Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Bulgaria · Article.

BMW Vision iNEXT. С поглед в бъдещето.

По време на годишното общо събрание на BMW AG през май 2018 година Харалд Крюгер, Председател на борда на директорите на BMW AG, описва iNEXT така: „Проектът iNEXT е нашата платформа на бъдещето, от която ще се възползва цялата компания и всички марки.“

BMW iX
·
Технологии
·
Дизайнерски решения, концепции и изследвания
·
Корпоративни
 

Press Contact.

Hristina Peycheva
BMW Group

Tel: +359-2-80-607-33

send an e-mail

iNEXT – платформата на бъдещето на BMW Group

По време на годишното общо събрание на BMW AG през май 2018 година Харалд Крюгер, Председател на борда на директорите на BMW AG, описва iNEXT така: „Проектът iNEXT е нашата платформа на бъдещето, от която ще се възползва цялата компания и всички марки.“ iNEXT дава отговор на фундаменталния въпрос във всекидневната работа на BMW Group: „Как ще се придвижваме в бъдещето?“ iNEXT последователно продължава това, което през 2007 година започва като „Project i“ и през 2013 година е продължено с въвеждането на пазара на BMW i3. В това отношение BMW Group постига много: още днес разполага с над 10-годишен опит в електрическата мобилност в    малки и големи серии, BMW i моделите се модернизират постоянно и с тяхната технология се електрифицират все повече автомобили на BMW и MINI. Следващата стъпка е пълноценната интеграция на стратегическите иновационни направления Автоматизирано шофиране, Свързаност, Електрифициране и Услуги (ACES) в един автомобил. Дизайнът им осигурява визията и отговаря на въпроса как в бъдеще ще се наслаждаваме на радостта от шофирането (D+ACES). Автомобилът, който днес носи името BMW iNEXT, предстои да бъде въведен на пазара през 2021 година.

BMW Vision iNEXT

BMW Vision iNEXT е символ на навлизането в нова ера на радостта от шофирането. Високоавтоматизирано, с нулеви емисии и напълно свързано то за пръв път интегрира стратегическите иновационни направления на BMW Group и с това дава отговори на въпросите: „Как ще изглежда един автомобил, който не трябва да бъде шофиран лично – но може?“ Във фокуса на разсъжденията повече от всякога е поставен човекът с неговите емоции и желания. Серийният модел BMW iNEXT ще бъде произвеждан от 2021 година като нов технологичен флагман в завода в Динголфинг и за пръв път в съчетания ще пренесе на на пътя стратегическите иновационни направления (D+ACES) на BMW Group.

Как конкретно ще изглежда BMW iNEXT се вижда от BMW Vision iNEXT под формата на един насочен към бъдещето визионерски автомобил. „Индивидуалната мобилност е изправена пред големи промени“, казва Клаус Фрьолих, член на борда на директорите на BMW AG, отговарящ за развойната дейност. „Възможностите за автономно шофиране и все по-напредващата свързаност позволяват напълно нови изживявания и възможности в движение, които да определят пътуването. В съответствие с това ние оформихме чисто електрическото BMW Vision iNEXT като мобилно пространство на качеството на живот – като ново „любимо място“ (My Favorite Space), където можем да се самоопределяме и да сме спокойни. Защото и в бъдеще човекът с неговите нужди и желания по отношение на мобилността ще бъде във фокуса на всички стремежи на BMW, допълва Фрьолих.

Адриан ван Хойдонк, ръководител на BMW Group Design, резюмира дизайнерската амбиция така: „Задачата на BMW i е да генерира креативни и насочени към бъдещето идеи, които да променят начина, по който мислим за мобилността. BMW Vision iNEXT е следващата голяма крачка по пътя към тази трансформация, която показва, как интелигентните автомобили могат да направят живота ни по-лесен и по-хубав.“

Екстериорът  – модерна елегантност със самоу в ерен дизайн

Размерите и пропорциите на един модерен Sports Activity Vehicle (SAV) на BMW осигуряват уверено излъчване на BMW Vision iNEXT. Ясно разпознаваемите форми и повърхности още на пръв поглед разкриват насочения си към бъдещето характер. Ефектното лаково покритие и фините детайли подчертават това впечатление: цветът на каросерията Liquid Greyrose Copper прелива от топла мед до тъмна роза и придава динамика на автомобила още в покой. Голямата, свързана двойна бъбрековидна радиаторна решетка, иконичната графика на страничните прозорци, както и сините акцентиращи повърхности отпред, отстрани и отзад още на пръв поглед демонстрират езика на формите на BMWi, който за пръв път бе показан през 2017 година при представянето на BMWi Vision Dynamics. Когато автомобилът бъде отключен, сините акценти светват и подчертават характерните линии на автомобила. Остъклените повърхности като големите прозорци или светлините са напълно интегрирани в каросерията.

