Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Slovenia · Article.

BMW Group Slovenija ostaja vodilni ponudnik električnih in elektrificiranih vozil med nemškimi premijskimi znamkami.

+++ Vsako tretje registrirano vozilo BMW v 2023 je bilo električno ali priključno hibridno. +++ BMW M in M Performance s 73 % rastjo v primerjavi s prejšnjim letom v segmentu visokozmogljivih vozil s 55 % deležem na prvem mestu. +++ BMW v najprestižnejšem segmentu premijskih vozil med nemškima konkurentoma zaseda prvo mesto z 59 % deležem. +++ BMW Serija 7 je najuspešnejša prestižna limuzina, saj v primerjavi s konkurenco predstavlja 60 % segmentni tržni delež. +++ BMW Motorrad prvič v zgodovini v Sloveniji prodal več kot 400 motociklov BMW. +++

Prodaja in trženje
·
Sales Worldwide
·
Podjetje
·
Korporativne finance, podatki in številke
 

Press Contact.

Maja Ilec
BMW Group

Tel: +38615867374

send an e-mail

BMW Group Slovenija v 2023 s 119 % rastjo prodaje električnih in elektrificiranih vozil v primerjavi s prejšnjim letom.  

Ljubljana. Navkljub letu, ki so ga zaznamovali visoka inflacija, izzivi v dobavni verigi, poplave, višanje cen energentov in nestabilno stanje v gospodarstvu, je BMW dosegel 33-odstotno rast prodaje, MINI pa 30-odstotno rast prodaje v premium segmentu. 

BMW Group je v letu 2023 nadaljeval z intenzivno produktno ofenzivo in trgu ponudil številne nove in prenovljene modele, tako klasično gnane kot elektrificirane. Na svetovne trge je zapeljala druga generacija kompaktnega športnega avtomobila visoke zmogljivosti BMW M2 Coupé, BMW M GmbH pa je predstavil tudi prvi avtomobil visoke zmogljivosti z elektrificiranim pogonskim sklopom - BMW XM. Na trg je zapeljala osma generacija serije 5 v limuzinski izvedbi s širokim naborom pogonskih sklopov. Prvič serijo 5 zastopa povsem električna različica BMW i5, ki predstavlja nov simbol trajnostne mobilnosti. Posodobljeni paleti modelov so se pridružili tudi prenovljeni BMW X5 in X6 vključno z M različicami.

Najbolje prodajani modeli vozil BMW in MINI.

Stranke BMW je v 2023 najbolj množično prepričal BMW X1, ta predstavlja 13 % prodanih vozil BMW v preteklem letu, z 12 % prodanih vozil pa mu sledi serija 2, znotraj katere je s 77 % najbolje prodajana izvedba Active Tourer. Trend rasti športnih terencev se je nadaljeval tudi v 2023 in se v primerjavi z lanskim letom povečal za 23 %; ti so v letu 2023 predstavljali 41 % celotne prodaje. Slovenski kupci so se najpogosteje odločili za BMW X1, ki z vnosom dinamike, okretnosti in natančnosti gradi na spontanem užitku v vožnji, BMW X5 (8,2 % celotne prodaje) in BMW X3 (7,5 % celotne prodaje).

Močno zanimanje za člane družine X je opazno tudi v poslovnem segmentu, kjer se poslovneži pogosto odločajo za BMW X5 in X3. K uspešnemu letu so poleg poslovnih strank prispevale tudi zasebne; med nemškimi proizvajalci premium vozil je BMW Group v prodaji zasebnim strankam sicer zasedel drugo mesto, vendar je kljub temu vodilni pri prodanih električnih vozilih. 

Za znamko MINI je bilo leto 2023 v Sloveniji rekordno, saj je v primerjavi s prejšnjim letom dosegla 30,4 % rast. Slovenski kupci so se v letu 2023 največkrat odločili za vozili MINI Cooper v 3-vratni izvedbi z 38 % prodaje in MINI Countryman s 36 % deležem prodaje.

BMW Group ohranja mesto vodilnega v tržnem deležu električnih in priključno hibridnih vozil med nemškimi premium znamkami.

Na slovenskem trgu BMW Group v primerjavi z nemškima konkurentoma v premijskem razredu s 54 % deležem med električnimi in priključno hibridnimi vozili trdno zaseda vodilno mesto. Priključni hibridi BMW Group znotraj premium segmenta nemških proizvajalcev dosegajo kar 72 % delež, električna vozila BMW pa si v segmentu popolnoma električnih vozil lastijo 49 % delež in skupno s priključno hibridnimi vozili predstavljajo tretjino vseh registriranih avtomobilov BMW Group Slovenija.

