Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Bulgaria · Article.

BMW Group - преглед на търговско представяне за 2020 г. в България.

BMW Group успява да запази световната лидерска позиция в премиум сегмента дори през годината, повлияна от коронавирус +++ BMW M GmbH завършва  изминалата година като най-успешната в своята история +++ BMW България променя съществено модела на комуникация и обслужване на клиентите и укрепва и разширява пазарната си позиция

Продажби и маркетинг
·
Корпоративни
 

Press Contact.

Hristina Peycheva
BMW Group

Tel: 0035928060711

send an e-mail

Downloads.

  
Photos(2x, ~5,08 MB)

С повече от 2,3 млн. продадени автомобила, BMW Group продължава седемнадесетгодишна поредица от успехи, оставайки водещия производител на премиум автомобили в света и през 2020 година. Най-голям ръст в обема на продажбите постигат plug-in хибридни превозни средства: реализацията им нараства с близо 40% (38,9%) в сравнение с предходната година, което отразява силния интерес на клиентите към този вариант задвижваща система.

BMW Group успява да запази световната лидерска позиция в премиум сегмента дори през годината, повлияна от коронавирус пандемията, с 2 324 809 доставки от марките BMW, MINI и Rolls-Royce, постигайки спад в обема на продажбите само с 8,4% в сравнение с 2019 г. „Още  третото тримесечие на 2020 г. показа обнадеждаващи признаци, но месеците октомври-декември на изминалата година допринесоха особено силно за относително добрите резултати в продажбите: за последното тримесечие BMW Group достави 686 069 автомобила на своите клиенти, което е 3,2% подобрение спрямо същия период на 2019 г. През 2020 г. Групата постига забележителен успех при електрифицираните автомобили (plug-in хибриди и електрически). Тяхната реализация достига 191 646 автомобила по целия свят на годишна база, което е увеличение с 31,8% спрямо предходната година. Благодарение на този резултат средното ниво на CO2 емисиите генерирани от флотилията на компанията остават под строгите изисквания на Европейските стандарти за емисии при това с разширяващ се пазарен дял в луксозните и спортни автомобили. Пазарният дял в луксозния сегмент продължава да се разширява - със 115 420 продадени автомобила през изминалата година, BMW Серия 7, Серия 8 и X7 серията са спечелили 70% повече клиенти в сравнение с 2018 г. “, коментира Александър Миланов, Управител на BMW Group България по време на традиционната пресконференция за търговското представяне на компанията.

С ръст на продажбите от 6 % (доставени 144 218 автомобила), BMW M GmbH завършва  изминалата година като най-успешната в своята история. Върховите модели от серията X, включително новото БМВ X6 M50i *, допринасят значително за успеха на продажбите на BMW M.

През една предизвикателна година и в изключително конкурентен сегмент продажбите на марката MINI достигат 292 394 броя (-15,8%) през 2020 г. Напълно електрическото MINI Cooper SE се радва на добър старт със 17 580 продадени автомобила, а моделите John Cooper Works, с общо 20 565 доставки (+ 20,8%), са особено популярни сред клиентите.

През 2020 г. Rolls-Royce Motor Cars доставя общо 3 756 автомобила (-26,4%). Този резултат е постигнат въпреки липсата на най-продавания модел на марката, Ghost, от пазара, в очакване на представянето на нов модел, който бе въведен на пазара в края на годината.

Въпреки предизвикателствата, произтичащи от пандемията, BMW Motorrad успя да постигне вторите най-добри продажби в историята си. В рамките на годината бяха лансирани редица нови модели, които помогнаха на мотоциклетното подразделение да достави общо 169 272 (-3,4% спрямо 2019 г.) мотоциклети и скутери на клиентите през 2020 г.

Представянето на Групата по региони варира силно - ефектите на мерките срещу корона вирус пандемията водят до спад в продажбите в Европа с 15% и в Северна и Южна Америка с -19.7%, докато в Азия компанията отчита положителен ръст от 6,1%, като в Китай са реализирани 777 379 доставки (+7,4%)).

