Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Romania · Article.

Un nou susţinător pentru #MIMI Vitesco Technologies MINI Electric Racing o dată cu cursă dificilă de la Râşnov

#MIMI a luat startul în cea mai dificilă cursă de până acum din istoria modelului, dar s-a bucurat de începutul colaborării cu un nou partener puternic. Odată cu weekendul trecut, Renovatio, cea mai mare rețea de stații de încărcare pentru maşini electrice din România, este alături de proiect şi asigură soluţii de încărcare în timpul competiţiilor.

MIMI
·
MINI Electric Racing
·
Vitesco Technologies
·
Automobile Bavaria
·
BCR - George
·
Dominic Marcu
·
Renovatio
·
MINI Electric
 

Press Contact.

Alexandru Seremet
BMW Group

Tel: +40-213041532

send an e-mail

Bucureşti. #MIMI a luat startul în cea mai dificilă cursă de până acum din istoria modelului, dar s-a bucurat de începutul colaborării cu un nou partener puternic. Odată cu weekendul trecut, Renovatio, cea mai mare rețea de stații de încărcare pentru maşini electrice din România, este alături de proiect şi asigură soluţii de încărcare în timpul competiţiilor.

 

Cursa de coastă de la Râşnov, cu Dominic Marcu pentru a doua oară în acest sezon la comenzi, s-a dovedit una deosebit de dificilă. Vremea a fost un mare factor de instabilitate – reprizele de ploaie de-a lungul celor două zile de alergări au făcut foarte dificilă alegerea pneurilor potrivite, #MIMI alternând între pneurile slick şi cele de ploaie Michelin Motorsport. Suprafaţa, care alterna între ud şi uscat, a adus multe probleme concurenţilor şi a cauzat multe abandonuri. După ce la start s-au aliniat nu mai puţin de 76 de competitori, doar 52 au punctat în clasamentul general. În acelaşi timp, etapa de la Râşnov este una de viteză ridicată, cu secţiuni drepte ample, în contextul în care #MIMI s-a dovedit un automobil excelent pentru circuitele tehnice, foarte virajate, mulţumită agilităţii remarcabile a modelului de bază. La final, MIMI a terminat pe locul 47, fiind singurul automobil electric înscris în concurs.

 

"A fost important să terminăm în siguranţă etapa a doua Campionatului Naţional de Viteză în Coastă. Am luat startul cu un nou set-up al suspensiei, încă o dată rafinat la Automobile Bavaria Militari, care a dovedit că putem aborda virajele într-un ritm semnificativ mai susţinut. Am avut viraje în care eram chiar şi cu 30 km/h mai rapid faţă de fosta mea maşină de concurs. Suntem încă într-o fază de învăţare şi acumulare de date, căutăm să dezvoltăm strategia de cursă pentru ritmul de condus şi particularităţile pilotajului electric", explică Dominic Marcu, pilotul oficial al proiectului.

 

Ritmul de cursă susţinut a însemnat încă o dată un consum de aproximativ 15% din capacitatea bateriei pentru fiecare urcare. Aceasta a însemnat un consum de peste 4 kWh pentru fiecare 3,75 km de probă – aproximativ de 7-8 mai mare comparativ cu un consum mediu în traficul cotidian.

 

Precondiţionarea şi startul cu sistemul la temperatura optimă de funcţionare au susţinut livrarea performanţei înainte de fiecare urcare. Aici, susţinerea Renovatio este una esenţială, compania organizând o soluţie de încărcare chiar în parcul de service.

 

De altfel, Renovatio este în prezent cea mai mare rețea de stații de încărcare pentru maşini electrice din România, cu aproape 300 de puncte de încărcare, în timp ce estimează că va atinge pragul de 400 de puncte până la finalul anului 2021.

 

Compania a inaugurat în 2020 o primă staţie ultrarapidă, cu o putere de 160 kW. Aceasta a fost prima staţie de mare putere din România, fiind instalată în parcarea Shopping City Târgu Mureş. Pentru anul 2021, Renovatio are în plan instalarea altor trei stații ultrarapide în Piteşti, Sibiu şi Timișoara.