BMW Group je v letu 2023 svojim kupcem ponujal 18 popolnoma električnih modelov BMW in MINI v praktično vseh segmentih. BMW Group je uspešno uresničil globalni cilj in dosegel 15 % delež prodaje popolnoma električnih vozil, dinamično rast elektomobilnosti pa je z 22,8 % znotraj celotne prodaje dosegel tudi BMW Group Slovenija.

Slovenski kupci so se v letu 2023 največkrat odločili za modele BMW i4; znotraj katerega je 31 % vseh registriranih vozil predstavljal model i4 M50, sledili pa so BMW iX1, BMW iX3 in BMW iX.

BMW Group združuje športno zmogljivost z ekskluzivnim prestižem.

Kupci, ki se odločajo za visokozmogljiva športna vozila in prestižna vozila nemških premium ponudnikov avtomobilov večinoma posegajo po vozilih BMW M in BMW serije 5, serije 7, serije 8, X5 in X7. Vozila BMW M in BMW M Performance so tako v segmentu visokozmogljivih vozil med najbližjima nemškima konkurentoma s kar 55 % deležem zasedla zavidljivo prvo mesto in v primerjavi s prejšnjim letom dosegla 73 % rast.

BMW v najvišjem in najprestižnejšem segmentu osebnih vozil v premijskem razredu med nemškima konkurentoma zaseda prvo mesto z 59 % deležem. V svojem prvem polnem letu prodaje nove generacije serije 7 ima serija 7 v primerjavi s konkurenco z 28 registracijami kar 60 % segmentni tržni delež, BMW X5 57 %, BMW X7 pa kar 82 %.

BMW Motorrad. 

Leto 2023 je bilo za BMW Motorrad v znamenju 100. obletnice brez dvoma rekordno, saj si je zagotovil prvo mesto z 22,2 % tržnim deležem v segmentu motorjev nad 500 ccm3 in prvič v zgodovini v Sloveniji prodal več kot 400 motociklov BMW (od tega 389 registriranih vozil v 2023). Družina GS z modelom R 1250 GS in Adventure je predstavljala 43 % celotne prodaje, veliko pa v letošnjem letu obeta prihod novega BMW R 1300 GS, ki je po septembrski predstavitvi že zdaj dosegel ogromno povpraševanja in s tem napoveduje še uspešnejše obdobje za BMW Motorrad v prihodnosti.

Digitalizacija storitev in poslovanja.

BMW Group s svojo zavezanostjo k izboljšanju uporabniške izkušnje z izvajanjem najsodobnejših ukrepov digitalizacije in modernizacije postavlja nove standarde proaktivne skrbi za stranke.

BMW Group v okviru proaktivne skrbi za svoje stranke ponuja širok nabor digitalnih servisnih storitev, kot je npr. digitalni servisni sprejem z brezkontaktno oddajo avtomobilskega ključa na servisu, z aplikacijo My BMW ali My MINI pa s storitvami, kot so spletna rezervacija servisnega termina, pregled stanja vozila, posodabljanje vozila na daljavo omogoča osrednjo točko komuniciranja, tudi ko se stranka ne nahaja neposredno v vozilu. Stranke imajo možnost vzpostaviti klic s centrom za pomoč na cesti bodisi preko aplikacije bodisi iz vozila. Center tako v najkrajšem možnem času vozniku zagotovi potrebno asistenco, saj ima pregled nad vsemi ključnimi informacijami, vključno z morebitnimi okvarami, lokacijo in drugimi pomembnimi podatki, kar omogoča hitro in učinkovito nudenje pomoči. Poleg tega aplikacija sledi času od zadnjega servisnega pregleda in voznika opozori, ko je čas za naslednji pregled. Inovativni sistem dialoga je prek pametne videokomunikacije 36 % strankam, ki so obiskale servis v letu 2023, omogočil prejem dodatnih pojasnil o stanju njihovega vozila in potrebnih dodatnih posegih ter jim tako olajšal odločitev o nadaljnjih servisnih postopkih.

V letu 2023  je BMW v Sloveniji uvedel storitev BMW Pay, ki zaokrožuje digitalno servisno izkušnjo s hitrim in varnim plačilom ter takojšnjim prejemom potrdila, strankam pa prihrani čas in omogoča udoben nakup izdelkov iz domače dnevne sobe. Če se stranka odloči, na primer, za nakup dodatne opreme ali Lifestyle izdelkov, ji te lahko trgovec po dogovoru pošlje tudi po pošti.

