Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Slovenia · Article.

Z novimi visokonapetostnimi baterijami za še daljši doseg in z značilnim športnim duhom BMW: vozili BMW i3 (120 Ah) in BMW i3s (120 Ah).

Kapaciteta baterije se je še povečala, saj se je od prihoda vozila BMW i3na trg zdaj podvojila. Doseg za brezemisijsko mobilnost se povečal na 260 kilometrov v vsakodnevnih pogojih brez izgube užitka v vožnji, značilnega za blagovno znamko. Dodatne nove funkcije: paket Sport za vozilo BMW i3, nove barve za zunanjost in notranjost.

I01
·
I01s
·
BMW i3
·
BMW i Automobiles
·
BMW i3s
 

Press Contact.

Maja Ilec
BMW Group

Tel: +38615867374

send an e-mail

Downloads.

  
Attachments(2x, ~352,38 KB)
  
Photos(55x, ~1,29 GB)

München. Dosledni nadaljnji razvoj tehnologije BMW eDrive ponovno zagotavlja večji užitek v vožnji v povsem električno gnanih modelih blagovne znamke BMW i. Z zmogljivostjo celic, povečano na 120 ampernih ur (Ah), in vsebnostjo bruto energije 42,2 kilovatnih ur (kWh), nova generacija visokonapetostnih baterij omogoča voziloma BMW i3 (120 Ah) (kombinirana poraba energije: 13,1 kWh/100 km; kombinirane emisije CO2: 0 g/km)* in BMW i3s (120 Ah) (kombinirana poraba energije: 14,6 – 14,0 kWh/100 km; kombinirane emisije CO2: 0 g/km)*, da bosta od meseca novembra 2018 dosegla znatno izboljšan doseg. V vsakodnevni uporabi sta zdaj oba modela sposobna doseči razdaljo 260 kilometrov***, kar je skoraj 30-odstotno povečanje.

Tako BMW i utrjuje svoj položaj inovativnega pionirja in določa trende na področju revolucionarne elektromobilnosti s prepoznavnim užitkom v vožnji in odlično vsakodnevno praktičnostjo. Od prihoda na trg BMW i3 se je zmogljivost baterije podvojila, s čimer se je povečal tudi doseg avtomobila. Hkrati z uvedbo nove baterije, so za vozili BMW i3 in BMW i3s na voljo tudi novi lak karoserije, nova barva izbirnega notranjega oblikovanja Loft in prilagodljivi LED žarometi z matrično funkcijo za dolgi svetlobni snop. V prihodnosti bo za vozilo BMW i3 na voljo tudi paket Sport, ki vključuje črne obrobe na kolotekih in športno vzmetenje s posebnimi blažilniki, vzmetmi in stabilizatorji, spuščeno podvozje, razširjeno kolotečino in 20-palčna platišča iz lahke zlitine. Optimiziran sistem upravljanja operacijskega sistema iDrive s ploščičnim menijem je zdaj na voljo v povezav z izbirnim navigacijskim sistemom Business. V prihodnosti bosta za vozili BMW i3 in BMW i3s na voljo tudi možnosti telefonije z brezžičnim polnjenjem in brezžičnega lokalnega omrežja.

Stalni napredek pri razvoju baterij: večja energijska vsebnost, medtem ko dimenzije ostajajo enake.