Двойната бъбрековидна радиаторна решетка и лицето с четири „очи“ придават идентичност

В центъра на предната част е разположена голямата вертикална двойна бъбрековидна радиаторна решетка. Също като при всички автомобили с електрическо задвижване тя е затворена. Тъй като не е необходимо охлаждането на двигател с вътрешно горене, бъбрековидната решетка служи като интелигентна площ, в която са вградени различни сензори. Щампованият 3D мотив подсказва за скритите там технологии. Много тесните фарове са модерна интерпретация на типичното за BMW лице с четири „очи“. Предното стъкло прелива плавно в голям панорамен покрив, така че тялото на автомобила изглежда леко и иновативният интериор се вижда добре и отвън.

Модерна визия с отварящи се в противоположни посоки врати

В профил BMW Vision iNEXT демонстрира мощната и солидна стойка на един модерен SAV на BMW. Функционалните двуобемни пропорции и дългата линия на покрива подсказват за разточителния интериор. Дългото междуосие и късите надвеси придават динамика на силуета. Обемно моделираните повърхности изпъкват отстрани като мускули. Прецизните линии подчертават играта с повърхностите и подчертават арките на калниците. 24-инчовите джанти се отличават с аеродинамично оптимизиран дизайн. Тяхното триизмерно скулптурирано оформление е както дизайнерски, така и функционален акцент. Вместо от външни огледала видимостта назад се осигурява от камери, чувствителни на приближаване и докосване сензори поемат функциите на дръжките за отваряне на вратите. Двете големи врати се отварят в противоположни посоки без средна колона. Когато са отворени, те позволяват цялостен обзор на разточителния интериор. В същото време се виждат и повърхностите от карбон в областта на рамките. Черен Cladding допълва типичната визия на SAV. Вградената в него синя акцентираща лайстна подсказва за електрическото задвижване.

Големите хоризонтални повърхности и линии отзад осигуряват широка и динамична стойка. Тесните, характерни задни светлини достигат навътре в задната част. Аеродинамичните качества на автомобила се оптимизират от покрива и дифузора, който е подчертан чрез светлинни елементи.

Интериорът – “My Favorite Space”

При пътуване с BMW Vision iNEXT водачът по избор може да управлява автомобила сам в режим „Boost“ или да бъде возен в режим „Ease“. Благодарение на електрическото задвижване режимът „Boost“ е много динамичен, почти безшумен и с нулеви емисии. В режим „Ease“ автомобилът предлага на водача и неговите спътници пространство за разнообразни занимания: в зависимост от желанията BMW Vision iNEXT може да бъде място за разпускане, взаимодействие, развлечение или концентрация – възможностите са толкова разнообразни, колкото и нуждите на пътуващите. В съответствие с това и интериорът наподобява уютно „жизнено пространство“ с модерно обзавеждане на четири колела – ново „любимо място“.

Спокойна атмосфера в интериора

Големият панорамен покрив облива интериора със светлина и осигурява приятелска, гостоприемна атмосфера. Двете отделни седалки отпред, както и цялата седалка отзад предлагат място за до 4 пътника. В интериора доминират пестеливи, ясни линии, геометрията поставя на преден план материалите и цветовете.

Комбинацията от материалите текстил и дърво осигурява висококачествено излъчване, вдъхновено от мебелния дизайн. Преобладаващите цветове в интериора са Purus Rosé, кафяво и бежово, с акценти от метално проблясващ Mystic Bronze. Отзад преобладава изисканият текстил в петролен цвят Enlighted Cloudburst, изтъкан по технологията жакард, който преминава асиметрично от повърхностите на седалките до страничните панели и задната поставка. Така че създава едно доста необичайно в автомобилостроенето разделяне на кокпита от задната част, което наподобява на различното обзавеждане в стаите на едно жилище.

