Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Romania · Article.

MINI STRIP - Design durabil cu o notă personală, by Paul Smith

NI STRIP (co-)creat de Paul Smith îşi sărbătoreşte astăzi, 12 august, premiera mondială la Londra. Acest unicat personalizat este un produs al colaborării dintre MINI şi Paul Smith, anunţată în noiembrie 2020, care în ultimele câteva luni a făcut ca aceste două mărci britanice emblematice să exploreze concepte creative despre designul durabil. MINI STRIP aduce în centrul atenţiei o abordare inovatoare a problemei dezvoltării durabile în producţia de automobile. Ghidată de tema generală „Simplitate, transparenţă, dezvoltare durabilă", automobilul prezentând idei pentru o metodă mai durabilă de design. După cum sugerează şi numele, procesul a început prin simplificarea completă a unui MINI Cooper SE şi reducerea acestuia la esenţa sa structurală. Ulterior, doar acele elemente pe care designerul le-a considerat absolut necesare au fost implementante pe automobil - dezvoltarea durabilă ocupând un loc principal.

F56
·
Comunicare de design, concept cars
·
MINI Electric
 

Press Contact.

Alexandru Seremet
BMW Group

Tel: +40-213041532

send an e-mail

Downloads.

  
Attachments(1x, ~88,47 KB)
  
Photos(67x, ~407,76 MB)

Bucureşti/München/Londra. MINI STRIP (co-)creat de Paul Smith îşi sărbătoreşte astăzi, 12 august, premiera mondială la Londra. Acest unicat personalizat este un produs al colaborării dintre MINI şi Paul Smith, anunţată în noiembrie 2020, care în ultimele câteva luni a făcut ca aceste două mărci britanice emblematice să exploreze concepte creative despre designul durabil. MINI STRIP aduce în centrul atenţiei o abordare inovatoare a problemei dezvoltării durabile în producţia de automobile. Ghidată de tema generală „Simplitate, transparenţă, dezvoltare durabilă", automobilul prezentând idei pentru o metodă mai durabilă de design. După cum sugerează şi numele, procesul a început prin simplificarea completă a unui MINI Cooper SE şi reducerea acestuia la esenţa sa structurală. Ulterior, doar acele elemente pe care designerul le-a considerat absolut necesare au fost implementante pe automobil - dezvoltarea durabilă ocupând un loc principal.

 

"Pentru mine, MINI STRIP arată într-un mod impresionant că MINI şi Paul Smith împărtăşesc acelaşi mod curajos de a gândi viitorul în termeni de inovaţie şi design - şi împreună creăm mai multe. Paul a pus întrebări esenţiale încă de la începutul procesului de design cu perspectiva sa non-auto şi, prin urmare, fresh. Suntem mândri că am dezvoltat împreună o declaraţie de individualitate atât de puternică", explică Oliver Heilmer, directorul MINI Design.

 

O perspectivă din afară oferă o sursă importantă de inspiraţie

MINI a fost întotdeauna receptiv la punctele de vedere din afara universului său; ele ajută marca să-şi accentueze viziunea despre sine şi despre modul în care abordează provocările. În calitate de designer care, dincolo de modă,  a creat cu pasiune şi biciclete, cărţi şi multe altele obiecte emblematice, Paul Smith a pus întrebări care au oferit un nou impuls pentru a explora dincolo de evident. "Sunt incredibil de recunoscător pentru oportunitatea de a regândi emblematicul MINI", spune el. "Cunosc şi iubesc maşina actuală, dar respectând trecutul şi privind spre viitor am creat ceva foarte special. Mă simt foarte privilegiat că echipa MINI mi-a dat încrederea şi libertatea de a gândi lateral abordarea designului maşinii. Împreună cred că am creat ceva cu adevărat unic, revenind la elementele de bază, reducând lucrurile şi simplificând automobilul."

