Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Slovenia · Article.

Nova celična tehnologija za Neue Klasse: BMW Group krepi strokovno znanje o baterijah v okviru pobude, imenovane Evropske baterijske inovacije.

+++ Osredotočenost na razvoj litij-ionskih celic naslednje generacije za Neue Klasse +++ Tehnološki napredek: nadaljnji razvoj kemične sestave in oblike celic +++ Avtomobilsko združljiva baterija z elektrolitom v trdnem stanju do konca desetletja – predstavitveno vozilo pa že pred letom 2025 +++ Jasen cilj: Najbolj zeleno električno vozilo je BMW +++

Tehnologija
·
Podjetje
·
Alternativni pogonski sistemi, mobilnost v prihodnosti
·
Korporativni dogodki
·
Electrification
 

Press Contact.

Maja Ilec
BMW Group

Tel: +386 1 586 73 74

send an e-mail

Downloads.

  
Attachments(2x, ~515,26 KB)

Munich. BMW Group pospešuje lasten razvoj baterijske tehnologije prihodnosti, s čimer podpira krepitev vrednostne verige celic in baterij v Evropi. V zvezi s tem je Oliver Zipse, predsednik Uprave BMW AG, 19. aprila prejel sklep o dodelitvi nepovratnih sredstev od zveznega ministra za gospodarstvo in energijo, Petra Altmaierja, ter bavarskega deželnega ministra za gospodarske zadeve, regionalni razvoj in energijo, Huberta Aiwangerja, v podporo baterijskim projektom BMW Group v okviru pomembnih projektov skupnega evropskega interesa (IPCEI).

Za BMW Group je jasno, da so visokozmogljivi in trajnostni sistemi za shranjevanje energije ključni dejavnik uspeha pri individualni mobilnosti v prihodnosti. Razvoj nadvse inovativnih in trajnostnih baterijskih celic je torej eden ključnih elementov visokozmogljive evropske vrednostne verige celic in baterij.

Prizadevanja se izražajo v strategiji Neue Klasse, ki jo je BMW Group prvič predstavil na svoji letni konferenci v marcu. Nova generacija vozil, ki se bo na trgu pojavila sredi tega desetletja, bo brezkompromisno električna, digitalna, obnovljiva in jasno osredotočena na popolnoma električne pogonske sklope.

Za Neue Klasse BMW Group razvija naslednjo generacijo lastne baterijske tehnologije z jasnim ciljem: »Z Neue Klasse bomo naredili velik korak naprej v tehnologiji električnega pogona,« je v ponedeljek v Münchnu povedal Oliver Zipse, predsednik Uprave BMW AG. »Želimo znatno povečati energijsko gostoto celic ter hkrati znižati stroške materiala in proizvodnje. Poleg tega bomo močno zmanjšali uporabo primarnih materialov, da bi razvili resnično zeleno baterijo.«

Z Neue Klasse si BMW Group prizadeva doseči raven najsodobnejših motorjev z notranjim zgorevanjem v smislu dosega in stroškov proizvodnje. Na primer, elektromobilnost »engineered by BMW« naj bi pritegnila in prepričala nove ciljne skupine kupcev po vsem svetu. Za tehnologijo BMW eDrive šeste generacije podjetje v trenutni razvojni fazi ocenjuje ustrezno različne oblike celic, njihovo kemično sestavo in module, kjer bodo nastanjene. Glavni cilj je razviti resnično zelene, nizkoogljične baterije, primerne za recikliranje. 


Baterija z elektrolitom v trdnem stanju za serijsko uporabo – predstavitveno vozilo že pred letom 2025

BMW Group se že spogleduje s prihodnostjo, ki presega naslednjo generacijo: do konca desetletja naj bi se energijska gostota baterijskih celic povečala vsaj za srednjo vrednost dvomestnega odstotka današnje stopnje, ki je že tako in tako na visoki ravni. 

