Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Bulgaria · Article.

BMW 3.0 CSL.

В края на юбилейната година BMW M GmbH представя най-ексклузивният си специален модел – един шедьовър на инженерното изкуство, който олицетворява същността на 50-годишната страст в моторните спортове и изразява своите исторически корени с едно легендарно обозначение на модела

3.0 CSL
·
Автомобили BMW M
 

Press Contact.

Hristina Peycheva
BMW Group

Tel: +359-2-80-607-33

send an e-mail

BMW 3.0 CSL (среден разход на гориво: 11,0 л/100 км; CO2 емисии (комбинирани): 249 г/км според WLTP; данни според NEDC: – ) съчетава уникален дизайн с пуристко изживяване от динамиката на двете места за седене и по екстремно концентриран начин пренася в настоящето създадените през 70-те години на миналия век концепция за ползване на състезателна технология за чиста радост от шофирането във всекидневието.

BMW 3.0 CSL е разработено с намерението да съчетае най-доброто от пет десетилетия на състезателното ноу-хау на BMW M GmbH в автомобил с изключителна емоционално излъчване. Всички аспекти на неговия характер - динамична елегантност отвън, кокпит на класически спортен автомобил, интелигентна олекотена конструкция, редови шестцилиндров двигател, ръчна трансмисия и задвижване на задните колела – са базирани на традиционните принципи на BMW M автомобил и се допълват взаимно с помощта на най-новите технологии, за да създадат върховния символ на въодушевление за максимална динамика в стила на успешната от 50 години марка. Така управлението на BMW 3.0 CSL се превръща не само в ексклузивно High-Performance изживяване, но и в емоционална среща с историята и настоящето на най-мощната буква в света.

Производство в лимитиран тираж и висококачествена ръчна изработка

BMW 3.0 CSL ще се произвежда в строго лимитиран тираж. В духа на юбилея на пазара ще бъдат предложени точно 50, последователно номерирани екземпляра на специалния модел. По този начин BMW 3.0 CSL още от самото начало ще добие статуса на уникат, който ще намери своето място в автомобилните колекции на особено верните и ентусиазирани фенове на марката BMW M.

Производството на всички автомобили ще отнеме около три месеца. Всеки един от тях е създаден с абсолютна отдаденост на занаятчийското съвършенство и прецизно координираните технологии в сложен производствен процес в поделението на завода на BMW Group в Динголфинг в Моостенинг, Долна Бавария. Ексклузивните екстериорни компоненти, изработени от армирана с въглеродни влакна пластмаса (CFRP), се изработват ръчно в Мюнхен и в завода за компоненти на BMW Group в Ландсхут от специално назначени специалисти по каросерийно производство. За боядисване на BMW 3.0 CSL е създаден и специфичен процес, при който майсторството и най-съвременните технологии се допълват взаимно, за да осигурят характерната цветова схема на всеки детайл. Освен това екип от 30 специално квалифицирани и опитни техници отговаря само за конфигурацията и монтажа на автомобилите. Поради сложността на процесите в завода, всяко BMW 3.0 CSL преминава през осем цикъла на сглобяване в точно толкова производствени станции, които отнемат общо до десет дни. Като цяло, изключително високият дял на индивидуална ръчна работа означава, че времето, необходимо за сглобяване на BMW 3.0 CSL е многократно повече от това за конвенционален BMW M автомобил. След сглобяването в завода всеки автомобил преминава през многостепенна проверка на качеството и процес на приемане в основния завод в Динголфинг, преди да бъде допуснат за предаване на клиента. Заводът на BMW Group в Динголфинг е най-големият европейски производствен обект на компанията. В допълнение към няколко автомобила BMW M, там се произвеждат и луксозните лимузини на BMW Серия 7 и компоненти за каросерията на Rolls-Royce Motor Cars.

Най-успешният туристически автомобил на своето време като пример за подражание

Като превъплъщение на легендарен спортен автомобил за състезателните писти и пътищата, BMW 3.0 CSL има всички качества на пуристки автомобил за шофиране. Той въплъщава радостта от класическото шофиране и съзнанието за традиционните корени на BMW M GmbH в уникално ексклузивна форма. Неговият модел за подражание със същото име се смята за първия автомобил, който носи подчинените на радостта от шофирането и страстта по високата мощност гени на BMW M, които и до днес са уникални за тези автомобили. В годината на основаването на BMW Motorsport GmbH той е разработен за участие в състезания за туристически автомобили, където се превръща в най-успешната състезателна кола на своята епоха.

