Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Romania · Article.

Cel mai puternic laser din lume a găzduit instalaţia de artă şi tehnologie pentru lansarea BMW iX în România

Prezentarea noului model a avut loc la Institutul ELI-NP de la Măgurele, chiar în sala experimentală unde s-a măsurat cel mai puternic impuls laser din lume, cu o putere de 10 PW. Noul model este deja disponibil pentru comenzi cu un preţ de început de 78838 Euro cu TVA (66250,5 Euro fără TVA) pentru iX xDrive40, preţ fără programul Rabla Plus. Livrările vor începe în România până la finalul acestui an.

i20
·
BMW iX
·
BMW i
 

Press Contact.

Alexandru Seremet
BMW Group

Tel: +40-213041532

send an e-mail

"Pentru a inova este necesar să te eliberezi de orice restricţii. BMW i este divizia BMW care are independenţă totală de a inova, eliberată de orice restricţii ale unor modele existente. Pentru BMW i am abordat materiale noi, am dezvoltat soluţii şi procese de fabricaţie noi, am inovat în ceea ce priveşte concepte de automobil şi soluţii de sisteme de propulsie.

Modelele BMW i sunt adevărate concept car-uri produse în serie, iar tehnologia dezvoltată pentru BMW i este ulterior preluată de întreaga gamă de modele BMW Group. Astfel BMW este primul producător de automobile care foloseşte fibra de carbon în volume mari, la scară industrială. În ceea ce priveşte sistemul de propulsie electrică, am ajuns deja la a cincea generaţie şi producem unele din cele mai sofisticate motoare electrice din industrie. Un alt exemplu important, farurile LASER au debutat în premieră pentru un model BMW i.

BMW i înseamnă inovaţie fără limite şi BMW iX este cel mai nou model BMW i", explică Josef Reiter, director general BMW Group România.

BMW iX s-a dezvăluit clienţilor într-un proiect coordonat de agenţia de evenimente BMW Group Romania, Total Branding, având în prim plan o instalaţie de artă şi tehnologie organizată de echipa de producţie ":arrogant" cu care BMW România a mai colaborat anul trecut în cadrul proiectului "Who Am I" din selecţia Festivalului Ars Electronica, cu robotul industrial KUKA drept protagonist principal.

De această dată, echipa a folosit spaţiul în care s-a organizat evenimentul ca principală sursă de inspiraţie – BMW iX a fost prezentat chiar în sala experimentală unde a fost măsurat pentru prima dată în lume un impuls LASER cu o putere de 10 PW.

Un spectacol de lumini, proiecţii 3D mapping şi o coloană sonoră specială au evocat ideea unui accelerator de particule sau un impuls LASER, cu BMW iX amplasat în spaţiul central. Schema de culori a proiecției a împrumutat elemente din lumina de interior a noului model, în timp ce reprezentarea grafică în sistemul BMW iDrive a Asistentului Personal Inteligent s-a regăsit în proiecţia showului. Coloana sonoră, a folosit discret elemente din sunetul de rulare BMW iX creat de echipa BMW i, coordonată de sound designerul Renzo Vitale în colaborare cu faimosul compozitor Hans Zimmer, iar pentru prezentarea noului model, narată de Irina Sibistianu, soundtrack-ul a fost creat special de Electric Brother.

Proiectul a fost organizat de studioul de artă şi tehnologie "H3 Creative tech", în timp ce proiecţia sofisticată 3D mapping a fost asigurată de "Les Atelier Nomad", cu două proiectoare de mare putere de 30000 Lumen şi rezoluţie 4K instalate de Silviu Bratoşin.

