Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Bulgaria · Article.

Цао Фей и Джон Балдесари създават следващите автомобили от серията BMW Art Car.

По случай 40-годишнината на проекта, жури от изтъкнати директори на музеи и куратори избра двама международно признати творци, всеки от които да създаде по един автомобил. Китайската мултимедийна художничка Цао Фей (родена 1978 г.) и американският художник Джон Балдесари (роден 1931 г.) ще бъдат съответно най-младият и най-възрастният участник, представени в колекцията. На 19-ти ноември и в присъствието на творците, Иън Робъртсън, член на управителния съвет на BMW AG, обяви сътрудничеството в музея „Соломон Гугенхайм“ в Ню Йорк пред 150 подбрани гости. И двамата творци ще създадат свои произведения от новото BMW M6 GT3 през следващата година. Новият дизайн на автомобилите ще бъде представен в музеи през 2017 г., като те ще трябва да се докажат и на пистата.

Корпоративни
·
Културни въпроси
·
Sport
 

Състезателната традиция продължава с BMW M6 GT3.

Мюнхен/Ню Йорк. След участието на Джени Холцер (1999 г.), Олафур Елиасон (2007 г.) и Джеф Кунс (2010 г.), съвременната история на серията BMW Art Car продължава. По случай 40-годишнината на проекта, жури от изтъкнати директори на музеи и куратори избра двама международно признати творци, всеки от които да създаде по един автомобил. Китайската мултимедийна художничка Цао Фей (родена 1978 г.) и американският художник Джон Балдесари (роден 1931 г.) ще бъдат съответно най-младият и най-възрастният участник, представени в колекцията. На 19-ти ноември и в присъствието на творците, Иън Робъртсън, член на управителния съвет на BMW AG, обяви сътрудничеството в музея „Соломон Гугенхайм“ в Ню Йорк пред 150 подбрани гости. И двамата творци ще създадат свои произведения от новото BMW M6 GT3 през следващата година. Новият дизайн на автомобилите ще бъде представен в музеи през 2017 г., като те ще трябва да се докажат и на пистата. „По случай 40-годишнината на колекцията BMW Art Car, време е да погледнем към бъдещето. Колекцията въплъщава културния ангажимент на BMW Group – нейните автомобили изразяват комбинацията от модерни технологии и вдъхновяващо изкуство. Гордеем се, че разширяваме серията с две творби от толкова известни художници,“ коментира Иън Робъртсън по време на представянето.

 

Творците за BMW Art Car

„Изключително се вълнувам, че мога да се присъединя към впечатляващия списък с творци, които са създавали BMW Art Car. Ускорението – концепция, която ми напомня за желанието ми за скорост като атлет в дните на „Пионерското движение“ – е дълбоко свързано с вплетените съвременни взаимоотношения между скоростта, енергия и държавата.“

Цао Фей

„За мен е чест толкова много уважавани от мен колеги да ме препоръчат като художник, който да участва в BMW Art Car. Създаването на изкуство, което съществува извън музея, е важно за мен и трябва да бъде цел на всички артист. Това определено ще бъде „най-бързата“ ми творба до момента.“

Джон Балдесари

Със своя ангажимент Цао Фей и Джон Балдесари ще се присъединят към списъка с изтъкнати художници като Александър Колдър, Франк Стела, Рой Лихтенщайн, Анди Уорхол, Робърт Раушенбърг и Дейвид Хокни.

 

Журито

Експертите, в журито са Ричард Армстронг, директор на музея „Соломон Гугенхайм“ (Ню Йорк), Крис Деркон, директор на „Тейт Модърн“ (Лондон), Хуан Гайтан, директор на музея на съвременно изкуство „Тамайо“ (Мексико Сити), Габриеле Хорн, директор на KW институт за съвременно изкуство (Берлин), Удо Кителман, директор на Държавните музеи на Берлин, д-р Матиас Мюлинг, директор на градската галерия „Ленбах“ (Мюнхен), Ханс Улрих Обрист, съдиректор на галерия „Сърпентайн“ (Лондон), Шветал А. Пател, Kochi-Muziris Biennale (Индия), Беатрис Руф, директор на музея „Стеделийк“ (Амстердам), Биси Силва, директор на Център за съвременно изкуство (Лагос), Филип Тинари, директор на центъра за съвременно изкуство „Уленс“ (Пекин) и Адам Д. Уайбърг, директор на музея за американско изкуство „Уитни“ (Ню Йорк).