Състезателната версия на историческото BMW 3.0 CSL спечели Европейския шампионат за туристически автомобили още в първия сезон на 1973 г. – и повтори тази победа пет пъти подред от 1975 до 1979 г. Пилоти като Тойне Хеземанс, Ханс-Йоахим Щук, Крис Амон и Ники Лауда изпреварваха конкуренцията на Нюрбургринг и много други писти, а първите победи за BMW на американски писти последваха през 1975 г. Всички тези успехи помогнаха на заводските състезателни автомобили да придобият международна популярност.

„Coupé, Sport, Leichtbau“: нова интерпретация на легендарната формула

Разработената с хомологационни цели шосейна версия на състезателния автомобил, особено в последната си версия, се превърна в добре познат символ на вдъхновяваща радост от шофирането, концентрирана върху най-важното. CSL – тази комбинация от букви в обозначението на модела означава „Coupé, Sport, Leichtbau“,  („купе, спорт, олекотена конструкция“), формула, която накратко обобщава рецептата за успех на автомобила с две врати.

В допълнение към широките арки на калниците, каросерията на купето получи и впечатляващ аеродинамичен пакет, който включваше преден спойлер, въздушни лайстни на предните странични панели и спойлер на покрива. Дизайнерските модификации на BMW спрямо другите крупносерийни купета са допълнени от заден спойлер, който оптимизира сцеплението на задните колела. То не е било одобрено за движение по обществените пътища, така че при доставката на автомобила е било в багажника, но все пак е било толкова известно в обществото, че купето е наречено „Batmobil“.

Спортното разгръщане на мощността се е осигурявало от най-мощният редови шестцилиндров двигател с впръскване на горивото, монтиран до този момент в автомобил на BMW, с увеличен до 3 153 см3 работен обем и максимална мощност от 151 кВт/206 к.с. Темпераментният двигател е комбиниран с усъвършенствано в детайли окачване и собствено тегло от само 1 270 килограма.  

Последното стана възможно благодарение на цялостна програма за олекотяване на конструкцията. Вратите, както и предният капак и капакът на багажника бяха изработени от алуминий, като при отваряне се поддържаха на филигранни носещи пръти. Множество други компоненти на каросерията като покрива, страничните стени и преградата на багажното отделение се състоят от особено тънък метален лист, а хромираните брони са заменени с пластмасови защитни елементи. Леките седалки тип „корито“ и липсата на изолационен материал, сервоуправление и електрически стъклоповдигачи перфектно допълват понижаването на теглото. Като цяло е постигнато съотношение мощност/тегло от 6,2 кг/ к.с.

Новото BMW 3.0 CSL интерпретира по нов, актуален начин всички тези характеристики, залегнали в обозначението на модела. Неговата каросерия на купе поставя традиционни акценти за спортна елегантност и изразителна динамика. Неговата технология за задвижване и окачване е резултат от най-новия етап на развитие на състезателни автомобили и High-Performance спортни автомобили на BMW M GmbH.

Интелигентната олекотена конструкция също е на изключително ниво, преди всичко чрез изключително широкото използване на карбон. Съотношението мощност/тегло на BMW 3.0 CSL е само 2,9 кг/ к.с.

Като самостоятелен модел от BMW M GmbH и въпреки лимитирания тираж от само 50 екземпляра BMW 3.0 CSL преминава през пълния процес на подготовка за серийно производство. В допълнение към всеобхватните тестове за качество и функционалност и тестовете за динамика на управлението при различни условия от градски трафик през междуградски пътища и магистрали до състезателна писта, BMW 3.0 CSL преминава и през цялостни аеродинамични тестове. За оптимизиране на въздушния поток и аеродинамичния баланс на автомобила са изразходвани около 200 работни часа, включително 50 часа в аеродинамичния тунел на аеродинамичния тестови център на BMW Group. Освен това, за да получат одобрение, два предсерийни автомобила BMW 3.0 CSL трябва да бъдат подложени на тестове за безопасност под формата на челен и страничен краш тест.

