Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Bulgaria · Article.

Новото BMW X1 и първото BMW iX1.

Навлизането в света на BMW X вече е още по-атрактивно. В третото си поколение новото BMW X1 впечатлява c още по-силно присъствие на дизайна, оптимизиран пространствен комфорт, напредничава дигитализация – a за пръв път и с чисто електрическо задвижване. В новото BMW iX1 спонтанната радост от шофирането и модерната гъвкавост са съчетани с мобилност с нулеви локални емисии. В допълнение, насоченият към бъдещето характер на Sports Activity Vehicle (SAV) в премиум компактния сегмент бива оформен и от нова инфотейнмънт система с BMW Operating System 8 и BMW Curved Display, както и със значително по-богата гама от системи за автоматизирано шофиране и паркиране.

 

Press Contact.

Hristina Peycheva
BMW Group

Tel: +359-2-80-607-33

send an e-mail

Със своя вид, внушаващ усещане за здравина, както и с универсалната си функционалност, новото BMW X1 създава неповторимо усещане за свобода и независимост в ежедневния трафик, както и при дълги пътувания. Прогресивният дизайн и атмосферата в интериора, излъчваща високо качество, както и значително по-богатото в сравнение с предишния модел серийно оборудване подчертават зрелия премиум характер на модела.

При лансирането на пазара през октомври 2022 г. първоначално X1 ще бъдe предлагано с два бензинови и два дизелови двигателя, които ще бъдат комбинирани серийно със седемстепенна скоростна кутия с два съединителя Steptronic и с предно или интелигентно задвижване на четирите колела BMW xDrive (в зависимост от мощността). Непосредствено след това ще последват и изцяло електрическото BMW iX1 xDrive30 (среден разход на електроенергия според WLTP: 18,4 - 17,3 кВтч/100 км, СО2-емисии 0 г/км; данни по NEFZ: - ; на базата на прогноза от разработката на автомобила към днешна дата), както и два Plug-in хибридни модела и два други варианта с конвенционално задвижване и 48-волтова технология Mild-Hybrid. Новото BMW X1 ще бъде произвеждано в завода на BMW Group в Регенсбург, където за първи път модели само с двигатели на вътрешно горене, Рlug-in хибридни модификации и версии с чисто електрическо задвижване ще се правят на една и съща производствена линия.

Благодарение на BMW iX1 радостта от шофирането с нулеви локални емисии достига до растящ в целия свят автомобилен сегмент, а по този начин става достъпна за изключително голяма целева група. В резултат на това компактният SAV с най-новата технология на BMW eDrive дава силен тласък за настъпването на електрическата мобилност. Сред постигнатите спрямо предишния модел стъпки на напредък в областта на устойчивостта са последователната електрификация, а също така и увеличеното използване на зелена електроенергия в производството и във веригата за доставки, както и засилената употреба на вторични суровини и естествени материали.

Дизайн: модерно оформление на повърхностите, подчертан характер и излъчване за здравина в типичния за моделите BMW X стил.

В третото поколение на BMW X1 дизайнът на повърхностите, линиите и висококачествените детайли в екстериорния дизайн повече от когато и да било изтъкват характера му на Sports Activity Vehicle. Отличителните характеристики на модела включват мускулести пропорции, калници с почти квадратни контури и типичния за моделите BMW X дизайн на предната и задната част.

Със своята изправена предницата новото BMW X1 маркира по изключителен начин своето присъствие. Останалите акценти в нея са плоски LED фарове, голяма и почти квадратна BMW бъбрековидна радиаторна решетка, X-образни линии, насочени навън, както и впечатляващи хромирани елементи в долния въздухозаборник. Опционално могат да бъдат поръчани адаптивни LED фарове с матрични дълги светлини, пулсиращи мигачи и гъвкаво разпределение на светлинния сноп.

Изразително моделираните повърхности и дългата линия на покрива характеризират изтегления за динамично усещане силует на новото BMW X1. Отзад хоризонтални линии плоско стъкло на задния капак, отличителни LED светлини и „раздути“ калници допринасят за постигането на типичната SAV-визия,

„Мускулестият“ външен вид на новото BMW X1 бива подчертан със специфични дизайнерски характеристики при модела xLine, сред които е и видимата защита за дъното на автомобила. В допълнение, като алтернатива на базовото оборудване се предлага и версията M Sport, която наред с други акценти, израз на динамичната радост от шофирането, разполага и с големи отвори за отвеждане на въздуха за охлаждане.

