Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Romania · Article.

BMW Group: Dezvoltare Durabilă prin Inovaţie 2022.

Ca parte a evenimentului „Sustenabilitate prin inovare 2022”, compania prezintă o gamă largă de tehnologii, concepte și strategii care ilustrează modul în care puterea inovatoare și gândirea vizionară pot fi motorul mobilităţii durabile.

 

Press Contact.

Alexandru Seremet
BMW Group

Tel: +40-213041532

send an e-mail

  • Inovaţia reprezintă cheia pentru mobilitatea durabilă.
  • Celule rotunde BMW nou dezvoltate, optimizate pentru arhitectura NEUE KLASSE.
  • Costuri pentru întregul acumulator de înaltă tensiune cu până la 50% mai mici decât pentru generaţia actuală.
  • Producţie cu nivel redus de CO2 - prin energie verde şi materiale secundare.
  • Şeful de dezvoltare Weber: "Salt uriaş în tehnologie pentru densitatea energetică, viteza de încărcare şi autonomie"
  • Şeful de achiziţii Post: "Vom construi uzine de celule de baterii împreună cu partenerii noştri, fiecare cu o capacitate anuală de până la 20 GWh, în şase locaţii din USMCA, Europa şi China."
  • BMW EfficientDynamics furnizează în prezent date practice despre consum şi autonomie şi oferă potenţial pentru NEUE KLASSE din 2025
  • Dezvoltarea durabilă în producţia de automobile prin materiale inovatoare cu bază bio pentru înlocuirea materiilor prime de origine animală.
  • Înlocuirea pielii reduce emisiile de CO2e (dioxid de carbon echivalent) cu 85%.
  • Procesul unic de reciclare creează un material plastic din deşeurile oceanice. Emisiile de CO2 sunt reduse cu 25% în comparaţie cu componentele fabricate în mod convenţional.
  • Materialele plastice din oceane folosite pentru a face covoraşele de la BMW iX şi BMW X1.
  • BMW Group îşi propune ca până în 2030 să folosească materiale termoplastice fabricate din material reciclat în proporţie de 40% în noile sale automobile.
  • Concepte de design de scaune pentru BMW şi MINI: estetică vizionară, materiale durabile, emisii reduse de CO2.
  • Reţea digitală pentru dezvoltarea durabilă a automobilelor: primele aplicaţii pentru Catena-X.
  • Design generativ: procese de proiectare eficiente şi care economisesc resurse, cu algoritmi inteligenţi - masă redusă cu până la 50%, revoluţie în NEUE KLASSE.
  • Concepte vizionare şi soluţii concrete pentru managementul inteligent al traficului şi al ecosistemelor electrice din oraş.
  • Automobile electrice cu două roţi: BMW CE O4, BMW Motorrad Concept CE 02, BMW Motorrad Vision AMBY şi BMW i Vision AMBY.

Dezvoltare durabilă prin inovaţie

Îmbunătăţirea continuă a plăcerii de a conduce şi obiectivele ambiţioase de dezvoltare durabilă definesc activitatea BMW Group în modelarea mobilităţii individuale a viitorului. Compania crede cu tărie că inovaţia este cheia progresului în ambele domenii. Cu peste 100 de ani de experienţă şi competenţă tehnologică extinsă, BMW Group răspunde provocării de a dezvolta soluţii atractive de mobilitate în armonie cu protecţia climatică, conservarea resurselor, calitatea vieţii în mediile urbane şi responsabilitatea socială. Ca parte a evenimentului "Sustenabilitate prin inovaţie 2022", compania prezintă o gamă largă de tehnologii, concepte şi strategii inovatoare care ilustrează modul în care forţa de inovaţie şi gândirea vizionară pot genera impuls pentru mobilitatea durabilă.

 

Celulă de baterii nouă pentru modelele NEUE KLASSE

Cu modelele NEUE KLASSE care urmează să-şi facă debutul în 2025, BMW Group este gata să intre într-o nouă eră în mobilitatea electrică şi să folosească în premieră celule rotunde de baterii, care sunt adaptate optim la noua arhitectură centrată în jurul sistemelor de propulsie electrice. sisteme de antrenare. Bateriile litiu-ion inovatoare pentru ceea ce va fi a şasea generaţie a tehnologiei BMW eDrive vor creşte autonomia cu 30% şi viteza de încărcare cu aproximativ 20%. De asemenea, va exista o reducere a emisiilor de CO2 în producţia celulelor de baterii, în timp ce costurile de producţie pentru întreaga baterie de înaltă tensiune vor fi mai mici cu până la 50% în comparaţie cu generaţia actuală, a cincea.

 

Noile celule rotunde măsoară 46 de milimetri în diametru şi vor fi fabricate în două lungimi diferite. În funcţie de model, acestea pot fi integrate în mod flexibil în spaţiul de instalare disponibil din partea inferioară a automobilului. Pentru a satisface cererea de celule de baterii pentru NEUE KLASSE, BMW Group va construi, cu partenerii săi, două noi uzine de celule de baterii în Europa, China şi regiunea USMCA.

 

BMW EfficientDynamics sprijină transformarea către mobilitate electrică

Mai multă plăcere de a conduce, emisii mai scăzute - acesta este principiul din spatele BMW EfficientDynamics, care din 2007 a condus progresul în dezvoltare durabilă prin inovaţie continuă. Alături de sistemul de propulsie, pachetul tehnologic include construcţie uşoară inteligentă, rezistenţă redusă la rulare şi aerodinamică optimizată, toate acestea jucând un rol în transformarea spre mobilitate electrică. Modelele BMW actuale cu sisteme de propulsie electrice au impresionat presa de specialitate în timpul testelor, oferind valori remarcabile de consum de energie şi autonomie şi chiar coborând cifrele oficiale WLTP sau EPA în unele cazuri.

 

Modelele NEUE KLASSE vor beneficia şi de soluţiile tehnologice BMW EfficientDynamics. Această abordare integrată a eficienţei maxime influenţează dezvoltarea noilor automobile şi platforme încă de la început, nu doar în configuraţia sistemului de propulsie, ci şi în domeniile designului şi selecţiei materialelor.

 

Pe drumul către economie circulară şi interioare vegane

La BMW Group, designerii, experţii în ştiinţa materialelor şi experţii din alte discipline lucrează împreună la soluţii durabile pentru proiectarea interioarelor şi exterioarelor automobilelor. Accentul se pune pe achiziţia şi procesarea responsabilă a materiilor prime, cu nivel cât mai redus de CO2, crescând continuu proporţia de materiale secundare cu obiectivul de a realiza o economie circulară completă, noi procese de reciclare, utilizarea sporită a fibrelor naturale şi înlocuirea materiilor prime de origine animală.

 

BMW Group intenţionează ca în 2023 să lanseze primele sale automobile cu interioare complet vegane. Acest lucru este posibil în primul rând prin dezvoltarea de materiale inovatoare cu proprietăţi asemănătoare pielii. Înlocuirea pielii reduce emisiile de CO2 de-a lungul lanţului de valori pentru componentele interioare respective cu aproximativ 85%.

 

Plase de pescuit reciclate ca materie primă pentru componente de interior şi exterior

Într-o premieră pentru industria auto, modelele NEUE KLASSE, care urmează să fie lansate începând cu 2025, vor avea piese ornamentale din plastic a căror materie primă conţine aproximativ 30% plase de pescuit şi sfoară reciclate. Aceste deşeuri din industria maritimă sunt preluate în mod proactiv din porturile din întreaga lume pentru a se asigura că nu ajung să fie aruncate în mare. Pentru numeroase alte materiale - de la oţel şi aluminiu la plastic şi sticlă, până la baterii de înaltă tensiune -, noi procese de reciclare sunt dezvoltate şi consacrate în conformitate cu principiile unei economii circulare. Prin activitatea sa în domeniul designului circular, BMW Group îşi propune să se asigure că automobilele scoase din uz sunt disponibile pentru utilizare ca sursă de materii prime pentru automobilele noi.

 

Materiale durabile, estetică nouă: concepte vizionare de design pentru scaune

De asemenea, BMW Group prezintă în cadrul evenimentului concepte vizionare de design de scaune pentru viitoarele modele BMW şi MINI. Materialele utilizate sunt caracterizate de procese de producţie ecologice, capacitate de reciclare completă, estetică revoluţionară şi calitate premium fără compromisuri, cu un aspect şi o senzaţie excepţionale.

 

Instrumente digitale pentru dezvoltare durabilă mai mare

Şi digitalizarea şi inovaţiile asociate au o contribuţie semnificativă la creşterea continuă a dezvoltării durabile în lanţul de aprovizionare şi în construcţia automobilelor BMW Group. Acest lucru este evident în reţeaua de date transindustrială Catena-X şi în designul generativ cu noi metode asistate de computer pentru dezvoltarea componentelor automobilelor.

 

BMW AG este unul dintre iniţiatorii reţelei de parteneri Catena-X, care, prin crearea unei baze de date contectate, susţine dezvoltarea unei economii circulare şi reducerea consecventă a emisiilor de CO2 în lanţul de aprovizionare. La aproximativ un an de la lansare, alianţa pentru schimbul securizat de date între companiile din industria auto îşi prezintă acum primele aplicaţii gata de testare în practică.

