Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Romania · Article.

O primă referinţă: Vitesco Technologies MINI Electric Racing a terminat cu succes prima etapă a Campionatului Naţional de Viteză în Coastă

În condiţii meteo dificile, Dominic Marcu şi #MIMI, au fost cu 5 secunde mai rapizi faţă de performanţa de test de anul precedent.

MINI Electric Racing
·
Vitesco Technologies
·
Automobile Bavaria
·
Michelin
·
BCR - George
·
Dominic Marcu
·
#MIMI
·
MINI Electric
 

Press Contact.

Alexandru Seremet
BMW Group

Tel: +40-213041532

send an e-mail

Bucureşti/Cheile Grădiştei. În toamna anului trecut, Dominic Marcu concura pentru prima dată cu #MIMI în deschiderea cursei de Coastă de la Cheile Grădiştei. Faţă de referinţa de atunci, cu o serie de îmbunătăţiri dinamice importante, printre care şi suspensii de competiţie KW dedicate, timpul a fost îmbunătăţit cu 5 secunde. Faţă de anul precedent însă, dimineţile de antrenamente şi de probă au adus ninsoare, temperaturile au fost scăzute şi asfaltul a rămas în mare parte ud. Cea mai bună performanţă a zilei a fost obţinută pe prima urcare de concurs cronometrată: 2:20,322. Aceasta a poziţionat #MIMI pe locul 31 din 46 de participanţi în clasamentul Open.

 

Etapa de la Cheile Grădiştei a fost una de testare şi acomodare. "Am luat decizia unui ritm moderat, nu am riscat nimic date fiind condiţiile meteo deosebit de dificile, cu temperaturi scăzute şi şanse de ninsoare. De aceea nu am întrebuinţat încă pneurile Michelin Sport şi am rulat cu Michelin Pilot Sport 4, pneuri de stradă care au arătat performanţe excepţionale. A fost o cursă de acomodare pentru Dominic în efortul de a învăţa noi abordări, specifice unui pilotaj electric. În acelaşi timp, maşina a fost echipată cu o serie de senzori din partea Vitesco Techologies, pentru a căuta soluţii de îmbunătăţire a managementului termic în condiţii de cursă. Avem încă un potenţial de îmbunătăţire semnificativ, cu soluţii pe care le pregătim împreună cu Automobile Bavaria Militrari, dar şi cu echipa de ingineri de la Vitesco Technologies. Chiar dacă pentru o maşină electircă este mult mai uşor de pregătit – vreau să mulţumesc echipei #Motorsport. Avem şi aici un partener de încredere şi potenţialul unei colaborări tot mai interesante", explică Alexandru Şeremet, Corporate Communication Manager BMW Group România.

 

În condiţii meteorologice dificile, precondiţionarea bateriei înainte de start a asigurat un plus esenţial de performanţă, dar şi de eficienţă. Astfel, consumul pentru traseul de 3,3 km a fost de mai puţin de 5 kWh, uşor mai mic faţă de anul precedent.

 

"Pilotajul electric vine cu multe diferenţe, am învăţat mult! Răspunsul instantaneu al acceleraţiei, specific electricelor, este un mare plus, mai ales pentru zonele tehnice. Distribuţia de mase, cu un centru de greutate jos şi fără inconvenientul unui rezervor care se goleşte şi duce la mase în mişcare, este iarăşi un atu important. Mai mult, MINI Cooper SE a arătat că dispune de un şasiu excelent şi dinamic, este o bază excelentă pentru o maşină de curse. MIMI se aşază excelent în viraje, este o plăcere să pilotezi.

 

Provocările vin de la limitările termice în regim de utilizare de competiţie. Gândiţi-vă că avem un consum chiar şi de aproape 150 kW/100 km, cam de 10 ori mai mare faţă de utilizarea normală, în oraş, pentru care fost construită maşina. Am învăţat să conduc urmărind indicatorul de limitare de putere şi pentru următoarele etape intenţionăm să adaptăm o afişare pe sistemul head-up display, pentru a avea informaţiile disponibile clar în regim de cursă.

