Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Bulgaria · Article.

BMW XM Label Red

По-мощно, по-ексклузивно, по-екстравагантно: няколко месеца след старта на производството на първото BMW XM (среден разход на гориво: 1,7 - 1,6 л/100 км; среден разход на електроенергия: 34,5 - 33,0 кВтч/100 км; CO2 емисии (комбинирани): 39 - 35 г/км според WLTP; данни според NEDC: - ) BMW M GmbH представя върховия модел на своя пръв High-Performance автомобил с електрифицирано задвижване.

G09
·
Автомобили BMW M
·
XM
 

Press Contact.

Hristina Peycheva
BMW Group

Tel: +359-2-80-607-33

send an e-mail

BMW XM Label Red (среден разход на гориво: 1,7 - 1,6 л/100 км; среден разход на електроенергия: 34,5 - 33,0 кВтч/100 км; CO2 емисии (комбинирани): 39 - 35 г/км според WLTP; данни според NEDC: - ) комбинира M HYBRID система с повишена мощност с индивидуални дизайнерски акценти, които категорично подчертават изключителните динамични характеристики. Със системната си мощност от 550 кВт/748 к.с. (генерирани съвместно от V8 двигател с вътрешно горене с до 430 кВт/585 к.с. и интегриран в осемстепенната трансмисия M Steptronic електромотор с мощност до 145 кВт/197 к.с. BMW XM Label Red е най-мощният BMW M автомобил, произвеждан някога. В същото време той е и на върха на класацията по мощност в сегмента на Sports Activity Vehicles и Sports Activity Coupe.

BMW XM Label Red се ориентира към желанията и потребностите на глобална целева група от индивидуалисти, търсещи екстровертен лайфстайл и страст за абсолютна максимална мощност в автомобил отвъд традиционните конвенции. Моделът ще се произвежда от август 2023 година в завода на BMW Group в Спартанбърг, САЩ. Ще бъде произведен и лимитиран до 500 екземпляра ексклузивен тираж на върховия модел с лаково покритие BMW Individual Frozen Carbon Black – черен металик. BMW XM Label Red ще отпразнува световната си премиера през април 2023 година на международното изложение Auto Shanghai. САЩ. Средният Изток и Китай са най-важните за BMW XM Label Red. Моделът ще може да бъде поръчан при дилърите в цял свят от 28 април 2023 година.

M HYBRID система с екстремно и прецизно управление на мощността

Системата M HYBRID на BMW XM Label Red е впечатляващо доказателство за въодушевлението, което осигурява електрификацията на задвижването на High-Performance автомобилите на BMW M GmbH. Прецизно съгласуваното взаимодействие на електромотора с V8 двигателя с вътрешно горене осигурява екстремно спонтанно, брутално и запазващо се до най-високи обороти разгръщане на мощността. Тази комбинация между два двигателя отговаря на задвижващата концепция на новия състезателен автомобил н надпреварите за издръжливост BMW M Hybrid V8, който направи успешната си премиера при 24-часовото състезание на Дайтона в северноамериканската серия IMSA и през тази година ще стартира и на 24 часа на Льо Ман.

С увеличената си до 550 кВт/748 к.с. системна мощност новата върхова версия изпреварва стойността на произвежданото от декември 2022 г. BMW XM със 70 кВт/95 к.с. Системният въртящ момент е повишен с 200 Нм и достига максимална стойност от 1 000 Нм. Пренасянето на мощността до пътната настилка е поверено на системата за задвижване на четирите колела M xDrive. В комбинация със специфичното за модела окачване и бързите и прецизни системи за контрол на задвижването и окачването се осигурява уникално изживяване от динамиката и пъргавината на напълно ново ниво.

V 8 двигател с най-модерна технология M Twin Power Turbo и класически високооборотни характеристики

Системата M HYBRID на BMW XM Label Red съчетава насочените към бъдещето преимущества на електрификацията с традиционните качества на осемцилиндровия двигател с вътрешно горене с технология M TwinPower Turbo и високооборотни характеристики. Най-новото поколение на V8 задвижването се отличава с особено спонтанно разгръщане на мощността, повишен коефициент на полезно действие и оптимизирани емисии. Освен разположеният между двата реда цилиндри изпускателен колектор то се отличава и с подсилен колянов вал, свръхпълнене с турбокомпресори с разтоварващ клапан с електрическо управление и модернизирано и оптимизирано смазване.

