Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Bulgaria · Article.

Женска сила зад MINI: Кой знае рецептата за успех в създаването на вдъхновяващи продукти?

Три въпроса в Международния ден на жените 2021: Знаете ли, че жена стои зад лансирането  на най-бързото MINI, конструирано някога? Знаете ли, че първото изцяло електрическо MINI е разработено под ръководството на жена? Знаете ли, че дизайнът на „най-мъжественият“ от всички модели MINI е оформен от жена?

Други хора в BMW Group
·
Хора
 

Press Contact.

Hristina Peycheva
BMW Group

Tel: +359-2-80-607-33

send an e-mail

Три въпроса в Международния ден на жените 2021: Знаете ли, че жена стои зад лансирането  на най-бързото MINI, конструирано някога? Знаете ли, че първото изцяло електрическо MINI е разработено под ръководството на жена? Знаете ли, че дизайнът на „най-мъжественият“ от всички модели MINI е оформен от жена?

 „Ние сме всички различни - но заедно сме добри“ е мотото в ежедневната работна среда в MINI, a смисълът постоянно се демонстрира на практика. Не може да се очаква и друго от световен производител на премиум автомобили, при който средно половината от автомобилите се купуват и управляват от жени.

Борбата за равенство ще бъде успешно приключена само тогава, когато за нея вече не трябва да се говори. Дотогава изключителните жени в екипа на MINI служат за вдъхновение за женското самочувствие. Представяме три от тях. Те са пример за силни жени, които са поели кормилото на ключови позиции в МИНИ и са стигнали до там, където са, просто защото са най-добрите в това, което правят.

Знаете ли, че жена стои зад лансирането  на най-бързото MINI, конструирано някога?

Петра Бек посещава девическо средно училище за модерни езици и след това решава да учи електротехника. „По времето, в което взех решението си наистина не осъзнавах, че това ще бъде културен шок“, спомня си тя. "Интересувах се от математика и физика и исках да избера образователна степен, която да ми даде възможно най-много възможности." Тогава в нейната специалност делът на жените е по-малко от 10 %. При започване на кариерата й нещата не са много по-различни. При международните проекти, които тя ръководи като системен инженер в космическата индустрия, колегите мъже очевидно са мнозинство. Кариерата й продължава с пет години консултации за съгласуване на процесите между продажби, производство и управление на доставчици. Какво е необходимо, за да успееш в една считана за типично мъжка професия? „Трябва да сте наистина заинтересовани, ентусиазирани и също така да имате издръжливост и упорство“, казва Петра Бек. И в даден момент, според нейния опит, най-важни са компетентността и личностните качества. "В същност, особено за един мениджър, всички теми - колкото и технически да са те - са преди всичко свързани с хората." Въпреки това солидната й развойна дейност като инженер често й помага да спечели уважение по-бързо.

Петра Бек работи за BMW Group от 2007 г., където очевидно  "се случиха много неща по отношение на разнообразието през последните години". И когато става въпрос за тази тема, тя вярва, че "винаги предпочитам да бъда част от процеса, а не просто наблюдател". Вълнуващи продукти, страхотен екип, работа международна среда и с разнообразни задачи – всичко това я привлича по отношение на работата й като мениджър на автомобилни проекти в MINI, с което се занимава от две години. Един от най-важните моменти досега е да управлява разработването и въвеждането в серийно производство на най-бързото MINI произвеждано някога.

MINI John Cooper Works GP (комбиниран разход на гориво: 7,3 л / 100 км; комбинирани емисии на CO2: 167 г / км) е изключителна рядкост с четирицилиндровия си двигател с 225 кВт / 306 к.с. и производствена серия лимитирана до 3000 единици. Въпреки внушителния си външен вид, това MINI е и наистина симпатична кола, казва ръководителят на проекта. "Харесва ми, когато автомобилът предизвиква усмивка на лицето на другите участници в движението. Точно това се случва с всяко MINI." Това се случва и при класическите ралита, в които Петра Бек обича да участва в свободното си време и с нетърпение очаква завръщането им след почивката, свързана с пандемията.

