Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Romania · Article.

Harald Grohs şi victoria istorică de la Zolder: "Sunt mândru şi fericit pentru acel succes"

Într-un interviu, Grohs priveşte retrospectiv la victoria sa istorică din prima cursă DTM, îşi aminteşte faza iniţială a campionatului de turisme şi vorbeşte despre dezvoltarea DTM de la începuturi până la noua eră turbo.

DTM
·
BMW Motorsport
 

Press Contact.

Alexandru Seremet
BMW Group

Tel: +40-213041532

send an e-mail

Downloads.

  
Attachments(1x, ~101,36 KB)
  
Photos(2x, ~3,38 MB)

München. Data din calendar era 11 martie 1984. Nou fondatul "German Production Car Championship", cunoscut acum drept DTM, îşi începea primul sezon pe "Circuit Zolder", aflat la est de Bruxelles (Belgia). Prima cursă din istoria DTM a avut 24 de tururi şi un total de 102,288 de kilometri - şi s-a încheiat cu o victorie BMW. După o cursă dramatică, Harald Grohs (Germania), aflat la comenzile unui BMW 635 Csi, a trecut primul linia de sosire şi a intrat în istoria motorsportului ca primul câştigător al unei etape DTM.

Rezultatul cursei a fost, de fapt, un monopol al primelor patru locuri de către marca din München, pentru că locurile al doilea, al treilea şi al patrulea au fost ocupate de piloţi BMW: Udo Schneider, Volker Strycek şi Prinţul Leopold de Bavaria (toţi Germania). Într-un interviu, Grohs priveşte retrospectiv la victoria sa istorică din prima cursă DTM, îşi aminteşte faza iniţială a campionatului de turisme şi vorbeşte despre dezvoltarea DTM de la începuturi până la noua eră turbo.

Domnule Grohs, aţi câştigat prima cursă DTM în 1984. Care vă sunt amintirile legate de acea victorie de la Zolder?
Harald Grohs: "Trebuie să recunosc că am fost bucuros că am putut obţine acea victorie în faţa unei concurenţe puternice. După care a venit trezirea bruscă la o oră şi jumătate după încheierea cursei: am fost descalificat din cauza unei inconsecvenţe tehnice. Mi s-a acordat victoria, dar nu şi punctele pentru clasamentul campionatului. Şi, din păcate, a fost exact numărul de puncte la care am pierdut titlul în faţa lui Volker Strycek la finalul sezonului."

Ce a însemnat pentru dumneavoastră să fiţi primul câştigător de cursă din istoria DTM?
Grohs: "Foarte mult, dar nu am sărbătorit doar acea victorie în DTM. Am câştigat fiecare cursă de deschidere cu toate cele patru maşini pe care BMW le-a dezvoltat şi construit pentru competiţii diferite precum DRM sau DTM. Acest lucru mă face mândru şi fericit."

Cum arăta atunci un week-end DTM?
Grohs: "Venea vinerea, sâmbătă dimineaţă aveam o sesiune de antrenamente libere, după care mult timp pentru a vizita şi a privi în detaliu paddockul. După care urma sesiunea de calificări în cursul după-amiezei, iar duminică era cursa. Era foarte relaxat. De asemenea, nu aveam multă muncă de făcut pentru relaţiile cu presa sau PR. Şi nu erai sub microscop aşa cum este acum."

Descrieţi-ne BMW 635 CSi pe care îl aveaţi...
Grohs: "Acea maşină era relativ uşor de pilotat şi pe ploaie, dar şi pe uscat. Cu toate acestea, pilotajul la limită era o adevărată provocare pentru noi toţi din cauza forţelor de direcţie mari şi forţelor pedalelor - 90 de kilograme pentru frână şi 80 de kilograme pentru ambreiaj."

Ce simţiţi despre noua eră turbă a DTM?
Grohs: "Este pur şi simplu fantastică. Trebuie să admit că merită mult respect modul în care băieţii BMW au pilotat la Hockenheim, chiar şi în condiţii potrivnice, şi cât de calm a adus Marco Wittmann prima victorie din noua eră."

Când priviţi la timpul scurs de atunci până acum, cum consideraţi că s-a dezvoltat DTM ca ansamblu?
Grohs: "Am avut suişuri şi coborâşuri în DTM. Acum, ca şi în anii '90, costurile erau foarte mari pentru că nu existau limite. Sunt foarte bucuros că îl avem pe Gerhard Berger acum, care uneşte totul, face lucrurile ceva mai normale şi uşor a îngheţat dezvoltarea tehnologică. Dar nu poţi preveni tehnologia să se dezvolte continuu. Când te gândeşti că echipele au doar trei motoare noi - turbo, de 2,0 litri - disponibile pentru ambele maşini pentru întregul sezon, dar trenurile de rulare dezvoltă totuşi peste 600 CP - este fantastic. Acum mi-aş dori să mai văd unul sau doi constructori, ca să fie ca în zilele de odinioară, cu pluton de 30 sau 35 de maşini."

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Conectare
 

BMW Group Streaming.

LA AUTO SHOW 2019

Los Angeles, 20. November.
Here you can see the webcast of the BMW Group Press Conference at the Los Angeles Auto Show.

Open Streaming Page

Add your filter tags.

Comunicat de presă
Dosar de presă
Discurs
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Conectare