Търговско представяне на BMW Group България.

Предизвикателствата на 2020 г. се отразяват съществено на пазара на нови автомобили в България. Реализацията на нови автомобили в страната бележи един от сериозните спадове в Европа 36,8% и общият брой на доставките на българския пазар достига нивата от 2009 – 2010 г. „В тези условия BMW България промени съществено модела на комуникация и обслужване на нашите клиенти и по този начин успяхме да укрепим и разширим пазарната си позиция. Отчетения спад в реализацията е съответно - 25% за марката BMW и - 17% за MINI, като по наши данни BMW е водеща премиум марка на българския пазар през последните 11 години, а заедно с MINI - BMW Group е водещия производител на премиум автомобили.“, коментира г-н Миланов. „Непрекъснато разширяващата се и обновяваща се моделна палитра с марка BMW, наред с изключително конкуренти продукти за финансиране, както и професионалната работа на нашите партньори в българската пласмента мрежа бяха съществените фактори, които ни помогнаха да постигнем един добър резултат.“

Търговската реализация на BMW Group България за 2020 г. по марки е както следва 869 автомобила доставени на крайни клиенти, MINI – 85, BMW Motorrad 99 (-14%).

Детайлният анализ на продажбите потвърждава популярността на SAV/ SAC автомобилите на българския пазар. Те имат около 63% пазарен дял в реализацията на BMW и заемат челни позиции сред предпочитанията на клиентите - BMW X5 (125), BMW X7 (101); и BMW X6 (95). Голямата им популярност се дължи, както на практическите им предимства, така и на богатото многообразие от модификации и модели, които обхващат всички сегменти. Техният пазарен потенциал в условията на глобална пандемия се ограничава от затруднения в производството.

Продължава позитивния тренд в реализацията на моделите на BMW M GmbH. Продажбите на M и M Performance автомобилите са нараснали с 5% спрямо предходната година, а общия им дял от продажбите възлиза на 28,3%, като това е сред трите най-добри постижения в целия свят. Новото поколение BMW M3 и BMW M4, които ще бъдат въведени на пазара през месец март, са обещаващ фактор за динамичен растеж и през 2021 г.

Електрифицираните модели на компанията печелят все по-голям интерес от страна на клиентите. Общият им дял в продажбите възлиза на 16%, съответно 13% за plug-in хибридите и 3 % за електрическите превозни средства. За популярността им допринасят както целенасочените усилия за популяризирането им сред подходящи целеви групи, така и развитието на моделното портфолио. Към края на 2020 г. BMW Group разполага с най-разнообразното портфолио от електрифицирани модели, като предложенията покриват най-разнообразни нужди от мобилност и начин на живот. Само в портфолиото на модела BMW Серия 5 клиентите могат да избират между 5 plug-in хибридни модификации, съчетаващи четири- или шестцилиндрови агрегати с електрическо задвижване и възможност за комбиниране с интелигентната система BMW xDrive.

При избора на компановка, най-голям дял имат шестцилиндровите бензинови или дизелови агрегати – 49%, следвани от четирицилиндровите редови двигатели - 31%, а трицилиндровите - 4%. Във високия мощностен клас 12% от клиентите избират осемцилиндрови и 1% дванадесетцилиндрови двигатели.

Що се отнася до избора на BMW клиентите за разпределението на основните елементи на силовия тракт, 85% от закупените автомобили от марката BMW са с интелигентната система за задвижване на четирите колела BMW xDrive.

При MINI лидер в продажбите е традиционно популярното на българския пазар MINI Countryman (34), следвано от MINI Hatch в 3 врати с 30 доставки и MINI Hatch с 5 врати с 10, а MINI Clubman и MINI Cabrio допълват съответно 7 и 4 автомобила до общия брой.