 

Inovaţie prin NEUE KLASSE: design generativ

În cadrul BMW Group, digitalizarea sub formă de design generativ joacă un rol din ce în ce mai important pentru un designul componentele automobilului eficient şi cu folosirea optimă a resurselor. Folosind algoritmi software, designerii şi inginerii pot crea geometrii complexe ale componentelor care permit o reducere semnificativă a utilizării materialelor şi a masei, o abordare care nu ar fi posibilă cu metodele convenţionale.

 

Concepte diverse pentru mobilitate urbană durabilă

Pentru a creşte dezvoltarea durabilă în faza de utilizare a automobilelor sale şi, în acelaşi timp, pentru a promova atractivitatea oraşelor ca spaţii de locuit pentru locuitorii lor, BMW Group examinează întregul ecosistem de mobilitate urbană. Pe lângă dezvoltarea de automobile fără emisii la nivel local, aceasta include diverse concepte pentru mobilitatea durabilă în zonele urbane.

 

 

Celule rotunde de baterii inovatoare pentru NEUE KLASSE din 2025.

Mai multă performanţă, producţie cu nivel redus de CO2, costuri semnificativ mai mici: BMW Group va folosi celule rotunde BMW inovatoare de baterii în NEUE KLASSE începând cu 2025.

 

BMW Group este convins că celulele de baterii puternice, inovatoare şi produse în mod durabil vor fi cheia succesului mobilităţii electrice individuale în viitor. Compania urmează să lanseze o nouă eră a mobilităţii electrice din 2025 cu modelele sale NEUE KLASSE - folosind, pentru prima dată, celule rotunde de baterii nou dezvoltate, optimizate pentru noua arhitectură.

 

"Nou dezvoltată, a şasea generaţie a celulelor noastre cu litiu-ion va aduce un salt uriaş în tehnologie care va creşte densitatea energiei cu peste 20%, va îmbunătăţi viteza de încărcare cu până la 30% şi va îmbunătăţi autonomia cu până la 30%", declară Frank Weber, membru al Consiliului de Administraţie al BMW AG, responsabil pentru Dezvoltare. "Reducem, de asemenea, emisiile de CO2 din producţia de celule cu până la 60%. Aceştia sunt paşi mari pentru dezvoltarea durabilă şi beneficiile clienţilor."

 

"Pentru a ne îndeplini nevoile pe termen lung, vom construi împreună cu partenerii noştri fabrici de celule de baterii, fiecare cu o capacitate anuală de până la 20 GWh, în şase locaţii de pe pieţele-cheie pentru noi: două în China, două în Europa şi două în USMCA", a adăugat Joachim Post, membru al Consiliului de Administraţie al BMW AG, responsabil pentru Achiziţii şi Reţeaua de Furnizori. "De asemenea, am ajuns la un acord cu partenerii noştri că vor folosi un procent de material secundar pentru materiile prime litiu, cobalt şi nichel, precum şi că vor utiliza energie verde pentru producţie, pentru a asigura o producţie cu emisii reduse de CO2".

 

BMW Group a atribuit deja contracte de peste 10 miliarde de euro pentru producerea noilor celule BMW de baterii. Prin valorificarea competenţei interne vaste a Centrului de Competenţă pentru Celulele de Baterii din cadrul companiei, echipa de dezvoltare, producţie şi achiziţie a reuşit să reducă semnificativ costurile pentru bateria de înaltă tensiune, datorită noii celule de baterii şi noului concept de integrare pentru tehnologia bateriei dezvoltată de BMW. Pe baza ipotezelor actuale ale pieţei, costurile pot fi reduse cu până la 50%, comparativ cu generaţia a cincea actuală. BMW Group şi-a stabilit obiectivul de a reduce costurile de producţie pentru modelele electrice la acelaşi nivel cu automobilele cu tehnologia de ultimă oră a motorului termic.

 

 

 

Progrese tehnologice: nou format de celule şi chimie celulară îmbunătăţită

Celula bateriei este responsabilă pentru proprietăţile de bază ale automobilelor electrice privind autonomia, performanţa de condus şi timpul de încărcare. Pentru cea de-a şasea generaţie a tehnologiei BMW eDrive utilizată în NEUE KLASSE, compania a rafinat în mod fundamental formatul şi chimia celulelor. Cu noua celulă rotundă BMW special concepută pentru arhitectura electrică a modelelor NEUE KLASSE, va fi posibilă creşterea semnificativă a autonomiei modelului cu cea mai mare autonomie cu până la 30% (conform WL TP).

 

Noile celule rotunde BMW vin cu un diametru standard de 46 de milimetri şi două înălţimi diferite. În comparaţie cu celulele prismatice din a cincea generaţie de celule BMW, conţinutul de nichel din celulele rotunde BMW din a şasea generaţie este mai mare pe parte de catod, în timp ce conţinutul de cobalt este redus. Pe partea de anod, conţinutul de siliciu va creşte. În consecinţă, densitatea volumetrică de energie a celulei se va îmbunătăţi cu mai mult de 20%.

 

Sistemul de baterii joacă un rol-cheie în structura caroseriei NEUE KLASSE. În funcţie de model, acesta poate fi integrat flexibil în spaţiul de instalare pentru a economisi spaţiu ("caroserie pack to open"). Astfel, nivelul modulului celular este eliminat.

 

Bateria, transmisia şi tehnologia de încărcare din NEUE KLASSE vor avea şi o tensiune mai mare de 800 de volţi. Printre altele, aceasta va optimiza modul în care energia este furnizată în staţiile de încărcare de mare putere cu curent continuu, care pot atinge o capacitate de încărcare mult mai mare cu un curent de până la 500 de amperi - reducând astfel timpul necesar pentru încărcarea automobilului de la 10 la 80% cu până la 30%.

 

Uzine de celule de baterii în China, Europa şi USMCA - fiecare cu o capacitate totală anuală de până la 20 GWh

Pentru a se aproviziona cu celulele de baterii necesare pentru NEUE KLASSE, BMW Group a atribuit deja contracte de peste 10 miliarde de euro pentru construcţia de fabrici de celule de baterii către CATL şi EVE Energy. Ambii parteneri vor construi două gigafabrici în China şi Europa. Fiecare dintre uzinele de celule de baterii va avea o capacitate totală anuală de până la 20 GWh. Planurile prevăd construirea a încă două fabrici de celule de baterii în zona de liber schimb din America de Nord, USMCA, pentru care partenerii nu au fost încă nominalizaţi. Cele trei regiuni în care vor fi construite fabricile de celule de baterii vor beneficia, de asemenea, din punct de vedere economic de crearea de noi lanţuri de aprovizionare, de noi reţele pentru subcontractanţi şi de noi locuri de muncă.

 

Producţie cu nivel redus de CO2 folosind energie verde şi materiale secundare

BMW Group se concentrează în special pe menţinerea amprentei de carbon şi a consumului de resurse pentru producţie la un nivel cât mai scăzut posibil, începând din lanţul de aprovizionare. Producătorii de celule vor folosi cobalt, litiu şi nichel care includ un procent de material secundar, adică materii prime care nu sunt proaspăt extrase, ci se află deja în circuit, în producţia de celule de baterii. În combinaţie cu angajamentul de a utiliza numai energie verde din energii regenerabile pentru producţia de celule de baterii, BMW Group va reduce amprenta de carbon a producţiei de celule de baterii cu până la 60%, în comparaţie cu generaţia actuală de celule de baterii.

 

Reutilizarea materiilor prime va fi unul dintre factorii de succes pentru mobilitatea electrică în viitor. Buclele circulare reduc nevoia de noi materii prime, scad riscul de încălcare a standardelor de mediu şi sociale în lanţul de aprovizionare şi, în general, duc la emisii de CO2 semnificativ mai mici. De aceea, obiectivul pe termen lung al BMW Group este de a utiliza celule de baterii complet reciclabile. În China, compania creează în prezent o buclă închisă pentru reutilizarea materiilor prime nichel, litiu şi cobalt din bateriile de înaltă tensiune, punând astfel piatra de temelie a unui ciclu revoluţionar al materialelor.

 

Cobaltul şi litiul folosite ca materii prime pentru noua generaţie de baterii BMW vor fi obţinute din mine certificate. Aceasta înseamnă că grupul păstrează o transparenţă deplină asupra metodelor de extracţie şi, în acest fel, poate asigura o exploatare responsabilă. Aprovizionarea ambelor materii prime din minele certificate are loc fie direct prin BMW Group, fie prin intermediul producătorului de celule de baterii.

 

BMW Group s-a implicat activ de mulţi ani în iniţiative de dezvoltare a standardelor de extracţie responsabilă a materiilor prime şi de promovare a conformităţii cu standardele de mediu şi sociale pentru extracţia materiilor prime prin certificarea minelor. În acest fel, compania devine, de asemenea, mai puţin dependentă din punct de vedere tehnologic, geografic şi geopolitic de resursele şi furnizorii individuali.