Всички варианти на модела разполагат серийно със 17-инчови алуминиеви джанти. 18-инчовите алуминиеви джанти са включени в пакетите оборудване xLine и M Sport, при които могат да бъдат поръчани също колелата с размер 19 инча и - за първи път при BMW X1 – 20 инча. Моделът може да бъде поръчан в две стандартни и десет лакови покрития тип „металик“ за екстериора, сред тях за първи път и Frozen от BMW Individual.

Интериор: Прогресивна атмосфера, гъвкавост и простор.

За характерното усещане при шофиране в интериора на компактния SAV допринасят по-високата позиция на седене и прогресивната премиум атмосфера в стилистиката на BMW iX. Централните елементи на този нов тип дизайнерско оформление са плоско арматурно табло, BMW Curved Display, подвижен подлакътник с интегриран контролен панел и ниша за съхранение на смартфони със скрито осветление в предната част на централната конзола.

Седалките нова разработка са опционални в изпълненията Sensatec с перфориране или при кожен салон Vernasca. Също така клиентите могат да поръчат и спортни седалки, електрическо регулиране на седалките с функция памет, както и лумбална опора и функция за масаж. Оптимизации освен по отношение намаляването на шума са направени и за защитата на пътниците. Интегрираната концепция за пасивна безопасност вече включва и нова въздушна възглавница между седалките на водача и пътника отпред.

Задната част на новото BMW X1 предлага три пълноценни места, които осигуряват значително повишен комфорт. За разширяване обема на багажното отделение може да бъде използвана делимата в съотношение 40:20:40 сгъваема облегалка на задната седалка. Още по-висока гъвкавост осигурява и опцията за надлъжно регулиране на задната седалка, налична само за моделите със задвижване единствено от двигател на вътрешно горене. Обемът на багажника може да се увеличи от 540 на максимум 1600 литра. Като опция се предлага теглич, който за първи път в новото BMW X1 се прибира и изважда електрически само с натискане на бутон.

Двузонов автоматичен климатик, спортен волан и BMW Маps серийно.

Навигационната система BMW Maps, спортен кожен волан, двузонов автоматичен климатик с интелигентно управление и сензор за дъжд с автоматично управление на фаровете са част от серийното оборудване в новото поколение BMW X1, също както четири порта USB-C, два извода за захранване (12V) и значително по-голям брой асистиращи системи за подпомагане на водача, отколкото при предишния модел.

Новата структура на пакетите оборудване позволява целенасочено персонализиране на автомобила. За подчертаване на премиум характера допринасят също и пакет огледала, амбиентното осветление, панорамният стъклен покрив и аудиосистемата Harman Kardon.

BMW iX 1: Нова ера на радост от шофирането в компактния SAV .

BMW iX1 xDrive30 е първият електрически автомобил на марката със задвижване на четирите колела в премиум компактния сегмент. Два интегрирани задвижващи модула на предната и задната ос генерират общо мощност, която при кратковременен Boost достига 230 кВт/313 к.с. Системният въртящ достига 494 Нм. Електрическото задвижване на четирите колела осигурява превъзходно сцепление, прецизно следване на желаната траектория и стабилност при шофиране във всяка ситуация. BMW iX1 xDrive30 ускорява от 0 до 100 км/ч за 5,7 секунди.

Технологията BMW eDrive от пето поколение включва също и високоефективна технология за зареждане с подобен на този при BMW i7 оптимизиран софтуер за зареждане и разположена в долната част на автомобила високоволтова батерия, чиято висока енергийна плътност позволява пробег от 413 до 438 километра. (В информацията относно мощността, динамичните показатели, разхода на енергия и пробега на BMW iX1 xDrive30 са използвани прогнозни данни, базирани на предишна фаза в разработката на автомобила.)

Plug - in хибридни модели с увеличен електрически пробег, бензинови и дизелови двигатели с 48-волтова технология М ild - Hybrid .

Технологията BMW eDrive от пето поколение e използвана и в Рlug-in хибридните версии на новото BMW X1. Благодарение на нея моделът е направил съществени стъпки напред по отношение на спортно поведение, разход и мощност при зареждане. Също така и електрическият пробег е увеличен значително.

Към момента на лансиране на новото BMW X1 портфолиото от конвенционални двигатели с вътрешно горене включва два бензинови и два дизелови агрегата от новото модулно поколение двигатели Efficient Dynamics на BMW Group. За ефективността и разгръщането на мощността при двата най-мощни двигателя допринася 48-волтова Mild Hybrid технология от второ поколение, при която електрически двигател е интегриран в 7-степенната скоростна кутия Steptronic.