 

Din dorința de a accelera dezvoltarea la nivel național, compania a investit din 2018 într-un proiect cofinanțat de Uniunea Europeana, FastSEE. Acesta face parte din programul CEF Transport ce include planul global de dezvoltare și operare a unei reţele de stații de încărcare multistandard pentru sud-estul Europei. Proiectul FastSEE dă posibilitatea utilizatorilor de mașini electrice să parcurgă distanțe mari peste graniţe, precum Austria, Bulgaria, Cehia, Italia, Slovacia, Ungaria, Croaţia şi Slovenia, folosind aplicația e-charge. În România, în cadrul proiectului, până la sfârşitul anului 2021, Renovatio va instala 53 de stații de încărcare rapidă și 3 ultrarapide (150-350 kW DC) ce acoperă peste 2.500 km din teritoriul țării noastre de-a lungul a două coridoare pan-europene prioritare și două rute principale de transport din România. Bineînţeles, MIMI va beneficia mai departe de soluţiile de încărcare Renovatio la nivel naţional.

 

Remarcabil pentru un automobil de curse este că până acum au fost absolvite aproape 20 de zile de competiţii fără să fie necesară vreo intervenţie tehnică sau revizie, singura uzură fiind, bineînţeles, la nivelul pneurilor. Şi aici, Michelin Pilot Sport 4 pentru stradă în mai multe zile de utilizare intensă a dovedit o rezistenţă excepţională.

 

#MIMI Vitesco Technologies MINI Electric Racing continuă calendarul bogat de competiţii. În acest weekend va debuta în Campionatul Naţional de Super Rally cu un pilot invitat. Este vorba de Ciprian Lupu, singurul pilot de curse în scaun rulant din Europa Centrală şi de Est.

 

Ciprian vine foarte motivat la Mangalia, după o performanţă excepţională la Râşnov, cu o victorie la clasa A4: "După etapa de Viteza în Coastă de la Râșnov, unde la grupă am obținut primul meu loc întâi din carieră, sunt nerăbdător să iau startul la Mangalia cu MIMI. Este o nouă provocare pentru mine, fiind prima dată când voi pilota o mașină de competiție care nu îmi aparține, astfel voi avea noi puncte de referință și învățare. Va trebui să îi montăm adaptarea mea specială și să schimb stilul de pilotaj, dar cu siguranță va fi distractiv. După etapa de Super Rally de la Mangalia, pentru mine va urma participarea la Raliul Maramureșului, în 29-30 mai."

 

MINI Cooper SE

Noul MINI Cooper SE, produs la uzina mărcii din Oxford (Marea Britanie), a debutat pe piață în luna martie 2020. Modelul este susținut de o baterie cu o capacitate netă de 28,9 kWh și asigură o autonomie de 235-270 km măsurată conform standardelor WLTP corelată la valori NEDC. Motorul electric oferă 135 kW/184 CP și 270 Nm, asigurând o accelerație 0-100 km/h în numai 7,3 secunde.

 

Cu o masă la gol de 1.365 de kilograme, modelul cu propulsie pur electrică este mai greu cu doar 145 de kilograme față de MINI Cooper S (3 uși) cu transmisie Steptronic. Bateria este integrată în podeaua noului model, astfel încât spațiul interior și pentru bagaje nu este afectat.

 

Cu un centru de greutate care este mai coborât cu cel puțin 30 de milimetri față de MINI Cooper S, distribuția optimă a maselor ajută noul MINI Cooper SE să obțină un nivel de dinamică în viraje care este unic în segmentul automobilelor mici. Performanțele dinamice sunt susținute și de noul sistem ABR pentru controlul patinării roților față, care debutează astfel la marca MINI. Acest sistem de control al patinării, conceput special pentru livrarea spontană a puterii oferită de motoarele electrice, duce la calități superioare de condus în orice condiții de drum. Pentru răspuns de până la trei ori mai rapid față de unul convențional, o unitate de control specială, amplasată în zona punții față, este dedicată funcțiilor ABR. Acest lucru optimizează perceptibil tracțiunea la demaraj și stabilitatea la condus atât în modul de generare a energiei la frânare, cât și la accelerare la ieșirea din virajele strânse.