 

Dezvoltarea viitoarelor celule de baterii BMW la centrele de competenţă interne

BMW Group lucrează constant pentru dezvoltarea în continuare a sistemelor de stocare a energiei. De exemplu, tehnologia bateriei din a şasea generaţie oferă şi opţiunea de a utiliza în premieră catozi din fosfat de fier litiu (LFP). Aceasta înseamnă că materiile prime critice cobaltul şi nichelul pot fi evitate ulterior în întregime în materialul catodic. În paralel, BMW Group continuă şi cu dezvoltarea bateriilor all-solid-state (ASSB). Compania îşi propune să aibă baterii de înaltă tensiune de acest tip pregătite pentru introducerea în serie până la sfârşitul deceniului. BMW Group va prezenta un automobil demonstrativ cu această tehnologie la bord înainte de 2025.

 

BMW Group îşi clădeşte în mod sistematic competenţa în domeniul tehnologiei celulelor de baterii din 2008. Din 2019, acest know-how a fost concentrat la Centrul de Competenţă pentru Celulele de Bateriei (BCCC) al BMW Group din München. BCCC se întinde pe întregul lanţ de valori - de la cercetare şi dezvoltare, trecând prin proiectarea celulelor de baterii, până la fabricaţie. Pentru a se asigura că inovaţiile în tehnologia celulelor de baterii sunt puse în practică rapid şi eficient, BMW Group se bazează pe o reţea de aproximativ 300 de parteneri, cu cooperare între companii consacrate, companii start-up şi colegii, printre altele.

 

Cunoştinţele dobândite în acest fel vor fi validate la noul Centru de Competenţă în Producţia Celulelor de Baterii (CMCC) din Parsdorf, lângă München, care va începe punerea în funcţiune a producţiei aproape standard de mostre la sfârşitul anului 2022 pentru viitoarea generaţie de celule de baterii BMW care va fi utilizată în NEUE KLASSE cu începere din 2025.

 

Linia-pilot de la centrul de competenţă va face posibilă analiza şi înţelegerea completă a procesului de producţie a celulelor în condiţii aproape standard. Acest lucru va permite viitorilor furnizori să producă celule conform specificaţiilor şi în conformitate cu propria competenţă - astfel optimizând în continuare producţia de celule de baterii în ceea ce priveşte calitatea, volumul şi costurile.

 

NEUE KLASSE va avea o contribuţie majoră la volumul vânzărilor

Cu o gamă de produse în creştere rapidă şi cerere mare, BMW Group îşi propune să aibă peste două milioane de automobile electrice pe drumuri până la sfârşitul anului 2025.

 

Modelul electric NEUE KLASSE va aduce, de la jumătatea deceniului, o contribuţie semnificativă la volumul vânzărilor BMW Group. NEUE KLASSE are potenţialul de a accelera şi mai mult pătrunderea pe piaţă a mobilităţii electrice: aceasta înseamnă că 50% din vânzările globale ale BMW Group ar putea proveni deja de la automobile electrice înainte de 2030.

 

Marca MINI va avea o gamă exclusiv de produse electrice până la începutul anilor 2030, în timp ce şi Rolls-Royce va fi o marcă complet electrică din 2030. Toate viitoarele modele noi de la BMW Motorrad în domeniul mobilităţii urbane vor fi, de asemenea, complet electrice.

 

 

BMW EfficientDynamics.

O nouă dimensiune a eficienţei.

 

Odată cu introducerea pachetului tehnologic EfficientDynamics încă din 2007, BMW Group a prezentat un concept care rămâne de neegalat în industria auto până în prezent. S-a concentrat pe de o parte pe reducerea constantă a consumului de combustibil şi, prin urmare, a emisiilor de CO2, în timp ce pe de altă parte creşte constant plăcerea de a conduce.

 

Cu BMW EfficientDynamics, fiecare aspect al dezvoltării automobilului este evaluat din perspectiva modului în care acesta poate contribui la optimizarea dezvoltării durabile. Pe lângă toate aspectele sistemului de propulsie, se urmăreşte managementului energiei şi termic, al aerodinamicii, optimizarea rezistenţei la rulare şi reducerea masei prin construcţie uşoară şi inteligentă.

 

Cu acest pachet tehnologic în continuă evoluţie, compania a reuşit să reducă emisiile de CO2 ale flotelor de automobile ale mărcilor sale cu 53% între 1995 şi 2020. BMW Group şi-a stabilit acum obiectivul de a reduce emisiile de CO2 pe kilometru parcurs de automobilele sale în faza de utilizare cu încă 50% până în 2030.

 

Eforturile meticuloase ale companiei dau acum rezultate, în special în transformarea la sisteme de propulsie electrice.

 

"Autonomiile reale pe care le realizează BMW i4 şi BMW iX în comparaţie cu rivalii lor arată că, în timp ce alţii se concentrează pe valorile broşurii, BMW livrează. Acest lucru demonstrează în mod clar eficienţa strategiei noastre EfficientDynamics: eficienţă maximă care este tangibilă pentru clienţii noştri", spune Frank. Weber, membru al Consiliului de Administraţie, responsabil pentru Dezvoltare.

 

Atunci când stabileşte valorile de autonomie şi consum de energie pentru modelele din flota sa electrică, BMW Group se concentrează pe configuraţii de automobile realiste, reprezentative pentru clienţi, şi atinge valori impresionante prin eficienţă maximă.

 

Concentrându-se constant asupra clientului, BMW Group - spre deosebire de mulţi dintre concurenţii săi - îşi proiectează automobilele pentru autonomii care corespund cazurilor de utilizare din lumea reală, dincolo de performanţe teoretice. Acest lucru este confirmat şi de testele independente efectuate cu BMW i4 şi BMW iX în condiţii reale de către diverse publicaţii independente. Automobilele electrice cu baterii de la BMW Group au rezultate excepţionale la testele pe termen lung efectuate de mass-media, oferind autonomii impresionante care, în unele cazuri, chiar depăşesc valorile oficiale determinate în ciclul de testare WLTP. În testul efectuat de revista comercială Edmunds din SUA, BMW iX xDrive50 a depăşit cu aproape 100 de kilometri estimarea oficială a autonomiei EPA. De asemenea, a stabilit un nou record de autonomie pentru automobilele electrice în segmentul Sports Activity Vehicle (SAV) testat de revistă. BMW i4 M50 a avut rezultate bune şi pe pista de teste Edmunds, oferind o autonomie reală care a depăşit valoarea EPA cu peste 65 de kilometri.

 

Date de consum zilnic din cazuri de utilizare realiste şi configuraţii de automobile de test

Atunci când proiectează noi modele de automobile, dezvoltatorii de la BMW Group se concentrează pe comportamentul real de utilizare al clienţilor. Aceste cazuri de utilizare includ situaţii de condus dinamic, călătorii pe distanţe lungi, condus la temperaturi extreme şi tractarea unei remorci.

 

Când vine vorba de reducerea consumului automobilului, BMW Group pune un accent foarte mare pe optimizarea opţiunilor şi echipamentelor suplimentare ale automobilului. Acest lucru nu are ca rezultat doar diferenţe mici cu diferite configuraţii de echipamente opţionale. De asemenea, permite automobilelor cu echipamente reprezentative pentru clienţi (aşa-numitul "BestFit") să iasă în evidenţă în mediul competitiv cu cifre foarte bune de consum de energie.

 

"Eficienţa este adevărata realizare."

Rapoartele recente de testare din publicaţiile naţionale şi internaţionale confirmă eficacitatea acestei abordări. Revista online Focus a măsurat un consum mediu de energie de 21,2 kWh/100 km pentru BMW iX xDrive50 pentru condusul urban, interurban şi pe autostradă cu un stil de condus dinamic, cu 0,1 kWh sub intervalul oficial măsurat în ciclul de testare WLTP. În propriul Ecotest, ADAC a înregistrat un consum mediu de energie de doar 20,4 kWh/100 km. Autonomia de 610 de kilometri realizată de examinatori a depăşit şi valoarea maximă din ciclul de testare WLTP. Experţii independenţi atribuie acest lucru în primul rând eficienţei ridicate a motoarelor electrice şi managementului inteligent al energiei, care, printre altele, permite recuperarea adaptivă: "Autonomia enormă atinsă de BMW iX în cadrul ADAC Ecotest se datorează eficienţei sistem de propulsie".

 

Faptul că BMW iX xDrive50 gestionează atât de eficient energia stocată în bateria sa de înaltă tensiune, chiar şi în condiţii de teste solicitante, i-a impresionat şi pe autorii de pe site-ul pentru consumatori Which? din Marea Britanie. Ei au descris modelul ca fiind "singura maşină pe care am testat-o din 2017 care a oferit autonomia oficială WLTP" în practică. Unităţile de propulsie foarte integrate, construcţia uşoară inteligentă şi aerodinamica optimizată sunt factori decisivi în acest sens. Drept urmare, BMW iX xDrive50 are cel mai mic consum de energie dintre toate automobilele din segmentul său pe care Which? le-a testat. Examinatorii concluzionează: "Eficienţa, nu autonomia, este adevărata realizare a BMW".

