Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Bulgaria · Article.

Устойчивото развитие среща класическия моторен спорт: BMW AG представя своята нова глобална състезателна стратегия.

The Board of Management of BMW AG has decided to strategically realign its automobile racing activities. In doing so, the company is setting course for a future BMW Group motorsport programme that is as extensive as it is diversified. The commitments contribute to BMW M, BMW i and MINI. The threads for the development of the cars and their race outings will henceforth come together in BMW Group Motorsport.

Sport
·
Automotive
·
Мотоциклетни спортове
·
BMW Motorsport
·
MINI Motorsport

Press Contact.

Hristina Peycheva
BMW Group

Tel: 0035928060711

send an e-mail

Бордът на директорите на BMW AG взе решение за стратегическо прегрупиране на активностите си в автомобилните моторни спортове. В този ред, автомобилната състезателна програма на BMW Group, ще бъде едновременно разширена и диверсифицирана. В нея влизат продуктите на BMW M, BMW i, както и MINI. Развитието на състезателните им еквиваленти ще се осъществява под шапката на BMW Group Motorsport. 

Това прегрупиране, което идва седем години след като марката напусна Формула 1 и пет години след като се завърна в DTM, e още едно свидетелство за усилията, които BMW Group полага, за да отговори на постоянно променящия се свят на моторните спортове. Целта е по-широко позициониране и задоволяване интереса на различни групи. Класическите състезания и устойчивото развитие са важни фактори, вдъхновяващи феновете на състезателното каране на различни писти по света. Стабилни пилони на развитие през следващите години ще бъдат DTM, Шампионатът по издръжливост на FIA (WEC), IMSA WeatherTech SportsCar Championship (IWSC), кооперирането с тима Andretti от Formula E, клиентските програми в класовете GT3 и GT4, промотирането на нови талантливи пилоти, както и изключително предизвикателното рали „Дакар“. 

Фокусът върху състезателните серии базирани на серийното производство, който бе засилен през 2009, ще бъде допълнително разширен. Участието в DTM и IMSA WeatherTech SportsCar Championship продължава, като плановете включват и нов състезателен автомобил за WEC шампионата. BMW също така работи тясно с американската състезателна легенда Майкъл Андрети и едноименния му отбор във Formula Е – водещите световни серии за електрически автомобили. BMW ще си сътрудничи с Andretti Formula E, с цел опознаване на спорта и проучване възможностите за бъдещо заводско участие. В същото време, BMW i остава официален автомобилен партньор на сериите. От първото си участие, като кола на сигурността в сезон 2014/2015, BMW i8 се утвърди, като динамичен и високоефективен водещ автомобил. Същевременно, сътрудничеството на MINI с отбора на X-raid за рали „Дакар“ продължава.

Клаус Фрьолих, член на борда на директорите на BMW AG, Развойна дейност, каза: „Стратегическото прегрупиране на дейностите ни в областта на моторните спортове, е свидетелство за сериозната позиция на моторния спорт в нашата компания. Това ще продължи да бъде така и в бъдеще. Всички знаят, че BMW е тясно свързано със състезанията. Участието ни позволява да демонстрираме нашите знания в областта на технологиите и интегрирането ни в международни платформи. В това число, и във водещите серии за електрически автомобили, както и в класически моторни спортове. Електрическата мобилност ще придобива все повече тежест. През последните десет годни ние се установихме на водеща позиция в тази част на автомобилната индустрия, чрез продуктите на BMW i. Чрез партньорството ни с Andretti Formula E в шампионата Formula Е, ние ще проучим допълнително възможностите за взаимодействие между моторния спорт и серийното производство. Нещо, което е полезно и за двата сектора. В базираните на серийното производство състезания, ще участваме във WEC шампионата с BMW M, както и в DTM и IWSC. Всяко едно наше начинание допълва перфектно другото: изправяме се лице в лице с основни конкуренти, независимо дали участието ни е заводско или чрез клиентски отбори. Накратко: Бъдещата ни стратегия е прекрасно съобразена с нуждите и принципите на BMW Group. Бъдещето нека заповяда.“ 

