Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Bulgaria · Article.

BMW Group пуска пилотна флотилия водородни автомобили BMW iX5 Hydrogen.

+++ Следващата най-важна фаза: практическото използване на водородната флотилия ще осигури ценен опит. +++ Пионери по пътя към потенциалното серийно производство +++

Технологии
·
Корпоративни
·
Устойчиво развитие
·
Алтернативни задвижващи системи, бъдеща мобилност
·
Производство и рециклиране
·
Electrification
 

Press Contact.

Hristina Peycheva
BMW Group

Tel: +359-2-80-607-33

send an e-mail

Downloads.

  
Photos(144x, ~1,1 GB)

Подбрани представители на медиите от целия свят сега имат възможност да тестват първите автомобили от пилотната водородна серия, които ще бъдат налични през тази година. След четири години развойна работа, автомобилът и развоен проект BMW iX5 Hydrogen навлизат в следващата решаваща фаза.

След това автопаркът от по-малко от сто автомобила ще бъде използван в международен план за демонстрационни и тестови цели. Избрани тестови групи, които не са участвали в разработката, могат за първи път активно да получат пряко впечатление за качествата на BMW iX5 Hydrogen.

„Като универсален източник на енергия, водородът ще играе ключова роля в енергийния преход и по този начин в опазването на климата“, казва Оливер Ципсе, председател на борда на директорите на BMW AG. „Защото това е един от най-ефективните начини за съхранение и транспортиране на възобновяема енергия. Трябва да използваме този потенциал, за да ускорим и трансформацията на сектора на мобилността. Водородът е липсващото парче от пъзела за мобилност с нулеви емисии, тъй като една единствена технология няма да е достатъчна, за да осигури климатично неутрална мобилност в световен мащаб.“

BMW iX 5 Hydrogen

BMW iX5 Hydrogen, разработено на базата на актуалното BMW X5, за пръв път е представено като концепция на IAA 2019. На IAA Mobility 2021 първите прототипи вече можеха да бъдат тествани на пътя, като бяха използвани за трансфер на гостите. 

Неговата система с водородни горивни клетки е още едно доказателство за лидерската компетентност на BMW Group в областта на технологиите за електрическо задвижване. BMW Group последователно напредва с развитието на технологията за водородни горивни клетки като допълнителна опция за локална индивидуална мобилност без емисии на бъдещето.

Технологичната компетентност на BMW

BMW Group произвежда високоефективни системи с горивни клетки за пилотния автопарк в своя собствен център за компетентност за водорода в Мюнхен. Тази технология е един от основните компоненти в BMW iX5 Hydrogen и има постоянно висока мощност от 125 кВт/170 к.с.

Химическата реакция между газообразния водород от резервоарите и кислорода от околния въздух протича в горивната клетка. Равномерното захранване на мембраната в горивната клетка с двете среди е от решаващо значение за високата ефективност на задвижването. В допълнение към технологичните аналогии на двигателя с вътрешно горене, като междинни охладители, въздушни филтри, контролни блокове и сензори, BMW Group разработва и специални водородни компоненти за новата система с горивни клетки. Те включват например високооборотен компресор с турбина или високоволтова помпа за охладителна течност.

BMW Group получава отделните горивни клетки от Toyota Motor Corporation. И двете компании могат да се похвалят с дългогодишно, изпълнено с доверие сътрудничество и от 2013 г. работят заедно върху задвижвания с горивни клетки.

Въз основа на отделните клетки, системите с горивни клетки се произвеждат в две основни стъпки. Първо, отделните горивни клетки се подреждат, за да образуват така наречения Stack горивни клетки. В следващата стъпка всички останали компоненти се сглобяват, за да образуват цялостна система с горивни клетки.

Така нареченото подреждане, („Stacking“),  т.е. подреждането на горивните клетки, е до голяма степен автоматизиран процес. След като отделните компоненти са проверени за повреди, купчината се притиска механично с натиск от пет тона сила и се оборудва с корпус. Корпусът на Stack-а се произвежда в леярната за леки метали в завода на BMW Group в Ландсхут, използвайки така наречения процес на пясъчно леене.

В процес, специално проектиран за малките серии, течният алуминий се излива във форма, направена от пресован пясък, формован със смола.

