Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Bulgaria · Article.

Заводът на BMW Group в Лайпциг въвежда гъвкава водородна горелка на сушилнята в бояджийския цех

+++ Членът на борда на директорите, отговорен за производството Неделкович: „Технологичният пробив подчертава иновативната ни сила“ +++ Използване на водород и в заводската и транспортната логистика +++

Околна среда
·
Технологии
·
Корпоративни
·
Заводи, съоръжения
·
Заводи
·
Logistics
·
Устойчиво развитие
·
Производство и рециклиране
 

Press Contact.

Hristina Peycheva
BMW Group

Tel: +359-2-80-607-33

send an e-mail

Related Links.

Заводът на BMW Group в Лайпциг е първият автомобилен завод в света, който въвежда пилотно новоразработена технология за горелки в своя цех за боядисване, което означава, че зеленият водород може да се използва в допълнение към природния газ. По този начин заводът проучва осъществимостта за намаляване използването на природен газ от изкопаеми горива, при чието горене се отделя много CO2. Директорът, отговорен за производството Милан Неделкович: „Този ​​технологичен пробив подчертава нашата иновативна сила и нашата воля непрекъснато да подобряваме устойчивостта на нашето производство.“

Първата гъвкава многогоривна горелка за сушилня за боя е въведена в експлоатация в завода в Лайпциг. Специалното при нея: горелката може да изгаря водород (H2) и природен газ метан (CH4) самостоятелно или като смес. Горивото може да се превключва по време на работа. Двойната горелка първоначално ще се използва в пилотни операции. Иновативната гъвкава многогоривна система е разработена в сътрудничество с компанията Saacke от Бремен, Институтът Fraunhofer IFF в Магдебург подкрепя интегрирането на концепцията за безопасност.

Устойчивостта като важен елемент при BMW iFACTORY

Намаляването на емисиите на CO2 е основна амбиция на BMW iFACTORY. В допълнение към фокуса GREEN, който означава устойчивост, оптимизация на ресурсите и кръгов цикъл, той включва и темите LEAN и DIGITAL. LEAN означава ефективно, прецизно и изключително гъвкаво производство, DIGITAL описва ефективното използване на дигитализацията в областта на Data Science, изкуствения интелект и виртуализацията. В областта на устойчивостта BMW Group работи върху специфични за обектите решения за намаляване на емисиите на CO2. В зависимост от пригодността и местоположението може да ползват геотермална енергия, фотоволтаични системи или водород.

Предпоставка за непрекъснато използване на водород е достатъчната наличност на зелен водород в мрежата. Заводът в Лайпциг има възможност да използва водородна мрежа, която се изгражда в региона.

Използване на водород в заводската и транспортната логистика

Водородът от години се използва като енергиен носител в заводската логистика. През 2013 г. в завода в Лайпциг беше създадена първата Indoor водородна станция за зареждане в Германия. Там могат да се зареждат мотокари и влекачи за вътрешна логистика. Почти десет години по-късно заводът в Лайпциг разполага с най-големия автопарк в Германия с над 130 индустриални камиона, задвижвани с горивни клетки. Във фабриката има пет станции за зареждане с водород на Intralogistics, най-новата от които току-що е пусната в експлоатация и за първи път позволява напълно автоматизирани процеси на зареждане.

В логистиката отвъд порталите на заводите BMW Group също работи с партньори за тестване на използването на водород за декарбонизиране на транспортната логистика и участва в изследователските проекти H2HAUL и HyCET. Благодарение на кратките времена за зареждане, високия полезен товар и гъвкавост на използване, както и атрактивния пробег, водородът е обещаващ енергиен носител в транспортната логистика. Използването на зелен водород, който се произвежда на базата на възобновяема енергия, създава условия за логистиката на дълги разстояния   на бъдещето с намалени CO2 емисии.

При H2HAUL става дума за разработването и пилотирането на 16 камиона с горивни клетки в Белгия, Германия, Франция и Швейцария. Предстои също да бъдат инсталирани нови водородни бензиностанции с голям капацитет, за да се снабдяват надеждно тежкотоварните камиони с водород. Проектът стартира през 2019 г. и ще продължи пет години. Германската част от проекта включва използването на два камиона с горивни клетки, които да се използват за превози на BMW Group между заводите в Лайпциг и Нюрнберг.