 

NEUE KLASSE va beneficia de BMW EfficientDynamics

Strategia BMW EfficientDynamics va continua să influenţeze toate aspectele noilor modele în viitor, optimizând eficienţa de la început în timpul fazei de utilizare. Acest proces începe în primele etape de dezvoltare pentru automobile sau platforme noi, cum ar fi arhitectura complet electrică a NEUE KLASSE.

 

Pe lângă un sistem de propulsie modular nou, foarte eficient, din ceea ce va fi cea de-a şasea generaţie a tehnologiei BMW eDrive, aerodinamica optimizată pentru platforma bateriei nu numai că va creşte eficienţa modelelor NEUE KLASSE, ci va servi şi ca un factor favorizant pentru un design BMW nou distinctiv. Alţi factori importanţi sunt reducerea masei obţinută prin construcţia uşoară inteligentă care utilizează materiale noi, un sistem electric al automobilului eficient din punct de vedere energetic, un sistem de frânare specific pentru automobilele electrice şi reducerea rezistenţei la rulare prin lagăre îmbunătăţite pentru roţi, precum şi cooperarea strânsă cu dezvoltatorii de anvelope pentru a obţine cele mai bune pneuri posibile din clasa A+.

 

 

Circularitatea şi materialele.

Prioritate pentru materiile prime secundare şi fibre naturale, BMW va oferi interioare vegane de automobile în premieră din 2023.

 

Din ce este materiale este construit un automobil? BMW Group găseşte răspunsuri inovatoare la această întrebare prin cercetare fundamentală cu un accent clar pe dezvoltare durabilă. Accentul se pune pe materii prime care pot fi procurate şi procesate cu nivel cât mai redus de CO2, crescând continuu proporţia de materiale secundare cu obiectivul de a realiza o economie circulară completă, noi procese de reciclare, utilizarea sporită a fibrelor naturale şi înlocuirea materiilor prime. materiale de origine animală.

 

La IAA Mobility 2021, BMW Group a prezentat BMW i Vision Circular, o viziune asupra unui automobil care este proiectat în conformitate cu principiile economiei circulare în general şi defineşte dezvoltarea durabilă şi luxul pentru anul 2040. Împreună, designeri, cercetători în ştiinţa materialelor şi experţi din alte discipline se uită la viitorul pe termen lung, dezvoltă idei inovatoare care combină dezvoltarea durabilă cu cea mai înaltă calitate funcţională şi o estetică nouă care inspiră. Alături de proprietăţile materialelor, aspecte precum achiziţia materiilor prime şi metodele de producţie sunt de o importanţă esenţială în procesul de design.

 

Pe piaţă din 2023: modele BMW şi MINI cu interioare vegane

BMW Group intenţionează ca în 2023 să lanseze primele sale automobile cu interioare complet vegane. Acest lucru este posibil în primul rând prin dezvoltarea de materiale inovatoare cu proprietăţi asemănătoare pielii. Aceste materiale vor putea fi folosite şi pentru suprafeţele volanului, care trebuie să îndeplinească criterii exigente în ceea ce priveşte senzaţia, aspectul premium şi rezistenţa la uzură. Interioarele complet vegane vor fi disponibile în premieră din 2023 atât pentru modelele BMW, cât şi pentru MINI. BMW Group serveşte astfel cererea de interioare vegane şi fără piele, care urmează să crească şi mai mult în viitorul apropiat, în special în SUA, China şi Europa.

 

Reducerea emisiilor de CO2 pe întreg ciclul de viaţă al unui automobil este obiectivul central al BMW Group pe drumul către neutralitatea climatică, care urmează să fie atins până cel târziu în 2050. Selectarea materialelor are un rol-cheie în atingerea acestui obiectiv. Înlocuirea materiilor prime de origine animală aduce o contribuţie semnificativă la creşterea dezvoltării durabile în producţia de automobile. Introducerea unui nou material de suprafaţă pentru volane va face ca proporţia componentelor automobilelor care conţin urme de materii prime de origine animală să scadă la mai puţin de 1% în automobilele BMW şi MINI respective. Drept urmare, aceste materiale se vor găsi acum doar în zone care nu sunt vizibile pentru client, de exemplu în diferite substanţe ceroase precum gelatina utilizată în acoperiri de protecţie, lanolină în vopsele, seu ca aditiv în elastomeri şi ceara de albine ca flux pentru vopsele.

 

BMW Group oferă de mult timp diverse alternative de stofe la piele. Acum, pentru prima dată, este posibil să oferim un înlocuitor potrivit pentru piele pentru cea mai importantă interfaţă dintre conducător şi automobil. Suprafeţele volanului trebuie să îndeplinească criterii exigente în ceea ce priveşte aspectul, rezistenţa la uzură şi durabilitatea. "Cu un volan realizat dintr-un material de suprafaţă vegan de înaltă calitate, îndeplinim dorinţele clienţilor noştri care nu doresc să facă nici un compromis în ceea ce priveşte aspectul, experienţa tactilă şi funcţionalitatea. Materialul inovator rezistă la uzura cauzată de abraziune, transpiraţie şi umiditate şi are toate proprietăţile dezirabile ale pielii", declară Uwe Köhler, directorul departamentului de dezvoltare caroserii, ornamente exterioare şi interior în cadrul BMW Group. Singura trăsătură distinctivă a noului material va fi un nou efect de granulaţie pe cadrul volanului.

 

Suprafeţele fără piele reduc emisiile de CO2e cu 85%

Faptul că există acum un material de suprafaţă vegan de înaltă calitate, cu proprietăţi echivalente cu pielea reală folosită anterior în producţia de volane, reprezintă un alt pas major către reducerea CO2. Noul material al suprafeţei volanului reduce emisiile de CO2e de-a lungul lanţului de valori cu aproximativ 85% în comparaţie cu pielea. Până în prezent, majoritatea emisiilor produse, în jur de 80%, erau sub formă de gaz metan de la creşterea vitelor. Restul de 20% a fost reprezentat de prelucrarea pielii de bovine, un proces care este foarte consumator de energie şi apă.

 

Neutralitatea climatică şi o economie circulară sunt priorităţile principale

Pentru a atinge obiectivul neutralităţii climatice, BMW Group se bazează pe utilizarea energiei electrice verzi în producţie şi în lanţul de aprovizionare, pe o proporţie crescută constant de materiale secundare şi materii prime naturale, pe motoare electrice şi motoare termice foarte eficiente şi pe un nivel ridicat de reciclare în conformitate cu principiile economiei circulare.

 

Totul stă în detalii: covoraşele pentru diverse modele sunt realizate din monomaterial, evitând astfel amestecurile de materiale greu de reciclat. Drept urmare, BMW Group economiseşte aproximativ 23.000 de tone de CO2 şi alte 1.600 de tone de deşeuri în fiecare an, deoarece covoraşele reciclate şi deşeurile sunt refolosite în procesul de producţie.

 

Cercetarea şi dezvoltarea în domeniul materiilor prime secundare şi al materialelor durabile sunt o prioritate de vârf. Generaţiile viitoare de automobile vor oferi alte alternative atractive la piele. BMW Group lucrează cu companii start-up pentru a dezvolta materiale inovatoare cu bază bio. În comparaţie cu pielea sintetică folosită anterior, acestea duc la emisii de CO2 mai mici cu aproximativ 45%. Mirum™, care este 100% pe bază bio şi fără ţiţei, are potenţialul de a imita toate proprietăţile pielii tradiţionale. Un alt material nou, Deserttex™, este fabricat din fibre de cactus pulverizate, cu o matrice de poliuretan cu bază bio. Cu aceste materiale, înlocuirea materiilor prime de origine animală poate fi combinată cu o reducere semnificativă a CO2.

 

 

 

Materiale noi, estetică nouă: concepte vizionare de design pentru scaune

Prin conceptele vizionare de scaune, BMW Group Design prezintă idei pentru aplicaţii concrete folosind alte materiale şi metode de producţie inovatoare care contribuie la reducerea emisiilor de CO2 şi la creşterea utilizării materialelor secundare, stabilind totodată o estetică interioară nouă, de înaltă calitate, pentru maşinile din viitor. Sunt prezentate câte două concepte de scaune pentru automobilele mărcilor MINI şi BMW.

 

Suprafeţele scaunelor sunt un element central în designul interiorului unui automobil şi au o importanţă semnificativă atunci când vine vorba de percepţia clientului asupra atmosferei de la interior. Prin urmare, procesul de design ia în considerare aspectul şi senzaţia, impactul estetic şi calitatea constantă şi încearcă să echilibreze aceste aspecte cu producţia care economiseşte resursele şi capacitatea de reciclare maximă a materialului. Combinaţiile de culori atractive şi texturile surprinzătoare ale suprafeţei inaugurează un nou stil de viaţă şi o experienţă de lux care sunt puternic influenţate de conştientizarea dezvoltării durabile. În plus, eforturile de conservare a resurselor şi de reducere a emisiilor de CO2 stimulează inovaţia în domeniile designului şi selecţiei materialelor.

