Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Romania · Article.

"Formă pentru dinamism": artista de renume internaţional Julie Mehretu va crea cel de-al 20-lea BMW Art Car

Legătura tradiţională dintre curse şi artă continuă odată cu startul BMW M Hybrid V8 în cursa de 24 de ore de la Le Mans din 2024

Corporativ
·
Teme culturale
·
Art Car
 

Press Contact.

Alexandru Seremet
BMW Group

Tel: +40-213041532

send an e-mail

Related Links.

Bucureşti/München/New York. În cadrul unui eveniment găzduit de Muzeul Solomon R. Guggenheim din New York, BMW a anunţat o colaborare cu Julie Mehretu, artistă de renume internaţional din New York, care va crea cel de-al 20-lea BMW Art Car. Mehretu a fost aleasă în unanimitate de un juriu internaţional format din directori şi curatori de muzee şi va avea libertate totală de creaţie pentru a proiecta următoarea ediţie din legendara colecţie de "sculpturi mobile" a BMW. BMW va înscrie BMW M Hybrid V8 Art Car creat de Mehretu în cursa de 24 de ore de la Le Mans din iunie 2024. Aceasta continuă o tradiţie de aproape 50 de ani care i-a încântat nu numai pe pasionaţii de motorsport, ci şi pe cei din design sau artă, tehnologie sau mobilitate. Din 1975, artişti precum Alexander Calder, Frank Stella, Roy Lichtenstein, Andy Warhol, Jenny Holzer, Jeff Koons, Cao Fei şi John Baldessari au creat maşini de curse pentru BMW.

 

"Am iubit maşinile aproape toată viaţa, ca jucării, ca obiecte, ca posibilităţi. Din acel spaţiu sunt foarte încântată să lucrez la următorul BMW Art Car", a declarat Julie Mehretu. "Emoţia vitezei, cursa de 24 de ore de la Le Mans şi ceea ce se poate inventa în automobilele hibrid şi electrice ca viitoare moduri de a ne exprima şi de a avansa în noi zone ale transporturilor şi motorsportului."

 

"Colecţia BMW Art Car este un element central al angajamentului nostru cultural global, care este se derulează de mai bine de 50 de ani", a declarat Ilka Horstmeier, membru al Consiliului de Administraţie al BMW AG, responsabil pentru Resurse Umane şi Imobiliare, la prezentarea de la New York. "Combinaţia dintre tehnologie şi artă, design şi motorsport creează o fascinaţie atemporală. Am admirat munca lui Julie Mehretu de mulţi ani. Sunt deosebit de încântată că această cooperare va avea un impact cultural de durată dincolo de maşina pe care a proiectat-o, mai ales în Africa."

 

Un concept artistic dincolo de maşină: Translocal Media Workshop Series în 2025

Colaborarea dintre BMW şi Julie Mehretu nu îşi va lăsa amprenta doar pe circuitul de curse de la Le Mans.

 

Există extrem de puţine spaţii pe continentul african unde artiştii se pot reuni, schimba şi experimenta în moduri care favorizează colaborarea în contexte locale. Julie Mehretu şi Mehret Mandefro, producător nominalizat la Emmy, scriitor şi cofondator al Realness Institute care îşi propune să consolideze ecosistemul media din Africa, vor găzdui o serie de întâlniri în opt oraşe africane pe parcursul a nouă luni pentru a deschide spaţiul pentru ca artiştii să se întâlnească, să facă schimb de idei şi să colaboreze în moduri translocale. Aceste ateliere au singura intenţie de a deschide un forum pentru artişti care să ia în considerare noi căi de implementare a viitorului civic echitabil în comunităţile locale respective şi să valorifice puterea colectivului translocal.

