Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Romania · Article.

Raliul Dakar 2021 - A şasea victorie MINI la general: recordmanul Stéphane Peterhansel s-a impus cu MINI JCW Buggy

Stéphane Peterhansel sărbătoreşte al 14-lea succes personal în clasamentul general al Raliului Dakar şi îşi extinde recordul de victorii la Dakar. +++ A doua victorie consecutivă pentru MINI în Dakar şi a şasea în clasamentul general în istoria participărilor mărcii. +++ Învingătorul de anul trecut, Carlos Sainz, a încheiat al treilea cu MINI JCW Buggy.

Dakar Rally
·
MINI Motorsport
 

Press Contact.

Alexandru Seremet
BMW Group

Tel: +40-213041532

send an e-mail

Downloads.

  
Attachments(1x, ~185,05 KB)
  
Photos(12x, ~23,89 MB)

Bucureşti/München. Titlul a fost apărat cu succes. MINI John Cooper Works Buggy a câştigat Raliul Dakar pentru a doua oară la rând după succesul din 2020. De această dată, recordmanul Stéphane Peterhansel (Franţa) şi navigatorul Edouard Boulanger (Franţa) au fost cei care au ajuns pe cea mai înaltă treaptă a podiumului după 12 etape prin deşertul Arabiei Saudite. A fost cea de-a 14-a victorie la general a lui Peterhansel în Dakar şi cea de-a treia a sa pentru MINI după reuşitele din 2012 şi 2013. Acum, MINI are un total de şase victorii în clasamentul general al celebrului raliu de anduranţă. Carlos Sainz (Spania) şi navigatorul Lucas Cruz (Spania), câştigătorii din 2020, au trecut linia de sosire pe locul al treilea cu MINI JCW Buggy.

 

La finalul de la Jeddah (Arabia Saudită), Peterhansel şi Boulanger au trecut linia de sosire a celei de-a 43-a ediţii a Raliului Dakar cu un avans de 14 minute şi 51 de secunde în clasamentul general. Cei doi au câştigat o singură etapă, dar au arătat o consistenţă mare şi nu a făcut nici o greşeală majoră. Sainz şi Cruz, clasaţi pe poziţia a treia, au obţinut trei victorii de etapă şi au avut un deficit de 1h01:57 faţă de câştigători.

 

Peterhansel a adăugat un alt capitol în impresionantul său record din Dakar. El a câştigat raliul de şase ori la clasa moto (1991, 1992, 1993, 1995, 1997, 1998) şi de opt ori la clasa auto (2004, 2005, 2007, 2012, 2013, 2016, 2017, 2021). MINI a reuşit patru victorii consecutive cu MINI ALL4 Racing între 2012 şi 2015, iar acum pentru a doua oară la rând când se impune cu MINI JCW Buggy, după 2020.

 

La ediţia din acest an, pe lângă Peterhansel şi Sainz, un al treilea echipaj MINI a terminat în Top 10. Vladimir Vasiliev (Rusia) şi Dmitri Ţîro (Ucraina) au trecut linia de sosire pe locul al şaselea cu MINI JCW Rally. În total, opt modele MINI au concurat în Arabia Saudită în 2021, dintre care şase au ajuns la linia de sosire.

 

MINI şi legendele Dakar
Stéphane Peterhansel
este recordmanul absolut Dakar, cu cele mai multe victorii atât la motociclete (6: 1991-1993, 1995, 1997, 1998), cât şi la automobile (7: 2004, 2005, 2007, 2012, 2013, 2016, 2017 şi 2021). Peterhansel a asigurat numai puţin de trei titluri victorii pentru MINI la Dakar.

 

Obiectul norocos al lui Peterhansel este bandana pe care a purtat-o în timpul victoriei din 1991 şi pe care o mai păstrează şi acum, după aproape 30 de ani. Pentru motociclişti, în anii '90, bandana proteja spatele de nisip. Acum doar îi poartă noroc. Nu mai este purtată la gât, ci, cu mare grijă, într-un buzunar al combinezonului.

 

Peterhansel despre Dakar: "Pur şi simplu este o cursă nebună. Cunoaştem traseul, cunoaştem maşina - dar nu ştim niciodată ce se va întâmpla. De aceea, şi după atât timp, primul obiectiv este să termini cea mai dificilă cursă din lume. Numai după aceea te poţi gândi la victorie".

 

Edouard Boulanger este prima dată alături de Stéphane Peterhansel la Dakar în calitate de copilot. Colaborarea a început anul trecut şi s-a concretizat în patru participări la rally raid şi două clasări pe podium. Boulanger are o experienţă bogată în cursele în deşert, participând la moto atât la Dakar, cât şi Raliul Faraonilor.