 

MINI se concentrează constant pe interioare vegane pentru următoarea generaţie de modele. Noile materiale şi tehnici de procesare fac posibilă combinarea caracterului premium al mărcii şi al clienţilor săi cu o dezvoltare durabilă semnificativ crescută. Cu conceptul de scaun So Soft, designerii demonstrează cum o alternativă la piele poate fi de înaltă calitate, colorată şi confortabilă. Velurul folosit pentru suprafeţe are o senzaţie plăcută şi oferă un confort excepţional. Materialul extrem de durabil vine, de asemenea, într-o gamă largă de culori, contribuind astfel la opţiunile de personalizare interioare pe care MINI le oferă de obicei. Alături de o amprentă de carbon redusă semnificativ, obiectivul de dezvoltare este reciclarea completă a materialului utilizat. Materia primă o reprezintă fibrele reciclate, care sunt prelucrate pentru a crea un monomaterial (o componentă construită dintr-un singur material) pentru întreaga suprafaţă a scaunului şi, prin urmare, pot fi reciclate cu uşurinţă, individual.

 

Un monomaterial care este complet reciclabil este folosit şi pentru suprafeţele conceptului de scaun 3D Knit. Un proces special de fabricaţie contribuie, de asemenea, la caracterul durabil al conceptului. Materialul de suprafaţă este creat folosind o metodă de tricotat 3D care economiseşte resurse, care nu generează aproape nici un reziduu de producţie şi care consumă mai puţin timp decât procesele de fabricaţie convenţionale. De asemenea, este produs dintr-o singură bucată, oferindu-i un aspect de înaltă calitate, fără cusături. Ţesătura creată prin metoda de tricotat 3D oferă un nivel ridicat de confort şi o estetică deosebit de modernă.

 

Cu conceptele de scaune create pentru modelele BMW, BMW Group Design prezintă mai multe materiale inovatoare folosite unul lângă altul, care astfel pot fi analizate împreună şi comparate. Conceptul de scaun Infinite Loop se caracterizează prin utilizarea constantă a materialului reciclat. Deşeurile textile, care sunt procesate într-un fir sintetic, sunt folosite pentru a produce materialul pentru suprafeţele scaunelor. Acest proces de fabricaţie foloseşte cu aproximativ 98% mai puţină apă decât atunci când se foloseşte bumbacul şi reduce emisiile de CO2 cu aproximativ 80% în comparaţie cu procesarea convenţională a poliesterului.

 

Elementele solide de spătar ale conceptului de scaune Infinite Loop pot fi realizate din materiale rămase din industria materialelor plastice sau, ca parte a unei economii circulare complete, din spuma de scaune de la automobilele scoase din uz. În plus, materialele compozite din praf şi deşeuri de polistiren pot fi utilizate pentru producţia cu economie de resurse a spătarelor scaunelor.

 

Conceptul de scaun Grown Innovation combină textile sintetice realizate din material 100% reciclat cu fibre naturale şi un nou tip de biomaterial obţinut din nanoceluloză bacteriană. Biomaterialul, care este creat într-un proces de laborator pe parcursul mai multor săptămâni, formează baza pentru un material textil fără plastic, non-animal, cu un finisaj de înaltă calitate a suprafeţei şi o durată lungă de viaţă. O altă componentă a suprafeţelor dezvoltate pentru conceptul de scaun Grown Innovation constă dintr-un material textil sintetic produs folosind un proces de imprimare 3D. Procesul de producţie aditivă nu generează nici un deşeu de producţie şi oferă designerilor libertate aproape nelimitată atunci când vine vorba de proiectarea formelor şi culorilor pentru interioarele automobilelor.

 

Secţiunea superioară a spătarului scaunului - o posibilă alternativă la suprafeţele din lemn utilizate în mod convenţional la maşini - constă dintr-un material compozit realizat din fibre vegetale cu creştere rapidă, care se caracterizează printr-o amprentă de carbon deosebit de favorabilă de la cultivare până la procesare, şi un liant pe bază de proteină. Materialul poate fi prelucrat eficient şi într-o varietate de geometrii şi are o granulaţie de înaltă calitate.

 

Materii prime regenerabile şi fibre naturale: masă redusă, amprentă negativă de carbon

BMW Group foloseşte deja materii prime regenerabile, fibre naturale şi alte materiale cu bază bio în automobilele sale - de exemplu în panourile ornamentale ale uşilor sau în substructura cotierei centrale pentru noul BMW Seria 7. Utilizarea de materii prime naturale precum cânepa, kenaf şi inul minimizează utilizarea materialelor şi reduce masa cu până la 50% în comparaţie cu materialele convenţionale. Materialele naturale intră şi ele în calculul CO2 cu o valoare negativă, deoarece plantele utilizate pot absorbi CO2 şi eliberează oxigen în timpul fazei de creştere.

 

BMW i3, lansat în 2013, a demonstrat cât de mult contribuie utilizarea materialelor naturale la un concept complet de dezvoltare durabilă, împreună cu mobilitatea electrică, construcţia uşoară şi inteligentă şi utilizarea materiilor prime reciclate. Materialele naturale ecologice utilizate în interiorul său îndeplinesc, de asemenea, cele mai înalte standarde de calitate aşteptate de la o maşină premium pe termen lung. Pe baza acestei experienţe, BMW Group continuă să lucreze la dezvoltarea altor posibile aplicaţii pentru materiale naturale şi o gamă largă de utilizări în automobilele de producţie. Panourile ornamentale ale uşilor BMW i3 sunt fabricate din fibre kenaf recoltate din plante malva, care îşi păstrează structura naturală distinctivă atunci când sunt prelucrate. Lemnul de eucalipt din plantaţii certificate din Europa este folosit ca materie primă pentru părţile tabloului de bord. Pielea din interiorul BMW i3 este tăbăcită în mod natural folosind un extract de frunze de măslin. Materialele naturale contribuie şi ele la echilibrul ecologic excelent al BMW i3, iar utilizarea lor în zonele vizibile ale interiorului reprezintă o caracteristică de design progresiv.

 

Componentele construite din fibre vegetale regenerabile şi-au dovedit valoarea şi în motorsport. Compania elveţiană de cleantech Bcomp a produs un arbore de răcire din in pentru BMW iFE.20 utilizat în Formula E. Unele componente din carbon ale turismelor BMW M Motorsport sunt înlocuite cu soluţii de armare din compozite din fibre naturale. BMW i Ventures, fondul de investiţii al BMW Group, a investit în Bcomp şi a convenit asupra unei colaborări de dezvoltare.

 

Revoluţie în industria auto: piese realizate din plase de pescuit reciclate

Într-o premieră pentru industria auto, modelele NEUE KLASSE, care urmează să fie lansate începând cu 2025, vor avea piese ornamentale din plastic a căror materie primă conţine aproximativ 30% plase şi frânghii de pescuit reciclate. Această materie primă este obţinută în mod proactiv din porturile din întreaga lume pentru a se asigura că nu ajunge să fie aruncată în mare.

 

Într-un proces exclusiv de reciclare, deşeurile din industria maritimă sunt folosite pentru a produce piesele ornamentale potrivite pentru exteriorul şi interiorul viitoarelor automobile. Componentele rezultate au o amprentă de carbon cu aproximativ 25% mai mică decât echivalentele lor făcute din materiale plastice fabricate în mod convenţional.

 

Conservarea resurselor, reducerea amprentei de carbon, evitarea poluării oceanelor

BMW Group lucrează cu diferite abordări pentru a utiliza deşeurile de plastic din industria maritimă ca materie primă pentru componentele automobilelor, pentru a conserva resursele valoroase şi pentru a reduce emisiile de CO2. Această formă de reciclare face posibilă reducerea nevoii de materiale plastice primare pe bază de ţiţei şi, în acelaşi timp, contracararea poluării oceanelor.

 

Deşeurile de nailon reciclate formează baza unui fir sintetic din care sunt fabricate covoraşele din BMW iX şi noul BMW X1, de exemplu. Acest material, cunoscut sub numele de ECONYL, este fabricat din plase de pescuit aruncate, precum şi din pardoseli uzate şi deşeuri reziduale din producţia de plastic.

 

Doar la BMW Group: deşeuri maritime de plastic utilizate pentru a produce piese de ornamente vizibile

Într-o nouă iniţiativă, BMW Group duce şi mai departe reciclarea deşeurilor maritime de plastic. După separare, plasele şi frânghiile de pescuit sunt supuse unui proces inovator care produce granule de plastic. În timp ce plasticul maritim reciclat a fost folosit până în prezent în industria auto doar sub formă de fibre pentru componente ale automobilelor noi, acest material reciclat va fi folosit în premieră, şi pentru procesul de turnare prin injecţie. Materia primă pentru componentele astfel fabricate poate consta aproximativ 30% din deşeuri maritime de plastic.

 

Acest lucru creează posibilităţi suplimentare de aplicare pentru plasticul reciclat. Componentele fabricate prin procesul de turnare prin injecţie sunt piese ornamentale care vor fi utilizate - începând cu 2025 - atât în zonele invizibile, cât şi în cele vizibile ale exteriorului şi interiorului modelelor NEUE KLASSE. În general, BMW Group şi-a stabilit obiectivul ca până în 2030 să crească proporţia de materiale secundare din materialele termoplastice utilizate în automobile noi de la aproximativ 20% până la o medie de 40%.