 

Metodologia acestor ateliere se bazează pe Exodus Media Workshop (EMW) care este un laborator de educaţie artistică iniţiat de Denniston Hill, care se concentrează pe invenţiile interdependente ale creării şi reprezentării imaginii în mass-media. Atelierul porneşte de la intenţia împărtăşită că trebuie să dezlegăm sinele de reprezentarea sa mediatică şi că identităţile noastre pot fi recuperate şi remodelate după propriile noastre standarde.

 

Efectele şi rezultatele atelierelor vor fi prezentate împreună cu cel de-al 20-lea BMW Art Car în 2025, la Muzeul Zeitz de Artă Contemporană Africa din Cape Town.

 

Artistul

Julie Mehretu s-a născut în capitala Etiopiei, Addis Abeba, în 1970. Împreună cu familia ei s-a mutat în SUA la vârsta de şapte ani. Ea a primit licenţa de la Colegiul Kalamazoo din Michigan, a absolvit Şcoala de Design Rhode Island cu o diplomă de Master în Arte Frumoase în 1997 şi a petrecut, de asemenea, un an studiind la Universitatea Cheikh Anta Diop din Dakar (Senegal). Explorând manuscrisele palimpseste ale istoriei, de la erele geologice până la fenomenologia modernă a socialului, picturile, imprimeurile şi desenele ei implică privitorul într-o articulare vizuală dinamică a experienţei contemporane, o reprezentare a comportamentului social şi a psihogeografiei spaţiului.

 

Mehretu conduce un studio în New York din 1999. Ea a primit numeroase premii pentru activitatea sa, inclusiv Premiul MacArthur şi Premiul Medalia Artelor din partea Departamentului de Stat al SUA. Un studiu reprezentativ al lucrării sale a fost expus la LACMA (Los Angeles), High Museum (Atlanta), Muzeul Whitney al Artei Americane (New York) şi Muzeul Walker de Artă (Minneapolis) din 2019 până în 2023. În 2021, Julie Mehretu a devenit membru al Academiei Americane de Arte şi Ştiinţe şi al Academiei Naţionale de Design.

 

Julie Mehretu este reprezentată la nivel global de Galeria Marian Goodman şi expune şi la White Cube (Londra) şi Carlier Gebauer (Berlin).

 

Declaraţiile juriului. Nominalizare unanimă

Julie Mehretu a fost aleasă în unanimitate, în 2018, să creeze designul celui de-al 20-lea BMW Art Car de un juriu internaţional din lumea artei, cu o reputaţie remarcabilă bazată pe experienţa şi competenţa sa în poziţii de conducere la muzeele şi galeriile importante. Este compus din următoarele personalităţi:

 

 • Cecilia Alemani, director al Donald R. Mullen Jr. şi curator-şef High Line Art (New York)
 • Richard Armstrong, director al Muzeului şi Fundaţiei Solomon R. Guggenheim (New York)
 • Anton Belov, director al Muzeului Garage de Artă Contemporană (Moscova)
 • Anita Dube, artist şi curator al Bienalei Kochi-Muziris 2018
 • Yilmaz Dziewior, director al Muzeului Ludwig (Köln)
 • Okwui Enwezor (1963-2019), fost director al Haus der Kunst (München)
 • Massimiliano Gioni, director artistic al Edlis Neeson, New Museum (New York)
 • Madeleine Grynsztejn, director Pritzker, Muzeul de Artă Contemporană (Chicago)
 • Koyo Kouoh, director executiv şi curator-şef al Zeitz MOCAA (Cape Town)
 • Matthias Mühling, director al Städtische Galerie im Lenbachhaus und Kunstbau (München)
 • Hans-Ulrich Obrist, director artistic al Galeriilor Serpentine (Londra)
 • Hervé Poulain, iniţiator al Colecţiei BMW Art Car şi director executiv al Artcurial
 • Stephanie Rosenthal, director al Guggenheim Abu Dhabi

 

Madeleine Grynsztejn, director Pritzker la Muzeul de Artă Contemporană din Chicago: "Julie Mehretu este artista perfectă pentru acest început de secol XXI. A îmbina munca ei cu forma unei maşini cu viteză este într-adevăr o aliniere a perfecţiunii. De ani buni, Julie a pictat viteza şi multă vreme a lucrat cu mare succes la scară. Acest lucru înseamnă pentru mine că va putea crea o formă pe care o puteţi vedea de la distanţă, deoarece cu multe dintre comenzile ei mari, trebuie să faceţi un pas în spate pentru a vă bucura cu adevărat de ele. Are o înţelegere a spaţiului şi a vitezei care este partenerul perfect pentru BMW Art Car."

