Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Slovenia · Article.

MINI praznuje 15 let premium užitka v vožnji – izdelan v Oxfordu.

Pred natanko 15 leti, 26. aprila 2001, se je v proizvodnem obratu v britanski tovarni MINI v Oxfordu. Od lansiranja britanske znamke, je bilo na tej lokaciji proizvedenih več kot 2,5 milijona vozil.

BMW Heritage
·
MINI
 

Press Contact.

Maja Ilec
BMW Group

Tel: +386 1 586 73 74

send an e-mail

Downloads.

  
Attachments(1x, ~145,41 KB)
  
Photos(1x, ~2,19 MB)

München/Oxford. Pred 15 leti, 26. aprila 2001, se je v proizvodnem obratu v britanski tovarni MINI v Oxfordu, ki je bil že takrat izredno tradicionalen, pričela nova doba. To je datum, ko je, po ponovnem zagonu blagovne znamke, s proizvodne linije prišlo prvo vozilo MINI – MINI Cooper v barvi Chili Red s kontrastnim belim lakom na strehi in pokrovih zunanjih ogledal. Ko je prvi majhen avtomobil v premium segmentu prišel s proizvodne linije, se je tako za lokacijo kot za blagovno znamko pričela edinstvena zgodba o uspehu. Od leta 2001 je bilo v Oxfordu proizvedenih več kot 2,5 milijona vozil MINI, ki so bila prodana v več kot 110 državah po vsem svetu.

Danes se tovarna MINI v Oxfordu uvršča med najsodobnejše obrate za proizvodnjo avtomobilov na svetu. Podatki o zaposlenih so se s prvotnih 2.400 povečali na trenutno več kot 4.500 zaposlenih. Delovna sila v treh izmenah sestavi približno 1.000 vozil na dan. Ena od posebnosti proizvodnega obrata je izjemna stopnja prilagodljivosti. Trenutno se v Oxfordu proizvajajo štirje modeli vozil. Vsak avtomobil je proizveden v skladu z željami stranke na osnovi za MINI značilnega širokega izbora dodatne opreme, lakiranja, barv notranjosti in različic oblog. Izredno športna najnovejša generacija modelov vozil John Cooper Works je prav tako „izdelana v Oxfordu“. „Proizvodnja 1.000 individualno konfiguriranih premium avtomobilov vsak dan je velik izziv, ki ga naši zaposleni obvladujejo zahvaljujoč svoji izjemni strasti in sposobnosti,“ je povedal direktor tovarne Frank Bachmann.


Zgodovina proizvodnje avtomobilov v Oxfordu je stara že več kot 100 let. Že leta 1931 je šel v proizvodnjo Morris Oxford. Zaradi oblike njegove rešetke hladilnika so ga imenovali tudi „Bullnose“. Prvi avtomobil iz te tovarne v Oxfordu, ki je dosegel milijonto prodajo, je bil Morris Minor leta 1948, katerega proizvodnja se je nadaljevala vse do leta 1971.

Klasični MINI je bil proizveden v Oxfordu kot Morris Mini-Minor od svojega rojstva leta 1959 do leta 1968. Odločitev za proizvodnjo sodobnega vozila MINI že od vsega začetka v tej tovarni je bila sprejeta spomladi leta 2000. MINI je navdušujoče začel kot britanski izvirnik v 21. stoletju. Prvotno načrtovane vrednosti proizvodnje so bile hitro presežene in v nabor modelov vozil je bila hitro dodana druga različica karoserije. Prva vozila MINI Cabrio so zapustila tovarno v Oxfordu ravno ob pravem času – spomladi leta 2004.

S spremembo generacije jeseni 2006 so bili proizvodni obrati zdaj v celoti vključeni v proizvodni trikotnik MINI z Oxfordom (konstrukcija karoserije, lakirnica in montaža), Swindonom (stiskalna tovarna) in Hams Hallom (konstrukcija motorja). Z razširitvenimi in modernizacijskimi oziroma posodobitvenimi dejavnostmi, ki so takrat potekale, pa je bilo mogoče povečati tako proizvodne zmogljivosti kot razširiti nabor modelov vozil. V celoti je podjetje BMW Group od leta 2000 v proizvodne obrate v Veliki Britaniji vložilo več kot 1,75 milijarde GBP.


Jeseni 2007 je v Oxfordu zadonel startni signal za vozilo MINI Clubman, modelno različico z daljšo medosno razdaljo, večjo transportno zmogljivostjo in inovativno obliko vrat, ki je bil od tedaj v prodaji skupaj z vozilom MINI s tradicionalno obliko karoserije. Nova izdaja vozila MINI Cabrio je prišla s proizvodne linije prav v času 50. obletnice blagovne znamke. MINI Coupé je sledil leta 2011, leto pozneje pa je bil prvič v Oxfordu proizveden drugi premium majhen avtomobil z odprto streho, MINI Roadster.

Trenutni nabor modelov vozil MINI, izdelanih v Oxfordu, prav tako omogoča premium užitek v vožnji, s čimer navdušuje različne ciljne skupine. Sedanjo generacijo MINI sestavljata vozilo MINI s 3 vrati in MINI s 5 vrati. Zraven tega je tovarna MINI v Oxfordu ekskluzivni proizvodni obrat za novo vozilo MINI Clubman, s katerim blagovna znamka osvaja tudi premium kompaktni segment. Najnovejši dodatek k naboru vozil se prav tako izdeluje v Oxfordu. Novi MINI Clubman se ne proizvaja zgolj s prepoznavnim znakom MINI – s pogonom na sprednji kolesi, temveč tudi s štirikolesnim pogonom ALL4.

Vse dodatne informacije lahko najdete v Priročniku o varčnosti porabe goriva, emisijah CO2 in emisijah onesnaževal zunanjega zraka novih osebnih avtomobilov, ki vam je na voljo brezplačno na vseh pooblaščenih prodajnih mestih in na spletni strani www.BMW.si/emisije.

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Prijava
 

BMW Group Streaming.

INTERNATIONAL MOTOR SHOW 2017.

Frankfurt. 12. September.
Here you will see the highlights of the BMW Group press conference.

open streaming site

Latest Facts & Figures.

Cenik BMW X6, december 2016.
Thu Dec 01 12:18:00 CET 2016
F16
X6
Cenik BMW X5, december 2016.
Thu Dec 01 12:16:00 CET 2016
F15
X5
Cenik BMW X4, december 2016.
Thu Dec 01 12:15:00 CET 2016
F26
X4
Cenik BMW X3, december 2016.
Thu Dec 01 12:13:00 CET 2016
F25 LCI
X3
Show all

Add your filter tags.

Sporočilo za javnost
Gradivo za medije
Govor
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Prijava