Уникален, типичен за M дизайн, ориентиран към техническите изисквания за вълнуваща динамика

С класически пропорции на купе и традиционна автомобилна концепция, която съчетава предноразположен двигател и механична скоростна кутия със задвижване на задните колела, BMW 3.0 CSL следва стъпките на своя исторически предшественик. Ярко изразените аеродинамични елементи, мощно оформените арки на калниците, впечатляващият заден спойлер и много други детайли са категорично базирани на дизайна на легендарното купе от 70-те години на миналия век.

В същото време неговата визия се характеризира с принципите, които винаги са били характерни за автомобилите BMW M: специфичните екстериорни елементи се подчиняват на техническите изисквания по отношение на подаването на охлаждащ въздух, аеродинамичния баланс и динамиката на шофиране, които формират базата за изключително завладяваща динамика. Така BMW 3.0 CSL по емоционално силен и автентичен начин изразява непреходната страст към моторните спортове.

Мощна естетика, базирана на историческите предци

Ниската предна част на BMW 3.0 CSL излъчва мощ и естетика. В центъра е разположена характерната BMW бъбрековидна радиаторна решетка с решетъчна структура. Вертикалното позициониране цитира оформлението на предната част на историческите предци. Рамката на бъбрековидната решетка, както и рамките на страничните прозорци са от матиран алуминий – дизайнерски елемент, който подчертава специалния статус на BMW 3.0 CSL. В комбинация с BMW бъбрековидната решетка двата големи въздухозаборника на предната броня, напомнящи на моделите от 70-те години от миналия век, осигуряват надеждно охлаждане на задвижването и спирачната система дори и при екстремно динамични ситуации на пътя. Скулптурно оформените аеродинамични елементи на предния капак подчертават класическите линии. С ниските си контури фаровете създават характерното изражение на фокусиран върху пътното платно поглед. BMW Лазерните светлини, както и Welcome светлинната графика при отключване на вратите и при активирани къси или дълги светлини светят в жълт цвят, напомняйки за успешните GT състезателни автомобили. Този детайл е дискретен намек за силната връзка между моторните спортове и най-успешния в момента състезателен автомобил на BMW M GmbH - BMW M4 GT3, който през 2022 година спечели както индивидуално, така и отборно в DTM и чиито двигател е базиран на същия редови 6-цилиндров двигател като агрегата на BMW 3.0 CSL. BMW M4 GT3 постигна шампионски успех още в началото на кариерата си на състезателна писта, точно както някога историческото BMW 3.0 CSL спечели Европейския шампионат за туристически автомобили още през първия си сезон.

В профил дългият преден капак и дългото междуосие придават на BMW 3.0 CSL спортен, класически елегантен външен вид. За това допринасят и типичните за купе на марката пропорции на триобемния дизайн. Особено широките, диагонално изместени странични панели и широки изпъкналите странични прагове подчертават динамиката на купето дори и в покой, като линията на покрива е удължена от обтекаем аеродинамичен елемент.

Широки арки на калниците, джанти с централна гайка, произведени ексклузивно за BMW 3.0 CSL гуми

Мускулестите арки на колелата подсказват за широката следа, която допринася значително за високата динамика на автомобила в завоите. Те предлагат място за кованите алуминиеви джанти от лека сплав с Y-образни спици, които са с размер 20 инча на предната ос и 21 инча на задната ос. Със своите филигранни спици, златиста боя в стила на 70-те години на миналия век и централен заключващ механизъм, те са акцент  на дизайна и динамиката на шофиране, адаптирана директно от моторните спортове. Интеграцията на специфичните за модела джанти върху предварително монтираното окачване на BMW 3.0 CSL е част от ръчния процес на производство в поделението на завода на BMW Group в Динголфинг. Въртящият момент при монтажа на централната гайка достига 930 Нм, което е най-високата стойност при серийните автомобили на BMW Group.

Кованите алуминиеви джанти са оборудвани с разработени ексклузивно за BMW 3.0 CSL гуми на производителя Michelin. На бордовете им е щамповано числото 50, което е поредния дискретен намек за юбилея на BMW M GmbH, който е и повод за създаването и производството на специалния модел.