По отношение на номинациите журито коментира своя избор:  „Убедени сме, че и двамата номинирани творци могат да добавят, със своите отличителни подходи, уникални и нови аспекти към колекцията BMW Art Car. Цао Фей е един от най-обещаващите и дръзки творци от Китай на своето поколение. По отношение на работата ѝ  по 18-тия BMW Art Car очакваме с нетърпение да видим как ще превърне автомобила в творческа част от нейната паралелна вселена. Джон Балдесари е голям иноватор и кръстник на цялата арт сцена в Ел Ей. Като „сериен“ изобретател, той не спира да ни изненадва и с нетърпение очакваме да видим изненадата, която ще подготви за 19-тия автомобил BMW Art Car.“

 

BMW M6 GT3

През 2016 г. BMW M6 GT3 ще застане начело на гамата от автомобили, които се предлагат в клиентската състезателна програма на BMW. Той се задвижва от 4,4-литров V8 двигател с технология M TwinPower Turbo, който е леко модифициран за използване в моторни състезания. Агрегатът има сух картер и мощност до 585 к.с.,като целият автомобил тежи по-малко от 1300 кг. Останалите технически характеристики включват концептуално „transaxle“ задвижване, шестстепенна секвенциална състезателна трансмисия и високоефективна електроника за моторни състезания. Аеродинамичните показатели на шасито са оптимизирани в аеродинамичния тунел на BMW. Инженерите педантично са работили върху прецизната настройка на BMW M6 Купе, който е използван като платформа за новия автомобил и дори без модификации е бил идеално подготвен за пистови състезания.

Йенс Маркуард, директор на BMW Motorsport: „Невероятно е, че традицията на серията BMW Art Car ще бъде продължена с BMW M6 GT3. Моторните състезания и BMW Art Car винаги са били много тясно свързани. Нашите състезателни автомобили със специален дизайн на известни художници имат легендарен статут сред обществото. Убеден съм, че същото ще бъде вярно за произведенията на Цао Фей и Джон Балдесари. В природата ни е да искаме да се борим за победи с автомобилите BMW M6 GT3 Art. Комбинацията от изкуство и динамиката на пистата е наистина уникална.“

 

Колекцията BMW Art Car

От 1975 г. насам художници от целия свят създават автомобили за серията BMW Art Car, като използват за база актуални модели на BMW. Началото на колекцията е поставено, когато френският пилот и любител на изкуството Ерве Пулен в сътрудничество с тогавашния директор на BMW Motorsport Йохен Неерпаш канят  своя приятел и художник Александър Колдър да превърне автомобил в произведение на изкуството. Резултатът е BMW 3.0 CSL, който през 1975 г. се състезава в „24-те часа на Льо Ман“ и мигновено се превръща в любимец на зрителите: на бял свят се появява колекцията BMW Art Car. През 2010 г. най-новото попълнени към колекцията – автомобил, създаден от Джеф Кунс, е представен в център „Жорж Помпиду“ в Париж. Автомобилите от BMW Art Car са изложени не само в техния роден град в музея на BMW в Мюнхен, но пътуват по света за изложби и посещават музеи в Азия, Европа и Северна Америка.

 

Открийте колекцията BMW Art Car на нашите сайтове в социалните мрежи:

#BMWArtCar

http://bmwartcars.tumblr.com/Културният ангажимент на BMW
В продължение на вече повече от 40 години BMW Group е инициира и е участва в над 100 културни проекта в цял свят. Компанията поставя основния акцент в своя дългосрочен ангажимент върху модерното и съвременно изкуство, джаза и класическата музика, както и върху архитектурата и дизайна. През 1972 г. художникът Герхард Рихтер създава три големи картини специално за фоайето на централата на BMW Group в Мюнхен. Оттогава творци като Анди Уорхол, Рой Лихтенщайн, Олафур Елиасон, Джеф Кунс, Зубин Мета, Даниел Баренбойм и Анна Нетребко си сътрудничат с BMW. Компанията също така ангажира известни архитекти като Карл Шванцер, Заха Хадид и студиото Coop Himmelb(l)au да проектират важни корпоративни сгради и заводи. През 2011 г BMW Guggenheim Lab – глобална инициатива на Фондацията „Соломон Гугенхайм“, музеят „Гугенхайм“ и BMW Group – отбеляза световната си премиера в Ню Йорк. BMW Group приема за даденост абсолютната творческа свобода във всички културни събития, в които участва – това е същото толкова важно за революционни артистични творби, колкото е за големи иновации в един успешен бизнес. 

Повече информация:

www.bmwgroup.com/culture и www.bmwgroup.com/culture/overview  

 

---

BMW Group България Корпоративни комуникации

Христина Пейчева, Мениджър Корпоративни комуникации BMW Group България

T: +359 2 80 60 733, F: +359 2 80 60 710

Прес портал: https://www.press.bmwgroup.com/bg.html

E-mail: Hristina.Peycheva@bmwgroup.com

 

--

BMW Group

С трите си марки BMW, MINI и Rolls-Royce BMW Group е най-успешният премиум производител на автомобили и мотоциклети в света. Като световна компания BMW Group управлява 30 предприятия за производство и сглобяване в 14 държави и има мрежа за продажби в над 140 държави. 

През 2014 г. BMW Group е реализирала приблизително 2,118 млн. автомобила и над 123 000 мотоциклета в целия свят. Печалбата преди облагане с данъци за 2014 г. е приблизително 8,71 млрд. евро при приходи от 70,40 млрд. евро. Към 31 декември 2014 г. работната сила на BMW Group възлиза на приблизително 116 324 служители. 

Успехът на BMW винаги се е градил на дългосрочно мислене и отговорни действия. По тази причина компанията е изградила екологична и социална устойчивост по цялата верига, пълна отговорност за продуктите и ясен ангажимент за опазване на околната среда като неделима част от стратегията си.

 

www.bmwgroup.com

Facebook: http://www.facebook.com/BMWGroup

Twitter: http://twitter.com/BMWGroup

YouTube: http://www.youtube.com/BMWGroupview

Google+: http://googleplus.bmwgroup.com

 

www.bmw.bg; www.mini.bg

Facebook: http://www.facebook.com/BMWBulgaria;

www.facebook.com/MINI.Bulgaria

You Тube: http://www.youtube.com/BMWBulgaria; http://www.youtube.com/MINIBulgaria

Twitter: http://twitter.com/BMWBulgaria

 

 

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Достъп.
 

BMW Group Streaming

ANNUAL GENERAL MEETING 2021.

Munich, 12 May 2021.

Here you can see the public on-demand webcast of the 101st Annual General Meeting of BMW AG.

 

Open Streaming Page

CO2 emission information.

Данните за разхода на гориво, емисиите на СО2 и разхода на електроенергия са измерени в съответствие с Европейската директива (EC) 715/2007 във версията, валидна за типовото одобрение за този модел. Цифрите се отнасят за превозно средство с базова конфигурация в Германия и показаният диапазон отчита различния размер на избраните колела и гуми и опционално допълнително оборудване и могат да се променят по време на конфигурацията.

Данните, вече са измерени на базата на новият тестов цикъл WLTP и са преизчислени обратно към NEDC за сравнимост на автомобилите.

Повече информация за официалния разход на гориво и специфичните СО2 емисии на нови автомобили можете да получите от брошурата „Национален справочник за разхода на гориво и емисиите на CO2 на нови пътнически автомобили“, разпространявана безплатно от дилърите на BMW.

Latest Facts & Figures.

Технически данни на новото MINI Countryman, в сила от юли 2020.
09.06.2020
Технически данни, спецификации
Specifications of the BMW X2 M35i, valid from 03/2019.
16.01.2019
F39
Технически данни, спецификации
BMW X2 M35i - технически спецификации, в сила от март 2019 г.
16.01.2019
F39
Технически данни, спецификации
Show all

Add your filter tags.

Информация за медиите
Прес материали
Реч
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Достъп.