При BMW XM Label Red V8 двигателят има още по-голям дял от електромотора при генерирането на системната мощност. При 5 600 об/мин той развива максимална мощност от 430 кВт/585 к.с. Максималният му въртящ момент е 750 Нм, което отговаря на увеличение със 100 Нм спрямо двигателя с вътрешно горене на BMW XM, и е на разположение в особено широк оборотен диапазон между 1 800 и 5 400 об/мин. С двете клапи с безстепенно електрическо регулиране спортната изпускателна система на BMW XM Label Red осигурява емоционално, изключително жизнено за осемцилиндрови двигатели и заредено с енергия подчертаване на разгръщането на мощността. Звукът на задвижването е също толкова характерен както и визията на двете двойки ауспухови накрайници, разположени едни над други.

Спонтанно разгръщане на мощността: електромотор с иновативен понижаващ редуктор

Също като V8 двигателя и електромоторът на системата M HYBRID се оборудва с иновативна технология за осезаемо повишена тяга. Синхронният електромотор с постоянно възбуждане заедно с управляващата електроника е интегриран в осемстепенната трансмисия M Steptronic и по типичния за електромоторите начин реагира още на най-малките движения на педала на газта със спонтанно разгръщане на мощността.

Eлектромоторът осигурява до 145 кВт/197 к.с. от максималната системна мощност на BMW XM Label Red. Неговият номинален въртящ момент е 280 Нм. С помощта на патентован от BMW понижаващ редуктор въртящият момент на входящият вал на трансмисията се повишава до 450 Нм. По този начин компактният електромотор може да развие допълнителна тяга, която по конвенционалния начин би могла да бъде реализирана само със значително по-голям и по-тежък електромотор.

Оптимизираното разгръщане на мощността, което се постига чрез понижаващия редуктор между ротора на електромотора и входящия вал на трансмисията, се усеща много добре както при ускорение, така и при междинни ускорения. В комбинация с оптимизираното разгръщане на мощността на V8 двигателя и неговите високооборотни характеристики се осигурява изключително уверена динамика. Ускорението наBMW XM Label Red от 0 до 100 км/ч отнема само 3,8 секунди. Максималната му скорост е електронно ограничена до 250 км/ч. С опционалния M Driver's Package ограничението на скоростта може да бъде изместено на 290 км/ч.

Освен електрическия Boost при ускорение електромоторът има подпомагаща функция и при шофиране с постоянна скорост, с което допълнително се повишава ефективността на двигателя с вътрешно горене. Благодарение на това при тестовия цикъл WLTP BMW XM Label Red постига среден разход на гориво от 1,7 – 1,6 л/ 100 км, както и комбиниран разход на електроенергия от 34,5 до 33,0 кВтч/ 100 км.  Съответните стойности на емисиите на СО2 са 39 до 35 г/км.

Мощна високоволтова батерия, BMW lconicSounds Electric , Combined Charging Unit и предвиждащо управление на температурата

Електромоторът черпи енергия от монтирана в дъното на автомобила високоволтова литиево-йонна батерия от петото поколение на технологията BMW eDrive. Литиево-йонната батерия се отличава с висока енергийна плътност и предлага постоянна мощност в широк температурен диапазон и дори и при високо натоварване при подчертано спортен стил на шофиране. Използваемият капацитет е 25,7 кВтч. В комбинация с високата ефективност на електромотора и интелигентното управление на енергията може да се постигне чисто електрически пробег от 75 до 83 км според WLTP.

С тях BMW XM Label Red може да се движи с нулеви локални емисии и почти безшумно не само в градско движение, но и при междуградско шофиране. Максималната скорост в чисто електрически режим е 140 км/ч. Разгръщането на мощността на електромотора е с акустичен съпровод. Той се осигурява от BMW lconicSounds Electric, разработен в сътрудничество между BMW Group и композитора на филмова музика Ханс Цимер.

Combined Charging Unit на системата M HYBRID позволява зареждане с променлив ток с мощност до 7,4 кВт. По този начин високоволтовата батерия може да бъде заредена от 0 до 100 % за 4,25 часа. Предвиждащото топлинно управление съкращава времето за зареждане чрез целенасочено подгряване или охлаждане на батерията. Освен Flexiblе Fast Charger за зареждане от домакински или индустриални контакти серийното оборудване включва и кабел за зареждане Professional. Този Mode 3 кабел за ползване на обществени зарядни станции може да съхраняван особено стилно в ексклузивна чанта и да бъде транспортиран сигурно в багажника с помощта на комбинация от карабинери и колани.

