Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Bulgaria · Article.

Първото MINI „Made in Germany“: заводът на BMW Group в Лайпциг се подготвя за производството на напълно електрическото MINI Countryman.

Новото, напълно електрическо поколение на MINI продължава да расте: през 2023 година стартира производството на MINI Countryman в завода на BMW Group в Лайпциг. Кросоувърът ще се предлага както с чисто електрическо задвижване, така и с двигатели с вътрешно горене. Вече тече подготовка за старта на производството на първото MINI „Made in Germany“ 

MINI
·
MINI Electric
·
MINI Countryman
 

Press Contact.

Hristina Peycheva
BMW Group

Tel: +359-2-80-607-33

send an e-mail

Downloads.

  
Photos(36x, ~97,51 MB)

Напълно електрическото бъдеще на MINI през 2023 година стартира и с новото MINI Countryman в завода на BMW Group в Лайпциг. Това ще е първият модел на MINI, който ще се произвежда изцяло в Германия. Всестранният талант с нулеви локални емисии се вписва прекрасно в устойчивата производствена мощност на BMW Group в Лайпциг, един от най-модерните и устойчиви автомобилни заводи в света. Като пилотен проект на компанията за създаване на "зелен завод" тук се прилага дългосрочна, устойчива стратегия за генериране и потребление на енергия.

„Радваме се, че можем да предадем първото MINI „Made in Germany“ на нашите клиенти чрез устойчивото енергийно снабдяване на завода. По този начин новото, напълно електрическо MINI Countryman показва какво означава марката: електрифицирано Gokart усещане и силен акцент върху минимален екологичен отпечатък “, казва Стефани Вурст, ръководител на MINI.

Петра Петехензел като ръководител на завода и Соня Ненгстлер като ръководител на проекта на новото MINI Countryman отговарят за трансформацията към по-голяма електромобилност и устойчиво производство на електронните компоненти, както и за всички автомобили.

Основният екип от работници от 5 600 човека произвежда около 1 000 автомобила дневно. Новото MINI Countryman се произвежда в Лайпциг заедно с BMW Серия 1, BMW Серия 2 Гран Купе и BMW Серия 2 Актив Турър. Така тази локация ще се превърне в първият завод, в който заедно се произвеждат автомобили на марките BMW и MINI и който за пореден път демонстрира максимална гъвкавост.

Електрическата мобилност като стимул

Petra Peterhaensel, Sonja Hengstler, Stefanie Wurst (f.l.t.r.) and the new MINI Countryman (03/2023).

Разгръщането на електрическата мобилност е неразривна част от стратегията за устойчивост на BMW Group. Още днес всяко пето MINI е електрифицирано, което е доказателство за въодушевлението на феновете на MINI от радостта от шофирането с нулеви локални емисии. Следващият важен момент и източник на вдъхновение за завода е производството на новото MINI Countryman, което ще слезе от поточната линия в Лайпциг в края на тази година. При това високоволтовите батерии за изцяло електрическото MINI Countryman ще идват от завода. За тази цел BMW Group разширява капацитета си за производство на електрически компоненти в завода в Лайпциг с осем производствени линии до 2024 г. и инвестира повече от 800 млн. евро. Бъдещата производствена площ от 150 000 м2, на която ще се произвеждат електрически компоненти, представлява устойчива инвестиция в бъдещата жизнеспособност на завода в Лайпциг. Разширяването ще осигури работни места и дори ще увеличи броя им. До 2024 г. над 1000 служители ще бъдат заети в производството на електрически компоненти.

Дългосрочен ангажимент за устойчивост

The new MINI Countryman (03/2023).

Устойчивостта е заложена в гените на завода в Лайпциг. Част от енергията, необходима за производството на автомобили, може да бъде генерирана директно на територията на завода в Лайпциг от четири вятърни турбини с височина 190 метра. През 2021 г. 21,9 ГВч електроенергия е произведена от вятърна енергия. Това съответства на годишното потребление на електроенергия на над 5000 домакинства от трима души. От 2017 г. генерираното електричество се съхранява временно в батерийната система за съхранение, изградена от 700 високоволтови батерии от моделите BMW i3.

