Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Romania · Article.

Ihle - fascinaţia pentru grila dublă BMW a început anii 1930

Grila dublă BMW a debutat odată cu modelul BMW 303 în 1933. Se dovedea atât de apreciată, încât din 1934 carosierul Ihle oferea un kit de caroserie cu grila dubla pentru retrofit nu doar pentru modelele BMW mai vechi de 1933, dar şi pentru modelele altor mărci. Un astfel de model Ihle poate fi admirat în România la Ţiriac Collection.

Istorie
·
Istorie marca BMW
 

Press Contact.

Alexandru Seremet
BMW Group

Tel: +40-213041532

send an e-mail

Downloads.

  
Attachments(1x, ~83,62 KB)
  
Photos(7x, ~54,51 MB)

Bucureşti. BMW se afirma în anii 1910 ca un producător valoros de motoare de avion. Perioada de după Primul Război Mondial a găsit compania în dificultăţi şi reorganizare. La începutul anilor '20 se concentra pe producţia de motoare pentru diverse autovehicule. Din 1923 a început construcţia de motociclete. În 1928 a cumpărat Fabrica de Automobile Eisenach (Automobilwerk Eisenach), care producea sub licenţă automobilele Austin 7, modele care au primit denumirea populară „Dixi”. După achiziţie, în 1929, ieşea pe porţile fabricii din Eisenach primul automobil BMW din istorie, o versiune Dixi uşor îmbunătăţită care purta numele BMW 3/15 PS. Ulterior, BMW dezvoltă un nou BMW 3/20 PS, cu dimensiuni uşor mai mari şi performanţe îmbunătăţite, o evoluţie a BMW 3/15 PS.

Un reper de design - apariţia grilei duble BMW
În 1933, la Salonul Auto de la Berlin, debuta al treilea model al mărcii, cu o nomenclatură nouă - BMW 303. Noul model era cu adevărat primul model dezvoltat integral de BMW. Responsabili pentru dezvoltarea BMW 303 erau doi ingineri care îşi începuseră colaborarea în cadrul companiei Horch (un producător de automobile de lux) – Rudolf Schleicher şi Fritz Fiedler. Schleicher a creat un motor nou, care a primit în plus doi cilindri faţă de modelele anterioare şi astfel BMW 303 a fost primul model BMW echipat cu un motor cu şase cilindri în linie. Fiedler a fost responsabil pentru dezvoltarea întregului automobil. Remarcabil pentru acea vreme, într-o perioadă în care „mai greu” era considerat „mai stabil”, Fiedler a ales o consturcţie uşoară, cu un şasiu cu grinzi tubulare în formă de A. Şi designul noului model era semnficativ mai rafinat, o evoluţie imporantă faţă de formele pătrate ale modelelor anterioare.

Elementul pentru care BMW 303 avea să intre în istorie era însă grila dublă de radiator. Noul element a devenit imediat parte din identitatea mărcii, având să fie folosit consecvent pe aproape toate modelele mărcii construite de atunci până în prezent.

Un alt detaliu inedit în producţia modelului BMW 303 - producţia caroseriilor a fost externalizată către alt producător de automobile, Daimler-Benz, la Sindelfingen.

Ihle - soluţia pentru primele modele BMW fără grilă dublă
După BMW 303, marca a adus pe piaţă modele tot mai sportive, care au culminat, în perioada interbelică, cu BMW 328 şi BMW 335, ambele păstrând linia de design deschisă de BMW 303, dar şi motoare cu şase cilindri în linie. Primul, construit în mai puţin de 500 de exemplare, avea să domine competiţiile sportive pentru modele cu o capacitate de sub doi litri. Al doilea trebuia să fie baza intrării mărcii în clasa superioară, dar începerea războiului a oprit dezvoltarea BMW. Indiferent de forma de caroserie, de dimensiuni sau de performanţe, toate modelele lansate după BMW 303 foloseau acelaşi element distinctiv, grila dublă a radiatorului.

Modele lansate înainte de1933 nu beneficiau de grila dublă. Pentru că aceste element de design se dovedea deja interesant, o companie germană a venit cu o soluţie în a doua jumătate a anilor ’30. Gebrüder Ihle a oferit clienţilor kituri de caroserie pentru a primi grila dublă pe BMW. Kiturile erau disponibile pentru modelele BMW 3/15 PS. Puteau fi instalate în atelierele Ihle din Bruchsal (landul Baden-Württemberg), sau de către client. La cerere, Ihle putea oferi şi un upgrade de putere. Au fost două versiuni pe care compania le-a oferit: întâi Ihle Typ 600 şi apoi Ihle Typ 800, cu un design care amintea de BMW 328.

Pentru că Ihle a instalat aceste grile pe modele construite înainte de 1933, a existat legenda că acest element de design a fost creat de Ihle. Informaţia este incorectă, Ihle oferind această soluţie ca retrofit începând cu anul 1934.

Designul de caroserie dezvoltat de Ihle s-a dovedit atât de popular, încât compania a oferit soluţii similare de retrofit cu grila dublă în stil BMW pentru modele altor mărci: DKW (modele Frontwagen), Ford (modelele Eifel) sau Opel.

După Al Doilea Război Mondial, Ihle nu a mai reluat producţia de caroserii de automobile. Compania şi-a continuat activitatea vreme de cinci decenii producând caruseluri, trenuleţe, maşinuţe şi alte instalaţii pentru parcuri de distracţii, precum şi automobile pentru copii propulsate de motoare simple, monocilindru, în doi timpi. Paradoxal, aceste produse evocă dimensiunile diminutive Ihle Typ 600 şi Ihle Typ 800, pentru care compania construia caroserii şi a devenit renumită.

Ihle expus în România
În România, un Ihle 800 (construit pe un model Dixi) poate fi vizionat în componenta galeriei Ţiriac Collection. Aceasta este deschisă publicului de vineri până duminică, in intervalul orar 10:00-19:00.

Alte informaţii:
Evoluţia grilei duble BMW
https://www.press.bmwgroup.com/romania/article/detail/T0327033RO/grila-dubl%C4%83-bmw-o-istorie-din-1933

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Conectare
 

BMW Group Streaming

BMW GROUP AT CES 2023.

Las Vegas. Here you can see the webcasts of the BMW Group Keynote at the CES 2023 and the Digital World Premiere of BMW i Vision Dee.

Open Streaming Page

Add your filter tags.

Comunicat de presă
Dosar de presă
Discurs
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Conectare