Плочата за натиск, която доставя водород и кислород към Stack-а на горивните клетки, също се състои от пластмасови и леки метални части, отлети в завода в Ландсхут. Плочата за притискане на носителя уплътнява корпуса на Stack-а по газо- и водонепропусклив начин.

В допълнение към теста за напрежение, окончателното сглобяване на Stack-а от горивни клетки включва цялостни тестове на химическата реакция в клетките. Накрая всички компоненти се комбинират в зоната за сглобяване, за да образуват цялостна система.

По време на сглобяването на системата се монтират допълнителни компоненти като компресора, анода и катода на системата с горивни клетки, високоволтовата охладителна помпа и кабелния сноп.

В комбинация с високо интегрираното задвижване от пето поколение на технологията BMW eDrive (електромотор, трансмисия и мощна управляваща електроника, комбинирани в компактен корпус) на задната ос и мощната тягова батерия с литиево-йонна технология, специално разработена за този автомобил, задвижването на автомобила осигурява максимална мощност от 295 кВт/401 к.с. на пътя. Във фазите на движение по инерция и спиране електромоторът поема и функцията на генератор, който подава енергия обратно в тяговата батерия.
Производство в пилотния завод в Мюнхен

BMW iX5 Hydrogen се произвежда в пилотния завод FIZ (Център за изследвания и иновации) в Мюнхен. В този интерфейс между разработката и производството всеки нов модел на марките BMW Group се реализира за първи път. Около 900 служители работят там в областта на конструкцията на каросерията, сглобяването, моделната технология, конструирането на концептуални автомобили и Additive Manufacturing.

Те гарантират, че както продуктът, така и производственият процес са достатъчно зрели, за да започне серийно производство. В случая на BMW iX5 Hydrogen специалистите по водородна технология, разработка на автомобили и първоначалното конструиране на нови модели работят в тясно сътрудничество, за да интегрират иновативното задвижване и технологията за съхранение на енергия.

Водородът може да бъде зареждан бързо

Газообразният водород, необходим за захранване на горивната клетка, се съхранява в два резервоара с налягане от 700 бара, изработени от карбонов композит (CFRP). Те побират общо шест килограма водород, с който BMW iX5 Hydrogen може да постигне пробег от 504 км в WLTP цикъл. Пълненето на резервоарите за водород отнема само три до четири минути, така че BMW iX5 Hydrogen доставя типично за BMW удоволствие от шофирането само с няколко кратки спирания, дори при пътувания на големи разстояния.

Преглед на техническите данни, динамиката, разхода и пробега на BMW iX5 Hydrogen:

Максимална мощност на цялостното задвижване: 295 кВт/401 к.с.

Електрическа постоянна мощност на системата от горивни клетки: 125 кВт/170 к.с.

Максимална мощност на батерията (Li-Ion технология): 170 кВт/231 к.с.

Максимална мощност на високо интегрираното електрическо задвижване: 295 кВт/401 к.с.

Вместимост на резервоара за водород: 6 кг водород (газообразен)

Ускорение 0-100 км/ч < 6 сек

Максимална скорост: над 180 км/ч

Среден разход на водород според WLTP: 1,19 кг/100 км

Пробег според WLTP: 504 км  

Технологията FCEV като принос към декарбонизацията

BMW Group е първият германски производител на автомобили, който се присъединява към „Business Ambition for 1.5°C der Science Based Targets Initiative“ и се ангажира с целта за пълна климатична неутралност в цялата верига на стойността.

Следващата стъпка по пътя към това: до 2030 г. BMW Group планира да намали емисиите на CO2 с поне 40 % на автомобил през целия жизнен цикъл – верига на доставки, фаза на производство и ползване – в сравнение с 2019 г.

Общо BMW Group успя да продаде над 215 000 изцяло електрически автомобила по целия свят през 2022 г., което означава увеличение от почти 108 % в сравнение с предходната година. Делът на изцяло електрическите автомобили в общия обем на продажбите през миналата година беше почти девет процента. Този дял трябва да бъде увеличен до 15 % през 2023 г.

Най-късно до 2030 г. BMW Group иска да постигне над 50 % от обема на продажбите си на изцяло електрически автомобили.

BMW Group изрично гледа на технологията FCEV като потенциално допълнение към задвижващата технология на акумулаторните електрически превозни средства.

 

Водородът като част от глобалните активности за мобилност без CO 2

Според доклада на IEA (International Energy Agency) водородът предлага значителен потенциал като бъдещ енергиен носител в рамките на глобалните активности за енергиен преход. Благодарение на способността си да се съхранява и транспортира, водородът може да се използва в голямо разнообразие от приложения.