 

Designul - imperfecţiunea perfectă

Procesul condus în comun a aplicat principiul reducerii la maximum pentru a produce un design minimalist, de înaltă clasă, şi o abordare neconvenţională. Numeroase note inteligente conferă o estetică total unică pentru exteriorul MINI Cooper SE. Materialele folosite sunt aduse în centrul atenţiei prin designului exterior. Datorită acestui lucru, caroseria a fost lăsată în starea sa neterminată, fără vopsea colorată aplicată, ci doar o peliculă subţire de vopsea transparentă pentru protecţie împotriva coroziunii. Urmele de şlefuire din fabrică au fost lăsate intacte pe panourile din oţel zincat pentru a identifica în mod clar automobilul ca un obiect funcţional şi un partener robust pentru viaţa de zi cu zi. Acest efect intenţionat aspru a fost supranumit de Paul Smith ca fiind "imperfecţiunea perfectă".

 

Expresivitatea simplă a materialelor

Secţiunile benzii negre familiare MINI sunt imprimate 3D din plastic reciclat, iar textura lor este prezentată ca atare, la fel ca panourile metalice. Pasionat de biciclete, Smith - căruia ocazional îi place să-şi suflece mânecile şi să înlocuiască sau să modifice el însuşi părţi individuale ale bicicletelor sale - a oferit inspiraţia pentru şuruburile vizibile din piesele suplimentare, care arată cât de simplă ar fi dezmembrarea şi cât de uşor ar putea automobilul să fie reincorporat în ciclul materiilor prime la sfârşitul duratei sale de viaţă. Inserţiile funcţionale şi distinctive ale spoilerului faţă şi difuzorului spate au fost fabricate tot printr-un proces de imprimare 3D, care a produs textura lor atractivă.

 

Grila închisă a radiatorului MINI STRIP şi capacele roţilor contribuie la reducerea rezistenţei aerodinamice în maniera specifică automobilelor electrice, cu beneficii pentru autonomie. Decoraţiunile grilei şi capacele aerodinamice de pe roţi sunt realizate din Perspex (un produs acrilic) reciclat, reducând atât masa, cât şi consumul de resurse. Perspexul reciclat a fost utilizat şi pentru acoperişul panoramic mare care permite ochilor curioşi să vadă structura în mare parte goală a interiorului caroseriei.

 

Pasiune pentru detalii

MINI o numeşte "sclipire în priviri", Paul Smith - "clasic cu o notă personală" - ambele se referă la detalii neaşteptate, cum ar fi accentele de culoare cu contrast ridicat, care sunt dezvăluite doar prin munca designerilor la a doua sau a treia privire, demonstrând pasiunea pentru detalii. Acelaşi lucru este valabil şi pentru MINI STRIP: deschiderea uşilor dezvăluie dungile definitorii pentru Paul Smith într-o compoziţie vie de cinci culori. Clapeta de încărcare adaugă un strop de verde neon la deschidere, în timp ce desenul unei prize electrice gravat pe clapetă este opera lui Paul Smith.

 

Reducere radicală în interior

MINI STRIP este fidel şi la interior motto-ului "Simplitate şi transparenţă", prin folosirea unor decupaje radicale. Toate piesele decorative au fost omise în mod intenţionat (cu excepţia tabloului de bord, tapiţeriei şi capacului de portbagaj), transformând caroseria în caracteristica vizuală dominantă a habitaclului. Interiorul a fost colorat în albastru la cererea explicită a lui Paul Smith, producând un efect vizual deosebit de atrăgător. Materialul de bază expus şi tonul albastru intens conferă interiorului o atractivitate estetică proprie; este gol, dar se simte "îmbrăcat" în acelaşi timp.

 

În locul designului obişnuit, tabloul de bord constă exclusiv dintr-o secţiune mare, semitransparentă, finisată cu sticlă fumurie. Pornind de la utilizarea tradiţională a elementelor circulare în designul MINI, geometria a fost mult simplificată cu o interpretare mult mai grafică. Nu există un instrument central clasic, lăsând smartphone-ul conducătorului să ocupe locul central. Este plasat acolo unde ar fi în mod normal afişajul central, se conectează automat la automobil şi, prin aceasta, devine centrul de control media. Singurele comenzi fizice din interior sunt situate mai jos în panoul central, unde se găsesc comutatoarele pentru geamurile electrice şi funcţia de Start/Stop.