Режимите „Boost“ и „Ease“ променят зоната на водача

В разточително оформения кокпит зоната на водача се дефинира от двата единствено видими дигитални повърхности за индикациите в комбинация с волана. Ниското арматурно табло с бежова текстилна тапицерия в комбинация с дървените детайли и ясно структурирания дървен под осигуряват уютна и приятна атмосфера. В режим „Boost“ воланът и индикаторите са ясно насочени към водача. При преминаване в режим „Ease“ зоната на водача се променя: воланът леко се отдръпва назад, педалите потъват и се създава едно усещане за отворено пространство. Повърхностите с индикаторите вече не показват свързани с пътуването данни, а преминават в „Exploration Mode“, който дава предложения на водача и неговите спътници за важни места и събития в околността. Освен това подглавниците на предните седалки могат да бъдат сгънати надолу. По този начин пътниците отпред могат по-добре за разговарят с возещите се на задната седалка.

Средна конзола като висококачествена мебел

Между предните седалки е разположена средната конзола, която като форми и качество на материалите наподобява висококачествена мебел. С повърхността си от матово дърво с отворени пори тя изглежда като рееща се масичка за кафе, който достига до задната част. Фината дървена плоча лежи върху черупка от изискано, осветено кристално стъкло. Филигранната бронзова основа с цвят на бронз поддържа конструкцията. Многостенната (фасетна) шлифовка на кристалното стъкло пречупва светлината, разделя я на различни цветове и интериорът потъва в светлинни отражения.

Гостоприемна задна част

На пръв поглед задната част изглежда като модерно, висококачествено жилищно помещение. Разточителната цяла задна седалка осигурява разпускащ Lounge характер и приканва към разпускане. Ръчно тъканият жакардов текстил Enlighted Cloudburst прелива от петролен до бял цвят през цялата повърхност до страничните панели и придава модерно излъчване на интериора.

Shy Tech: иновативната техника е интегрирана невидимо и въпреки това е винаги на разположение 

Като изключим воланът и дисплеите в зоната на водача, в BMW Vision iNEXT не могат да бъдат забелязани други екрани или бутони. За да се запази висококачественият и уютен характер на задната част и по този начин хората да бъдат поставени на преден план, интелигентните технологии са интегрирани невидимо. Те стават видими и могат да бъдат ползвани едва когато водачът и пътниците го пожелаят. В бъдеще различните функции могат да бъдат управлявани чрез повърхностите от дърво или текстил. В бъдеще могат да отпаднат и дисплеите, като интелигентната проекция може да превърне всяка повърхност в интерактивен дисплей. С Intelligent Personal Assistant, Intelligent Material и Intelligent Beam BMW Vision iNEXT представя три различни, визионерски приложения на този подход, наречен „Shy Tech“.

Intelligent Personal Assistant

Интелигентното гласово управление в автомобила се активира след произнасянето на „Hey BMW“. BMW Vision iNEXT е интегрирана съставна част на дигиталния свят и на напълно свързаните BMW Connected, Smart Devices и Smart Homes, което позволява например отваряне на прозорците в собствения дом чрез гласова команда. 

Intelligent Material

И докато в режим „Boost“ контролният дисплей може да бъде управляван конвенционално чрез докосване, в режим „Ease“ функцията за управление се поема от дървената повърхност на средната конзола. При това положението на ръката и дланта са също толкова отпуснати като при управлението на контролера на iDrive: ръката лежи върху перфорираната дървена повърхност, като при въвеждане пръстите следват светлинни точки, наподобяващи опашка на комета. Жакардовата тъкан отзад също е с интегрирана функция за управление. Тя оживява при докосване и позволява например управлението на възпроизвеждането на музика чрез различни жестове, които се подчертават визуално от светещи LED източници, които са втъкани в текстила.

Intelligent Beam

В бъдеще дигиталният и аналоговият свят все повече ще преливат един в друг, и то не само при управлението, но и при ползването на медии. Информацията все повече ще се визуализира чрез проекции, които в дългосрочен план ще заменят дисплеите. Една от стъпките в тази насока показва и представената в BMW Vision iNEXT техника Intelligent Beam, която служи както като светлина за четене, така и като динамична и интерактивна проекционна площ. Така например текстовете в отпечатана книга могат да бъдат допълнени със снимки, движещо се съдържание и интерактивни графики и управлявани с жестове.

Символ на една нова ера

BMW Vision iNEXT обмисля възможностите на автономната мобилност в близко бъдеще и показва решения, които имат преди всичко импулсен характер и в същото време са символ на стратегическата насоченост на BMW Group към бъдещето на индивидуалната мобилност. Човекът е поставен на преден план. През 2021 година стартира новото изражение на радостта от шофирането със серийния модел BMW iNEXT, който за пръв път ще пренесе в комбинация на пътя стратегическите иновационни направления (D-ACES) на BMW Group.