 

Designul ca punct de plecare pentru reducerea CO2 şi circularitate

În prezent, BMW Group îşi produce automobilele folosind aproape 30% materiale reciclate şi reutilizabile. Abordarea "secondary first" urmăreşte să crească treptat acest nivel la 50%. În acest context, este crucial ca siguranţa, calitatea şi fiabilitatea materialelor să respecte aceleaşi standarde înalte precum cele existente pentru materialele primare. BMW Group are o viziune de ansamblu asupra dezvoltării durabile şi evaluează amprenta de carbon a fiecărui material individual utilizat în interior şi exterior.

 

BMW i Vision Circular arată cum o maşină poate fi proiectată cu un accent constant pe principiile economiei circulare. Aceasta ilustrează clar modul în care conservarea resurselor începe cu proiectarea automobilelor. Obiectivul principal de proiectare pentru acest Vision Vehicle a fost de a-l optimiza pentru ciclurile de materiale în circuit închis. Aceasta presupune reducerea constantă a numărului de componente, a grupelor de materiale şi a finisajelor suprafeţelor. Pe lângă materiile prime cu bază bio, BMW i Vision Circular utilizează în principal materiale care au trecut deja printr-un ciclu de viaţă al produsului şi sunt 100% reciclabile.

 

Reciclare în circuit închis: automobilul ca sursă de materii prime

Proiectarea circulară urmăreşte să se asigure că automobilele scoase din uz sunt disponibile pentru utilizare ca sursă de materii prime pentru automobilele noi. Capacitatea de reciclare este optimizată în primul rând printr-o varietate redusă de materiale. Utilizarea monomaterialelor contribuie semnificativ la reciclarea simplificată şi la îmbunătăţirea purităţii materiilor prime secundare. Acest lucru se aplică textilelor, precum şi materialelor plastice şi aliajelor metalice.

 

De aproximativ două decenii, BMW Group este un pionier în domeniul proceselor de dezmembrare şi reciclare a automobilelor. Compania se angajează să stabilească o economie circulară în industria auto, în special pentru oţel, aluminiu, sticlă şi materiale plastice şi lucrează la concepte pentru sortarea automată a materiilor prime şi procese eficiente de dezmembrare. Într-un proiect-pilot cu compania chimică BASF şi furnizorul de servicii de reciclare şi mediu ALBA, BMW Group explorează posibile condiţii şi tehnologii de reciclare pentru stabilirea unui ciclu al materialelor pentru materiale plastice care ar permite încetarea utilizării ţiţeiului ca materie primă.

 

O economie circulară pentru geamurile automobilelor urmează să fie creată până în 2030. Demontarea, sortarea şi reutilizarea consecventă a sticlei auto ar putea reduce emisiile de CO2 din producţia de geamuri cu până la 30% în comparaţie cu utilizarea de materiale noi.

 

 

 

Materiale plastice: utilizarea sporită a materialelor reciclate şi a materiilor prime bio

Automobilele noi BMW şi MINI conţin aproximativ 300 de kilograme de plastic. Aproximativ 95% din aceste materiale plastice provin din componente venite de la furnizori şi sunt asamblate la uzinele BMW Group.

 

În funcţie de model, materialul reciclat reprezintă în prezent până la 20% din materialele termoplastice utilizate într-un automobil nou. BMW Group şi-a stabilit obiectivul de a creşte proporţia de material reciclat la o medie de 40% până în 2030. Unele componente din plastic sunt deja fabricate 100% din material secundar. Utilizarea sporită a materiilor prime secundare nu numai că duce direct la conservarea resurselor, dar are şi o contribuţie semnificativă la reducerea emisiilor de CO2 în lanţul de aprovizionare. Trecerea de la materialele primare la cele secundare reduce emisiile de CO2 din fabricarea componentelor termoplastice cu 50 până la 80%. O altă modalitate de a reduce amprenta de carbon în lanţul de aprovizionare este utilizarea materialelor plastice cu bază bio şi a materialelor plastice armate cu fibre naturale precum celuloza, cânepa, lemnul sau bambusul.

 

Oţel şi aluminiu: producţie cu emisii reduse de CO2, utilizare sporită a materiilor prime secundare

Pentru fabricarea componentelor din oţel şi aluminiu, se urmăreşte reducerea continuă a emisiilor de CO2 în producţia de materiale şi utilizarea mai mare a materialelor secundare. Din 2025, BMW Group se va aproviziona cu oţel de la un producător suedez care pentru producţie utilizează hidrogen şi electricitate din surse regenerabile. De asemenea, s-a ajuns la un acord cu un alt furnizor pentru achiziţionarea de oţel din producţie cu emisii reduse de CO2, ceea ce înseamnă că, din 2025, mai mult de 40% din cerinţele pentru producţia de automobile la uzinele europene ale BMW Group pot fi acoperite în acest fel. Ca urmare, emisiile de CO2 pot fi reduse cu aproximativ 400.000 de tone anual. Procesele de producţie cu emisii reduse de CO2 sunt convenite şi cu furnizorii de oţel din SUA şi China.

 

În acelaşi timp, proporţia materiilor prime secundare în componentele din oţel urmează să fie crescută treptat de la media actuală de aproximativ 25%. În funcţie de aliaj, între 50 şi 80% din emisiile de CO2 din procesul de producţie ar putea fi evitate în acest fel.

 

Din februarie 2021, BMW Group se aprovizionează cu aluminiu produs cu energie electrică generată din energie solară. Metalul uşor produs cu ajutorul energiei solare provine din Emiratele Arabe Unite. Este planificată o creştere pe termen lung a livrărilor de aluminiu produs cu energie electrică verde, cu obiectivul de a reduce emisiile de CO2 în această zonă cu un total de aproximativ 2,5 milioane de tone până în 2030. Din 2024, toate jantele din aluminiu turnat cu care se aprovizionează BMW Group vor fi produse folosind doar energie electrică verde. Energia generată regenerativ este utilizată atât în electroliza consumatoare de energie la producerea aluminiului, cât şi la turnarea roţilor.

 

Unele componente din aluminiu conţin deja până la 50% materii prime secundare, nivelul urmând să crească la 70% în jantele din aluminiu turnat pentru viitoarea generaţie a MINI Countryman. Utilizarea aluminiului secundar în locul materiei prime primare va duce la o reducere cu 75 până la 85% a emisiilor de CO2 asociate producţiei.

 

Producţie fără CO2, utilizare secundară şi reciclare a bateriilor de înaltă tensiune

Odată cu intensificarea mobilităţii electrice, producţia de baterii de înaltă tensiune care economiseşte resurse este din ce în ce mai accentuată. BMW Group s-a angajat ca toţi furnizorii de celule de baterii pentru actuala generaţie a cincea şi viitoarea generaţie a şasea a tehnologiei BMW eDrive să utilizeze electricitate 100% verde.

 

Utilizarea secundară şi reciclarea bateriilor de înaltă tensiune de la automobilele electrice au fost incluse într-un stadiu incipient în conceptul vast pentru dezvoltare durabilă. BMW Group a fost implicat din 2013 în diverse proiecte iniţiatoare pentru utilizarea şi reciclarea ulterioară a bateriilor de înaltă tensiune. Exemple proeminente includ sistemele de stocare a bateriilor de la uzina BMW Group din Leipzig şi de la terminalul de feribot din Hamburg. Capacitatea de reutilizare a bateriilor de înaltă tensiune, după o viaţă lungă a maşinii, ca dispozitive staţionare de stocare a energiei şi ca mijloc de menţinere stabilă a reţelei publice de energie a fost demonstrată pentru prima dată odată cu debutul BMW i3 în 2013.

 

În acelaşi timp, BMW Group colaborează cu diverşi parteneri pentru a promova reciclarea şi stabilirea de cicluri de materiale în buclă închisă (circularitate) pentru celulele de baterii. Până când un număr substanţial de automobile scoase din uz va fi returnat, cel mai potrivit proces va fi industrializat. Nu există încă un număr semnificativ de baterii vechi de înaltă tensiune disponibile, deoarece BMW Group le proiectează pe durata de viaţă a automobilului, iar cele mai vechi dintre ele au doar nouă ani.

 

Proporţia materiilor prime secundare utilizate în actualele baterii de înaltă tensiune BMW este în creştere. În viitor, combinaţia de reciclare şi utilizare ulterioară va depinde şi de preţurile materiilor prime pentru celulele de baterii. Nu este încă previzibil cum va evolua situaţia, motiv pentru care BMW Group urmăreşte ambele direcţii. Împreună cu specialistul german în reciclare Duesenfeld, BMW Group a dezvoltat un proces care urmăreşte să atingă o rată de reciclare de peste 95% - inclusiv grafit şi electroliţi. În China, joint-venture-ul BMW Brilliance Automotive (BBA) a stabilit o buclă închisă pentru reutilizarea materiilor prime nichel, litiu şi cobalt din bateriile de înaltă tensiune. Materiile prime obţinute în acest fel sunt utilizate în producţia de noi celule de baterii pentru BMW Group. Ciclul materialului în buclă închisă conservă resursele şi reduce emisiile de CO2 cu aproximativ 70% în comparaţie cu utilizarea materialului primar nou extras.

