Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Slovenia · Article.

BMW Motorrad predstavlja koncept laserskih luči za motorna kolesa in čelado s projiciranim zaslonom.

BMW bo na mednarodnem sejmu zabavne elektronike CES v Las Vegasu (od 6. do 9. januarja 2016) predstavil dve inovaciji: lasersko luč za motorna kolesa in čelado s projiciranim zaslonom (Head Up projektor), ki bosta postavili nove varnostne standarde v svetu motornih koles, in podali tehnični vpogled uporabe pri serijskih modelih v prihodnosti.

BMW
·
Brands
·
Oblikovanje, koncepti in študije
·
BMW Motorrad
·
Oprema za motoriste
·
Serija K
·
Tehnologija motornih koles
 

Press Contact.

Gordana Kisilak
BMW Group

Tel: +386 (0)1 586 73 74

send an e-mail

Downloads.

  
Attachments(1x, ~124,44 KB)
  
Photos(26x, ~106 MB)

München . BMW bo na mednarodnem sejmu zabavne elektronike CES v Las Vegasu (od 6. do 9. januarja 2016) predstavil dve inovaciji: lasersko luč za motorna kolesa in čelado s projiciranim zaslonom (Head Up projektor), ki bosta postavili nove varnostne standarde v svetu motornih koles, in podali tehnični vpogled uporabe pri serijskih modelih v prihodnosti.

 

Konceptno vozilo BMW K 1600 GTL z lasersko lučjo BMW Motorrad.
Videti in biti viden je zelo pomemben sestavni del varne vožnje z motornim kolesom, zaradi česar se je BMW Motorrad že davno posvetil neprekinjenemu razvoju in izboljševanju luči motornih koles. Skozi leta je bil ta pristop viden z vpeljavo prilagodljivega snopa žarometov, ki aktivno sledi ovinku, LED dnevne luči in dinamične zavorne luči pri motornih kolesih znamke BMW. Kot že mnogokrat do sedaj, so razvoju koristili sinergijski učinki z avtomobili BMW.

V primeru konceptnega vozila K 1600 GTL, predstavljenega v besedilu, laserska luč BMW Motorrad izvira iz avtomobilskega razvojnega oddelka BMW Group. Inovativna laserska tehnologija je že na voljo v novem BMW serije 7 in BMW i8. BMW Motorrad je sedaj prevzel to, že uveljavljeno in revolucionarno tehnologijo, za uporabo tudi pri motornih kolesih. Laserski žaromet ne proizvaja le posebej svetle luči s čisto belo svetlobo, ampak s svojim dolgim snopom doseže celo domet do 600 metrov, kar je dvakrat več od običajnega žarometa. Kot rezultat tega pa se je varnost nočne vožnje bistveno povečala, ne le zaradi večjega dometa luči, temveč tudi zaradi natančne osvetlitve cestišča. Poleg tega ima laserska tehnologija zelo dolgo življenjsko dobo, po zaslugi svoje kompaktne in robustne konstrukcije, ki ne potrebuje vzdrževanja. 

Laserska luč BMW Motorrad je vgrajena v konceptno vozilo K 1600 GTL v okviru študije izvedljivosti. BMW Motorrad preizkuša uporabo te tehnologije žarometa v serijskih vozilih tekom predhodnega razvoja.

V tem trenutku je tehnologija še vedno preveč stroškovno intenzivna za uporabo pri motornih kolesih. Vsekakor je za pričakovati, da bodo prednosti masovne proizvodnje, zaradi obsežne uporabe v avtomobilski proizvodnji, prinesle določitev cen z jasnim trendom navzdol. Uporaba v segmentu motornih koles bi bila v tem primeru lahko predstavljiva srednjeročno.

 

Čelada s projiciranim zaslonom (Head Up projektor): prometne informacije vedno v vašem vidnem polju. V cestnem prometu je potreben le delček sekunde, da je motorist izpostavljen nevarni situaciji. Leta 2003 je bil BMW prvi evropski avtomobilski proizvajalec, ki je v ponudbi dodatne opreme vpeljal projicirani zaslon za avtomobile BMW.

BMW Head Up projektor projicira potrebne ali zahtevane prometne informacije in informacije o vozilu neposredno v vidno polje motorista, kar mu omogoča, da vso pozornost posveti prometu. V primeru motornih koles se to zdi še pomembneje kot pri avtomobilih, ker je dovolj že zelo kratka preusmeritev pogleda, da se motorist znajde v kritični situaciji na cesti.

S ciljem, da se ta tehnologija omogoči v ponudbi motornih koles prihodnosti, je bil vpeljan pred razvojni proces, kjer je bila čelada BMW Motorrad opremljena z inovativno funkcijo projiciranega zaslona. Ta omogoča projiciranje podatkov neposredno v vidno polje motorista, kar pomeni, da mu ni več potrebno pogledovati na instrumentno ploščo in se lahko v celoti osredotoči na cesto brez kakršnegakoli odvračanja pozornosti.