Заден спойлер в стила на „Batmobil“

Мощната естетика и преосмислените дизайнерски елементи на предшественика са характерни и за визията на задната част на BMW 3.0 CSL. Най-забележителната характеристика е задният спойлер, който превежда характерния външен вид на "Batmobil" на модерен дизайнерски език. Аеродинамичният елемент, проектиран да генерира допълнителна притискаща сила и по този начин да оптимизира сцеплението на задния мост, обхваща цялата задна част и се превръща в доминиращ визуален елемент. За подобряване на аеродинамичния баланс той е комбиниран със силно изразен карбонов дифузор в задната броня, който оптимизира въздушния поток в дъното на автомобила.

Четирите ауспухови накрайника на изпускателната система, подредени стреловидно в средата на задната броня, също поставят впечатляващ акцент с особено лекото крайно гърне от титан. Задните светлини на BMW 3.0 CSL използват иновативна светлинна технология, за да създадат очарователен и изключителен нощен дизайн и особено жизнено излъчване. То се осигурява от филигранни лазерни светлинни нишки, които изглеждат свободно подредени вътре в светлините и чрез прецизно наслагване създават изразителен 3D ефект.

Високотехнологично лаково покритие в стила на класическите състезателни автомобили

От самото начало през 70-те години на миналия век BMW Motorsport GmbH привлече вниманието на феновете не само с грандиозни състезателни успехи, но и с неповторим външен вид. Точно както състезателните автомобили, облеклото на пилотите, транспортните камиони и всички останали компоненти на оборудването на отбора те бяха оформени с ивици в синьо, виолетово и червено на бял фон – една новост за времето си и запазена марка и до днес, известна в цял свят. BMW 3.0 CSL продължава тази традиция с лаковото покритие в Alpin White и лентовия декор в цветовете на BMW M GmbH. Линиите на каросерията ефектно проследяват динамичните градиенти на повърхността и по този начин още по-категорично подчертават мощната естетика на купето.

Както основният цвят, така и М ивиците, известни на професионалния жаргон като Livery, се нанасят предимно на ръка, което отнема изключително много време и усилия. Общо 22 отделни части са лакирани в процес, който е специално проектиран за BMW 3.0 CSL. Особено внимание е обърнато на прецизното разположение на зоните на каросерията от видим карбон и Livery лентите. Като цяло преобладаващата част от екстериора в Alpin White е изработен от карбон, лакиран на ръка от съответните специалисти. Високотехнологичният материал се вижда единствено при надписите на покрива, както и при задния спойлер. За тази цел тези области трябва да бъдат оставени свободни по време на лакирането. За да може Livery лентите в цветовете на BMW M GmbH да бъдат позиционирани прецизно, при лакирането специалистите използват маскиране с лазерна проекция, както и специално изрязано контурно фолио.

Времето за обработка  на всеки компонент с Livery лаково покритие е  шест работни дни. През това време се нанасят до осем боя, всеки с необходимите междинни работни стъпки като шлайфане и маскиране на цветните ленти. Това води до общо 134 цикъла на лакиране за всеки автомобил, което добавя до 6700 ръчни процеса в бояджийския цех за цялата малка серия на специалния модел.

Серията от цифри на вратите и покрива на BMW 3.0 CSL, проектирани в стила на ранните състезателни автомобили, прехвърля мост между миналото и настоящето. Техният символичен дизайн в стила на стартовите номера се основава на историческия модел на първия автомобил BMW M, разработен за състезания с туристически автомобили, а номерът 50 се отнася до годишнината на BMW M GmbH. Друг спомен от 70-те години на миналия век са двете емблеми на BMW, поставени върху задните колони и по този начин непосредствено зад обратната извивка на линията на страничните прозорци, известна като извивката на Хофмайстер.

Най-мощният редови шестцилиндров двигател, монтиран някога в  BMW M Автомобил с регистрация за обществените пътища

BMW 3.0 CSL се задвижва от най-мощният редови шестцилиндров двигател, монтиран някога в BMW M Автомобил с регистрация за обществените пътища. И това също има своите традиции: при последната си версия историческият предшественик със същото име разполагаше с рекордната стойност от 151 кВт/206 к.с. – не само за шестцилиндровите модели, но и за всички произведени до този момент серийни автомобили на BMW.

Оттогава редовият шестцилиндров двигател с M Power е преминал през забележително развитие. Още през 1978 година двигателите от същия тип развиваха мощност от 204 кВт/277 к.с. при BMW M1, а при BMW M5 от второ поколение от 1991 година до 250 кВт/340 к.с. BMW M3 от пето поколение стартира през 2014 година с редови шестцилиндров двигател с технология M TwinPower Turbo и мощност 317 кВт/431 к.с.

