Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Romania · Article.

Au fost dezvăluite primele studii de design pentru BMW Art Car creat de Julie Mehretu. Premiera mondială la Centrul Pompidou Paris în mai 2024

BMW M Hybrid V8 cu designul ei va concura în cursa de 24 de ore de la Le Mans în iunie. Anunţul echipei internaţionale de piloţi şi numărul de start. Ateliere cu artişti în diverse oraşe africane.

Corporativ
·
Teme culturale
 

Bucureşti/New York/München. Julie Mehretu, unul din cei mai renumiţi şi valoroşi reprezentanţi ai artei africane contemporane, prezintă primele studii de design pentru cel de-al 20-a BMW Art Car. Pentru acest proiect, artista combină activitatea sa artistică cu entuziasmul personal pentru designul auto şi viteză. Ea traduce dinamica în formă şi aplică unul dintre motivele sale monumentale dintr-un plan de imagine bidimensional pe un obiect tridimensional proiectat industrial. În cursul acestui proces creativ, prototipul de maşină de curse BMW M Hybrid V8 devine pânza artei multistratificate a lui Mehretu şi următorul membru al legendarei colecţii de BMW Art Cars. Cel de-al 20-lea BMW Art Car îşi va sărbători premiera mondială oficială la Centrul Pompidou din Paris, pe 21 mai 2024, înainte de a concura câteva săptămâni mai târziu în cursa de 24 de ore de la Le Mans, pe 15/16 iunie.

 

Fuziunea dintre motivul imaginii şi maşina de curse creează artă pe roţi

Pentru designul celui de-al 20-lea BMW Art Car, Mehretu foloseşte vocabularul de culoare şi formă al unui tablou de format mare existent dintr-o serie mai recentă de lucrări: fotografii obturate, grile punctate, vopsea spray de culoare neon şi semnele gestuale simbolice ale lui Mehretu oferă designului ei o formă vizuală abstractă. Ea transferă motivul imaginii rezultat ca o fotografie de înaltă rezoluţie pe contururile maşinii folosind o tehnică de cartografiere 3D. Acest lucru creează folia artistică unică cu care BMW M Hybrid V8 va concura în cursa de la Le Mans. Mehretu despre procesul ei: "Abia după ce am mers la cursa de 24 de ore de la Daytona, anul trecut, s-a cristalizat cu adevărat ideea cum să abordăm BMW Art Car. Mă gândeam la grila lui Frank Stella şi la modul în care aceasta ar putea fi, de asemenea, o legătură cu foştii artişti BMW Art Car. Şi m-am tot gândit la acest tablou din atelierul meu pe care tocmai îl terminasem şi modelul Art Car era în studioul meu şi m-am gândit că poate putem încerca să trecem maşina prin această pictură".

 

Pentru prima dată, Julie Mehretu, a cărei activitate va fi prezentată anul acesta în cadrul unei retrospective majore la Palazzo Grassi din Veneţia din 17 martie, lucrează pe un format tridimensional. Interacţiunea suprafeţelor şi geometria maşinii creează un remix de elemente ale picturii sale şi deschide noi perspective pentru artistă în procesul ei de creaţie. "Jocul creativ a ceea ce poţi face în acest nou spaţiu tridimensional şi câte imaginaţii şi invenţii sunt jucate pentru a-l construi este foarte instructiv. Nu este doar maşina în sine, ci şi designerii şi deliberările lor, dar, în primul rând, şi piloţii şi dorinţele şi aspiraţiile lor care îl fac să devină acest loc al viselor în care pot participa pictura, arta conceptuală, aerodinamica, viteza şi estetica", declară Mehretu.

 

În conformitate cu reglementările FIA, versiunea 3D a lucrării de artă poate fi aplicată pe BMW M Hybrid V8 numai cu o folie. Pentru aceasta, Mehretu lucrează îndeaproape cu echipa germană Race Spirit condusă de Manuel Eberl şi Gertraud Brenninger pentru a proiecta cel de-al 20-lea BMW Art Car. Race Spirit a fost deja implicată în realizarea designului creat de Jeff Koons pentru cel de-al 17-lea BMW Art Car.

 

De la muzeu pe pista de curse şi înapoi

În conformitate cu tradiţia îndelungată a colecţiei BMW Art Car, maşina proiectat artistic va fi prezentat publicului pentru prima dată într-un muzeu de renume internaţional pe 21 mai. Ca şi la premierele mondiale ale BMW Art Cars create de Roy Lichtenstein (1977) şi Jeff Koons (2010), dezvelirea va avea loc la Centrul Pompidou din Paris. În aceeaşi săptămână, opera de artă va face parte din programul Concorso d'Eleganza de la Villa d'Este din Cernobbio (24-26 mai).

 

Legătura strânsă dintre artă şi motorsport este, de asemenea, o parte integrantă a istoriei colecţiei BMW Art Car Collection. Primul BMW Art Car, proiectat de Alexander Calder în 1975, şi-a făcut debutul dinamic pe Circuitul de la Sarthe din Le Mans. Fiind cel de-al 20-lea BMW Art Car, maşina lui Julie Mehretu va concura la Le Mans cu numărul de concurs 20 şi îi va avea la volan pe piloţii oficiali BMW Sheldon van der Linde (Africa de Sud), Robin Frijns (Olanda) şi René Rast (Germania) în cursa de 24 de ore de Le Mans, ce are loc la 15-16 iunie 2024. Artistul va proiecta şi combinezoanele în care vor concura la Le Mans.