Tako kot elektromotorji in močnostna elektronika so tudi visokonapetostne baterije sestavni del tehnologije BMW eDrive, ki se uporablja v avtomobilih BMW i, in ki jo BMW Group razvija v okviru samostojnega programa. Litij-ionske celice so izdelane izključno na podlagi specifikacij, ki jih je določil BMW Group. Na podlagi dobrega raziskovalnega in razvojnega dela, ki se izvaja v tesnem sodelovanju s proizvajalcem baterijskih celic, se dosledno optimizirajo skladiščne enote glede na zmogljivost, doseg, varnost in dolgotrajnost. Visokonapetostna baterija, ki je nameščena globoko na dnu vozila, se proizvaja v tovarni BMW v Dingolfingu in je sestavljena iz osmih modulov, od katerih je vsak z dvanajstimi skladiščnimi celicami: najnovejši dosežki so prinesli zmogljivost 120 Ah skupaj z vsebnostjo bruto energije 42,2 kWh, medtem ko velikost ostaja nespremenjena. To je še en pomemben korak k povečanju dosega. Za primerjavo: ob prihodu na trg vozila BMW i3 leta 2013 so bile te vrednosti 60 Ah in 22,6 kWh, medtem ko je druga generacija baterije, uvedena leta 2016, dosegla raven 94 Ah in 33 kWh.

Poleg mase vozila in prostora za namestitev, ki ga zaseda visokonapetostna baterija, zmogljivost vožnje in poraba energije prav tako ostajata skoraj nespremenjeni ob povečanem dosegu, doseženem z najnovejšimi dosežki. Vozilo BMW i3, ki ga poganja elektromotor s 125 kW/170 KM, pospeši od nič do 100 km/h v 7,3 sekunde, medtem ko vozilo BMW i3s s 135 kW/184 KM doseže standardni sprint v 6,9 sekunde. To pomeni, da oba modela postavljata merilo za športno zmogljivost v svojem segmentu vozil.

Zahvaljujoč spontanemu razvoju moči kot je značilno za elektromotorje, vozili BMW i3 in BMW i3s dosegata celo raven športnih avtomobilov, ki imajo precej močnejše motorje z notranjim zgorevanjem: tukaj so številke 5,1 in 4,3 sekunde za sprint od 80 do 120 km/h.

Kombinirana poraba energije vozila BMW i3 (120 Ah) znaša 13,1 kWh na 100 kilometrov*, medtem ko ima vozilo BMW i3s (120 Ah) porabo električne energije od 14,6 do 14,0 kWh na 100 kilometrov*. Visoka učinkovitost elektromotorja in izboljšana zmogljivost baterije povzročita doseg, ki je skoraj 30 odstotkov višji od tistega pri modelih predhodnika. Doseg vozila BMW i3 (120 Ah) znaša 359 kilometrov* (prej 290 do 300 km) v skladu z NEDC in 285 do 310 kilometrov** (prej 235 do 255 km) v skladu z WLTP. Za vozilo BMW i3s (120 Ah) je bil v skladu s postopkom NEDC izračunan doseg od 330 do 345 kilometrov* (prej 280 km) in od 270 do 285 kilometrov** (prej 235 do 245 km) v skladu s postopkom WLTP. V vsakodnevnih razmerah oba modela zdaj dosežeta doseg 260 kilometrov*** (prej 200 km).

Zelo kakovostna polnilna elektronika vozil BMW i3 in BMW i3s omogoča hitro in prožno osvežitev zalog energije. Standardni polnilni kabel je zasnovan tako, da se priključi na običajno gospodinjsko vtičnico. Tukaj se baterija lahko napolni do 80 odstotkov svoje zmogljivosti v približno 15 urah z zmogljivostjo polnjenja 2,4 kW. Priključitev na polnilno postajo BMW i Wallbox omogoča hitro trifazno polnjenje z zmogljivostjo 11 kW. Tukaj je čas, potreben za dosego 80-odstotne napolnjenosti visokonapetostne baterije, 3,2 ure. Močnostna elektronika in visokonapetostna baterija v vozilih BMW i3 in BMW i3s se lahko uporabljata tudi v povezavi s hitrimi polnilnimi postajami, ki delujejo na enosmerni tok. Tukaj je zmogljivost polnjenja 50 kW, visokonapetostna baterija pa doseže 80 odstotkov svoje zmogljivosti v samo 42 minutah.