Редовият шестцилиндров двигател на BMW 3.0 CSL има същите технологични корени като двигателя на актуалния автомобил, който побеждава в DTM. Трилитровият агрегат комбинира спонтанна пъргавина с типичната за М високооборотна концепция и освен това се отличава с екстремно здрав цилиндров блок с Closed-Deck конструкция без цилиндрови гилзи, кован олекотен колянов вал и изработена чрез 3D печат сърцевина на цилиндровата глава. Охладителната система и снабдяването с масло също са пригодени за екстремно динамични ситуации на пътя. При победата в шампионата DTM BMW M4 GT3 се задвижваше от вариант на най-новия шестцилиндров двигател с мощност около 600 к.с., чиято пригодена за крупносерийно производство версия развива до 375 кВт/510 к.с. при актуалните модели на семейството BMW M3/BMW M4.

Разработената ексклузивно за BMW 3.0 CSL модернизирана версия на задвижването с технология M TwinPower Turbo развива максимална мощност от 412 кВт/560 к.с. Новата рекодна стойност за редовите шестцилиндрови модели на BMW M GmbH с регистрация за обществените пътища подчертава специалния статус на автомобила. Неговият двигател развива максимален въртящ момент от 550 Нм и въодушевява с линейното разгръщане на мощността до максималните обороти от 7 200 об/мин.

Шестстепенна механична скоростна кутия и задно задвижване за особено интензивна радост от шофирането

За пренасянето на мощността към пътя конструкторите на BMW 3.0 CSL залагат на една концепция, която от десетилетия се е наложила като образец за максимална радост от шофирането и интензивно взаимодействие между водача и автомобила. Редовият шестцилиндров двигател е комбиниран с шестстепенна механична скоростна кутия, чиито предавателни числа са съгласувани перфектно с характеристиките на мощността на двигателя. Прецизните ходове на скоростния лост осигуряват бързи и точни превключвания на предавките. За удоволствието допринася и изработеният ексклузивно за BMW 3.0 CSL скоростен лост, който изпъква като луксозен аксесоар от средната конзола. Той незабавно събужда радостно очакване на ръчното превключване на предавките, лежи приятно в ръката и с бялата си повърхност, гравираната схема на превключване на предавките и числото 50 напомня за началото на BMW M GmbH през 70-те години на миналия век. Знак на почит към модерните технология е асистентът за превключване, който чрез контрол на оборотите осигурява безпроблемно включване след низходящо превключване при спиране преди завой. Той може да се активира или деактивира от водача.

По традиционен начин мощността на BMW 3.0 CSL се предава на пътя само през задните колела. При амбициозно шофиране по състезателна писта водачът може да се възползва от типичното M линейно изграждане на силите на страничното ускорение, за да управлява автомобила през завоите с контролиран дрифт. Активният M диференциал на задния мост също осигурява превъзходна динамика. При нужда той може да предотврати изравняването на скоростта между задните колела и по този начин постепенно и променливо да създаде блокиращ ефект до 100 %. Активният М диференциал е свързан с контрола на стабилността DSC (Динамичен контрол на стабилността) и прецизно адаптира ефекта на блокиране към съответната ситуация на пътя. Така например се оптимизира сцеплението при пътни настилки с различен коефициент на сцепление за лявото и дясното задно колело. При динамично ускоряване от завоите водачът получава осезаема обратна връзка за потенциала за сцепление на задните колела и по този начин може оптимално да дозира подаването на газ.

Настроено специфично за модела окачване включително M Carbon керамична спирачна система и M Traction Control

И при конфигурирането на окачването най-модерните технологии са съчетани с наложилата се от 5 десетилетия методика за съгласуване на всички компоненти. Използваните при BMW 3.0 CSL са технологичният връх при разработките на High-Performance спортни автомобили на BMW M GmbH: предно окачване с двойни носачи и пружинна стойка и петраменна конструкция отзад със специфично за М изпълнение, Адаптивно М окачване с амортисьори с електронно управление, електромеханично кормилно управление M Servotronic с променливо предавателно число и M Carbon керамична спирачна система с регулируеми характеристики.