"BMW iX este un model foarte important pentru marcă. Dincolo de succesul extraordinar de care se bucură cu mai multe luni înainte de lansare, BMW iX arată direcţia de dezvoltare a tehnologiilor mărcii şi promisiunea  pentru o dezvoltare durabilă. De aceea am fost foarte încântați să putem dezvălui noul nostru model într-unul din cele mai importante centre de cercetare din lume, ELI–NP, un loc în care am descoperit oameni deosebit de valoroşi şi care are toate resursele să se ridice treptat la anvergura unuia dintre cele mai relevante centre de cercetare în Fotonică Nucleară. Am completat prezentarea de tehnologie cu un proiect de artă, o instalaţie de sunet şi lumini, astfel încât să depăşim  tiparele clasice ale prezentării unui model şi să umanizăm prezentarea într-un spaţiu atât de tehnic”, explică Andreea Ciglenean, director de marketing BMW Group România.

Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physic (ELI-NP) este unul dintre cele mai importante centre de cercetare din lume. A fost dezvoltat la Măgurele în cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei. Proiectul dispune de două sisteme care dezvoltă cele mai puternice impulsuri laser din lume, cu o putere măsurată de 10 PW (10 milioane de miliarde Watt) fiecare, echivalentul a 10% din puterea Soarelui care ajunge pe Pământ. ELI-NP dispune de două instalaţii care pot dezvolta această putere la o frecvență de un puls pe minut. Alături de un accelerator de particule gama, platforma de cercetare deschide oportunități fără precedent de a realiza experimente științifice cu aplicații în cercetarea de fizică fundamentală, dar şi în domenii din industrie sau medicină.

Sistemul de generare a pulsurilor de mare putere la ELI-NP are la bază ideea  revoluționară a profesorilor Gerard Mourou (Franţa) şi Dana Strickland (Canada) pentru care au fost recompensați cu Premiul Nobel pentru Fizică în 2018. De altfel, Profesorul Gerard Mourou este mentorul proiectului şi a fost în martie 2019 la Măgurele pentru primele teste ale sistemului. "Reprezintă un salt cu un factor de peste 10 a ceea ce fusese realizat atunci când începea proiectul. O «aterizare pe Lună» fără riscul de a ne prăbuşi. […] Jos pălăria România! Felicitări și mulțumesc pentru că acum comunitatea științifică va putea folosi acest instrument magnific", declara Gerard Mourou la acea vreme.

Inclusiv clădirea care găzduieşte proiectul este una a suprelativelor pentru a permite funcţionarea perfectă a sistemului laser. Temperatura este reglată cu precizie printr-un sistem de 1.080 pompe de căldură, în timp ce planeitatea ansamblului laserilor de mare putere și ale aranjamentelor experimentale este asigurată printr-o placă de beton de 120.000 tone, aşezată pe aproximativ 1.000 de amortizoare şi arcuri, acestea fiind doar câteva repere ale unui proiect de construcţie cu adevărat impresionat.

 

BMW iX – avanpost de tehnologie

Unul dintre cele mai sofisticate automobile de pe planetă a debutat în România şi a fost găzduit de unul dintre cele mai importante centre de cercetare din lume. BMW iX este un automobil care stabilește multe premiere importante în industrie. Continuând filozofia BMW i, este un etalon de dezvoltare durabilă – de la energia din surse regenerabile locale folosită în producţie la folosirea unor celule de baterii cu numai 10% cobalt sau motoare electrice care nu utilizează pământuri rare. Aluminiul reciclat este folosit în proporţie de peste 50% pentru a reduce emisiile de CO2 la producţia de aluminiu. Pardoseala şi covoraşele BMW iX sunt fabricate dintr-un fir sintetic răsucit, care este produs din material rezidual de nailon reciclat printr-un proces special dezvoltat. Materialul sursă pentru acestea include plase de pescuit recuperate din mare, împreună cu pardoseli uzate şi deşeuri reziduale de la fabricarea materialelor plastice. Pe lângă contribuţia la conservarea resurselor, această soluţie contribuie şi la reducerea emisiilor dăunătoare climei. Procesul de fabricare a plasticului reciclat emite cu aproximativ 80% mai puţin CO2 decât producţia convenţională de nailon pe bază de petrol. În total, fiecare BMW iX conţine aproximativ 60 de kilograme de plastic reciclat şi acestea sunt doar câteva exemple dintr-un program holistic pentru minimizarea amprentei de mediu.

