avem o singură zi şi încheiem acest Dakar. Este una dintre cele mai dificile ediţii la care am participat şi fiecare kilometru este solicitant, dar sunt fericit. Mecanicii şi echipa au lucrat bine la maşină; este perfectă şi nu am avut nici un fel de probleme. Mâine (n.a. joi) trebuie să continuă, dar fără a forţa excesiv pentru a încheia cursa."

Jakub Przygonski: "Etapa a noua a fost foarte dificilă; cred că a fost cea mai grea din acest Dakar pentru că aproximativ 70% din traseu a fost reprezentat de dune, iar nisipul a fost foarte moale şi fin. În unele locuri, nu am putut ajunge în vârf aşa că ne-am întors şi am încercat încă o dată. Astăzi, am început cu planul de a ne lupta pentru că era o diferenţă mică între noi şi Despres. Ne luptam până la final, când brusc am rămas blocaţi şi am pierdut 12 minute. În final, am ajuns la sosire şi am auzit câte s-au întâmplat în această etapă. Nu a fost o etapă uşoară, dar am evoluat bine, iar mâine avem marele final."

Yazeed Al-Rajhi: "Astăzi a fost bine, dar etapa a fost grea, iar navigaţia dificilă într-o zonă, dar nu am pierdut mult timp chiar dacă cred că mulţi au fost penalizaţi de acea zonă."

Cyril Despres: "Am oprit pentru Stéphane la câţiva kilometri după start. Ştiu că David este un tip robust, aşa că ne-am temut un pic când era în maşină şi nu putea ieşi de acolo. Niciodată nu este plăcut să vezi pe cineva în asemenea situaţie. Aşa că am continuat, am avut viteză bună şi totul a fost bine până la km 299 - doar 14 km înainte de sosire -, unde era un waypoint pe care nu l-am găsit uşor. Am întors pentru a căuta acel waypoint şi, urcând duna, am văzut o motocicletă care venea şi ea, aşa că uşor am pus partea frontală a maşinii într-o groapă pentru a evita accidentul. Martin Prokop a oprit să ne ajute, aşa că trebuie să-i mulţumim. Am putut continua, dar partea finală nu a fost uşoară."

Etapa următoare, a zecea, va avea traseul între Pisco şi Lima şi este ultima etapă a Raliului Dakar 2019. Mai multe informaţii despre Dakar 2019 sunt pe site-ul competiţiei.

Ştiaţi că...

În cadrul comunicatelor de presă zilnice despre Raliul Dakar, alături de rezultate şi cele mai importante declaraţii ale echipei, vă prezentăm informaţii, cifre şi detalii istorice despre Raliul Dakar.

Un moment spectaculos cu MINI pregătit de Dakar

Cât de special este un model pregătit pentru Dakar? Cât de performant este? Dincolo de date tehnice sau o listă de tehnologii impresionate, cea mai spectaculoasă prezentare a unui MINI pregătit de Dakar a fost realizată pe zăpadă, de către un campion mondial la fresstyle.

În februarie 2013, francezul Guerlain Chicherit a realizat pentru prima dată un backflip neasistat cu un automobil. În trecut, şi alţi piloţi au încercat realizarea unui backflip. Dar Chicherit a devenit acum primul care a reuşit manevra "fără asistenţă" - cu alte cuvinte, fără ajutorul unei rampe speciale, cu elemente mobile, prin care să se amplifice mişcarea de rotaţie a maşinii.

Chicherit are o carieră cu multe reuşite spectaculoase. De patru ori campion mondial la schi freestyle, el a cucerit în două rânduri şi titlul de campion al Franţei la raliuri. Francezul este şi un veteran al echipei X-raid, făcându-şi debutul pentru gruparea germană în 2006. În 2011, Chicherit s-a aflat în scaunul pilotului atunci când MINI ALL4 Racing a avut prima sa apariţie în America de Sud pentru cel mai dur raliu din lume. Cea mai bună clasare a carierei la Dakar a fost cu X-raid şi BMW X3, locul al cincilea.

Evenimentul MINI Backflip de la Tignes i-a oferit lui Chicherit şansa de a reuni toate faţetele pasiunii sale pentru sporturi extreme. Tignes este una dintre cele mai cunoscute staţiuni de sporturi de iarnă din Franţa şi a reprezentat locul unde s-au desfăşurat întrecerile de schi freestyle din cadrul Jocurilor Olimpice de Iarnă din 1992.

Anul următor, Chicherit a încercat un nou record mondial, tot pe zăpadă - cea mai lungă săritură realizată cu un automobil. Din păcate, săritura a depăşit punctul de aterizare şi maşina s-a răsturnat, încercarea nefiind considerată validă.

Backflip-ul reuşit al lui Chicherit aici: http://youtu.be/Ry-ofJHatGs.

Raliul Dakar la televizor şi on-line

Reportaje şi ştiri pot fi urmărite zilnic pe Eurosport 1 şi pe platforma Eurosport Player. De asemenea, reportaje şi diverse materiale pot fi urmărite pe aplicaţia Red Bull TV, Red Bull fiind susţinătorul mai multor echipaje MINI.

Raliul Dakar 2019: echipajele MINI după etapa 9

Loc

Pilot

Navigator

#

MINI

Echipă

Timp

2

Joan Roma (Spania)

Alex Haro (Spania)

307

MINI John Cooper Works Rally

X-raid MINI JCW Rally Team

34h00:39
+51:27

4

Jakub Przygonski (Polonia)

Tom Colsoul (Belgia)

303

MINI John Cooper Works Rally

Orlen X-raid Team

35h43:03
+2h33:51

5

Cyril Despres (Franţa)

Jean Paul Cottret (Franţa)

308

MINI John Cooper Works Buggy

X-raid MINI JCW Team

36h04:25
+2h55:13

7

Yazeed Al-Rajhi (Arabia Saudită)

Timo Gottschalk (Germania)

314

MINI John Cooper Works Rally

X-raid MINI JCW Rally Team

37h37:34
+4h28:22

9

Boris Garafulic (Chile)

Filipe Palmeiro (Portugalia)

321

MINI John Cooper Works Rally

X-raid MINI JCW Rally Team

41h10:18
+8h01:06

15

Carlos Sainz (Spania)

Lucas Cruz (Spania)

300

MINI John Cooper Works Buggy

X-raid MINI JCW Team

43h09:59
+10h00:47

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Conectare
 

BMW Group Streaming.

GENEVA MOTOR SHOW

Geneva, 03.March - 08:15 CET.
Here you can see the webcast of the BMW Group Press Conference at the Geneva International Motor Show.

Open Streaming Page

Add your filter tags.

Comunicat de presă
Dosar de presă
Discurs
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Conectare