Интегрираното приложение на всички системи на задвижването и окачването е създадено пред интензивни тестове по обществените пътища, както и по състезателни писти, сред тях и Северната отсечка на Нюрбургринг, която от 50 години е еталон за ултимативна динамика за всички BMW M автомобили. Преди това в процес на компютърно проектиране и разработка инженерите на BMW M GmbH са проектирали и оптимизирали всеки детайл от дигиталното изображение на BMW 3.0 CSL. Чрез интегриране на виртуална реалност и други дигитални процеси, развойният процес за серийно производство може да бъде ускорен максимално. В този детайлен процес на симулация и настройка още от самото начало са взети под внимание специфичните за модела размери, теглото на автомобила и разпределението на теглото между осите, изключително високата здравина на връзките между каросерията и окачването, както и аеродинамичният баланс на BMW 3.0 CSL за постигане на типичната за М комбинация от пъргавина, динамика и прецизност в поведението на пътя.

M Carbon керамичната система предлага мощно отрицателно ускорение, оптимизирана стабилност срещу фадинг, изключителна термична устойчивост и екстремно висока устойчивост към износване. Тя комбинира шестбутални спирачни апарати и керамични спирачни дискове с размери 400 х 38 мм на предната ос и еднобутални спирачни апарати и керамични спирачни дискове с размери 380 х 28 мм на задната ос и се отличава с лакираните в червен цвят спирачни апарати. Специфичното за М изпълнение на интегрираната спирачна система позволява реализирането на две характеристики на спирачния педал, които могат да бъдат избирани от менюто M Setup.

С функцията M Traction Control водачът може индивидуално да определя праговете на намеса на системата за контрол на сцеплението. На разположение са 10 степени, като чрез M Dynamic Mode е възможно и цялостно деактивиране на контрола на стабилността. По този начин BMW 3.0 CSL е перфектно подготвено за динамичните изживявания на състезателната писта.  

Интелигентна олекотена конструкция с максимално изпозване на карбонови компоненти  

Поддържаната от 70-те години на миналия век традиция на ориентираната към моторните спортове интелигентна олекотена конструкция при BMW 3.0 CSL е пренесена в настоящето с най-модерни технологии. За намаляване на теглото на каросерията и окачването, освен минималното използване на изолационни материали, в изключително голяма степен освен алуминия помага и армираната с въглеродни нишки   пластмаса (CFRP). BMW M GmbH има пионерски принос в областта на използването на CFRP в серийното производство на автомобили. Още през 2004 г. те за пръв път оборудват крупносериен модел с карбонов покрив.

BMW 3.0 CSL има карбонови елементи в практически всички зони на каросерията. Освен покрива, предния и задния капак изцяло от карбон са произведени и предната и задната броня. От високотехнологичния материал са изработени и предните и вложките на задните странични панели, страничните прагове, задния дифузор, както и задният спойлер. Всички карбонови детайли се произвеждат в малки серии, до голяма степен на ръка и ексклузивно за  BMW 3.0 CSL.

Освен това целенасоченият избор на материали и най-новите методи на конструиране също водят до значително намаляване на теглото на други компоненти на автомобила. Спойлерът на покрива на BMW 3.0 CSL е изработен от армирана със стъклени влакна пластмаса. Неговият заден шумозаглушител от титан е с около 4,3 кг по-лек от конвенционален стоманен компонент. Прецизните греди в моторния отсек, изработени от лят алуминий, които свързват опорите на пружинните стойки, благодарение на цифровите модели имат геометрия, която е точно съобразена със силите, действащи в различни ситуации при шофиране. В резултат на това се постига максимален ефект по отношение на оптимизиране на пъргавината и прецизността на управлението с минимално използване на материал и тегло.

Пуристки кокпит на спортен автомобил с M Carbon седалки тип „корито“

И в интериора на BMW 3.0 CSL използването на карбон и другите мерки за олекотяване на конструкцията подчертават пуристките характеристики на спортния автомобил. Вместо допълнителни седалки, задната част предлага място за съхранение с две интегрирани отделения за каски. CFRP елементите в панелите на вратите и намалената акустична изолация също допринасят за изключително спортното усещане. Водачът и пътникът до него седят на M Carbon седалки тип „корито“, които осигуряват силно емоционално и неподражаемо състезателно усещане на всеки километър. Диагоналните връзки между седалка и облегалка напомнят конструктивния принцип на олекотените седалки на историческия модел. Височината и наклонът на седалката могат да се регулират само в сервиз с помощта на тристепенна винтова връзка. Надлъжната позиция може да се променя ръчно с помощта на лост на предния ръб на седалката. Седалките M Carbon тип „корито“  предлагат и демонтиращи се вложки на подглавниците.