Z zmogljivostjo baterije, ki se je povečala na 42,2 kWh, najnovejša različica BMW i3 prav tako sledi celostnemu konceptu blagovne znamke, prisotnem od začetka prihoda na trg in usmerjenem k odgovorni rabi virov: to ne vključuje samo lokalne vožnje brez emisij, temveč tudi izbor materialov in proizvodne tehnike kot tudi storitve mobilnosti. BMW i3 (120 Ah) in BMW i3s (120 Ah) imata veliko ugodnejši ogljični odtis skozi ves življenjski cikel vozila – od pridobivanja surovin in proizvodnje do uporabe in recikliranja – kar pomeni znatno nižji potencial globalnega segrevanja v primerjavi s primerljivimi, konvencionalno gnanimi avtomobili.

Paket Sport kot nova možnost za vozilo BMW i3.

V prihodnosti bo novi paket Sport omogočal dodaten poudarek užitka v vožnji, značilnega za blagovno znamko, ki izhaja iz lokalne mobilnosti brez emisij v vozilu BMW i3. Ključni element nove možnosti opreme je športno vzmetenje, ki je standardna značilnost vozila BMW i3 in vključuje posebne blažilnike, vzmeti in stabilizatorje, spuščeno lego podvozja za 10 milimetrov, razširjeno kolotečino in 20-palčna platišča iz lahke zlitine v barvi Jet Black ali dvobarvni izvedbi s pnevmatikami različnih velikosti spredaj in zadaj. To povečanje dinamike vožnje je vizualno poudarjeno s črnimi obrobami kolotekov, ki so tudi sestavni del športnega paketa BMW i.

Novi laki karoserije, prilagodljivi LED žarometi, optimizirani upravljalni elementi in povezljivost.

Od leta 2014 je BMW i3 najbolje prodajano vozilo na električni pogon na svetu v premijskem kompaktnem segmentu. Na ulicah gosto naseljenih območij predstavlja simbol pionirske mobilnosti. Njegova značilna oblika je tesno povezana z arhitekturo vozila LifeDrive, ki združuje aluminijasto šasijo s potniško celico iz plastike, ojačane s karbonskimi vlakni (CFRP). Z uvedbo nove generacije baterije je bilo oblikovanje vozil BMW i3 in BMW i3s obogateno s svežimi poudarki. Izbira laka karoserije za oba modela je bila razširjena in zdaj vključuje novo kovinsko barvno različico Jucaro Beige s poudarki Frozen Grey. Medtem so zunanje barve, kot so kovinska Mineral Gray, kovinska Imperial Blue, kovinska Melbourne Red, Capparis White in Fluid Black, še vedno na voljo. Da bi se ujemalo z novim lakom karoserije, notranje oblikovanje Loft zdaj vključuje oblazinjenje v kombinaciji tkanine in Sensateca "Electronic" v barvi Carum Gray z rjavimi poudarki in notranje obloge v barvi Electronic Brown.

Kot alternativa standardnim LED žarometom so prilagodljivi LED žarometi zdaj na voljo s samodejno, selektivno funkcijo zasenčenja dolgega svetlobnega snopa. Inovativna matrična tehnologija za dolgo luč izboljša domet vidljivosti, hkrati pa preprečuje vsakršen učinek zaslepitve drugih udeležencev v prometu. V ta namen je žaromet razdeljen na štiri vodoravno razporejene segmente, ki jih je mogoče aktivirati in deaktivirati neodvisno drug od drugega pri hitrosti nad 70 km/h. Segmenti dolge luči se uravnavajo glede na prometne razmere. Takoj, ko sprednja kamera zazna prihajajoče vozilo ali vozilo, ki potuje naprej v isti smeri, se prostor, v katerem se nahaja to vozilo, osvetli samo z zasenčeno lučjo. To se izvede z deaktiviranjem matričnih segmentov dolge luči, ki so odgovorni za to območje. Preostala območja ceste še naprej osvetljuje dolga luč. Funkcije prilagodljivih LED žarometov vključujejo tudi luči, ki aktivno sledijo ovinku, in pomočnika za dolgo luč.