Знаете ли, че първото изцяло електрическо MINI е разработено под ръководството на жена?

"Да бъдеш различен не означава нито че си по-добър, нито по-лош, това просто трябва да се разбере", казва Елена Едер. Тя казва, че има „разнообразие“ в автобиографията си и се описва като „дете на света“. Родена в Италия, възпитана на няколко езика, отгледана първо в САЩ, а след това във Франция, тя учи машинно инженерство в Италия, след като завършва гимназия, но скоро след това отново е на път. Първите й професионални ангажименти я отвеждат във Франция, Италия, Англия и Германия, както и в Индия и Китай. Междувременно Елена Едер е майка на три деца и се чувства в MINI като у дома. Като ръководител на проекта тя допринася за представянето на първия изцяло електрически модел на британската премиум марка MINI Cooper SE (комбиниран разход на гориво: 0,0 л / 100 км; комбиниран разход на електроенергия: 17,6 - 15,2 кВч / 100 км според WLTP тест цикъл, 16,1 - 14,9кВч/ 100 км според NEDC тест цикъл, комбинирани емисии на CO2: 0 г/км), на пътя.

За Елена Едер устойчивостта е въпрос на отношение, а технологиите са инструментът за нейното реализиране. Още като дете тя изпитва силен интерес по отношение на технологиите. "Не играех с кукли, а с коли. И така професионалната й кариера я отвежда в автомобилната индустрия." Винаги съм била очарована от сложността и красивите неща ", казва Елена Едер." А автомобилите за инженерите са като гмуркането сред Големия бариерен риф за водолазите. "

Фактът, че трябва да се потопи в „мъжки свят“, за да реализира интересите си, никога не притеснява инженера. "Никога не съм искала да възприемам работата си като мъжка. Това е моята страст, с това искам да се занимавам." Елена Едер е убедена, че решителността, откритостта и правилната нагласа, при които многообразието се приема за даденост, са най-добрата рецепта срещу ограниченията, които все още твърде често пречат на жените. "Мисля, че всеки трябва да следва своята страст и никой не трябва да се вписва в предразсъдъци или зададени модели."

Знаете ли, че дизайнът на „най-мъжественият“ от всички модели MINI е оформен от жена?

MINI Countryman е най-големият, най-универсален и според някои „най-мъжкия" модел на марката MINI. Солидният, практичен модел дължи своя експресивен дизайн до голяма степен на жена. Дизайнерът на MINI Кристин Цуриян е тясно свързана с този модел. "MINI Countryman е спортен и с универсални възможности, освобождава много енергия в сравнително малък отпечатък. В известен смисъл това е точно моят начин на живот", казва жената, която балансира интензивното натоварване със сноуборд, сърф, колоездене, туризъм и кросфит.

Любовта на Кристин Цуриян към MINI се събужда по време на обучението й в Art Center College of Design в Лос Анджелис. Червено MINI Cooper S с черен контрастен покрив е „първата кола, с която имах незабавна емоционална връзка“. И това означава нещо щом се случва с жена, която произхожда от семейство, което е почитател на камиони. В южната част на щата Калифорния, където тя е израснала, пикапите с V8 двигатели с голям обем са предпочитано превозно средство. Освен страстта си към рисуването, Кристин Цуриян също проявява интерес към автомобилите на ранна възраст. Заедно с братята си тя редовно придружава баща си, който ръководи собствено дизайнерско студио. Там те създават концептуални и филмови превозни средства, включително "Батмобилите" и други превозни средства за различни супергеройски блокбъстъри. "Това беше творчески свят, от който наистина исках да бъда част", спомня си Кристин Цуриян.