 

A fost o etapă cu multe provocări din cauza vremii. Am avut asfalt uscat, ud, zăpadă, temperaturi negative. Am decis o abordare conservatoare, cu pneuri Michelin Pilot Sport 4, care s-a dovedit excepţională, am avut aderenţă foarte bună în orice situaţie. Am fost chiar impresionaţi", explică Dominic Marcu.

 

Şi în acest an, George, primul banking inteligent, a transformat MIMI în cea mai rapidă galerie de artă din lume. La fiecare eveniment este prezentată o lucrare de artă creată de ilustratori români pentru brandul George, într-un proiect coordonat de One Night Gallery.

 

La Cheile Grădiştei, MIMI a prezenta lucrarea "A New Now”, în care omul îşi acceptă rolul de observator al naturii şi se subordonează regulilor acesteia, realizată de Mircea Popescu. Acesta explică: "Cred că omul ar trebui să se concentreze pe asimilarea progresului tehnologic, ştiinţific şi spiritual care a fost deja atins şi care creşte direct proporţional cu capacitatea de a înţelege universul. Am ales deci să realizez o lucrare despre înţelegerea şi acceptarea normalităţii generate de dinamica universului. Compoziţia pe care am ilustrat-o este preponderent abstractă, singurul element figurativ care face referire indirect şi la om, fiind racheta care explorează cosmosul. Ca structură compoziţională, aş putea asemăna elementul geometric principal cu un monolit împărţit în registre, având rolul unui portal către spaţiul cosmic. În fiecare registru se petrece o interacţiune între diverse forme abstracte, care se echilibrează, se completează reciproc indiferent de structura şi dinamica lor. Cumva fiecare dintre aceste registre corespunde unui punct de vedere, unui mod de a înţelege natura lucrurilor, în strânsă legătură cu planul astral din background".

 

Un alt element distinctiv MINI Electric Racing este afişarea unor mesaje speciale în locul plăcuţelor de înmatriculare. La această cursă, #MIMI s-a afişat cu mesajul: "Racing is caring" – o referinţă la un stil de pilotaj curat, dar şi la strategia de dezvoltare durabilă BMW Group şi efortul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în orice detaliu, în orice proces şi activiate – de la procurarea materiilor prime, până la utilzare şi reciclare eficientă.

 

Vitesco Technologies MINI Electric revine în competiţii pe 8-9 mai, la prima etapă a campionatului de Super Slalom.

 

MINI Cooper SE

Noul MINI Cooper SE, produs la uzina mărcii din Oxford (Marea Britanie), a debutat pe piaţă în luna martie 2020. Modelul este susţinut de o baterie cu o capacitate netă de 28,9 kWh şi asigură o autonomie de 235-270 km măsurată conform standardelor WLTP corelată la valori NEDC. Motorul electric oferă 135 kW/184 CP şi 270 Nm, asigurând o acceleraţie 0-100 km/h în numai 7,3 secunde.

 

Cu o masă la gol de 1.365 de kilograme, modelul cu propulsie pur electrică este mai greu cu doar 145 de kilograme faţă de MINI Cooper S (3 uşi) cu transmisie Steptronic. Bateria este integrată în podeaua noului model, astfel încât spaţiul interior şi pentru bagaje nu este afectat.

 

Cu un centru de greutate care este mai coborât cu cel puţin 30 de milimetri faţă de MINI Cooper S, distribuţia optimă a maselor ajută noul MINI Cooper SE să obţină un nivel de dinamică în viraje care este unic în segmentul automobilelor mici. Performanţele dinamice sunt susţinute şi de noul sistem ABR pentru controlul patinării roţilor faţă, care debutează astfel la marca MINI. Acest sistem de control al patinării, conceput special pentru livrarea spontană a puterii oferită de motoarele electrice, duce la calităţi superioare de condus în orice condiţii de drum. Pentru răspuns de până la trei ori mai rapid faţă de unul convenţional, o unitate de control specială, amplasată în zona punţii faţă, este dedicată funcţiilor ABR. Acest lucru optimizează perceptibil tracţiunea la demaraj şi stabilitatea la condus atât în modul de generare a energiei la frânare, cât şi la accelerare la ieşirea din virajele strânse.