Optimiziran prikaz menija za operacijski sistem iDrive z gumbi ploščične strukture in načinom v živo je zdaj na voljo tudi v povezavi z izbirnim navigacijskim sistemom Business. To pomeni, da je želena vsebina zdaj na voljo še hitreje in bolj udobno. Še več, program izdelkov dodatne opreme zdaj vključuje tudi možnost telefonije z brezžično polnjenjem, ki omogoča, da se združljivi mobilni telefoni napolnijo brez uporabe kabla. Brezžična dostopna točka, prav tako na voljo za vozili BMW i3 in BMW i3s, omogoča hitro spletno povezavo do desetih naprav v notranjosti vozila.

O blagovni znamki BMW i.

BMW i je blagovna znamka BMW Group, ki predstavlja omrežne storitve mobilnosti, koncepte vizionarskih vozil in novo premijsko filozofijo, ki se močno naslanja na idejo o trajnosti. Blagovna znamka BMW i je z modeloma BMW i3 (električni vozili za urbana območja), BMW i8 (priključni hibridni športni avtomobil) in avtomobili BMW iPerformance (vsa hibridna priključna vozila BMW) zastopana v 74 državah po svetu.

BMW i nagovarja nove ciljne skupine v imenu podjetja kot celote in služi kot inkubator za inovacije. Ko so tehnologije prvič uspešno uporabljene za BMW i, se prenesejo na matično blagovno znamko BMW.

Druga poslovna področja, povezana z BMW i, so DriveNow (souporaba vozil), ReachNow (souporaba vozil 2.0), ChargeNow (preprost dostop do največje mreže polnilnih postaj na svetu), ParkNow (preprosto lociranje, rezervacija in plačilo parkirnih mest) BMW i Ventures (naložbe v mlada podjetja, ki se osredotočajo na mobilnost v mestih), BMW Energy (energetske storitve) in Competence Centre for Urban Mobility (posvetovalna služba za občinske organe).

Prikazane vrednosti porabe goriva, emisij CO2 in energijske učinkovitosti, so bile določene v skladu z Uredbo (ES) št. 715/2007 v različici, ki je veljala v času odobritve. Vrednosti se nanašajo na vozilo z osnovno konfiguracijo v Nemčiji. Prikazan doseg vozila upošteva opcijsko opremo ter različne velikosti platišč in pnevmatik, ki so na voljo za izbrani model ter se lahko spreminja glede na različne konfiguracije vozila.

* Prikazane vrednosti za vozila že temeljijo na novem postopku preverjanja WLTP in so pretvorjene tudi v vrednosti, ki so primerljive z NEDC, da je zagotovljena primerjava med vozili. V zvezi s temi vozili se lahko tukaj prikazane vrednosti emisij CO2 razlikujejo od vrednosti, ki se (med drugim) upoštevajo za določitev ustreznih davkov ali drugih dajatev povezanih z emisijami CO2. Te vrednosti so začasne.

** Dosegi, ki temeljijo na preskusnem ciklu WLTP, so odvisni od izbrane velikosti pnevmatik. V zvezi s temi vozili se lahko tukaj prikazane vrednosti emisij CO2 razlikujejo od vrednosti, ki se (med drugim) upoštevajo za določitev ustreznih davkov ali drugih dajatev povezanih z emisijami CO2. Te vrednosti so začasne.

*** Številke, ki temeljijo na meritvah dosega BMW pri vsakodnevni vožnji, upoštevajo mestni profil vožnje, zunanjo temperaturo 20 °C, ogrevanje/klimatizacijo, predhodno temperiranje in način vožnje COMFORT. Doseg je odvisen od različnih dejavnikov, zlasti: sloga vožnje, značilnosti poti, zunanje temperature in predhodnega temperiranja.