Директорът на BMW Motorsport Йенс Маркард също вижда развитието на дейностите в моторните спортове, като положително: „Прекрасно е, че в бъдеще BMW Group ще бъде още по-широко представена в спорта. Ще продължим с фокуса си върху Европа и DTM, както ще насочим усилия и в нови за нас платформи, като Formula Е. Там ще имаме шанса да демонстрираме знания в областта на електрическото задвижване, като сътрудничеството ни с Andretti Formula E, е с основна цел запознаване с процесите и обогатяване на нашите знания. Заводският ни пилот Антонио Феликс да Коща ще застане зад волана. Изцяло заводско участие от наша страна е възможно в петия сезон на сериите. Предпоставки за тези стъпки са развитието на самите серии, което ще се изрази и чрез увеличаване капацитета на батериите.“ 

Маркат продължава: „Със сезон 2018, ние искаме да разширим допълнително участието си в GT сериите и да се състезаваме в Шампионата за издръжливост на FIA (WEC), както и в IMSA WeatherTech SportsCar Championship. Това очевидно включва и завръщане на Льо Ман, нещо което чакаме с нетърпение. Начинът по който се разви WEC ни кара да мислим, че състезанията от GT сектора ги очаква светло бъдеще. Нещо, което ни мотивира допълнително да разширим и клиентските си програми. Това вече се случи с успешното въвеждане на BMW M6 GT3. През 2018 ще участваме и в GT4 шампионата, който изживява своеобразен разцвет, с BMW M4 GT4. Излишно е да подчертавам, че ще продължим да подпомагаме и развитието на млади пилоти, които ги очакват още по-големи предизвикателства в бъдеще. Освен това, ще засилим участието и в проекта на MINI за „Дакар“. В общи линии, състезателната програма на BMW Group e уникална, по отношение на своите мащаби и разнообразие.“ 

Хилдегард Вортман, старши вицепрезидент на BMW: „Особено явен белег на новата стратегия на групата в моторните спортове е бранд идентичността. Различните дейности са идеален способ за създаване и усилване на асоциативната връзка между отделните спортни начинания и съответната марка. Ще разширим нашите целеви групи, като например ще бъдем по-активни в ангажирането на вниманието на по-младите хора, както и с Formula Е. В обобщение, ние сме позиционирани доста добре и присъстваме на почти всички важни световни пазари. BMW и моторните спортове, в една прекрасна свързаност. Комбинация, която винаги е спомагала за оформянето на марката, като такава.“ 

Обобщение на състезателната програма на BMW Group.

DTM: BMW ще продължи да се състезава активно в DTM, през идните години. Един от най-известните и добри шампионати за туристически автомобили в света, DTM предлага на зрителите спорт от най-висок клас. DTM ще остане важна платформа за марката, особено за BMW Германия. BMW ще се погрижи и за успешното маркетингово развитие, свързано със шампионата.

Шампионат за издръжливост на FIA (WEC): Плановете са BMW да влезе във WEC шампионата на FIA през сезон 2018. Шампионат, чийто ключов момент е състезанието за „24-те часа на Льо Ман“. BMW извоюва победата там през 1999 г., с BMW V12 LMR, а последното участие на марката в Льо Ман бе през 2011, когато BMW M3 GT завърши на трета позиция в класа LM GTE. От старта на шампионата през 2012 досега, той се радва на сериозен интерес и търпи сериозно развитие. С какъв автомобил ще участваме и кой отбор ще отговаря за него, ще бъде уточнено през следващите месеци.

IMSA WeatherTech SportsCar Championship: Сериите комбинират фантастични коли с легендарни трасета, върхови пилоти и запалени фенове. Те продължават състезателните традиции на САЩ и Канада, в който марката BMW винаги е играла важна роля. През 1975, малко след основаването на BMW Северна Америка, легендарното BMW 3.0 CSL спечелва „12-те часа на Себринг“. През 2015 се навършиха 40 години от този успех. BMW Motorsport и BMW Team RLL излизат за осми сезон тази година. Шефът на отбора Боби Рехал участва за пръв път през 2009, още когато сериите носят името American Le Mans Series. През годините тимът печели много състезания и общо пет победи в клас GT.

Formula E : Сътрудничеството с тима на Андрети е предвидено да продължи два сезона. То ще се осъществява на инженерно ниво и на общо използване на ресурси. В зависимост от развитието на сериите, е възможно и заводско участие в техния пети сезон - 2018/2019. BMW Motorsport ще предостави заводския пилот Антонио Феликс да Коща, португалецът който се е изкачвал до най-горното стъпало на стълбицата в DTM с BMW, и който вече е направил тестове за Formula E. Той ще кара от сезон 2017/2018. Освен новото партньорство, BMW продължава да бъде официален автомобилен партньор. Марката ще представи плъгин хибрид версията на BMW i8, като кола на сигурността, както и електрическото BMW i3, в ролята му на медицински автомобил.