Z uvedbo diagnostike vozila na daljavo se v določenih situacijah BMW strokovnjaki lahko neposredno povežejo na daljavo z vozilom, preverijo morebitne napake in nudijo nasvete o ukrepih, brez potrebe po obisku servisa. Diagnostika na daljavo tako lahko odpravi nekatere programske napake, za katere obisk servisa ni več potreben.

Vsaka stranka BMW je unikatna in je kot članica družine BMW deležna užitka v vožnji z vrhunsko uporabniško izkušnjo.  

BMW Group za svoje stranke vsakoletno prireja edinstvene in prepoznavne dogodke. Na tovrstnih dogodkih se stranke lahko seznanijo z najnovejšimi inovacijami, s testnimi vožnjami preizkusijo vozila bogate BMW flote ter svoje znanje obogatijo z različnimi delavnicami in izobraževanji na temo trajnosti, elektrifikacije in mobilnosti.

V letu 2023 se je tako na lokalnih kot mednarodnih dogodkih v Sloveniji zvrstilo več kot 700 strank. BMW Arena je gostila goste iz Slovenije ter Srednje in Jugovzhodne Evrope in jim ekskluzivno predstavila nove modele BMW M, in sicer BMW XM, BMW M3 Touring, BMW M2 in BMW M 1000 R, obenem pa omogočila zimsko xDrive izkušnjo s celotno floto vozil X in obilo naelektrenega užitka z električnimi BMW in MINI. Za pravo adrenalinsko izkušnjo na dirkalni stezi je poskrbel dogodek BMW X meets M na Madžarskem, užitek v vožnji z novim BMW serije 5 ter celotno paleto vozil BMW M pa so stranke doživele na visokogorskem ledeniku v Söldnu. V prestižni svet užitka v izjemnem udobju zmogljivosti in slogu so stranke popeljali novi BMW X7, nova serija 7 in novi BMW XM na ekskluzivnem dogodku Luxury above and beyond na Brdu pri Kranju. Stranke so doživele ekskluzivno in nepozabno BMW zgodbo na dogodku Legendary Moments v Rovinju in se kulinarično razvajale na MINI Kuhna potepu. V oktobru pa je sledila tudi regijska medijska predstavitev novega BMW serije 5/i5 in najzmogljivejšega v celotnem portfelju vozil BMW i7 M70 xDrive v Istri, katere se je udeležilo več kot 80 novinarjev in vplivnežev iz kar 13 držav Evrope.

 

Vir podatkov: Registracije MNZ in IHS.Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Prijava
 

BMW Group Streaming

ANNUAL CONFERENCE 2024.

21 March - 09:00 AM CET.
Here you can see the webcast of the BMW Group Annual Conference 2024, with the world premiere of the next BMW vision vehicle on the "Road to Neue Klasse".

Open Streaming Page

CO2 emission information.

Prikazane vrednosti porabe goriva, emisij CO2 in energijske učinkovitosti, so bile določene v skladu z Uredbo (ES) št. 715/2007 v različici, ki je veljala v času odobritve. Vrednosti se nanašajo na vozilo z osnovno konfiguracijo v Nemčiji. Prikazan doseg vozila upošteva opcijsko opremo ter različne velikosti platišč in pnevmatik, ki so na voljo za izbrani model ter se lahko spreminja glede na različne konfiguracije vozila.

Prikazane vrednosti za vozila že temeljijo na novem postopku preverjanja WLTP in so pretvorjene tudi v vrednosti, ki so primerljive z NEDC, da je zagotovljena primerjava med vozili. V zvezi s temi vozili se lahko tukaj prikazane vrednosti emisij CO2 razlikujejo od vrednosti, ki se (med drugim) upoštevajo za določitev ustreznih davkov ali drugih dajatev povezanih z emisijami CO2.

Nadaljnje informacije o uradnih podatkih varčnosti porabe goriva, specifičnih emisijah CO2 in ostali podatki o energijski učinkovitosti novega osebnega avtomobila so na voljo v »Priročniku o varčnosti porabe goriva, emisijah CO(2)«, ki je na voljo na vseh prodajnih mestih in na www.bmw.si/emisije ter www.mini.si/emisije.

Latest Facts & Figures.

Cenik vozil MINI - november 2023.
09.11.2023
Korporativne finance, podatki in številke
Cenik vozil BMW - november 2023.
09.11.2023
Korporativne finance, podatki in številke
Cenik vozil MINI - april 2023.
25.04.2023
Korporativne finance, podatki in številke
Cenik vozil MINI - marec 2023.
01.03.2023
Korporativne finance, podatki in številke
Show all

Add your filter tags.

Sporočilo za javnost
Gradivo za medije
Govor
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Prijava