Реализацията на BMW Motorrad през 2020 г. достига 99 мотоциклета (-17%), като така се запазва лидерството в мощностния клас над 500 см3. Най-популярните мотоциклети на BMW са моделите R1250 GS (17) и R1250 GS Adventure (13), следвани от G310 R и C 400 GT.  Позитивни са очакванията за 2021 г., през която на пазара ще бъде въведен първият M мотоциклет на  BMW Motorrad М 1000 RR, a също и R18 classic и предложения в “Haritage”сегмента.

 BMW започва 2021 г. с лансирането на BMW iX3, който вече се опредлага от търговската мрежа в България. Той е последното попълнение в първото „Power of Choice“ моделно семейство на BMW Group, което позволява на клиентите да избират между бензинов, дизелов, хибриден или електрически модел в една и съща серия.

 

BMW Group България Корпоративни комуникации: 

Христина Пейчева, Мениджър Корпоративни комуникации BMW Group България

T:  +359 2 80 60733, F:  +359 2 80 60 710

Прес портал: https://www.press.bmwgroup.com/bg.html

E-mail:  Hristina.Peycheva@bmwgroup.com

         

---

BMW Group

С четирите си марки BMW, MINI, Rolls-Royce и BMW Motorrad BMW Group е най-успешният премиум производител на автомобили и мотоциклети и доставчик на премиум услуги за мобилност и финансиране в света. Производствената мрежа на BMW Group включва 31 предприятия за производство и сглобяване в 15 държави; компанията има мрежа за продажби в над 140 държави.

През 2020 г. BMW Group е реализирала над 2.3 млн. автомобила и над 169 000 мотоциклета в целия свят. Печалбата преди облагане с данъци за финансовата 2019 г. е приблизително 7.118 млрд. евро при приходи от 104 210 млрд. евро. Към 31 декември 2019 г. работната сила на BMW Group възлиза на приблизително 126 016 служители.

Успехът на BMW винаги се е градил на дългосрочно мислене и отговорни действия. По тази причина компанията е изградила екологична и социална устойчивост по цялата верига, пълна отговорност за продуктите и ясен ангажимент за опазване на околната среда като неделима част от стратегията си.

 

www.bmwgroup.com

Facebook: http://www.facebook.com/BMWGroup

Twitter: http://twitter.com/BMWGroup

YouTube: http://www.youtube.com/BMWGroupView

Instagram: https://www.instagram.com/bmwgroup

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/bmw-group

 

Article Media Material.

My.PressClub Достъп.
 

BMW Group Streaming

ANNUAL CONFERENCE.

Munich. 17 and 18 March 2021.

Here you can see the live webcasts of the Annual Conference 2021 with the Media Day and the Analyst and Investor Day.

 

Open Streaming Page

CO2 emission information.

Данните за разхода на гориво, емисиите на СО2 и разхода на електроенергия са измерени в съответствие с Европейската директива (EC) 715/2007 във версията, валидна за типовото одобрение за този модел. Цифрите се отнасят за превозно средство с базова конфигурация в Германия и показаният диапазон отчита различния размер на избраните колела и гуми и опционално допълнително оборудване и могат да се променят по време на конфигурацията.

Данните, вече са измерени на базата на новият тестов цикъл WLTP и са преизчислени обратно към NEDC за сравнимост на автомобилите.

Повече информация за официалния разход на гориво и специфичните СО2 емисии на нови автомобили можете да получите от брошурата „Национален справочник за разхода на гориво и емисиите на CO2 на нови пътнически автомобили“, разпространявана безплатно от дилърите на BMW.

Latest Facts & Figures.

Технически данни на новото MINI Countryman, в сила от юли 2020.
09.06.2020
Технически данни, спецификации
Specifications of the BMW X2 M35i, valid from 03/2019.
16.01.2019
F39
Технически данни, спецификации
BMW X2 M35i - технически спецификации, в сила от март 2019 г.
16.01.2019
F39
Технически данни, спецификации
Show all

Add your filter tags.

Информация за медиите
Прес материали
Реч
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Достъп.