 

Materialele inovatoare conservă resursele

Pe lângă designul geometric minimalist din interiorul MINI STRIP, utilizarea materialelor reciclate, ecologice, susţine, de asemenea, ideea de dezvoltare durabilă a automobilului. Interiorul este complet lipsit de piele şi crom, cu scaune tapiţate cu o ţesătură tricotată. Designul monomaterial complet pentru tapiţeria scaunelor înseamnă că acestea sunt complet reciclabile, inclusiv vipuştile, permiţând păstrarea circularităţii materialului. Covoraşele sunt fabricate din cauciuc reciclat. Modelul lor tip terrazzo este un produs secundar al procesului de reciclare şi fabricaţie şi prezintă pozitiv elementele constitutive multicolore care se bucură de o a doua viaţă ca parte a acestui material.

 

Tapiţeria bordului, umerii uşilor şi capacul portbagajului prezintă, de asemenea, o geometrie extrem de simplificată şi sunt fabricate din plută reciclată. Tipul de plută utilizat aici nu conţine lianţi sintetici şi este, de asemenea, complet reciclabil. Cu calitatea sa haptică, pluta ar putea reprezenta în viitor un substitut pentru materialele plastice spumate. Datorită capacităţii de reciclare a plutei şi a statutului său de materie primă regenerabilă care de fapt "fixează" dioxidul de carbon în timpul producţiei sale, există un potenţial pentru reducerea gazelor cu efect de seră. Un alt efect secundar pozitiv al ţesăturii tricotate şi plutei este că ambele sunt materiale poroase care îmbunătăţesc acustica interiorului.

 

Detaliile - minimaliste şi funcţionale

Volanul, care este şi un punct central al interiorului, a fost redus la cele mai esenţiale funcţii. Cadrul său a fost înfăşurat în bandă de ghidon în stilul bicicletelor. Trei spiţe din aluminiu conectează cadrul la amortizorul de impact al volanului, a cărui acoperire tip mesh face posibilă vizualizarea airbagului din spate. Ca şi în exteriorul maşinii, aici sunt şuruburi vizibile care arată cât de uşor ar fi demontarea volanului la o dată ulterioară şi refolosirea aluminiului. O etichetă Paul Smith mică, din ţesătură şi dispusă la ora 1, este unul dintre indiciile colaborării care poate fi găsită în interior.

 

Panourile uşilor sunt realizate din acelaşi material mesh care acoperă airbagul. Structura uşii poate fi văzută clar în spatele panourilor din plasă, care sunt ţinute într-un cadru. Transparenţa plasei tricotate se modifică în funcţie de unghiul de vizualizare, adăugând o dimensiune suplimentară aspectului interiorului. Mânerele din umerii uşilor sunt realizate din frânghie de escaladă şi, împreună cu centurile de siguranţă, înviorează interiorul cu finisajul lor portocaliu strălucitor. Clanţele uşilor din aluminiu frezat sunt adăpostite în umerii din plută ai uşilor şi oferă o notă de finisare elegantă pentru zona uşilor. În acelaşi stil transparent, unitatea airbag este expusă din montanţii faţă. Aceeaşi abordare o are şi expunrea vizibilă a cablurilor în interior, atrăgând în mod deliberat atenţia asupra funcţiilor care în mod normal sunt ascunse în timpul fabricaţiei şi folosindu-le pentru un efect estetic plăcut.

 

Idei strălucitoare pentru un viitor mai durabil

Forma urmează funcţia în toate detaliile ingenioase încorporate în MINI STRIP. Simplitatea, transparenţa şi dezvoltarea durabilă au format temele centrale ale procesului de proiectare şi strălucesc în fiecare aspect al maşinii. Acest lucru a permis MINI STRIP să traducă filosofia mărcii - utilizarea creativă a spaţiului - într-o reproiectare radicală şi fundamentală a unui MINI - în special în interior. Ca atare, poate oferi un catalizator pentru o utilizare mai durabilă a resurselor în designul auto.

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

Add your filter tags.

Comunicat de presă
Dosar de presă
Discurs
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Conectare