 

 

Instrumente digitale pentru o dezvoltare durabilă mai mare în design, dezvoltare şi producţie.

Catena-X şi designul generator.

 

Reţeaua de date intersectorială Catena-X şi designul generativ cu o nouă metodă asistată de computer pentru dezvoltarea componentelor automobilelor arată modul în care digitalizarea poate accelera progresul către mobilitatea durabilă. De asemenea, instrumentele digitale şi inovaţiile asociate au o contribuţie semnificativă la creşterea continuă a dezvoltării durabile în lanţul de aprovizionare şi în designul automobilelor BMW Group.

 

BMW AG este unul dintre iniţiatorii reţelei de parteneri Catena-X, care, prin crearea unei baze de date în reţea, pune bazele şi pentru crearea unei economii circulare şi reducerea consecventă a emisiilor de CO2 în lanţul de aprovizionare. La aproximativ un an de la lansare, alianţa pentru schimbul securizat de date între companiile din industria auto îşi prezintă acum primele aplicaţii gata de testare în practică. În cadrul BMW Group, digitalizarea sub formă de design generativ joacă un rol din ce în ce mai important în proiectarea eficientă şi cu economie de resurse a componentelor automobilelor. Folosind algoritmi software, designerii şi inginerii pot crea geometrii complexe ale componentelor care permit o reducere semnificativă a utilizării materialelor şi a masei şi, în unele cazuri, chiar oferă funcţionalităţi îmbunătăţite sau complet noi, care nu ar fi posibile cu soluţii de proiectare convenţionale.

 

Undă verde pentru primele aplicaţii practice: Catena-X

Catena-X permite schimbul sigur şi anonim de date între producătorii de automobile, furnizori şi companii IT. Acum, peste 1.000 de companii şi instituţii fac parte din reţea - inclusiv producători de automobile, companii de software, furnizori, producători de echipamente, asociaţii de dealeri, universităţi şi institute de cercetare. De asemenea, companiile mici şi mijlocii se pot alătura Catena-X. Toţi participanţii beneficiază de acces standardizat la informaţii şi date, care optimizează eficienţa cooperării specifice industriei şi accelerează procesele companiei. Imaginile digitale ale automobilelor, care pot fi preluate pe platforma digitală, pot contribui la dezvoltarea proceselor de afaceri inovatoare şi a ofertelor de servicii mai rapid şi mai eficient.

 

Pe lângă beneficiile unei eficienţe mai mari în lanţul de aprovizionare, participanţii la Catena-X se pot aştepta la un management mai eficient al calităţii şi logisticii, precum şi la o mai mare transparenţă în ceea ce priveşte reducerea durabilă a emisiilor de CO2 în toate etapele lanţului de valori. Alături de accelerarea mobilităţii electrice, progresul în reducerea emisiilor de CO2 şi conservarea resurselor în lanţul de aprovizionare este factorul decisiv în atingerea obiectivelor ambiţioase de dezvoltare durabilă pe care BMW Group şi le-a stabilit. Reţeaua permite companiilor implicate în Catena-X să-şi gestioneze amprenta de carbon la fel de precis ca cifrele de afaceri convenţionale referitoare la volumele de achiziţii, capacităţile de producţie, datele vânzărilor, veniturile şi profiturile. Un set comun de reguli şi metode de calcul standardizate coordonate cu ONG-urile relevante pun bazele care vor permite ca, în viitor, amprenta de carbon a produsului (PCF) a fiecărei componente individuale să fie specificată cu date reale în loc de valori medii. Acest lucru are ca rezultat raportarea credibilă şi transparentă privind atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă în lanţul de aprovizionare şi în producţia de automobile.

 

De asemenea, Catena-X permite urmărirea componentelor automobilelor pe parcursul întregului ciclu de viaţă al produsului - de la achiziţionarea materiilor prime până la reciclare. Cu aceste date, reciclarea componentelor poate fi planificată mult mai precis. Ce materii prime sunt necesare? Ce materiale secundare sunt disponibile? Cu Catena-X, va fi posibil să răspundem în timp real la acest tip de întrebări în viitor, facilitând astfel transformarea lanţurilor de aprovizionare în cicluri materiale. Pe lângă beneficiile de mediu, beneficiile economice ale unei economii circulare pot fi cuantificate şi ele cu precizie. Pe lângă potenţialul de îmbunătăţire a costurilor, bazele de date vor oferi şi informaţii despre îmbunătăţirile amprentei de carbon asociate cu utilizarea materialelor secundare.

 

Revoluţie în NEUE KLASSE: design generativ

Procesele digitale cresc eficienţa energetică, a resurselor şi a costurilor în dezvoltarea şi producţia de componente pentru automobile. Designul generativ capătă rapid importanţă la BMW Group ca metodă de dezvoltare automată a componentelor automobilelor. Proiectarea componentelor folosind algoritmi de computer este de aşteptat să fie consacrată ca metodă standard până în 2025. Aproximativ 20% din toate componentele automobilului ar putea fi dezvoltate şi proiectate folosind această tehnologie digitală. Pentru modelele NEUE KLASSE, metodele generatoare vor fi folosite pentru prima dată pentru a dezvolta componente structurale precum substructura sistemului banchetei.

 

Designul generator permite construirea de componente cu geometrii complexe şi utilizarea optimă a materialelor. Masa lor este cu până la 50% mai mică decât cea a componentelor dezvoltate în mod convenţional. Algoritmii din domeniile calculului cuantic şi inteligenţei artificiale pot fi utilizaţi pentru sarcini deosebit de solicitante, accelerând astfel în mod semnificativ proiectarea componentelor.

 

Lansat în 2017, BMW i8 Roadster a fost primul automobil de serie care a folosit o componentă dezvoltată cu ajutorul designului generator. Suporturile din aluminiu pentru conectarea capotei decapotabile la caroseria automobilului sport plug-in hybrid au fost proiectate folosind această metodă şi apoi produse printr-un proces de imprimare 3D.

 

 

Mobilitatea urbană.

Concepte diverse pentru mobilitatea durabilă în oraş.

 

Ca parte a abordării sale complete în ceea ce priveşte dezvoltarea durabilă de-a lungul întregului lanţ de valori, BMW Group dezvoltă nu numai automobile fără emisii la nivel local, ci şi concepte diverse pentru mobilitatea de avangardă în zonele urbane. Pentru a creşte dezvoltarea durabilă în faza de utilizare şi, în acelaşi timp, pentru a promova atractivitatea oraşelor ca spaţii de locuit pentru locuitorii lor, compania examinează întregul ecosistem de mobilitate urbană. Obiectivul este de a promova acceptarea soluţiilor de mobilitate durabilă şi de a îmbunătăţi infrastructura de transport. Acest lucru afectează toate zonele de mobilitate individuală şi în special zonele urbane, unde îşi au originea schimbările de mobilitate şi unde acestea sunt deosebit de necesare.

 

Oraşele din întreaga lume se confruntă cu sarcina de a contracara densificarea tot mai mare a zonelor de locuit şi de transport. BMW Group este convins că aceste provocări pot fi depăşite cu ajutorul inovaţiilor care oferă soluţii concrete împotriva emisiilor poluante şi sonore, a ambuteiajelor şi a penuriei de spaţiu public. Aceste soluţii inovatoare ajută oraşele să răspundă nevoilor de mobilitate ale rezidenţilor lor într-un mod eficient, atractiv şi durabil, asigurând în acelaşi timp calitatea vieţii în mediul urban.

 

De trei decenii, BMW Group lucrează cu municipalităţi, universităţi, companii, asociaţii, politicieni şi societatea în general la soluţii pentru transformarea mobilităţii urbane către mai multă dezvoltare durabilă. În colaborare cu aceşti parteneri, se realizează studii de analiză a nevoilor de mobilitate, viziuni pentru oraşul viitorului, concepte concrete şi proiecte de colaborare pentru transformarea zonei de mobilitate urbană. Se urmăreşte asigurarea unui flux eficient şi sigur al traficului pentru utilizatorii drumurilor precum navetiştii şi, în acelaşi timp, garantarea unei calităţi ridicate a vieţii şi a spaţiilor de agrement în mediul urban.

 

Patru oraşe-pionier şi numeroase alte parteneriate

În cele patru oraşe-pionier - München, Rotterdam, Beijing şi Los Angeles -, precum şi în Berlin şi Hamburg sunt create laboratoare urbane de testare pentru inovaţie în domeniile mobilităţii electrice şi infrastructurii de încărcare, transport multimodal, condus autonom şi soluţii digitale pentru optimizarea siguranţei rutiere şi a fluxului de trafic. Acolo ajung la maturitate concepte de mobilitate fără emisii la nivel local, sigură şi eficientă, care sunt practic implementate, testate şi scalate în proiecte-pilot pentru ca apoi să fie transferate în alte oraşe.

