PressClub Romania · Article.
Lucrurile prind culoare la Debrecen - atelierul de vopsitorie devine prima tehnologie care a fost pusă în funcţiune la noua uzină BMW Group
29.08.2024 Comunicat de presă
Producţia de preserie urmează să fie lansată în Ungaria la sfârşitul anului. +++ Standardele înalte vor asigura o producţie cât mai eficientă din punct de vedere al resurselor.+++ Operaţiuni de vopsire fără gaze folosind procesul power-to-heat.
Press Contact.
Alexandru Seremet
BMW Group
Tel: +40-213041532
send an e-mail
Author.
Rebecca Schanze
BMW Group
Downloads.
Related Links.
Bucureşti/Debrecen. Uzina BMW Group din Debrecen prinde contur: atelierul de vopsitorie de ultimă generaţie este prima tehnologie pusă în funcţiune la noua locaţie de producţie din Ungaria. Prin utilizarea diferitelor procese şi sisteme noi, cum ar fi power-to-heat, Heat Grid şi eRTO, unitatea de la Debrecen va deveni primul atelier de vopsitorie din reţeaua globală de producţie a BMW Group care funcţionează în totalitate fără combustibili fosili. Noul amplasament din Debrecen, unde producţia de preserie a Neue Klasse va demara la sfârşitul anului, oferă un model pentru toate uzinele viitoare bazat pe principiile BMW iFACTORY.
Noul atelier de vopsitorie din Debrecen este conceput pentru a vopsi 30 de caroserii pe oră într-un proces complet automatizat. Această capacitate poate fi crescută semnificativ ulterior. Instalaţia va fi activată folosind caroserii BMW iX1. Sistemul de ultimă oră a fost dezvoltat şi planificat prin valorificarea competenţei existente în cadrul reţelei de producţie. Cu o amprentă la sol de 33.000 de metri pătraţi, clădirea cu trei etaje a atelierului de vopsitorie oferă spaţiu de lucru amplu pentru producţia modernă.
Power-to-heat reduce semnificativ amprenta de carbon
Principiul power-to-heat este esenţial pentru funcţionarea atelierului de vopsitorie din Debrecen fără combustibili fosili precum gazul natural. Toate cuptoarele şi alte procese necesare vopsirii vor funcţiona în întregime cu energie electrică, nu cu gaz natural aşa cum era cazul în trecut. Acest principiu reduce semnificativ amprenta de carbon a atelierului de vopsitorie, deşi consumul de energie va creşte datorită funcţionării fără gaz natural. În Debrecen, energia electrică pentru producţie este obţinută exclusiv din surse de energie regenerabile.
Heat Grid realizează economii de energie de încă 10%
Proiectul de eficienţă energetică Heat Grid a fost implementat cu succes în faza de planificare a noului atelier de vopsitorie. Conceptul inovator combină mai multe măsuri pentru recuperarea eficientă a energiei, permiţând economii suplimentare de energie de până la 10%. Piesa centrală a proiectului este un cazan de stocare mare, multivalent, care consolidează căldura reziduală de la alimentarea cu aer comprimat, cuptoare de uscare şi sisteme de răcire. Această căldură reziduală este utilizată apoi pentru a preîncălzi circuitul de apă.
O altă caracteristică unică a uzinei din Debrecen este că întregul sistem funcţionează la o temperatură de alimentare cu apă de doar 65 de grade Celsius, faţă de 90-120 de grade Celsius în instalaţiile anterioare. Apa caldă este utilizată pentru alimentarea sistemelor de ventilaţie a halei vopsitoriei, menţinând condiţii stabile în cabinele de pulverizare la o temperatură a procesului de 22 de grade Celsius şi o umiditate de 60-65%.
Purificarea gazelor de evacuare în procesul inovator eRTO
Debrecen se va baza pe procesul inovator eRTO pentru purificarea gazelor de evacuare. eRTO reprezintă oxidarea termică regenerativă electrică, un proces care purifică aerul evacuat din atelierul de vopsitorie la temperaturi de 800-1.000 de grade Celsius şi, spre deosebire de trecut, funcţionează exclusiv cu energie electrică. În timpul procesului de purificare, aerul evacuat trece printr-un pat ceramic unde reziduurile de solvenţi sunt arse. Pentru a face acest lucru, aerul trebuie încălzit la temperaturi ridicate într-un interval scurt de timp. Datorită ratei sale ridicate de recuperare termică, cu căldura reţinută eficient în sistem, sistemul eRTO oferă un nivel foarte ridicat de eficienţă energetică.
Separare uscată complet automatizată
La fel ca multe alte locaţii ale BMW Group, noul atelier de vopsitorie din Debrecen foloseşte o tehnologie modernă, ecologică, de separare uscată. Orice suprapulverizare de vopsea care nu aderă la caroserie este filtrată şi amestecată cu pudră de calcar. Acest lucru reduce semnificativ consumul de apă şi permite cabinei de pulverizare să funcţioneze cu până la 90% aer recirculat. Aceasta înseamnă că doar 10% din aer trebuie să fie controlat şi umidificat, faţă de 100%, ceea ce duce la economii substanţiale de energie. Pulberea de piatră folosită poate fi, de asemenea, reintrodusă în bucla de materiale şi reutilizată, de exemplu, în industria cimentului, în loc să necesite eliminarea ca apă uzată contaminată, aşa cum a fost cazul în metoda anterioară de spălare umedă.
Digitalizare extinsă
Alături de tehnologii inovatoare, cum ar fi Heat Grid şi eRTO, digitalizarea extinsă contribuie, de asemenea, la nivelul ridicat de eficienţă al noului atelier de vopsitorie din Debrecen. De exemplu, AGV-urile (vehicule ghidate automat) complet automatizate, fără şofer, transportă caroseriile la operaţiunile necesare. În plus, este utilizată Inspecţia Automată a Suprafeţei (AOI), utilizând inteligenţa artificială pentru a detecta neregulile postvopsire şi pentru a identifica orice zone care necesită procesare ulterioară. Planificarea atelierului de vopsitorie a fost implementată virtual. Acest lucru a permis ca planificarea structurală să fie testată practic înainte de începerea construcţiei efective. Sesiunile preliminare de instruire pentru angajaţi au fost de asemenea organizate virtual.