В рамките на HyCET BMW Group, като лидер на консорциума, насърчава развитието и тестването на водородни камиони с двигатели с вътрешно горене в транспортната логистика. През септември Федералното министерство на дигитализацията и транспорта (BMDV) одобри финансиране от 11,3 млн. евро. Изследователският проект има за цел да покаже потенциала на камиони с намалени емисии на CO2 с двигатели с водородно горене в транспортната логистика. В контекста на HyCET, в допълнение към технологичното развитие на камионите, е важно и изграждането на две обществено достъпни станции за зареждане с водород.

Заводът в Лайпциг – насочен съм устойчивостта още от самото начало

„Може да се каже, че устойчивостта е заложена в гените на завода в Лайпциг. Когато планирахме завода, отдадохме голямо значение на ефективните и устойчиви процеси. Резултатът, който е видим за всички, са четирите вятърни турбини, които захранват завода с електрическа енергия“, казва директорът на завода Петра Петерхензел. Друг крайъгълен камък в допълнение към вятърните турбини, инсталирани през 2013 г. с мощност от 10 MW (производство от приблизително 26 GWh/година), беше откриването на фермата за съхранение в батерии през 2017 г. Там за втори път се използват до 700 високоволтови батерии от BMW i3. Системата може временно да съхранява електроенергия, например от вятърните турбини, на територията на завода, и по този начин да оптимизира локалния мениджмънт на енергията или да допринася за стабилизиране на енергопреносната мрежа.

 

Христина Пейчева, Мениджър Корпоративни комуникации BMW Group България

T:  +359 2 80 60733

Прес портал: https://www.press.bmwgroup.com/bg.html

E-mail:  Hristina.Peycheva@bmwgroup.com 

 

---

BMW Group

С четирите си марки BMW, MINI, Rolls-Royce и BMW Motorrad BMW Group е най-успешният премиум производител на автомобили и мотоциклети и доставчик на премиум услуги за мобилност и финансиране в света. Производствената мрежа на BMW Group включва 31 предприятия за производство и сглобяване в 15 държави; компанията има мрежа за продажби в над 140 държави.

През 2021 г. BMW Group е реализирала над 2.5 млн. автомобила и над 194 000 мотоциклета в целия свят. Печалбата преди облагане с данъци за финансовата 2020 г. е приблизително  5 222 млрд. евро при приходи от 98 990 млрд. евро. Към 31 декември 2019 г. работната сила на BMW Group възлиза на приблизително 120 726 служители.

Успехът на BMW винаги се е градил на дългосрочно мислене и отговорни действия. По тази причина компанията е изградила екологична и социална устойчивост по цялата верига, пълна отговорност за продуктите и ясен ангажимент за опазване на околната среда като неделима част от стратегията си.

 

www.bmwgroup.com

Facebook: http://www.facebook.com/BMWGroup

Twitter: http://twitter.com/BMWGroup

YouTube: http://www.youtube.com/BMWGroupView

Instagram: https://www.instagram.com/bmwgroup

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/bmw-group

 

Article Media Material.

My.PressClub Достъп.
 

BMW Group Streaming

Media & Stakeholder Days.

01.09. and 02.09.2023.

Follow our webcasts of the MINI and BMW Group Keynotes at the Media & Stakeholder Days 2023.

Open Streaming Page

CO2 emission information.

Данните за разхода на гориво, емисиите на СО2 и разхода на електроенергия са измерени в съответствие с Европейската директива (EC) 715/2007 във версията, валидна за типовото одобрение за този модел. Цифрите се отнасят за превозно средство с базова конфигурация в Германия и показаният диапазон отчита различния размер на избраните колела и гуми и опционално допълнително оборудване и могат да се променят по време на конфигурацията.

Данните, вече са измерени на базата на новият тестов цикъл WLTP и са преизчислени обратно към NEDC за сравнимост на автомобилите.

Повече информация за официалния разход на гориво и специфичните СО2 емисии на нови автомобили можете да получите от брошурата „Национален справочник за разхода на гориво и емисиите на CO2 на нови пътнически автомобили“, разпространявана безплатно от дилърите на BMW.

Add your filter tags.

Информация за медиите
Прес материали
Реч
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Достъп.