Vsi prikazi se lahko nastavijo poljubno; da se zagotovi najboljša možna podpora za varnost, za motorista je idealno, da se mu v danem trenutku prikaže le informacija, ki je koristna in pomembna za trenutno situacijo.

Varnostne in komfortne informacije za še bolj čustveno intenzivno doživetje vožnje z motornim kolesom

Možnosti prikaza obsegajo z varnostjo povezane informacije, na primer podatke o tehničnem stanju motornega kolesa, kot so tlak v pnevmatiki, nivoja olja in goriva, potovalna hitrost in izbrana prestava, omejitev hitrosti in zaznavanje prometnih znakov, plus opozorila za grozeče nevarnosti.

 

S pomočjo komunikacije prihodnosti V2V (vozilo-z-vozilom) bo prav tako možno prikazati informacije v realnem času, npr. opozorilo za nevarnosti, ki se pripetijo nenadoma.

Poleg tega projicirani zaslon prav tako omogoča vizualizacijo vsebine, ki je namenjena izboljšanju udobja za motorista. Primer za to bi bila načrtovana pot skupaj z navigacijskim napotkom pred pričetkom potovanja.

Čelada s projiciranim zaslonom prav tako nudi zanimive možnosti, da se zelo čustveno doživetje vožnje z motornim kolesom naredi še bolj intenzivno in hkrati varno. Na primer, akcijska kamera, ki je vgrajena v čelado in je usmerjena naprej, lahko snema video posnetke potovanja neposredno iz nje. Druga kamera, ki je usmerjena nazaj, lahko na neki točki v prihodnosti odigra funkcijo 'digitalnega vzvratnega ogledala'. Konec koncev pa ta tehnologija prav tako omogoča vizualizacijo drugih motoristov v skupini motornih koles. S tem je motorist vedno seznanjen, kje se trenutno nahajajo njegovi sopotniki.

Čelada, ki je prav tako opremljena z integriranim mini računalnikom in zvočniki, se upravlja preko večfunkcijskega upravljalnika BMW Motorrad na levi strani krmila. Poleg upravljanja kamere lahko motorist udobno izbira informacije, ki jih želi videti.

Tehnologija prikaza potrebnih informacij, se lahko integrira že v obstoječe čelade, ne da bi to vplivalo na udobje ali varnost motorista. Obratovalni čas sistema z dvema zamenljivima baterijama znaša pribl. pet ur.

BMW Motorrad želi to inovativno tehnologijo razviti na raven serijske proizvodnje v naslednjih letih, kar bo pomenilo dodaten plus v varnosti znotraj njegove že tako bogate ponudbe motoristične opreme.

 

Kontakt za medije:

Korporativno komuniciranje BMW Group Slovenija

Maja Ilec

Elektronski naslov: maja.ilec@bmwgroup.com

Telefon: 00386 1 586 73 74

 

BMW Group

BMW Group je eden izmed najuspešnejših proizvajalcev avtomobilov in motornih koles na svetu s svojimi blagovnimi znamkami BMW, MINI in Rolls-Royce; ob tem zagotavlja premium finančne storitve in storitve mobilnosti. BMW Group kot globalno podjetje upravlja 30 proizvodnih in montažnih obratov v 14 državah in ima globalno prodajno mrežo razpredeno po več kot 140 državah.

BMW Group je v 2014 po celem svetu prodal okoli 2,118 milijona avtomobilov in več kot 123.000 motornih koles. Dobiček pred obdavčitvijo za finančno leto 2013 je znašal 7,91 milijarde evrov ob dohodkih 76,06 milijarde evrov. 31. decembra 2013 je BMW Group zaposloval približno 110.351 ljudi.

Uspeh BMW Group se je vedno gradil na dolgoročni viziji in odgovornem delu. Podjetje je tako ustvarilo ekološki in socialni trajnostni razvoj preko niza vrednot, celostne proizvodne odgovornosti in jasne predanosti k ohranjanju virov kot integralnega elementa svoje strategije.

 

www.bmwgroup.com

Facebook: http://www.facebook.com/BMWGroup

Twitter: http://twitter.com/BMWGroup

YouTube: http://www.youtube.com/BMWGroupview

Google+: http://googleplus.bmwgroup.com

 

 

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Prijava
 

BMW Group Streaming.

INTERNATIONAL MOTOR SHOW 2017.

Frankfurt. 12. September.
Here you will see the highlights of the BMW Group press conference.

open streaming site

Latest Facts & Figures.

Cenik BMW X6, december 2016.
Thu Dec 01 12:18:00 CET 2016
F16
X6
Cenik BMW X5, december 2016.
Thu Dec 01 12:16:00 CET 2016
F15
X5
Cenik BMW X4, december 2016.
Thu Dec 01 12:15:00 CET 2016
F26
X4
Cenik BMW X3, december 2016.
Thu Dec 01 12:13:00 CET 2016
F25 LCI
X3
Show all

Add your filter tags.

Sporočilo za javnost
Gradivo za medije
Govor
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Prijava