 

Vitesco Technologies MINI Electric Racing "MIMI” #37

Modelul de bază: MINI Cooper SE

Motor electric sincron

Putere maximă: 135 kW/184 CP

Cuplu maxim: 270 Nm de la 0 rpm

Putere maximă la recuperare: 50 kW

Baterie: Capacitate brută 32,6 kWh/ capacitate netă 28,9 kWh, 12 module în T integrate în podea, producător celule CATL.

Modificări (în acest moment):

eliminare scaune, capitonaje, airbaguri;

roll-cage produs de service omologat FRAS;

scaune sport Sparco FIA 2019;

centuri de siguranță în 6 puncte cu FIA SPARCO (HANS), OMP Suport lateral scaun 380 mm;

jante 17" Team Dynamics Pro Race (folosite în MINI Challenge);

pneuri Michelin;

alte elemente de siguranță: stingător de incendiu manual 2 kg RRS FIA;

stingător de incendiu AUTOMAT FIA;

suspensii KW Suspension dedicate MINI Cooper SE, V3, cu reglaj individual compresie şi detentă;

distanţiere de roată pentru mărire ecartament.

 

Povestea numărului 37

În prezentările din 2020, MINI Electric Racing s-a aliniat la start cu numărul 37. Este o referinţă la trecutul sportiv al mărcii, afirmat de la începutul anilor '60 în raliuri, sub pregătirea legendarului John Cooper. Acesta se orienta către Mini ca platformă sportivă, după ce în 1959 şi 1960 crea şasiul câştigător în Formula 1 şi punea bazele monopostului modern, cu motor amplasat spate. Modificările pe care le pregătea pentru modelele Mini aveau să fie cunoscute ca modelele Mini Cooper şi ulterior Mini Cooper S. Prima victorie importantă avea să fie obţinută în 1962 de Pat Moss, sora legendarului Stirling Moss, în Raliul Lalelelor (Olanda). Cele mai importante victorii Mini aveau să vină la Monte Carlo, în 1964, 1965 şi 1967. Prima dintre acestea avea să fie asigurată de pilotul Patrick "Paddy" Hopkirk şi navigatorul Henry Liddon. Numărul cu care concurau: 37.

 

Performanţa a definit imaginea sportivă MINI pentru totdeauna. În ultimii ani, MINI s-a remarcat pe circuit, aşa cum sunt campionatele monomarcă MINI Challenge şi, cel mai important, în Raliul Dakar, unde marca a obţinut patru victorii consecutive (2012-2015) şi a revenit cu alte două în 2020 şi 2021.

 

 

Pilotul oficial - Dominic Marcu

Pilotul principal al proiectului este Dominic Marcu, cu o experienţă de patru ani în Campionatul Naţional de Viteză în Coastă. În sezoanele 2015 şi 2019 a obţinând mai multe victorii şi clasări pe podium în clasele A1 şi N1. Dominic are o lungă serie de colaborări cu BMW Group România din postura de trainer de pilotaj. Iarna îl găseşte pe pârtiile din Valea Prahovei, unde a fost sportiv de performanţă în Campionatul National de Ski Alpin şi acum a înfiinţat şi conduce Şcoala de Ski şi Snowboard Snowline. "Din punct de vedere al pilotajului, am fost plăcut surprins, m-am obişnuit destul de repede cu maşina şi cu noul stil de pilotaj, destul de diferit faţă de tot ce am condus până acum. Sunt convins ca vom reinventa motorsportul şi ca în viitor vom vedea cât mai multe maşini electrice prezente la start", declară Dominic Marcu.

 

Review sezon 2020 MIMI:
https://www.press.bmwgroup.com/romania/article/detail/T0320728RO/vitesco-technologies-mini-electric-racing-%E2%80%93-motorsport-altfel

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Conectare
 

BMW Group Streaming

AUTO CHINA 2024.

Beijing. 24/25 April 2024.

Here you can see the Webcasts of the BMW Group Night and Press Conference at the Auto China 2024.

Open Streaming Page

Add your filter tags.

Comunicat de presă
Dosar de presă
Discurs
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Conectare