Frank Weber, član Uprave BMW AG, pristojen za razvoj: »Najbolj zelen električni avtomobil na svetu bo BMW, trajnosten od prvotne zamisli do recikliranja ob koncu svoje življenjske dobe. Razvijamo baterijsko celico prihodnosti, ki bo zmogljiva, varna, stroškovno učinkovita in primerna za recikliranje, vse od izbire materialov do recikliranja po uporabi v vozilu. Vse to pa se bo zgodilo v evropski vrednostni verigi.« In nadaljuje: »Ukvarjamo se z intenzivnimi raziskavami na področju tehnologije baterije z elektrolitom v trdnem stanju. Do konca desetletja bomo uvedli avtomobilsko združljivo baterijo z elektrolitom v trdnem stanju za serijsko proizvodnjo. Predstavitev prvega predstavitvenega vozila s to tehnologijo pa načrtujemo že pred letom 2025.« "

BMW Group že vrsto let nadgrajuje bogato lastno strokovno znanje v celotni vrednostni verigi električnega pogona, kar pomeni, da izpopolnjuje svojo tehnologijo baterijskih celic iz generacije v generacijo. Tudi kemična sestava celice se ves čas izboljšuje. Tako se je na primer delež kobalta v katodnem materialu pri BMW i3 s tehnologijo eDrive tretje generacije, na prehodu v peto generacijo, ki je bila leta 2020 uvedena skupaj z BMW iX3, znatno zmanjšal s 33 na 10 odstotkov, medtem ko se je vsebnost niklja povečala na okoli 80 odstotkov. Da bi zmanjšali porabo primarnih virov, je v visokonapetostnem baterijskem sklopu novega BMW iX že uporabljenih do 50 odstotkov recikliranega niklja.


Električna ofenziva je v polnem teku

Zaradi inteligentne arhitekture vozil in zelo prilagodljive proizvodne mreže bo imel BMW Group že leta 2023 na cestah okoli ducat popolnoma električnih modelov. BMW i3, MINI Cooper SE in BMW iX3, ki so že v prodajnih salonih, se bosta letos pridružila še dva ključna nosilca inovacij, to sta BMW i4 in BMW iX, prvi bo na trgu celo tri mesece prej od prvotnih načrtov.

V prihodnjih letih bosta sledili popolnoma električni različici BMW serije 5 in BMW X1 za množično uporabo. Na voljo bo tudi popolnoma električni BMW serije 7, pa tudi naslednik MINI Countryman in drugih modelov. Že leta 2023 bo BMW Group na cestah zastopan z vsaj enim popolnoma električnim modelom v približno 90 odstotkih njegovih trenutnih tržnih segmentov.

Do leta 2025 pa bo prodajo popolnoma električnih modelov v povprečju povečal za več kot 50 odstotkov letno, kar je več kot desetkrat več kot leta 2020. Skupno bo podjetje do konca leta 2025 kupcem dobavilo približno dva milijona popolnoma električnih vozil.

Na podlagi trenutnih tržnih pričakovanj BMW Group načrtuje, da bo do leta 2030 vsaj 50 odstotkov svetovne prodaje sestavljene iz popolnoma električnih vozil. V naslednjih desetih letih naj bi tako na ceste lansiral približno deset milijonov popolnoma električnih vozil. To pomeni tudi, da si je BMW Group zadal strateški cilj doseči ambiciozne smernice EU glede zmanjšanja emisij CO2 v letih 2025 in 2030.

Zaveza BMW Group k IPCEI.

V okviru dveh pomembnih baterijskih projektov skupnega evropskega interesa (IPCEI) BMW Group razvija zelo inovativne, trajnostne, funkcionalno optimizirane in stroškovno učinkovite baterijske celice kot ključni element vrednostne verige celic in baterij v Evropi.

Zvezno ministrstvo za gospodarstvo in energijo ter bavarsko deželno ministrstvo za gospodarske zadeve, regionalni razvoj in energijo podpirata projekt v okviru evropskega postopka financiranja IPCEI.

Zvezni minister Altmaier: »S skupnimi evropskimi projekti smo v Nemčiji in Evropi uspešno zgradili vrednostno verigo baterij ter zagotovili trajnostna delovna mesta. Podpiramo BMW pri obeh konkretnih projektih na področju baterijske tehnologije. Projekta sta osrednjega pomena za nadaljnjo širitev elektromobilnosti v Nemčiji.«

Bavarski minister za gospodarske zadeve Hubert Aiwanger: »Razvoj baterijskih celic je odlična priložnost za bavarsko avtomobilsko industrijo in visokotehnološko industrijo na splošno. Bavarska podpira baterijski projekt BMW v okviru IPCEI s sofinanciranjem, da bi zagotovili dodano vrednost na osrednjem visokotehnološkem področju z velikim potencialom za prihodnji razvoj. Ker elektromobilnost postaja vse pomembnejša, moramo proizvajati baterijske celice, ki jih potrebujemo tu v Nemčiji, po možnosti na Bavarskem. Naš cilj mora biti gospodarsko sodelovanje na področju tehnologij, prijaznih do podnebja, Evropa pa mora postati bolj neodvisna od dobaviteljev iz tretjih držav.«

Po razvoju litij-ionskih celic naslednje generacije, inovativnega baterijskega modula in koncepta baterijskega sistema v prvem IPCEI, se bo BMW v drugem projektu IPCEI posvetil razvoju nove generacije litij-ionskih celic, razvoju in optimizaciji procesnih tehnologij ter gradnji obrata izdelave prototipov za inovativne baterijske module in sisteme.