„Нашата визия за Лайпциг е пълна декарбонизация на производството чрез замяна на изкопаемите горива с водород. Ние сме първият автомобилен завод в света, която използва новоразработена технология за горелки в нашия бояджийски цех в завода на BMW Group в Лайпциг, която може да използва зелен водород вместо природен газ. Водородът се използва във фабричната логистика от 2013 г. Днес пет водородни бензиностанции осигуряват енергия за повече от 130 промишлени камиона, задвижвани с горивни клетки, най-големият автопарк в Германия“, подчертава директорът на завода Петра Петерхенсел. Като най-големият модел на марката, изцяло електрическият MINI Countryman въвежда новото семейство модели на MINI в ерата на електрическата мобилност без локални емисии. Трансформацията към изцяло електрическа марка до 2030 г. започва с това поколение модели. Благодарение на спестяващите място компоненти, като особено плоската високоволтова батерия, която също се произвежда в завода на BMW Group в Лайпциг, в бъдеще MINI Countryman ще предлага допълнително пространство и още повече комфорт в бъдеще.

 

Христина Пейчева, Мениджър Корпоративни комуникации BMW Group България

T:  +359 2 80 60733

Прес портал: https://www.press.bmwgroup.com/bg.html

E-mail:  Hristina.Peycheva@bmwgroup.com 

 

---

BMW Group

С четирите си марки BMW, MINI, Rolls-Royce и BMW Motorrad BMW Group е най-успешният премиум производител на автомобили и мотоциклети и доставчик на премиум услуги за мобилност и финансиране в света. Производствената мрежа на BMW Group включва 31 предприятия за производство и сглобяване в 15 държави; компанията има мрежа за продажби в над 140 държави.

През 2022 г. BMW Group е реализирала около 2.4 млн. автомобила и над 202 000 мотоциклета в целия свят. Печалбата преди облагане с данъци за финансовата 2021 г. е приблизително  16,1 млрд. евро при приходи от 111,2 млрд. евро. Към 31 декември 2021 г. работната сила на BMW Group възлиза на приблизително 118 909 служители.

Успехът на BMW винаги се е градил на дългосрочно мислене и отговорни действия. По тази причина компанията е изградила екологична и социална устойчивост по цялата верига, пълна отговорност за продуктите и ясен ангажимент за опазване на околната среда като неделима част от стратегията си.

 

www.bmwgroup.com

Facebook: http://www.facebook.com/BMWGroup

Twitter: http://twitter.com/BMWGroup

YouTube: http://www.youtube.com/BMWGroupView

Instagram: https://www.instagram.com/bmwgroup

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/bmw-group

Article Media Material.

My.PressClub Достъп.
 

BMW Group Streaming

THE NEW BMW i5.

Munich. Here you can see the webcast of the Digital World Premiere of the new BMW i5.

Open Streaming Page

CO2 emission information.

Данните за разхода на гориво, емисиите на СО2 и разхода на електроенергия са измерени в съответствие с Европейската директива (EC) 715/2007 във версията, валидна за типовото одобрение за този модел. Цифрите се отнасят за превозно средство с базова конфигурация в Германия и показаният диапазон отчита различния размер на избраните колела и гуми и опционално допълнително оборудване и могат да се променят по време на конфигурацията.

Данните, вече са измерени на базата на новият тестов цикъл WLTP и са преизчислени обратно към NEDC за сравнимост на автомобилите.

Повече информация за официалния разход на гориво и специфичните СО2 емисии на нови автомобили можете да получите от брошурата „Национален справочник за разхода на гориво и емисиите на CO2 на нови пътнически автомобили“, разпространявана безплатно от дилърите на BMW.

Add your filter tags.

Информация за медиите
Прес материали
Реч
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Достъп.