Благодарение на тази технология четирицилиндровият модел BMW X1 xDrive23i (среден разход на гориво: 7,2 – 6,5 л/100 км; комбинирани CO2-емисии според WLTP: 162 – 146 г/км; данни според NEDC: – ) достига мощност от 160 кВт/218 к.с. (генерирана съвместно от двигател с вътрешно горене с до 150 кВт/204 к.с. и интегриран електродвигател с мощност до 14 кВт/19 к.с.). В гамата влиза и новото BMW X1 sDrive18i (среден разход на гориво: 7,0 – 6,3 литра/100 км; комбинирани CO2-емисии според WLTP: 158 – 143 г/км; данни според NEDC: –), задвижвано от 3- цилиндров двигател със 115 кВт/156 к.с. Четирицилиндров дизелов двигател и технология Mild Hybrid гарантират при новото BMW X1 xDrive23d (среден разход на гориво: 5,4 - 4,8 л/100 км; комбинирани CO2-емисии съгласно WLTP: 142 – 125 г/км; данни според NEDC: –) постигането на максимална мощност 155 кВт/211 к.с. (генерирана в тандем от двигателя с вътрешно горене с до 145 кВт/197 к.с. и интегрирания електродвигател с до 14 кВт/19 к.с.). Четирицилиндровият дизелов двигател на новото BMW X1 sDrive18d (среден разход на гориво: 5,5 – 4,9 л/100 км; комбинирани CO2-емисии съгласно WLTP: 145 – 129 г/км; данни според NEDC: – ) осигурява 110 кВт/150 к.с.

Универсален талант с идеална комбинация от пъргавина и комфорт при шофиране.

Независимо от типа задвижване, всички версии на новото BMW X1 се характеризират с типичното за марката и подходящо за всяка ситуация пътно поведение. За оптимална хармония на спортна управляемост и комфорт при пътувания на дълги разстояния се грижи технологията на окачването при компактния модел универсален талант.

 

Предпоставка за тази хармония е оптимизираната по отношение на тегло, както и на устойчивост на усукване конструкция на каросерията, дългото междуосие и увеличената спрямо предшественика предна и задна следа, а също и целенасочената модернизация на предното окачане с един носач и пружинна стойка и на трираменната задна ос.

Сцеплението и стабилността на пътя се повишават от серийния ARB контрол на сцеплението. Другите новости включват интегрирана спирачна система и работещи в зависимост от хода допълнителни амортисьори. Опционалното Адаптивно М окачване включва специфични амортисьори, спортно кормилно управление и снижаване на каросерията с 15 мм.

Голямо разнообразие от системи за автоматизирано шофиране и паркиране.

Технологичният напредък спрямо предишния модел се изразява и в значително по-големия брой системи за автоматизирано шофиране и паркиране. Серийното оборудване включва и контрол на скоростта със спирачна функция и предупреждение за удар отпред, чиято функционалност е допълнена с регистриране на насрещното движение при завой наляво, както и на пешеходци и велосипедисти при завой надясно. Моделите серийно се оборудват с Асистент за паркиране вкл. камера за обратно виждане и асистент за движение на заден ход.

Като опция се предлагат и асистент за завиване и водене в лентата, Активен контрол на скоростта с функция Stop & Go, активно навигационно водене, предупреждение при слизане, BMW Head-Up дисплей, както и функциите Surround View, Remote 3D View, BMW Drive Recorder и Remote Theft Recorder. Чрез Remote Software Upgrades е възможно подобряване, респективно разширяване на вече налични функции (наличността е в зависимост от монтирания в автомобила хардуер и даденостите на пазара).

Серийни BMW Operating System 8 и нов ата BMW iDrive.

Благодарение на серийния BMW Live Cockpit Plus, новото BMW X1 предлага мултисензорното изживяване на BMW iDrive от най-ново поколение. То е базирано на BMW Operating System 8 и разполага с BMW Curved Display с модерна графика и структура на менюто, както и с BMW Intelligent Personal Assistent с разширени функции. Напълно дигиталната комбинация от индикатори включва 10,25-инчов информационен дисплей и 10,7-инчов контролен дисплей. Новото BMW iDrive е последователно насочено към управление с докосване и гласови команди. Последователната дигитализация позволява значително редуциране на необходимите за контрола в кокпита физически бутони, регулатори и превкючватели.

Новите My Modes комбинират индивидуалните настройки на автомобила със съответните изживявания в интериора. Cloud-базираната навигационна система BMW Maps може опционално да бъде допълнена с Augmented View на контролния дисплей. Интериорната камера позволява снимки за спомен и прехвърлянето на снимките от интериора към смартфона на клиента. Освен това в новото BMW X1 могат да бъдат използвани насочена към новия мобилен стандарт 5G Personal eSIM, BMW Digital Key Plus, BMW ID за индивидуализиране на потребителското изживяване, както и допълнително оптимизирана Smartphone-Integration с Apple CarPlay и Android Auto™.