Освен това интериорът на BMW 3.0 CSL има излъчването на кокпит на спортен автомобил, който е колкото пуристки, толкова и ексклузивен. Повърхностите на седалките от черна Alcantara и M предпазните колани са комбинирани с волан M Alcantara, таван в цвят антрацит, черна Alcantara и матови карбонови повърхности. Контрастните шевове и други бели акценти съответстват на външното лаково покритие на каросерията на BMW 3.0 CSL, като логото на модела е щамповано както върху праговете на вратите, така и върху повърхностите на седалките. Белият скоростен лост символизира класическата форма на взаимодействие между водача и автомобила при смяна на предавките.

Червеният Старт/Стоп бутон и червените M бутони на волана служат за стартиране на двигателя и за директен достъп до цялостните настройки на автомобила. Матовите вътрешни декоративни лайстни Carbon Fibre имат пореден номер за всеки от 50-те екземпляра, налични за продажба. Тази документирана в интериора идентификация от #01/50 до #50/50, съответства на последните цифри от номера на шасито и по този начин е ясно разпознаваема и автентична индикация за индивидуалната идентичност на автомобила.

 

 

Христина Пейчева, Мениджър Корпоративни комуникации BMW Group България

T:  +359 2 80 60733

Прес портал: https://www.press.bmwgroup.com/bg.html

E-mail:  Hristina.Peycheva@bmwgroup.com 

 

---

BMW Group

С четирите си марки BMW, MINI, Rolls-Royce и BMW Motorrad BMW Group е най-успешният премиум производител на автомобили и мотоциклети и доставчик на премиум услуги за мобилност и финансиране в света. Производствената мрежа на BMW Group включва 31 предприятия за производство и сглобяване в 15 държави; компанията има мрежа за продажби в над 140 държави.

През 2021 г. BMW Group е реализирала над 2.5 млн. автомобила и над 194 000 мотоциклета в целия свят. Печалбата преди облагане с данъци за финансовата 2020 г. е приблизително  5 222 млрд. евро при приходи от 98 990 млрд. евро. Към 31 декември 2019 г. работната сила на BMW Group възлиза на приблизително 120 726 служители.

Успехът на BMW винаги се е градил на дългосрочно мислене и отговорни действия. По тази причина компанията е изградила екологична и социална устойчивост по цялата верига, пълна отговорност за продуктите и ясен ангажимент за опазване на околната среда като неделима част от стратегията си.

 

www.bmwgroup.com

Facebook: http://www.facebook.com/BMWGroup

Twitter: http://twitter.com/BMWGroup

YouTube: http://www.youtube.com/BMWGroupView

Instagram: https://www.instagram.com/bmwgroup

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/bmw-group

 

CO2 EMISSIONS & CONSUMPTION.

BMW 3.0 CSL:

 Среден разход на гориво: 11,0 л/100 км; CO2 емисии (комбинирани): 249 г/км според WLTP; данни според NEDC: – ) 

Article Media Material.

My.PressClub Достъп.
 

BMW Group Streaming

Media & Stakeholder Days.

01.09. and 02.09.2023.

Follow our webcasts of the MINI and BMW Group Keynotes at the Media & Stakeholder Days 2023.

Open Streaming Page

CO2 emission information.

Данните за разхода на гориво, емисиите на СО2 и разхода на електроенергия са измерени в съответствие с Европейската директива (EC) 715/2007 във версията, валидна за типовото одобрение за този модел. Цифрите се отнасят за превозно средство с базова конфигурация в Германия и показаният диапазон отчита различния размер на избраните колела и гуми и опционално допълнително оборудване и могат да се променят по време на конфигурацията.

Данните, вече са измерени на базата на новият тестов цикъл WLTP и са преизчислени обратно към NEDC за сравнимост на автомобилите.

Повече информация за официалния разход на гориво и специфичните СО2 емисии на нови автомобили можете да получите от брошурата „Национален справочник за разхода на гориво и емисиите на CO2 на нови пътнически автомобили“, разпространявана безплатно от дилърите на BMW.

Add your filter tags.

Информация за медиите
Прес материали
Реч
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Достъп.