A cincea generaţie de sisteme de propulsie electrice BMW include un motor electric sincron, soluţia care asigură cel mai prompt răspuns. Pentru prima dată, motorul sincron este produs fără metale rare, ceea ce asigură o dezvoltare durabilă, dar şi un control excelent al modului de recuperare a energiei. Cu un nivel de eficienţă de 93%, este unul dintre cele mai performante motoare din industrie.

Eficienţa şi autonomia ridicată sunt asigurate printr-o combinaţie fără precedent de măsuri de optimizare aerodinamică şi folosirea inteligentă a materialelor ultrauşoare. Pentru masă redusă, rigiditate şi mai multă eficienţă, BMW iX vine cu o caroserie susţinută de o structură space frame de aluminiu, ranforsată cu elemente din fibră de carbon Carbon Cage, o evoluţie a modului în care acest material revoluţionar şi ultrauşor a fost folosit în modele precum BMW Seria 7 şi Seria 8. În premieră, prin optimizarea tehnicilor de fabricaţie, va fi prezentat un material nou, Continuous Fiber-Reinforced Thermoplastics, CFRTP, care permite construcţia unor stâlpi ai geamurilor foarte subţiri şi rezistenţi. În ceea ce priveşte eficienţa aerodinamică, BMW iX stabileşte un nou reper în segment, cu un coeficient aerodinamic de numai 0,25.

În egală măsură, BMW iX este cel mai inteligent automobil de pe şosele. Foloseşte o platformă de calcul de 20 de ori mai puternică decât a unui automobil convenţional. BMW iX este primul automobil care vine cu un sistem radar faţă, cu o rază de funcţionare de 300 m, aproape dublu faţă de standardul industriei actuale, şi, fără precedent, cu funcţionare pe niveluri orizontale. O altă premieră pentru industrie este camera video frontală, cu rezoluţie de 8 MP pentru sistemul de senzori. În total, pachetul de senzori dispune de cinci camere video, cinci senzori radar şi 12 senzori ultrasunet.

Noul BMW iX vine cu un pachet complet de funcţii de asistare a condusului semiautonom, totul construit pe un sistem de senzori şi putere de procesare de date fără egal în industrie, hărţi inteligente şi conectivitate 5G.

BMW a fost un adevărat pionier în ceea ce priveşte asistenţii de condus, perfecţionând constant şi extinzând sistemul de parcare autonomă: a introdus controlul automobilului din cheie sau parcarea autonomă prin apăsarea unui singur buton. Acum, BMW iX duce această experienţă la un nou nivel, sistemul de asistenţă semiautomată funcţionează optimizat şi răspunde la mai multe situaţii de condus prin orientare după automobilele din faţă şi lateral, alături de marcajele de pe şosea, totul pentru a susţine conducătorul auto în controlul automobilului. Cu Parking Assistant Professional (disponibil din primăvara anului viitor), funcţionarea sistemului de parcare merge la un nou nivel. Automobilul va putea să memoreze un traseu de parcare de până la 200 de metri, de exemplu în interiorul unei parcări subterane înguste. Este suficientă parcurgerea unei singure dăţi a traseului ca sistemul să memoreze coordonatele GPS şi manevrele de direcţie. Ulterior, este suficientă apropierea de punctul de start pentru a pregăti manevra. Responsabilitatea utilizatorului este doar să supervizeze manevrele de parcare, prin intermediului unui smartphone de la o distanţă de maximum 6 metri. Pachetul de senzori recunoaşte eventualele obstacole şi automobilul poate reacţiona inteligent. În total pot fi memorate până la cinci rute pe o distnaţă totală de 600 m.

Printre funcţiile noi integrate la BMW iX este sistemul Augmented Reality Video. Acesta suprapune informaţii de orientare peste imaginile filmate în timp real de camera video frontală. Beneficiind de displayul central de dimensiuni mari, sistemul permite, unic în segment, afişarea simultană a hărţii şi a Augmented Reality Video, totul pentru o orientare rapidă şi clară.