Следователно голяма част от индустриализираните страни следват водородни стратегии и ги подкрепят с пътни карти и конкретни проекти. В транспортния сектор водородът може да се превърне в друга технологична опция наред с електрическата мобилност с батерии, която в дългосрочен план може да се използва за проектиране на устойчива индивидуална мобилност.

В допълнение към достатъчното и конкурентно производство на водород от зелена електроенергия, предпоставка за това е преди всичко разширяването на съответната инфраструктура на зарядните станции, която вече се стимулира интензивно в много държави.

BMW Group приветства и подкрепя дейности за насърчаване на иновациите в Германия и Европа, които служат за изграждане на водородна икономика и насърчаване на производството на зелен водород. Те включват по-специално широкомащабните водородни проекти, обобщени в IPCEI (Important Projects of Common European Interest).

Инициативата на Европейския съюз, която в Германия се финансира от Федералното министерство на икономиката и транспорта, обхваща цялата верига на стойността със своите проекти - от производство на водород и транспорт до приложения в индустрията.

При правилните рамкови условия, технологията с водородни клетки има потенциала да формира допълнителен стълб в портфолиото от задвижвания на BMW Group за мобилност с нулеви локални CO2 емисии. 

 

Христина Пейчева, Мениджър Корпоративни комуникации BMW Group България

T:  +359 2 80 60733

Прес портал: https://www.press.bmwgroup.com/bg.html

E-mail:  Hristina.Peycheva@bmwgroup.com 

 

---

BMW Group

С четирите си марки BMW, MINI, Rolls-Royce и BMW Motorrad BMW Group е най-успешният премиум производител на автомобили и мотоциклети и доставчик на премиум услуги за мобилност и финансиране в света. Производствената мрежа на BMW Group включва 31 предприятия за производство и сглобяване в 15 държави; компанията има мрежа за продажби в над 140 държави.

През 2022 г. BMW Group е реализирала около 2.4 млн. автомобила и над 202 000 мотоциклета в целия свят. Печалбата преди облагане с данъци за финансовата 2021 г. е приблизително  16,1 млрд. евро при приходи от 111,2 млрд. евро. Към 31 декември 2021 г. работната сила на BMW Group възлиза на приблизително 118 909 служители.

Успехът на BMW винаги се е градил на дългосрочно мислене и отговорни действия. По тази причина компанията е изградила екологична и социална устойчивост по цялата верига, пълна отговорност за продуктите и ясен ангажимент за опазване на околната среда като неделима част от стратегията си.

 

www.bmwgroup.com

Facebook: http://www.facebook.com/BMWGroup

Twitter: http://twitter.com/BMWGroup

YouTube: http://www.youtube.com/BMWGroupView

Instagram: https://www.instagram.com/bmwgroup

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/bmw-group

CO2 EMISSIONS & CONSUMPTION.

BMW iX5 Hydrogen.

Разход на водород комбиниран в цикъл WLTP: 1,19 кг. H2/100 км,
CO2 емисии, комбинирани в цикъл WLTP: 0 g/km
Електрически пробег: 504 км 

Article Media Material.

My.PressClub Достъп.
 

BMW Group Streaming

THE NEW BMW i5.

Munich. Here you can see the webcast of the Digital World Premiere of the new BMW i5.

Open Streaming Page

CO2 emission information.

Данните за разхода на гориво, емисиите на СО2 и разхода на електроенергия са измерени в съответствие с Европейската директива (EC) 715/2007 във версията, валидна за типовото одобрение за този модел. Цифрите се отнасят за превозно средство с базова конфигурация в Германия и показаният диапазон отчита различния размер на избраните колела и гуми и опционално допълнително оборудване и могат да се променят по време на конфигурацията.

Данните, вече са измерени на базата на новият тестов цикъл WLTP и са преизчислени обратно към NEDC за сравнимост на автомобилите.

Повече информация за официалния разход на гориво и специфичните СО2 емисии на нови автомобили можете да получите от брошурата „Национален справочник за разхода на гориво и емисиите на CO2 на нови пътнически автомобили“, разпространявана безплатно от дилърите на BMW.

Add your filter tags.

Информация за медиите
Прес материали
Реч
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Достъп.