BMW Group daje velik poudarek tudi recikliranju in primernosti za recikliranje baterijskih materialov, njegov glavni cilj pa je razviti popolnoma obnovljivo baterijo. 

Z raziskovanjem in uveljavljanjem prihodnjih tehnologij, kot so baterije z elektrolitom v trdnem stanju (tako imenovane »All-Solid-State-Batteries«, ASSB), podjetje ne krepi le lastne pristojnosti, ampak spodbuja tudi izbiro industrijske lokacije v Nemčiji. Tehnologijo ASSB vidi kot prelomnico v avtomobilski industriji.

S celovitim pristopom zaprtega inovacijskega in razvojnega cikla bo BMW razvijal inovativne izdelke s področij baterijskih celic, baterijskih modulov in sistemov s poudarkom na izboljšanem delovanju in znatno optimizirani stroškovni strukturi. Seveda je treba upoštevati tudi recikliranje in uporabnost baterij ob koncu njihove življenjske dobe v avtomobilu.

BMW Group je bolj kot kateri koli drugi avtomobilski proizvajalec vpet v raziskave, razvoj in industrializacijo vrednostne verige celic in baterij v Nemčiji. Rezultati raziskav, ki jih je BMW Group dosegel skupaj s sodelujočimi partnerji pri projektu IPCEI, krepijo razvoj integrirane vrednostne verige baterij v Evropi. Poleg tega podjetje skupaj z evropskimi partnerji na področju raziskav in razvoja proučuje različne koncepte baterij z elektrolitom v trdnem stanju ter postopoma uveljavlja najobetavnejši prototip. Pri tem pa utira pot za uspešen razvoj in proizvodnjo baterijskih celic v Evropi.  

Article Offline Attachments.

My.PressClub Prijava

BMW Group Streaming

LIVE STREAMING.

Open Streaming Page

Here you can see the on-demand streams of the latest BMW Group press events. 

CO2 emission information.

Prikazane vrednosti porabe goriva, emisij CO2 in energijske učinkovitosti, so bile določene v skladu z Uredbo (ES) št. 715/2007 v različici, ki je veljala v času odobritve. Vrednosti se nanašajo na vozilo z osnovno konfiguracijo v Nemčiji. Prikazan doseg vozila upošteva opcijsko opremo ter različne velikosti platišč in pnevmatik, ki so na voljo za izbrani model ter se lahko spreminja glede na različne konfiguracije vozila.

Prikazane vrednosti za vozila že temeljijo na novem postopku preverjanja WLTP in so pretvorjene tudi v vrednosti, ki so primerljive z NEDC, da je zagotovljena primerjava med vozili. V zvezi s temi vozili se lahko tukaj prikazane vrednosti emisij CO2 razlikujejo od vrednosti, ki se (med drugim) upoštevajo za določitev ustreznih davkov ali drugih dajatev povezanih z emisijami CO2.

Nadaljnje informacije o uradnih podatkih varčnosti porabe goriva, specifičnih emisijah CO2 in ostali podatki o energijski učinkovitosti novega osebnega avtomobila so na voljo v »Priročniku o varčnosti porabe goriva, emisijah CO(2)«, ki je na voljo na vseh prodajnih mestih in na www.bmw.si/emisije ter www.mini.si/emisije.

Latest Facts & Figures.

Cenik vozil MINI - november 2021.
03.11.2021
Korporativne finance, podatki in številke
Cenik vozil BMW - november 2021.
03.11.2021
Korporativne finance, podatki in številke
Cenik vozil MINI - julij 2021.
05.07.2021
Korporativne finance, podatki in številke
Cenik vozil MINI - marec 2021.
01.03.2021
Korporativne finance, podatki in številke
Show all

Add your filter tags.

Sporočilo za javnost
Gradivo za medije
Govor
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Prijava