 

Vitesco Technologies MINI Electric Racing "MIMI” #37

Modelul de bază: MINI Cooper SE

Motor electric sincron

Putere maximă: 135 kW/184 CP

Cuplu maxim: 270 Nm de la 0 rpm

Putere maximă la recuperare: 50 kW

Baterie: Capacitate brută 32,6 kWh/ capacitate netă 28,9 kWh, 12 module în T integrate în podea, producător celule CATL.

Modificări (în acest moment):

eliminare scaune, capitonaje, airbaguri;

roll-cage produs de service omologat FRAS;

scaune sport Sparco FIA 2019;

centuri de siguranță în 6 puncte cu FIA SPARCO (HANS), OMP Suport lateral scaun 380 mm;

jante 17" Team Dynamics Pro Race (folosite în MINI Challenge);

pneuri Michelin;

alte elemente de siguranță: stingător de incendiu manual 2 kg RRS FIA;

stingător de incendiu AUTOMAT FIA;

suspensii KW Suspension dedicate MINI Cooper SE, V3, cu reglaj individual compresie şi detentă;

distanţiere de roată pentru mărire ecartament.

 

Povestea numărului 37

În prezentările din 2020, MINI Electric Racing s-a aliniat la start cu numărul 37. Este o referință la trecutul sportiv al mărcii, afirmat de la începutul anilor '60 în raliuri, sub pregătirea legendarului John Cooper. Acesta se orienta către Mini ca platformă sportivă, după ce în 1959 și 1960 crea șasiul câștigător în Formula 1 și punea bazele monopostului modern, cu motor amplasat spate. Modificările pe care le pregătea pentru modelele Mini aveau să fie cunoscute ca modelele Mini Cooper și ulterior Mini Cooper S. Prima victorie importantă avea să fie obținută în 1962 de Pat Moss, sora legendarului Stirling Moss, în Raliul Lalelelor (Olanda). Cele mai importante victorii Mini aveau să vină la Monte Carlo, în 1964, 1965 și 1967. Prima dintre acestea avea să fie asigurată de pilotul Patrick "Paddy" Hopkirk și navigatorul Henry Liddon. Numărul cu care concurau: 37.

 

Performanța a definit imaginea sportivă MINI pentru totdeauna. În ultimii ani, MINI s-a remarcat pe circuit, așa cum sunt campionatele monomarcă MINI Challenge și, cel mai important, în Raliul Dakar, unde marca a obținut patru victorii consecutive (2012-2015) și a revenit cu alte două în 2020 şi 2021.

Pilotul oficial - Dominic Marcu

Pilotul principal al proiectului este Dominic Marcu, cu o experiență de patru ani în Campionatul Național de Viteză în Coastă. În sezoanele 2015 și 2019 a obținând mai multe victorii și clasări pe podium în clasele A1 și N1. Dominic are o lungă serie de colaborări cu BMW Group România din postura de trainer de pilotaj. Iarna îl găsește pe pârtiile din Valea Prahovei, unde a fost sportiv de performanță în Campionatul National de Ski Alpin și acum a înființat și conduce Școala de Ski și Snowboard Snowline. "Din punct de vedere al pilotajului, am fost plăcut surprins, m-am obișnuit destul de repede cu mașina și cu noul stil de pilotaj, destul de diferit față de tot ce am condus până acum. Sunt convins ca vom reinventa motorsportul și ca în viitor vom vedea cât mai multe mașini electrice prezente la start", declară Dominic Marcu.

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Conectare
 

BMW Group Streaming

ANNUAL CONFERENCE 2024.

Munich. Here you can see the on demand webcast of the BMW Group Annual Conference 2024, with the world premiere of the next BMW vision vehicle on the "Road to Neue Klasse".

Open Streaming Page

Add your filter tags.

Comunicat de presă
Dosar de presă
Discurs
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Conectare