 

"Perspectiva de a concura într-un BMW Art Car în cursa de 24 de ore de la Le Mans este un stimulent suplimentar pentru întreaga echipă M Motorsport de a pregăti BMW M Hybrid V8 cât mai perfect posibil pentru această scenă mare", spune Franciscus van Meel, preşedinte al Consiliului de Administraţie al BMW M GmbH. "În al 100-lea an de existenţă a cursei şi la 25 de ani după ultima victorie BMW la Le Mans, să câştigăm acolo cu un BMW Art Car ar fi cel mai mare succes posibil pentru noi toţi."

 

După cursa de la Le Mans, cel de-al 20-lea BMW Art Car va deveni, de asemenea, un exponat care va fi prezentat publicului în muzee şi pe platforme de artă din întreaga lume. Cu toate acestea, abordarea lui Julie Mehretu depăşeşte cu mult maşina ca o lucrare artistică de sine stătătoare.

 

Ateliere cu tineri creatori în numeroase oraşe africane

O componentă centrală a proiectului este PanAfricanTranslocal Media Workshop Series de pe continentul african, care va continua colaborarea dintre Julie Mehretu şi BMW în 2025. Împreună cu Mehret Mandefro, producător nominalizat la Emmy, scriitor şi cofondator al Realness Institute, care lucrează pentru a consolida ecosistemul media din Africa, artista va găzdui ateliere în opt oraşe africane pe parcursul a nouă luni pentru a oferi artiştilor un spaţiu pentru întâlniri, schimb de idei şi colaborare. Ulterior, rezultatele atelierelor vor fi prezentate la Muzeul Zeitz de Artă Contemporană Africană din Cape Town - împreună cu cel de-al 20-lea BMW Art Car. Un partener important pentru conceperea programului este rezidenţa de artişti Denniston Hill din nordul statului New York, fondată în 2004 de Julie Mehretu, Lawrence Chua şi Paul Pfeiffer.

 

În 2018, Julie Mehretu a fost aleasă în unanimitate să proiecteze cel de-al 20-lea BMW Art Car de un juriu format din reprezentanţi de rang înalt ai lumii artei internaţionale. Juriul a inclus custozi renumiţi şi directori de muzee din diverse ţări, printre care Koyo Kouoh (director executiv şi custode-şef, Zeitz MOCAA, Cape Town), Hans-Ulrich Obrist (director artistic al Galeriilor Serpentine, Londra) şi Cecilia Alemani (director Donald R. Mullen, Jr. şi custode-şef, High Line Art, New York). La fel ca toţi artiştii implicaţi în crearea colecţiei BMW Art Car din 1975 - printre care Frank Stella, Andy Warhol, César Manrique, Esther Mahlangu, David Hockney, Jenny Holzer, Cao Fei şi John Baldessari, pe lângă cei deja menţionaţi -, Julie Mehretu a primit libertate creativă nelimitată în realizarea ideilor sale pentru cel mai recent membru al acestei colecţii unice la nivel global.

 

Angajamentul cultural al BMW Group, cu actualizări exclusive şi informaţii mai detaliate asupra iniţiativelor sale globale, poate fi urmărit pe Instagram la @BMWGroupCulture.

 

Angajamentul cultural BMW Group

Staatsoper für Alle Gerhard Richter CORPORATE CITIZENSHIP Bienala Kochi-Muziris BMW Art Cars Bienala de la Berlin Ólafur Elíasson Art Basel Max Hooper Schneider BMW Art Journey DIALOG INTERCULTURAL Art D'Égypte Cao Fei Esther Mahlangu Zaha Hadid Les Rencontres d'Arles Jeff Koons Acute Art Tate Modern CONTINUITATE BMW Open Work by Frieze PARTENERIATE Andy Warhol BMW Guggenheim Lab Samson Young Opera de Stat din Bavaria BMW Welt Jazz Award LIBERTATE CREATIVĂ INTERACŢIUNE Teatrul Balşoi Kyotographie Muzeul Garage de Artă Contemporană Premio de Pintura Paris Photo Lu Yang Art Dubai DEZVOLTARE DURABILĂ Tefaf Teatro alla Scala BMW Classics Jenny Holzer BMW Art Guide by Independent Collectors Leelee Chan Artsy

 

De ce Cultura? De ce nu! Cultura este cunoaştere, un sanctuar al frumuseţii şi profunzimii, al sensului şi al păcii. O evadare care inspiră, departe de agitaţia vieţii de zi cu zi. Liniştită în cel mai bun caz, chiar deranjantă uneori. În calitate de cetăţean corporate, BMW Group ia în serios responsabilitatea socială, ca parte a căreia a fost implicat în sute de iniţiative culturale în întreaga lume timp de o jumătate de secol, atât în artă, muzică şi sunet sau arhitectură, cât şi în design. Ca partener pe termen lung, libertatea creativă este esenţială - şi la fel de esenţială pentru lucrările revoluţionare ca pentru inovaţiile majore în cadrul unei companii precum a noastră.

 

Mai multe informaţii: www.bmwgroup.com/culture şi www.bmwgroup.com/culture/overview

Facebook: https://www.facebook.com/BMWGroupCulture

Instagram: https://www.instagram.com/bmwgroupculture
@BMWGroupCulture

#BMWGroupCulture

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Conectare
 

BMW Group Streaming

ANNUAL CONFERENCE 2024.

21 March - 09:00 AM CET.
Here you can see the webcast of the BMW Group Annual Conference 2024, with the world premiere of the next BMW vision vehicle on the "Road to Neue Klasse".

 

Open Streaming Page

Add your filter tags.

Comunicat de presă
Dosar de presă
Discurs
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Conectare