Ca unul dintre pionierii utilizării smartphone-ului drept cheie digitală pentru automobil din 2018, BMW continuă dezvoltarea şi popularizarea facilităţii BMW Digital Key, care în prezent este disponibilă utilizatorilor iPhone. Acum, compania pregăteşte BMW Digital Key Plus, un mod convenabil şi sigur de a debloca şi de a porni maşina fără a scoate dispozitivul iPhone din geantă sau din buzunar. Această nouă soluţie se bazează pe tehnologia Ultra-Wideband (UWB), care se regăseşte pe cipul U1 al unui iPhone. Funcţia BMW Digital Key Plus va fi lansată pentru iPhone odată cu modelul full electric BMW iX.

Acest sistem este o îmbunătăţire semnficiativă faţă de tehnologia NFC utilizată în prezent, prin care utilizatorul trebuia să apropie telefonul de mânerul uşii conducătorului pentru a debloca automobilul. Suplimentar, utilizatorii pot deschide automobilul folosit cu una dintre aplicaţiile pentru telefonul mobil, MyBMW sau mai vechea BMW Connceted, printr-o comandă on-line. Toate aceste soluţii sunt disponibile şi pentru clienţii din România.

Ultra-Wideband este o tehnologie radio digitală cu lăţime mare a benzii şi rază scurtă de acţiune, care se caracterizează printr-o localizare extrem de precisă cu cea mai mare securitate posibilă. De asemenea, precizia UWB asigură că atacurile în serie, în care semnalul radio este blocat sau interceptat, nu sunt posibile. Apple şi BMW au lucrat îndeaproape cu Car Connectivity Consortium (CCC) pentru a stabili specificaţia Digital Key 3.0 pentru UWB, oferind un standard global pentru industria auto.

Revoluţia BMW iX este perfect reflectată la interior, prin tehnologie inteligentă, unul din cele mai sofisticate sisteme de afişare din industrie, cu un ecran curbat care înglobează afişarea centrală şi de bord. Acesta este completat de cea mai nouă generaţie BMW iDrve, a opta, care promite o operare intuitivă, într-un dialog cu automobilul susţinut de inteligenţa artificială. Astfel, automobilul foloseşte asistentul digital inteligent cu limbaj natural, procesarea inteligentă a limbajului natural, a senzorilor şi a datelor din jur.

Un exemplu este cel mai inteligent sistem de climatizare instalat vreodată pe un automobil. Acesta ţine cont de o serie extinsă de factori precum numărul de ocupanţi, unde sunt așezați, dar şi intensitatea şi direcţia luminii solare. În plus, poate să activeze automat încălzirea în scaune sau volan dacă temperatura exterioară a coborât sub un anumit prag şi răspunde inteligent la mesaje vocale, în funcţie de locul de unde comunică ocupantul (de exemplu, la mesajul"My feet are cold", venit din partea pasagerului din dreapta, activează ventilaţia cu aer cald în zona picioarelor).

O altă premieră este camera de la interior care poate filma momente speciale cu pasagerii, se poate declanşa automat când cei de la interior zâmbesc sau poate funcţiona drept "Remote Theft Recorder" şi trimite automat imagini din interior, precum şi de la camerele din exterior direct către telefonul mobil al utilizatorului în cazul unui furt.

Experienţa de la interior este completată de un design nou, simplificat, de tip lounge, care combină materiale sofisticate şi sustenabile, aşa cum este plasticul reciclat sau lemnul certificate FSC. Unul dintre elementele remarcabile în transformarea de design a mărcii este noul volan trapezoidal, un nou punct care marchează transformarea revoluţionară BMW iX.

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Conectare
 

BMW Group Streaming

ANNUAL CONFERENCE 2024.

Munich. Here you can see the on demand webcast of the BMW Group Annual Conference 2024, with the world premiere of the next BMW vision vehicle on the "Road to Neue Klasse".

Open Streaming Page

Add your filter tags.

Comunicat de presă
Dosar de presă
Discurs
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Conectare