 

Koyo Kouoh, director executiv şi curator-şef la Zeitz MOCAA din Cape Town: "Cred că practica lui Julie Mehretu combină o vizualitate extinsă cu un fundal politic. Ea va fi artista perfectă pentru a modera cu adevărat această tensiune despre rasă, tehnologie, maşină, viteză şi să o aducă într-o formă care să fie inteligibilă pentru publicul larg."

 

Okwui Enwezor (1963-2019), fost director al Haus der Kunst din München: "Lucrările lui Julie Mehretu încapsulează diferite întrebări despre mişcare. Ea exprimă dinamism într-o formă. Este o înţelegere foarte clară şi solidă a modului în care obiectul acţionează în spaţiu. Şi cred că asta face într-adevăr o propunere foarte interesantă să ai o artistă de calibrul ei, care are experienţa de lungă durată pentru a prelua acest proiect."

 

Hans Ulrich Obrist, director artistic al Galeriilor Serpentine din Londra: "Julie Mehretu creează picturi care de multe ori depăşesc pânza. Practica ei este foarte interdisciplinară şi, desigur, exact asta se va întâmpla cu BMW Art Car. Artiştii nu dezvoltă doar idei singuri în studioul lor, ci în dialog cu mulţi oameni din companie şi în special cu inginerii, inventatorii şi designerii."

 

Cecilia Alemani, director la Donald R. Mullen, Jr. şi curator şef al High Line Art din New York: "Cred că Julie este o artistă minunată care a reuşit să aducă tridimensionalitatea realităţii noastre în bidimensionalitatea picturilor şi a suprafeţelor plane. Ea este o persoană care s-a uitat la oraşele noastre, la viteza culturii noastre, la vectori şi la viteză şi toate acestea sunt teme care rezonează cu BMW Art Car. Proiectul ei pentru BMW Art Car va fi convingător şi va reuni toate aceste aspecte în această platformă minunată."

 

Stephanie Rosenthal, director al Guggenheim Abu Dhabi: "Julie Mehretu este cunoscută în principal pentru lucrările bidimensionale la scară largă, care se bazează pe viteză, spaţiu, crearea şi imaginarea spaţiului. Iar acum, lucrul cu BMW Art Car va extinde, cred, experienţa ei de a lucra cu un obiect tridimensional şi de a-şi implementa ideea de spaţiu şi, de asemenea, va deveni probabil o formă de arhitectură futuristă care explorează tehnologia. Şi, prin urmare, cred că este o alegere genială."

 

BMW M Hybrid V8

Pânza pentru cel de-al 20-lea BMW Art Car este BMW M Hybrid V8. Noua maşină de competiţie a BMW M GmbH în cursele de anduranţă dispune de un sistem de propulsie hibrid cu aproximativ 640 CP, al cărui motor V8 de 4,0 litri este susţinut de un motor electric (viteză maximă: până la 345 km/h, în funcţie de circuit). Acest lucru face ca prototipul, care cântăreşte doar 1030 kg, să fie cel mai bun reprezentant pentru performanţa tipică M şi fascinaţia pentru sisteme de propulsie electrificate.