По време на обучението си тя осъзнава точно къде най-много иска да изрази творчеството си. Характерът на червеното й MINI я завладява. „По това време се влюбих в марката. Знаех, че един ден искам да работя за MINI.“ През 2010 г. идва и този ден и Кристин Цуриян си спомня добре, че в началото е почти малко уплашена. При това не защото навлиза в доминираната от мъжете автомобилната индустрия, а "защото изведнъж срещнах толкова много талантливи дизайнери в студиото". Но в MINI тя бързо се учи да развива самочувствие и доверие в собствените си способности. „Единствените пречки, които срещнах, бяха онези, които бях изградила сама“, казва Кристин Цуриян днес. Тя е още по-доволна от сплотеността в малката общност на екстерирните дизайнери на MINI. "Екипният дух в MINI е наистина нещо особено." За нея една от най-предизвикателните задачи е поставянето на основите за характера на новия модел, борба с изискванията на технологиите и за създаване на добър дизайн в процеса. Да бъдеш успешен в тези процеси вече не е въпрос на пол, казва Кристин Цуриян. "Днес доста жени, които променят автомобилната индустрия и тяхната роля нараства все повече и повече."

 

BMW Group България Корпоративни комуникации: 

Христина Пейчева, Мениджър Корпоративни комуникации BMW Group България

T:  +359 2 80 60733, F:  +359 2 80 60 710

Прес портал: https://www.press.bmwgroup.com/bg.html

E-mail:  Hristina.Peycheva@bmwgroup.com

         

---

BMW Group

С четирите си марки BMW, MINI, Rolls-Royce и BMW Motorrad BMW Group е най-успешният премиум производител на автомобили и мотоциклети и доставчик на премиум услуги за мобилност и финансиране в света. Производствената мрежа на BMW Group включва 31 предприятия за производство и сглобяване в 15 държави; компанията има мрежа за продажби в над 140 държави.

През 2020 г. BMW Group е реализирала над 2.3 млн. автомобила и над 169 000 мотоциклета в целия свят. Печалбата преди облагане с данъци за финансовата 2019 г. е приблизително 7.118 млрд. евро при приходи от 104 210 млрд. евро. Към 31 декември 2019 г. работната сила на BMW Group възлиза на приблизително 126 016 служители.

Успехът на BMW винаги се е градил на дългосрочно мислене и отговорни действия. По тази причина компанията е изградила екологична и социална устойчивост по цялата верига, пълна отговорност за продуктите и ясен ангажимент за опазване на околната среда като неделима част от стратегията си.

 

www.bmwgroup.com

Facebook: http://www.facebook.com/BMWGroup

Twitter: http://twitter.com/BMWGroup

YouTube: http://www.youtube.com/BMWGroupView

Instagram: https://www.instagram.com/bmwgroup

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/bmw-group

 

Article Media Material.

My.PressClub Достъп.
 

BMW Group Streaming

Media & Stakeholder Days.

01.09. and 02.09.2023.

Follow our webcasts of the MINI and BMW Group Keynotes at the Media & Stakeholder Days 2023.

Open Streaming Page

CO2 emission information.

Данните за разхода на гориво, емисиите на СО2 и разхода на електроенергия са измерени в съответствие с Европейската директива (EC) 715/2007 във версията, валидна за типовото одобрение за този модел. Цифрите се отнасят за превозно средство с базова конфигурация в Германия и показаният диапазон отчита различния размер на избраните колела и гуми и опционално допълнително оборудване и могат да се променят по време на конфигурацията.

Данните, вече са измерени на базата на новият тестов цикъл WLTP и са преизчислени обратно към NEDC за сравнимост на автомобилите.

Повече информация за официалния разход на гориво и специфичните СО2 емисии на нови автомобили можете да получите от брошурата „Национален справочник за разхода на гориво и емисиите на CO2 на нови пътнически автомобили“, разпространявана безплатно от дилърите на BMW.

Add your filter tags.

Информация за медиите
Прес материали
Реч
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Достъп.