PressClub Romania · Article.
Scaunul BMW M Visionary Materials câştigă premiul Altair Enlighten 2024 la categoria Procese Durabile
07.08.2024 Comunicat de presă
Scaun ca dovadă a modului în care BMW Group şi partenerii dezvoltă materiale inovatoare. +++ O prespectivă asupra proceselor viitorului. +++ Obiectivul este reducerea emisiilor şi conservarea resurselor.
Press Contact.
Alexandru Seremet
BMW Group
Tel: +40-213041532
send an e-mail
Author.
Cornelia Bovensiepen
BMW Group
Downloads.
Bucureşti/Michigan. La ceremonia de premiere a Seminarului Centrului de Cercetare Auto 2024, Altair a înmânat BMW Group prestigiosul premiu Enlighten la categoria Procese Durabile, onorând progresul în inovaţie al producătorului premium. Premiul anual recunoaşte soluţiile inovatoare de construcţie uşoară şi dezvoltare durabilă în industria auto globală care reduc emisiile de carbon, minimizează consumul de apă şi energie şi promovează reutilizarea şi reciclarea materialelor.
BMW Group a primit premiul pentru Scaunul BMW M Visionary Materials considerându-se că proiectul de cercetare este un precursor al dezvoltării viitoare a produselor. Realizări remarcabile au fost designul durabil al scaunelor şi concentrarea pe întregul ciclu de viaţă al produsului. Conceptul este una dintre cele mai importante dezvoltări durabile inovatoare şi vizionare în sectorul auto global.
Pe lângă BMW M GmbH în calitate de proprietar al proiectului, BMW Group Designworks a fost responsabil pentru designul, culoarea şi conceptul de material ale scaunului, în colaborare cu echipa de design BMW. Proiectul a fost realizat în strânsă colaborare cu mai mulţi parteneri: Automotive Management Consulting GmbH, Bcomp Ltd, Gradel Lightweight Sàrl şi Lasso Ingenieurgesellschaft mbH.
Teme-cheie: design pentru circularitate, construcţie uşoară şi produs atractiv
Ca platformă de cercetare privind dezvoltarea materialelor viitoare, scaunul premiat se concentrează pe trei teme importante.
În primul rând, promovarea utilizării materialelor pe bază de plante şi, ca parte a proiectării pentru circularitate, creşterea ponderii materiilor prime secundare şi creşterea capacităţii de reciclare la sfârşitul ciclului de viaţă.
În plus, echipa şi-a propus să dezvolte un produs atractiv în ceea ce priveşte aspectul, calitatea, construcţia uşoară şi funcţionalitatea. Designul minimalist lasă vizibilă structura uşoară a scaunului, evidenţiindu-i statutul de componentă de bază. Evaluările intensive ale ciclului de viaţă (LCA) au completat designul în fiecare etapă de dezvoltare.
Falco Hollmann, director de inovaţie pentru design uşor & dezvoltare durabilă la BMW M GmbH, a acceptat premiul: "Arătăm astăzi ce va fi posibil mâine cu tehnologiile şi materialele existente pentru a duce la nivelul următor eforturile noastre de a reduce emisiile şi de a conserva resursele. Este vorba despre mai mult decât doar înlocuirea materialelor; este mai presus de toate despre design pentru circularitate".
Utilizarea materialelor naturale
Premisa de bază a proiectului a fost să facă un salt către viitor, lucrând în cadrul actual. Evaluarea claselor de materiale disponibile cu un SQR ridicat (cotă de materie primă secundară) a arătat că materialele naturale sunt complementul ideal. De exemplu, scaunul are fibre naturale, fibre compozite, alternative de piele şi polimeri pe bază de alge.
Amprenta de carbon redusă cu 90%
Amprenta de CO₂ a scaunului este cu 90% mai mică decât a unui scaun-scoică BMW M din carbon fabricat astăzi, datorită utilizării structurilor de susţinere a scaunelor din fibre compozite ultrauşoare, înfăşurate de robot, şi materialelor de origine naturală, precum şi ratei ridicate de reciclare. În plus, complexitatea mai mică a modulului şi utilizarea materialelor grupate după tip fac mai uşoară reciclarea scaunului la sfârşitul ciclului de viaţă. De asemenea, procesele de producţie cu printare 3D utilizate sunt inovatoare: o nouă tehnologie a făcut posibilă eliminarea completă a structurilor de susţinere, post-tratamentul şi finisării chimice ale scaunului M BMW Visionary Materials. Alte priorităţi au inclus un minim de paşi de finisare pentru a economisi energie şi pentru a conserva resursele.
Lecţii învăţate pentru procesele viitoare
"Una dintre cele mai mari lecţii ale noastre a fost echilibrarea, cu alte cuvinte, cum să modelăm lanţul nostru de procese pentru a genera datele primare lipsă", explică Roberto Rossetti, directorul departamentului Dezvoltare a Ciclului de Viaţă Complet al Automobilului la BMW Group. "Datele obţinute oferă noi perspective, atât în ceea ce priveşte factorii negativi care contribuie astăzi, cât şi designul proceselor de mâine. Această experienţă oferă o bază solidă pentru îmbunătăţirea continuă a dezvoltării durabile şi dezvoltarea de soluţii inovatoare pentru mobilitatea de avangardă."