 

În prezent, BMW M Hybrid V8 concurează cu succes în clasa GTP (Grand Touring Prototype) din seria IMSA de curse de anduranţă din America de Nord. BMW M Motorsport va reveni şi în Campionatul Mondial FIA de Anduranţă din sezonul 2024. În cursele pentru Campionatul Mondial FIA de Anduranţă, BMW M Hybrid V8 va avea concurenţă de top la categoria Hypercars. Aceasta înseamnă că BMW M Hybrid V8 va participa şi în cursa de 24 de ore de la Le Mans - primul prototip BMW M Motorsport de când BMW V12 LMR a câştigat clasica în 1999.

 

Colecţia BMW Art Car

Din 1975, artişti renumiţi din întreaga lume proiectează BMW Art Cars. Iniţiativa a venit de la pilotul de curse francez şi iubitor de artă Hervé Poulain, care, în colaborare cu şeful BMW Motorsport de la acea vreme, Jochen Neerpasch, i-a cerut prietenului său, artistul Alexander Calder, să picteze un automobil. Rezultatul a fost un BMW 3.0 CSL care a concurat în cursa de 24 de ore de la Le Mans din 1975, unde a devenit favoritul publicului. Aceasta a fost naşterea Colecţiei BMW Art Car.

 

În anii care au urmat, artişti renumiţi precum Frank Stella, Roy Lichtenstein, Andy Warhol, Robert Rauschenberg, Esther Mahlangu, David Hockney, Jenny Holzer, Ólafur Elíasson şi Jeff Koons au adăugat alte maşini BMW Art Cars la colecţie, fiecare în propriul său stil individual. Cel mai recent, artistul multimedia chinez Cao Fei şi americanul John Baldessari au prezentat fiecare câte un BMW Art Car bazat pe BMW M6 GT3 în 2016, respectiv în 2017. BMW Art Cars nu sunt expuse doar acasă, la Muzeul BMW din München, ci şi călătoresc în întreaga lume, ca parte a expoziţiilor internaţionale.

 

Angajamentul cultural BMW Group

Staatsoper für Alle Gerhard Richter CORPORATE CITIZENSHIP Bienala Kochi-Muziris BMW Art Cars Bienala de la Berlin Ólafur Elíasson Art Basel Max Hooper Schneider BMW Art Journey DIALOG INTERCULTURAL Art D'Égypte Cao Fei Esther Mahlangu Zaha Hadid Les Rencontres d'Arles Jeff Koons Acute Art Tate Modern CONTINUITATE Artsy BMW Open Work by Frieze PARTENERIATE Andy Warhol BMW Guggenheim Lab Lu Yang Samson Young Opera de Stat din Bavaria BMW Welt Jazz Award LIBERTATE CREATIVĂ Tefaf INTERACŢIUNE Teatrul Academic de Stat Balşoi al Rusiei Kyotographie Premio de Pintura Muzeul Garage de Artă Contemporană Paris Photo DEZVOLTARE DURABILĂ Leelee Chan Art Dubai Teatro alla Scala BMW Classics Jenny Holzer BMW Art Guide by Independent Collectors

 

De ce Cultura? De ce nu! Cultura este cunoaştere, un sanctuar al frumuseţii şi profunzimii, al sensului şi al păcii. O evadare care inspiră, departe de agitaţia vieţii de zi cu zi. Liniştită în cel mai bun caz, chiar deranjantă uneori. În calitate de cetăţean corporate, BMW Group ia în serios responsabilitatea socială, ca parte a căreia a fost implicat în sute de iniţiative culturale în întreaga lume timp de o jumătate de secol, atât în artă, muzică şi sunet sau arhitectură, cât şi în design. Ca partener pe termen lung, libertatea creativă este esenţială - şi la fel de esenţială pentru lucrările revoluţionare ca pentru inovaţiile majore în cadrul unei companii precum a noastră.

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Conectare
 

BMW Group Streaming

Media & Stakeholder Days.

01.09. and 02.09.2023.

Follow our webcasts of the MINI and BMW Group Keynotes at the Media & Stakeholder Days 2023.

Open Streaming Page

Add your filter tags.

Comunicat de presă
Dosar de presă
Discurs
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Conectare