BMW Vision iNEXT World Flight

Две компании – една мисия. Мюнхен, Ню Йорк, Сан Франциско и Пекин – четири дестинации на три континента за пет дни. BMW Group в сътрудничество с Lufthansa Cargo представя BMW Vision iNEXT в рамките на особена презентация: BMW Vision iNEXT World Flight.

В най-ефективният товарен самолет в своя клас – един Boeing 777F от флотилията на Lufthansa Cargo – над 300 представители на медиите от целия свят за пръв път имат възможност да се запознаят с визията за мобилността на утрешния ден: BMW Vision iNEXT – най-новият визионерски автомобил на BMW Group. В тясно сътрудничество на Lufthansa Cargo и екипа на BMW Group тази необикновена презентация на автомобила и технологията се превръща от идея в реалност. В специално създадената и оформена, ексклузивна Closed-Room концепция гостите имат възможност да се насладят на презентацията на иновативния автомобил и на бъдещето на BMW Group.

За техническата реализация са прекарани над 7,5 км кабели. 78 000 LED и 165 видео LED модули, както и проектори с 13 000 ANSI лумена в интериора на Boeing осигуряват представяне, което докосва всички сетива. За реализацията на проекта работят над 120 специалисти по изграждане на изложения на Lufthansa Cargo и BMW Group. Привлечените инженери и специалисти монтират общо около 30 тона материали, за да подготвят адекватната сцена за BMW Vision iNEXT. Предизвикателството се крие не само в реализацията на тази изключителна презентация – създадената концепция същевременно трябва да бъде и „пригодна за полет“.

Екстремен тайминг: цялостният Set-up трябваше да бъде монтиран в интериора на 777F от презентационен и след това обратно в полетен режим. Осем часа след кацането на машината се очакват и първите гости – само четири часа след приключване на последната презентация на съответната локация Boeing се издига във въздуха в посока към следващата си дестинация. Едно техническо и логистично майсторско постижение, което позволява нереализирана досега презентация на автомобил и технология.

„Визионерските проекти заслужават визионерски презентации. Ние се радваме, че можем съвместно с BMW да осъществим тази изключителна световна премиера“, каза Петер Гербер, председател на борда на директорите на Lufthansa Cargo AG.

„iNEXT е нашето предложение за мобилността на бъдещето. Затова е логично BMW Vision iNEXT да не бъде представено на световната общественост по обичаен начин“, допълва Клаус Фрьолих, член на борда на директорите на BMW AG, отговарящ за развойната дейност.

iNEXT – следващите крайъгълни камъни до 2021 година

Гъвкавост – ключът към успеха: преди 10 години BMW Group стартира проекта project i, в рамките на стратегията NUMBER ONE и с това се превръща в пионер на електрическата мобилност. Днес автомобилите с двигател с вътрешно горене и Plug-in хибридни задвижвания се създават върху идентична архитектура. Това позволява гъвкавост на производството, което може да бъде управлявано в зависимост от търсенето. Това е успех на project i от 2009 година.

Автомобилният проект BMW iNEXT има сравнимо централна роля за разработката на платформи и компоненти на бъдещето. В бъдеще с новите автомобилни архитектури за всички видове задвижвания на предните, задните и четирите колела и с модерните си заводи BMW Group бързо ще може да взима решение кои и колко модели да бъдат оборудвани с напълно електрическо задвижване, Plug-in хибридна система или високо ефективен двигател с вътрешно горене. През 2025 година BMW Group ще предлага 25 модели с електрифицирано задвижване – от тях 12 чисто електрическо.

2019: MINI BEV

През юли 2017 година BMW Group обяви, че новото, напълно електрическо MINI ще бъде вариант на MINI с 3 врати. Производството на напълно електрическият модел на MINI стартира през 2019 година. При марката MINI в бъдеще клиентите ще могат да избират между три вида задвижване: двигател с вътрешно горене, Plug-in хибрид или чисто електрическо задвижване. Задвижването на напълно електрическото MINI се доставя от заводите на BMW Group в Динголфинг и Ландхут, центровете за компетентност за електрическа мобилност в мрежата от производствени мощности.  След това задвижването се интегрира в автомобила в завода на BMW Group в Оксфорд. Изборът падна върху Оксфорд, тъй като в него се произвежда по-голяма част от всички MINI 3 врати.