Nadaljnje informacije o uradnih podatkih varčnosti porabe goriva, specifičnih emisijah CO2 in ostali podatki o energijski učinkovitosti novega osebnega avtomobila so na voljo v  »Priročniku o varčnosti porabe goriva, emisijah CO(2)«, ki je na voljo na vseh prodajnih mestih in na www.bmw.si/emisije ter www.mini.si/emisije.

 

CO2 EMISSIONS & CONSUMPTION.

BMW i3 (120Ah) / BMW i3s (120Ah): combined fuel consumption 0,0/0,0 l/100 km; combined power consumption: 13.1 / 14.0 - 14.6 kWh/100 km; combined CO 2 emissions: 0 g/km*

The figures for fuel consumption, CO2 emissions and power consumption are calculated based on the measurement methods stipulated in the current version of Regulation (EU) 2007/715. This information is based on a vehicle with basic equipment in Germany; ranges take into account differences in wheel and tyre size selected as well as optional equipment.

* Power consumption, emissions figures and ranges have been calculated based on the new WLTP test cycle and adapted to NEDC for comparison purposes, dependent on the tyre format selected.In these vehicles, different figures than those published here may apply for the assessment of taxes and other vehicle-related duties which are (also) based on CO2-emissions. These figures are provisional.

For further details of the official fuel consumption figures and official specific CO2 emissions of new cars, please refer to the "Manual on fuel consumption, CO2 emissions and power consumption of new cars", available at sales outlets, from Deutsche Automobil Treuhand GmbH (DAT), Hellmuth-Hirth-Str. 1, 73760 Ostfildern-Scharnhausen and at http://www.dat.de/angebote/verlagsprodukte/leitfaden-kraftstoffverbrauch.html.

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Prijava
 

BMW Group Streaming

THE NEW BMW i5.

Munich. Here you can see the webcast of the Digital World Premiere of the new BMW i5.

Open Streaming Page

CO2 emission information.

Prikazane vrednosti porabe goriva, emisij CO2 in energijske učinkovitosti, so bile določene v skladu z Uredbo (ES) št. 715/2007 v različici, ki je veljala v času odobritve. Vrednosti se nanašajo na vozilo z osnovno konfiguracijo v Nemčiji. Prikazan doseg vozila upošteva opcijsko opremo ter različne velikosti platišč in pnevmatik, ki so na voljo za izbrani model ter se lahko spreminja glede na različne konfiguracije vozila.

Prikazane vrednosti za vozila že temeljijo na novem postopku preverjanja WLTP in so pretvorjene tudi v vrednosti, ki so primerljive z NEDC, da je zagotovljena primerjava med vozili. V zvezi s temi vozili se lahko tukaj prikazane vrednosti emisij CO2 razlikujejo od vrednosti, ki se (med drugim) upoštevajo za določitev ustreznih davkov ali drugih dajatev povezanih z emisijami CO2.

Nadaljnje informacije o uradnih podatkih varčnosti porabe goriva, specifičnih emisijah CO2 in ostali podatki o energijski učinkovitosti novega osebnega avtomobila so na voljo v »Priročniku o varčnosti porabe goriva, emisijah CO(2)«, ki je na voljo na vseh prodajnih mestih in na www.bmw.si/emisije ter www.mini.si/emisije.

Latest Facts & Figures.

Cenik vozil MINI - april 2023.
25.04.2023
Korporativne finance, podatki in številke
Cenik vozil MINI - marec 2023.
01.03.2023
Korporativne finance, podatki in številke
Cenik vozil BMW - marec 2023.
28.02.2023
Korporativne finance, podatki in številke
Cenik vozil MINI - november 2022.
01.11.2022
Korporativne finance, podatki in številke
Show all

Add your filter tags.

Sporočilo za javnost
Gradivo za medije
Govor
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Prijava