Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Slovenia · Article.

Novi virtualni BMW serije 5: popolnoma avtomatizirana merilna tehnologija z visoko natančnostjo ustvarja 3D podatkovni model prihajajoče generacije

Nova generacija BMW serije 5 limuzina

Tovarne, objekti
·
Proizvodne lokacije
·
Tehnologija
·
Proizvodnja in predelava vozil
·
BMW
·
Brands
 

Press Contact.

Maja Ilec
BMW Group

Tel: +386 1 586 73 74

send an e-mail

Downloads.

  
Attachments(1x, ~73,44 KB)
  
Photos(12x, ~40,89 MB)

München. BMW Group je prvi avtomobilski proizvajalec, ki je v svoji pilotni tovarni v Münchnu uvedel edinstveni koncept sistema s popolnoma avtomatizirano optično merilno celico. Prosto gibljive robotske roke uporabljajo senzorje za ustvarjanje tridimenzionalne slike celotnega vozila ter z zajetimi podatki in z natančnostjo manj kot 100 µm ustvarjajo 3D podatkovni model. To omogoča, da se komaj vidna odstopanja lahko prepoznajo že v zgodnji fazi.

Optična merilna celica je nameščena v vmesnik med razvojem in serijsko proizvodnjo. Oblikuje del strategije digitalizacije BMW Group za proizvodnjo in podpira visoke standarde kakovosti za proizvodnjo premium vozil. Naslednja generacija vozil BMW serije 5 Limuzina bo prva, ki bo izkoristila prednosti te nove tehnologije.

Eduard Obst, vodja Oddelka za geometrijsko analizo, merilno tehnologijo in kubiranje, celotno vozilo, pojasnjuje: „Veseli nas, da smo dosegli ta resnično izvrsten in edinstven mejnik v predprodukciji z optično merilno celico: enkratna meritev nam zagotavlja 3D podatkovni model celotnega vozila. Dolgotrajne individualne meritve in primerjava podatkov niso več potrebni – s tem pa prihranimo pri času in izboljšamo kakovost že na začetku serijske proizvodnje.“

Robotska roka na tirnicah, ki so nameščene na vsaki izmed vzdolžnih osi optične merilne celice, se prosto giblje, medtem ko preslikava vozilo v popolnem prostoru. Zaseda relativno majhno območje in ta nastavitev omogoča dvema majhnima, prilagodljivima robotoma, da se uporabljata vzporedno v optimalnem delovnem območju. V primerjavi s prejšnjimi postopki, v katerih roboti uporabljajo en sam senzor za snemanje ene strani vozila naenkrat, nato pa še vseh ostalih, so meritve zdaj izvedene za polovico hitreje in se zaključijo v zgolj nekaj dneh.

Roboti so opremljeni z dvema senzorjema, ki zapisujeta referenčne točke in nato vsak izmed njiju zajame posamezne površine v velikosti pribl. 80 x 80 cm. Te se nato združijo, da se tvori skenirana oziroma optično prebrana slika celotnega vozila. Analiza podatkov hitro pokaže morebitna odstopanja, kar omogoča strokovnjakom za tehnično integracijo v Oddelku za proizvodnjo, da ustrezno ukrepajo že vse od začetka.

Tridimenzionalno skeniranje vozila je lahko v celoti avtomatizirano in se izvede v času, ko ni konic, ali ponoči, tako da se lahko merilna celica uporablja s svojo polno zmogljivostjo. S takojšnjimi rezultati so cikli posodabljanja krajši ali pa sploh več niso potrebni. Merilni podatki in ugotovitve analiz se delijo na spletu v proizvodnem omrežju in so prav tako na voljo v tovarni za tiste zaposlene, ki so pristojni za serijsko proizvodnjo, da so jim v pomoč pri njihovih pripravah.

Popolnoma avtomatizirana optična merilna celica pridobiva v podjetju BMW Group vse večji pomen. Ta tehnologija se uspešno uporablja pri izdelavi orodja v Münchnu že od leta 2015, in sicer za celotno merjenje posameznih pločevinastih delov, kot tudi za preglede orodja.

BMW Group trenutno raziskuje uporabo avtomatiziranega optičnega merjenja v svojih tovarnah za proizvodnjo avtomobilov.

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Prijava
 

BMW Group Streaming.

INTERNATIONAL MOTOR SHOW 2017.

Frankfurt. 12. September.
Here you will see the highlights of the BMW Group press conference.

open streaming site

Latest Facts & Figures.

Cenik BMW X6, december 2016.
Thu Dec 01 12:18:00 CET 2016
F16
X6
Cenik BMW X5, december 2016.
Thu Dec 01 12:16:00 CET 2016
F15
X5
Cenik BMW X4, december 2016.
Thu Dec 01 12:15:00 CET 2016
F26
X4
Cenik BMW X3, december 2016.
Thu Dec 01 12:13:00 CET 2016
F25 LCI
X3
Show all

Add your filter tags.

Sporočilo za javnost
Gradivo za medije
Govor
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Prijava