2020: серийният автомобил на BMW Concept iX3

Представеното за пръв път на Auto China 2018 в Пекин in BMW Concept iX3 дава осигурява първи поглед: първият чисто електрически автомобил на марката BMW ще бъде пълноценен Sports Activity Vehicle (SAV) – без ограничения по отношение на функционалността и комфорта.

Сред иновациите, представени при BMW Concept iX3, е и петото поколение на технологията BMW eDrive. Решаващото преимущество на това бъдещо електрическо задвижване е фактът, че електромоторът, трансмисията и мощната управляваща електроника са комбинирани в нов, индивидуален електрически задвижващ компонент. Петото поколение на електрическото задвижване включва и нови, по-мощни батерии. Този нов технологичен пакет осигурява значителен напредък по отношение на характеристиката на мощността, пробега, теглото, нуждата от място и гъвкавостта. Той ще бъде използван за пръв път в електрически задвижвания SAV.

Освен това неговата модулна конструкция позволява гъвкаво адаптиране към съответното ниво на мощността и наличното място за монтаж. Друга особеност е в това, че електромоторът не се нуждае от редкоземни елементи. По този начин BMW Group ще бъде независима от тяхната наличност.

Характеристиките на BMW Concept iX3: електромотор с мощност над 200 кВт/ 270 к.с. и пробег над 400 км в WLTP тестови цикъл.

 

---

BMW Group България Корпоративни комуникации

Христина Пейчева, Мениджър Корпоративни комуникации BMW Group България

T: +359 2 80 60 733, F: +359 2 80 60 710

Прес портал: https://www.press.bmwgroup.com/bg.html

E-mail: Hristina.Peycheva@bmwgroup.com

 

---

BMW Group

С четирите си марки BMW, MINI, Rolls-Royce и BMW Motorrad BMW Group е най-успешният премиум производител на автомобили и мотоциклети и доставчик на премиум услуги за мобилност и финансиране в света. Производствената мрежа на BMW Group включва 31 предприятия за производство и сглобяване в 14 държави; компанията има мрежа за продажби в над 140 държави.

През 2017 г. BMW Group е реализирала над 2 463 500 автомобила и над 164 000 мотоциклета в целия свят. Печалбата преди облагане с данъци за финансовата 2016 г. е приблизително 9.67 млрд. евро при приходи от 94.16 млрд. евро. Към 31 декември 2016 г. работната сила на BMW Group възлиза на приблизително 124 729 служители.

Успехът на BMW винаги се е градил на дългосрочно мислене и отговорни действия. По тази причина компанията е изградила екологична и социална устойчивост по цялата верига, пълна отговорност за продуктите и ясен ангажимент за опазване на околната среда като неделима част от стратегията си.

 

www.bmwgroup.com

Facebook: http://www.facebook.com/BMWGroup

Twitter: http://twitter.com/BMWGroup

YouTube: http://www.youtube.com/BMWGroupview

Google+: http://googleplus.bmwgroup.com

 

www.bmw.bg; www.mini.bg

Facebook: http://www.facebook.com/BMWBulgaria

www.facebook.com/MINI.Bulgaria

You Тube: http://www.youtube.com/BMWBulgaria

http://www.youtube.com/MINIBulgaria

Twitter: http://twitter.com/BMWBulgaria

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Достъп.
 

BMW Group Streaming

Media & Stakeholder Days.

01.09. and 02.09.2023.

Follow our webcasts of the MINI and BMW Group Keynotes at the Media & Stakeholder Days 2023.

Open Streaming Page

CO2 emission information.

Данните за разхода на гориво, емисиите на СО2 и разхода на електроенергия са измерени в съответствие с Европейската директива (EC) 715/2007 във версията, валидна за типовото одобрение за този модел. Цифрите се отнасят за превозно средство с базова конфигурация в Германия и показаният диапазон отчита различния размер на избраните колела и гуми и опционално допълнително оборудване и могат да се променят по време на конфигурацията.

Данните, вече са измерени на базата на новият тестов цикъл WLTP и са преизчислени обратно към NEDC за сравнимост на автомобилите.

Повече информация за официалния разход на гориво и специфичните СО2 емисии на нови автомобили можете да получите от брошурата „Национален справочник за разхода на гориво и емисиите на CO2 на нови пътнически автомобили“, разпространявана безплатно от дилърите на BMW.

Add your filter tags.

Информация за медиите
Прес материали
Реч
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Достъп.