BMW Customer Racing: Възможността за частни отбори и пилоти от цял свят, да се състезават с автомобили BMW, ще продължи успешното си развитие и в бъдеще. Гамата от продукти вече е разширена с присъствието на BMW M6 GT3, което дебютира през 2016 г., малко след което започна да печели състезания. От 2018 ще видим в действие и още един модел – BMW M4 GT4. Проектирана на базата на BMW M4 Купе, тази кола е реакция на положителното развитите на GT4 класа. Първоначалните състезателни тестове са насрочени за тази година, за да бъде сигурно, че клиентите ще получат един върхов продукт. Възможността за въвеждане на базов състезателен модел под формата на BMW M235i Racing, се проучва в момента.

BMW Motorsport Junior програма: Практиката на подпомагане и лансиране на млади пилоти от страна на BMW Motorsport, датира още от 70-те години. През годините тази философия е родила множество състезатели. BMW Motorsport Junior програмата, с фокус върху GT сегмента и туристическите автомобили, датира от 2014 г. Оттогава насам тя търпи постепенно развитие, което ще продължи и занапред.

Рали „Дакар“: Доказаното сътрудничество с тима на X-raid и шефът на отбора Свен Куанд, което води до четири победи за MINI в „Дакар“, между 2012 и 2015, продължава. X-raid ще стартира кампанията си за „Дакар“ с победния номер 5, през 2017 г.

 

BMW Group България Корпоративни комуникации

Христина Пейчева, Мениджър Корпоративни комуникации BMW Group България

T: +359 2 80 60 733, F: +359 2 80 60 710

Прес портал: https://www.press.bmwgroup.com/bg.html

E-mail: Hristina.Peycheva@bmwgroup.com

 

---

BMW Group

С трите си марки BMW, MINI и Rolls-Royce BMW Group е най-успешният премиум производител на автомобили и мотоциклети и доставчик на премиум услуги за мобилност и финансиране в света. Като световна компания BMW Group управлява 30 предприятия за производство и сглобяване в 14 държави и има мрежа за продажби в над 140 държави. 

През 2015 г. BMW Group е реализирала приблизително 2,247 млн. автомобила и над 137 000 мотоциклета в целия свят. Печалбата преди облагане с данъци за 2014 г. е приблизително 8,71 млрд. евро при приходи от 80,40 млрд. евро. Към 31 декември 2014 г. работната сила на BMW Group възлиза на приблизително 116 324 служители.

Успехът на BMW винаги се е градил на дългосрочно мислене и отговорни действия. По тази причина компанията е изградила екологична и социална устойчивост по цялата верига, пълна отговорност за продуктите и ясен ангажимент за опазване на околната среда като неделима част от стратегията си.

www.bmwgroup.com

Facebook: http://www.facebook.com/BMWGroup

Twitter: http://twitter.com/BMWGroup

 

My.PressClub Достъп.
 

BMW Group Streaming

ANNUAL CONFERENCE.

Munich. 17 and 18 March 2021.

Here you can see the live webcasts of the Annual Conference 2021 with the Media Day and the Analyst and Investor Day.

 

Open Streaming Page

CO2 emission information.

Данните за разхода на гориво, емисиите на СО2 и разхода на електроенергия са измерени в съответствие с Европейската директива (EC) 715/2007 във версията, валидна за типовото одобрение за този модел. Цифрите се отнасят за превозно средство с базова конфигурация в Германия и показаният диапазон отчита различния размер на избраните колела и гуми и опционално допълнително оборудване и могат да се променят по време на конфигурацията.

Данните, вече са измерени на базата на новият тестов цикъл WLTP и са преизчислени обратно към NEDC за сравнимост на автомобилите.

Повече информация за официалния разход на гориво и специфичните СО2 емисии на нови автомобили можете да получите от брошурата „Национален справочник за разхода на гориво и емисиите на CO2 на нови пътнически автомобили“, разпространявана безплатно от дилърите на BMW.

Latest Facts & Figures.

Технически данни на новото MINI Countryman, в сила от юли 2020.
09.06.2020
Технически данни, спецификации
Specifications of the BMW X2 M35i, valid from 03/2019.
16.01.2019
F39
Технически данни, спецификации
BMW X2 M35i - технически спецификации, в сила от март 2019 г.
16.01.2019
F39
Технически данни, спецификации
Show all

Add your filter tags.

Информация за медиите
Прес материали
Реч
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Достъп.