 

Цени за България с вкл. ДДС, от ноември 2022 г:

 

X1 sDrive18i

78 400.00

X1 sDrive20i

83 850.00

X1 xDrive23i

96 000.00

X1 sDrive18d

83 500.00

X1 xDrive20d

92 450.00

X1 xDrive23d

100 150.00

X1 xDrive25e

93 400.00

X1 xDrive30e

98 150.00

iX1 xDrive30

108 000.00

 

 

 

BMW Group България Корпоративни комуникации:

Христина Пейчева, Мениджър Корпоративни комуникации BMW Group България

T:  +359 2 80 60733

Прес портал: https://www.press.bmwgroup.com/bg.html

E-mail:  Hristina.Peycheva@bmwgroup.com 

 

---

BMW Group

С четирите си марки BMW, MINI, Rolls-Royce и BMW Motorrad BMW Group е най-успешният премиум производител на автомобили и мотоциклети и доставчик на премиум услуги за мобилност и финансиране в света. Производствената мрежа на BMW Group включва 31 предприятия за производство и сглобяване в 15 държави; компанията има мрежа за продажби в над 140 държави.

През 2021 г. BMW Group е реализирала над 2.5 млн. автомобила и над 194 000 мотоциклета в целия свят. Печалбата преди облагане с данъци за финансовата 2020 г. е приблизително  5 222 млрд. евро при приходи от 98 990 млрд. евро. Към 31 декември 2019 г. работната сила на BMW Group възлиза на приблизително 120 726 служители.

Успехът на BMW винаги се е градил на дългосрочно мислене и отговорни действия. По тази причина компанията е изградила екологична и социална устойчивост по цялата верига, пълна отговорност за продуктите и ясен ангажимент за опазване на околната среда като неделима част от стратегията си.

 

www.bmwgroup.com

Facebook: http://www.facebook.com/BMWGroup

Twitter: http://twitter.com/BMWGroup

YouTube: http://www.youtube.com/BMWGroupView

Instagram: https://www.instagram.com/bmwgroup

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/bmw-group

CO2 EMISSIONS & CONSUMPTION.

BMW X1 xDrive23i

Среден разход на гориво: 7,2 – 6,5 л/100 км; комбинирани CO2-емисии според WLTP: 162 – 146 г/км; данни според NEDC: –

BMW iX1 xDrive30

Среден разход на електроенергия според WLTP: 18,4 - 17,3 кВтч/100 км, СО2-емисии 0 г/км; данни по NEFZ: - Електрически пробег в WLTP тестови цикъл: 413 – 438 км.

* Всички данни са предварителни 

BMW X1 xDrive30e: Combined fuel consumption according to WLTP: 1,1 – 0,8 l/100 km,
Combined fuel consumption according to NEDC: – ,
Combined electricity consumption according to WLTP: 18,2 – 16,4 kWh/100 km,
Combined electricity consumption according to NEDC: – ,
CO2-emissions from fuel combined according to WLTP: 24 – 17g/km,
CO2-emissions from fuel combined in accordance with NEDC: – ,

 

Article Offline Attachments.

Article Media Material.

My.PressClub Достъп.
 

BMW Group Streaming

AUTO CHINA 2024.

Beijing. 24/25 April 2024.

Here you can see the Webcasts of the BMW Group Night and Press Conference at the Auto China 2024; with the World Premieres of the new MINI Aceman and the new BMW i4.

Open Streaming Page

CO2 emission information.

Данните за разхода на гориво, емисиите на СО2 и разхода на електроенергия са измерени в съответствие с Европейската директива (EC) 715/2007 във версията, валидна за типовото одобрение за този модел. Цифрите се отнасят за превозно средство с базова конфигурация в Германия и показаният диапазон отчита различния размер на избраните колела и гуми и опционално допълнително оборудване и могат да се променят по време на конфигурацията.

Данните, вече са измерени на базата на новият тестов цикъл WLTP и са преизчислени обратно към NEDC за сравнимост на автомобилите.

Повече информация за официалния разход на гориво и специфичните СО2 емисии на нови автомобили можете да получите от брошурата „Национален справочник за разхода на гориво и емисиите на CO2 на нови пътнически автомобили“, разпространявана безплатно от дилърите на BMW.

Add your filter tags.

Информация за медиите
Прес материали
Реч
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Достъп.