Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Bulgaria · Article.

Сърцето на BMW M8 GTE: най-ефективният състезателен двигател на BMW Motorsport за всички времена

Всеки успешен състезателен автомобил се нуждае от мощно и надеждно задвижване, което да го ускорява до върхови скорости. В случая на новото BMW M8 GTE, което през 2018 година ще участва във FIA World Endurance Championship (WEC) и IMSA WeatherTech SportsCar Championship, това е двигателят BMW P63/1. Историята на този особен агрегат стартира през февруари 2016 година. ¶

BMW Motorsport
·
IMSA Series
·
Motorsport Cars
·
Automotive
 

Press Contact.

Hristina Peycheva
BMW Group

Tel: 0035928060711

send an e-mail

Downloads.

  
Photos(4x, ~11,65 MB)
  
Videos(1x, ~617,16 MB)

Състезателният двигател на новото BMW M8 GTE е създаден на базата на серийната версия BMW S63T4.  

Всеобхватна преработка за участие във FIA WEC серията IMSA.  

Множество преимущества благодарение на екстремно високата ефективност.

 

Всеки успешен състезателен автомобил се нуждае от мощно и надеждно задвижване, което да го ускорява до върхови скорости. В случая на новото BMW M8 GTE, което през 2018 година ще участва във FIA World Endurance Championship (WEC) и IMSA WeatherTech SportsCar Championship, това е двигателят BMW P63/1. Историята на този особен агрегат стартира през февруари 2016 година.

 

Във фазата на обсъждането на концепцията на новия GTE агрегат инженерите по двигателите на BMW Motorsport стартират най-всеобхватния си проект от разработката на задвижването за завръщането в DTM през 2012 година. През следващите месеци са създадени над 500 конструктивни чертежа на двигателя и два пъти повече за цялото задвижване. Резултатът от тази работа е най-ефективният двигател, разработван някога от BMW Motorsport. В зависимост от изискванията на спортния регламент той развива между 500 и много над 600 к.с. При първите функционални тестове на 20 януари на изпитателния стенд на BMW Motorsport в Мюнхен (Германия) P63/1 се представи отлично. Това бе специален момент за инженерите, също като първото шофиране на автомобила на 1 юли 2017 година, както и първото участие в състезание на 24 часа на Дайтона (САЩ) на 27 януари 2018 година.

Целта на разработката е формулирана много ясно, но е и много амбициозна: да бъде разработен най-ефективният двигател, който някога е задвижвал състезателен автомобил на BMW. За да се постигне това, от голямо значение е изборът на базов двигател, идеално подходящ за високите натоварвания при моторните спортове. В тясно сътрудничество с инженерите на BMW M GmbH е избран BMW S63T4, онзи V8 двигател с технология BMW TwinPower Turbo, който за пръв път е монтиран на новото BMW M5 (среден разход на гориво: 10,5 л/100 км; CO2 емисии: 241 г/км)*.

Както е предписано в регламента, отливките на цилиндровия блок и цилиндровата глава са заимствани без промени от серийния агрегат. Тези компоненти се доставят от леярните за леки метали в завода на BMW Group в Ландсхут (Германия). Там сложните и високотехнологични компоненти на двигателя, отлети от леки сплави, се изработват чрез иновативни и устойчиви производствени методи.

На базата на тези базови отливки двигателят на BMW M8 GTE, който се състои от близо 2300 компонента - от тях 985 различни -, е подложен на всеобхватна преработка. 181 детайла са заимствани от серийни проекти, над 700 са разработени специално за P63/1 или са включени в този проект от други състезателни двигатели на BMW Motorsport. В съответствие с регламента за клас GTE инженерите на BMW Motorsport са намалили работния обем от 4,4 до 4 литра. При новия вариант на коляново-мотовилковия механизъм се използва по-„плосък“ колянов вал, който осигурява по-равномерни работни ходове и придава на двигателя по-спортен звук. Освен това геометрията на горивните камери, както и на всмукателните и изпускателните канали е модифицирана така, че P63/1 да е оптимално пригоден за изискванията на моторните спортове. За допълнителното повишаване на ефективността допринасят и адаптациите на всмукателната и изпускателната система, както и изцяло новата конструкция на турбокомпресорите. Конкретният резултат на това е, че горивото изгаря много бързо и напълно в оптималния момент при максимална температура от над 2 100˚ С. P63/1 постига коефициент на полезно действие, значително по-висок от 40 %. Това го прави по-ефективен от всеки друг състезателен двигател на BMW при спортните и туристическите автомобили. Тази ефективност осигурява на екипите значително по-висока гъвкавост при определяне на състезателната стратегия.

Освен ефективността при P63/1 значително е повишена и управляемостта. Тя помага на пилотите да извлекат максимума от BMW M8 GTE на състезателната писта. Благодарение на напълно новото управление на двигателя се осигуряват абсолютно моментални реакции и линейно разгръщане на мощността.

 

Техническите данни на двигателя P63/1 за BMW M8 GTE

 

Тип: V8 двигател с технология BMW TwinPower Turbo

Мощност: 500 до над 600 к.с. (в зависимост от изискванията на регламента)

Работен обем: 3 981 см3

Брой цилиндри: 8

V-ъгъл: 90°

Диаметър на цилиндъра: 89 мм

Ход на буталото: 80 мм

Разстояние между цилиндрите: 98 мм

Обороти: около 7 000 об/м

Article Media Material.

My.PressClub Достъп.
 

BMW Group Streaming

ANNUAL CONFERENCE.

Munich. 17 and 18 March 2021.

Here you can see the live webcasts of the Annual Conference 2021 with the Media Day and the Analyst and Investor Day.

 

Open Streaming Page

CO2 emission information.

Данните за разхода на гориво, емисиите на СО2 и разхода на електроенергия са измерени в съответствие с Европейската директива (EC) 715/2007 във версията, валидна за типовото одобрение за този модел. Цифрите се отнасят за превозно средство с базова конфигурация в Германия и показаният диапазон отчита различния размер на избраните колела и гуми и опционално допълнително оборудване и могат да се променят по време на конфигурацията.

Данните, вече са измерени на базата на новият тестов цикъл WLTP и са преизчислени обратно към NEDC за сравнимост на автомобилите.

Повече информация за официалния разход на гориво и специфичните СО2 емисии на нови автомобили можете да получите от брошурата „Национален справочник за разхода на гориво и емисиите на CO2 на нови пътнически автомобили“, разпространявана безплатно от дилърите на BMW.

Latest Facts & Figures.

Технически данни на новото MINI Countryman, в сила от юли 2020.
09.06.2020
Технически данни, спецификации
Specifications of the BMW X2 M35i, valid from 03/2019.
16.01.2019
F39
Технически данни, спецификации
BMW X2 M35i - технически спецификации, в сила от март 2019 г.
16.01.2019
F39
Технически данни, спецификации
Show all

Add your filter tags.

Информация за медиите
Прес материали
Реч
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Достъп.