 

Jutta Kleinschmidt este una din eroinele Dakar şi a fost responsabilă de primele dezvoltări MINI Buggy. După trei participări cu motocicleta în 1988, 1992 şi 1994 (şi cea mai bună clasare în 1994 - un respectabil loc 22), a avut o carieră excepţională la clasa auto. Este singura femeie campion la Dakar (2001 cu Mitsubishi) şi mai are alte două clasări pe podium - locul 2 în 2002 şi locul 3 în 1999 şi 2005. Jutta Kleinschmidt a contribuit cu experienţa valoroasă şi la dezvoltarea mai multor proiecte de Dakar - prima generaţie Volkswagen Touareg, dar şi prima generaţie MINI Buggy, cu care a şi concurat în Abu Dhabi Desert Challenge şi Sealine Cross Country Rally (Qatar), în 2016.

 

Declaraţii după Raliul Dakar 2021:

Stéphane Peterhansel: "Sunt extrem de fericit pentru victorie. Presiunea a fost imensă, deoarece am fost lideri ai clasamentului general pentru o mare parte a cursei. În această situaţie nu poţi decât să pierzi. Dar, trebuie să recunosc, am făcut un Dakar aproape perfect, fără erori majore, şi încă o dată aceasta a fost cheia succesului. Lucrurile au fost perfecte între Edouard şi mine şi am fost încântat să-l am drept navigator. Tot ce a făcut a fost perfect."

 

Bernd Körber, director marcă MINI: "Ce succes fantastic pentru MINI John Cooper Works Buggy, echipa X-raid şi în special pentru Stéphane Peterhansel şi Edouard Boulanger. Felicitări pentru câştigarea Dakar! Felicitări şi lui Carlos Sainz şi Lucas Cruz, care au urcat din nou pe podium după victoria lor din 2020. A doua victorie consecutivă la Dakar, a şasea victorie MINI din 2012 - toată lumea din familia MINI poate fi foarte mândră de aceste performanţe. Pe lângă Buggy, MINI John Cooper Works Rally, cu tracţiunea integrală, a făcut din nou o treabă foarte bună. Mă bucur pentru toţi concurenţii MINI care au participat la cel mai dur raliu de anduranţă din lume şi au ajuns la linia de sosire. Din păcate, acest succes este umbrit de tragicul accident în care a fost implicat Pierre Cherpin, care ne afectează profund pe toţi. Sincere condoleanţe familiei!"

 

Sven Quandt, director executiv X-raid: "Niciodată nu este uşor să câştigi, dar această victorie a fost deosebit de dificilă, deoarece terenul este foarte asemănător cu Africa: sectoare rapide şi lente, cu o mulţime de pietre - la care se adaugă o navigaţie dificilă. Suntem încântaţi că am obţinut această a şasea victorie pentru MINI. Înaintea Dakarului nu am îndrăznit să visăm la o dublă clasare pe podium. Ultimele 14 zile au fost foarte obositoare: cu un echipaj în fruntea clasamentului general pentru o mare parte a raliului, cu o navigaţie dificilă şi multe pene de cauciuc. Dar, încă o dată, Stéphane a arătat că nu este numit degeaba Mr. Dakar. A strălucit pe un teren dificil şi a pilotat strategic foarte inteligent. A obţinut o singură zi de etapă, dar a încheiat cu un avans de 14 minute în clasamentul general."

 

Pentru mai multe informaţii despre Dakar 2021, accesaţi site-ul organizatorului.

 

Raliul Dakar 2021: rezultate finale ale concurenţilor MINI

Loc

Driver

Co-driver

#

MINI

Team

Time

1

Stéphane Peterhansel (Franţa)

Edouard Boulanger (Franţa)

302

MINI JCW Buggy

X-raid MINI JCW Team

44h27:11

3

Carlos Sainz (Spania)

Lucas Cruz (Spania)

300

MINI JCW Buggy

X-raid MINI JCW Team

+1h01:57

6

Vladimir Vasiliev (Rusia)

Dmitri Ţîro (Ucraina)

317

MINI JCW Rally

X-raid MINI JCW Rally Team

+3h29:38

17

Guilherme Spinelli (Brazilia)

Youssef Haddad (Brazilia)

335

MINI JCW Rally

X-raid MINI JCW Rally Team

+7h10:25

24

Victor Horoşavsev (Rusia)

Anton Nikolaev (Rrusia)

331

MINI JCW Rally

X-raid MINI JCW Rally Team

+9h40:09

30

Denis Krotov (Rusia)

Oleg Uperenko (Letonia)

323

MINI JCW Rally

MSK Rally Team

+11h07:11

DNF

Orlando Terranova (Argentina)

Bernardo Graue (Argentina)

309

MINI JCW Rally

X-raid MINI JCW Rally Team

---

DNF

Vaidotas Zala (Lituania)

Saulius Jurgelenas (Lituania)

325

MINI JCW Rally

Agrorodeo

---

 

 

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Conectare
 

BMW Group Streaming

OUR ALL-NEW FULLY ELECTRIC TRIO.

01 June 2021. Here you can see the webcast of the event "Our all-new fully electric trio: BMW iX, BMW i4 and the first fully electric BMW M".

Open Streaming Page

Add your filter tags.

Comunicat de presă
Dosar de presă
Discurs
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Conectare