 

De asemenea, BMW Group este implicat în iniţiative de management inteligent al traficului pentru a reduce emisiile de CO2. Proiectul New Mobility Berlin, iniţiat de BMW Group, dezvoltă soluţii din 2016 pentru a atinge un echilibru între deficitul de spaţiu, cerinţele de spaţiu în schimbare şi nevoile de mobilitate într-un oraş în creştere. Proiectul, executat în cooperare cu administraţia oraşului, TU Berlin şi comunitatea locală, creează opţiuni convenabile şi durabile pentru mobilitatea în interiorul oraşului şi este în curs de dezvoltare.

 

Extinderea platformei de mobilitate digitală ca serviciu FREE NOW într-o aplicaţie de multimobilitate promovează conectarea diferitelor moduri de transport. FREE NOW oferă acces la aproape 180.000 de vehicule în peste 150 de oraşe europene - inclusiv scutere electrice, car sharing, taxiuri şi automobile private de închiriat - şi sprijină integrarea tot mai mare a transportului public local.

 

Soluţii de încărcare şi servicii digitale convenabile: promovarea mobilităţii electrice necesită un ecosistem atractiv

Pentru a promova mobilitatea locală fără emisii în zonele urbane, BMW Group se implică nu numai în dezvoltarea de automobile atractive cu sisteme de propulsie electrificate, ci şi în domeniul infrastructurii publice pentru mobilitate electrică. Acceptarea mobilităţii electrice este promovată activ printr-un număr mare de proiecte menite să facă această infrastructură mai eficientă şi mai transparentă, iar utilizarea ei să fie mai comodă şi mai atractivă. Cu oferta de încărcare publică de la BMW Charging şi MINI Charging, utilizatorii se înregistrează o singură dată pentru a avea acces la peste 375.000 de puncte de încărcare publice de la aproximativ 1.000 de operatori de infrastructură de încărcare doar din Europa, la tarife atractive. În toată Europa, toţi clienţii BMW Charging şi MINI Charging se încarcă cu energie electrică 100% verde. De asemenea, BMW Group deţine o participaţie în Digital Charging Solutions GmbH, care dezvoltă soluţii de încărcare digitală pentru producătorii de automobile şi operatorii de flote. Integrarea acestor soluţii de încărcare în sistemul de operare al automobilului face deosebit de uşoară şi convenabilă utilizarea staţiilor publice de încărcare.

 

Proiectul Charge & Repark sprijină utilizarea eficientă a staţiilor publice de încărcare. Proiectul, iniţiat de BMW Group în Rotterdam, include o aplicaţie digitală care anunţă clienţii de îndată ce încărcarea este finalizată, motivându-i să-şi mute automobilul.

 

Serviciul digital BMW eDrive Zones asigură că modelele plug-in hybrid trec automat la modul de condus electric la intrarea în "Umweltzone" (zone de mediu) şi în alte zone definite ale unui oraş. De asemenea, acest serviciu ajută autorităţile locale să atingă obiectivele de dezvoltare durabilă. A fost creat ca proiect-pilot în Rotterdam, unul dintre cele patru oraşe-pionier, iar după o fază de testare de succes a fost extins continuu în alte zone urbane. BMW eDrive Zones sunt disponibile acum în 148 de oraşe europene şi trei din SUA.

 

Fără CO2, cu economie de spaţiu, silenţioase şi emoţionante: vehicule electrice cu două roţi pentru mobilitate urbană durabilă

BMW Group are o experienţă de peste 30 de ani în domeniul conceptelor de mobilitate urbană, precum şi o competenţă remarcabilă în dezvoltare în domeniul mobilităţii electrice.

 

Cu vehicule electrice cu două roţi, compania oferă o soluţie ideală pentru mobilitatea locală fără emisii, versatilă şi emoţionantă în interiorul oraşelor. Cu un consum de energie semnificativ mai mic comparativ cu maşinile electrice, acestea reprezintă o soluţie de mobilitate extrem de eficientă. Utilizarea lor reduce nu numai emisiile de CO2 şi zgomot, ci şi nevoia de trafic şi locuri de parcare în zonele urbane.

 

BMW CE 04: noua vedetă electrică pentru oraş

BMW CE 04 a devenit rapid un simbol al mobilităţii urbane progresive. Scuterul cu propulsie electrică de la BMW Motorrad combină un design de avangardă cu cea mai recentă tehnologie de propulsie şi funcţionalitate inteligentă. "Noua vedetă electrică pentru oraş", aşa cum o descrie Oliver Zipse, directorul executiv al BMW AG, conduce o revoluţie silenţioasă în mobilitatea urbană pe două roţi, cu o propulsie fără emisii.

 

Cu o putere maximă de 31 kW/42 CP, BMW CE 04 are un motor puternic. La pornirea de pe loc, poate sprinta până la 50 km/h în doar 2,6 secunde. Bateria sa de înaltă calitate şi tehnologia de încărcare acceptă o autonomie de aproximativ 130 de kilometri şi încărcare rapidă a sursei de energie. Acest lucru permite călătorii zilnice fără emisii în oraş, într-un cadru urban şi pentru tururi distractive la scară mai mică după serviciu sau în weekend - cu o linişte deplină. Echipamentul standard al BMW CE 04 include un cockpit cu un ecran color de 10,25 inchi (26,04 cm) cu funcţii complete de conectivitate.

 

BMW Motorrad Concept CE 02: o gură de aer proaspăt pentru mobilitatea electrică urbană

La fel ca BMW CE 04, toate noile modele BMW Motorrad concepute special pentru mobilitatea urbană vor fi alimentate în viitor exclusiv cu energie electrică. BMW Group lucrează la abordări creative extrem de diverse pentru vehiculele urbane cu două roţi ale viitorului. BMW Motorrad Concept CE 02 este o ofertă de mobilitate nouă şi foarte emoţionantă. Cu un limbaj de design inovator, noi proporţii şi forme moderne, conceptul exprimă o nouă faţetă a caracterului mărcii BMW Motorrad. Datorită caroseriei plate a vehiculului, centrul de greutate al BMW Motorrad Concept CE 02 este coborât şi favorabil când vine vorba de dinamică. În acelaşi timp, roţile mari cu disc şi înălţimea scăzută a scaunului îl fac să arate primitor şi care inspiră încredere.

 

Designul şi conceptul de vehicul BMW Motorrad Concept CE 02 se bazează pe nevoile unui nou grup-ţintă: tineri cu vârsta de minimum 16 ani care doresc să descopere în premieră propria bucurie a mobilităţii urbane pe două roţi. Fiind un vehicul electric uşor, cu o masă de aproximativ 120 de kilograme, BMW Motorrad Concept CE 02 este ideal pentru utilizarea urbană, oferind un factor de distracţie ridicat. Puterea de 11 kW şi tot cuplul motor disponibil direct de la demaraj permit o accelerare rapidă la semafoare şi o viteză maximă de 90 km/h.

 

Inovaţie de concept sub două forme: BMW Motorrad Vision AMBY şi BMW i Vision AMBY

O dovadă suplimentară a gamei largi BMW Group pentru soluţii creative de mobilitatea urbană durabilă este oferită de un concept între bicicletă şi motocicletă, care este prezentat în două versiuni. Conceptele BMW Motorrad Vision AMBY şi BMW i Vision AMBY interpretează ideea fundamentală de mobilitate durabilă şi, în acelaşi timp, emotivă într-un cadru urban, bazată pe două faţete diferite. Ambele vehicule au motor electric. În timp ce BMW i Vision AMBY, un pedelec de mare viteză, necesită o pedalare constantă pentru a beneficia de asistenţa propulsiei electrice, BMW Motorrad Vision AMBY este accelerat folosind mânerul de acceleraţie şi are suport pentru picioare în loc de pedale, aşa cum este tipic pentru o motocicletă.

 

Cuvântul AMBY înseamnă "Adaptive Mobility". Propulsia electrică a ambelor vehicule acceptă călătoria fără CO2 cu trei niveluri de viteză pentru diferite tipuri de drumuri. Viteza sa maximă este de 25 km/h pe pistele de biciclete, 45 km/h pe drumurile din interiorul oraşului şi 60 km/h pe drumurile cu mai multe benzi şi în afara oraşului.

 

Selectarea manuală a nivelului de viteză este posibilă, la fel ca şi detectarea drumului în curs de parcurgere prin intermediul tehnologiei de georestricţionare, permiţând astfel reglarea automată a vitezei maxime. Întrucât în prezent nu există o bază legală pentru un astfel de vehicul cu un concept de viteză adaptabil şi modular, BMW Motorrad Vision AMBY şi BMW i Vision AMBY şi-au propus şi să stimuleze introducerea unei astfel de legislaţii cu obiectivul de a deschide calea pentru implementarea practică a acest concept inovator pentru mobilitate urbană durabilă.

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Conectare
 

BMW Group Streaming

AUTO CHINA 2024.

Beijing. 24./25. April 2024.

Here you can see the Webcasts of the BMW Group Night and Press Conference at the Auto China 2024.

Open Streaming Page

Add your filter tags.

Comunicat de presă
Dosar de presă
Discurs
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Conectare