Уверено сцепление, вълнуваща динамика: M xDrive и M спортен диференциал

Мощността на двата двигателя се разпределя прецизно, бързо и винаги ситуативно към четирите колела от системата за двойно задвижване M xDrive. Системата насочва повече мощност към задните колела, което повишава пъргавината на BMW XM Label Red и е особено подчертано в режим 4WD Sport. От менюто M Setup при напълно деактивиран контрол на стабилността DSC (Динамичен контрол на стабилността) може да бъде активиран и режимът  с оптимизирано сцепление 4WD Sand, който е създаден специално за движение по дюни и подобни терени.

В допълнение към системата за задвижване на четирите колела M xDrive допълнително сцепление, пъргавина и стабилност на пътя се осигуряват от блокажа на задния диференциал с електронно управление. М Спортният диференциал осигурява ситуативно и напълно променливо разпределение на мощността между дясното и ляво задно колело.

Специфични за модела настройки на окачването, интегрирано управление на страничната динамика

Най-мощният автомобил на BMW M, сертифициран някога за движение по обществените пътища, впечатлява не само с уникалното разгръщане на мощността на своята система M HYBRID, но и с новото, вълнуващо разнообразие на своите възможности на пътя. От подчертано спортна динамика до спокойно и комфортно шофиране, по желание и с нулеви локални емисии, до разходки по нестабилни пътни настилки - BMW XM Label Red се справя с абсолютна увереност с всяко предизвикателство. Висококачественото окачване осигурява необичайно широк диапазон между динамика и комфорт при дълги пътувания и с типичната за BMW M автомобилите е настроено за специфичната за модела характеристика на мощността на задвижването.

Серийното оборудване на BMW XM Label Red включва Адаптивното М окачване Professional с амортисьори с електронно управление и активна стабилизация срещу наклоняване вкл. Active Roll Comfort за коригиране на едностранните движения на каросерията, както и Интегрално активно кормилно управление. М спортната спирачна система включва шестбутални спирачни апарати на предната ос и 1-бутални на задната ос. Тя е комбинирана с интегрирана спирачна система от най-ново поколение, която осигурява прецизно управление на разпределение на спирачната мощност между рекуперацията и конвенционалните спирачки и освен това дава възможност за две характеристики на усещането на спирачния педал.

Също като системата за задвижване на четирите колела M xDrive, М спортния диференциал, активното стабилизиране срещу наклоняване и контролните системи на кормилното управление, както и управлението на двигателя са свързани с интегрирания ARB контрол на сцеплението и Performance Control с централно управление на страничната динамика. Интегрираното приложение на всички системи на задвижването и окачването, както и базираните на опита на BMW M GmbH в моторните спортове настройки на различни трасета – от градско движение, през междуградски пътища до магистрали – осигурява хармонично изживяване при шофиране във всяка ситуация и всяка конфигурация.

Екстровертен дизайн с ексклузивни детайли

Като BMW XM Label Red първият оригинален, създаден специално като High-Performance автомобил на BMW M GmbH модел след легендарното BMW M1 впечатлява с още по-ексклузивна визия. Мощните пропорции на динамичен Sports Activity Vehicle срещат екстровертния външен дизайн с разточителни повърхности, ясни линии и оформена ексклузивно за BMW моделите от луксозния сегмент визия на предната част. Те са съчетани с дизайнерски акценти, които подчертават индивидуалния характер на BMW XM Label Red, насочен към най-висока динамика.

Особено мощният вариант на модела се разпознава по акцентиращата лента в Toronto Red metallic. По желание се предлага и черна акцентираща лента. В червен цвят са оформени и обозначенията на модела, както и вложките на джантите. BMW XM Label Red серийно се оборудва с 21-инчови алуминиеви джанти. Рамката на BMW M бъбрековидната решетка и елементите на дифузора са в черен гланц.

Гамата от лакови покрития включва едно лаково покритие неметалик и осем лакови покрития металик. Освен това клиентът може да избира между повече от 50 лакови покрития на BMW Individual, сред тях и новите варианти BMW Individual Urban Green, BMW Individual Petrol Mica metallic, BMW Individual Anglesey Green metallic и BMW Individual Sepia metallic. За тази цел при старта на поръчките на BMW XM Label Red за пръв път ще е на разположение BMW Individual Visualizer. На https://individual.bmwm.com/ автомобилът може да бъде видян почти фотореалистично в избраното от клиента лаково покритие на фона на BMW M Town и да бъде наблюдаван от различни перспективи с помощта на 360-градусово видео.

Максимална ексклузивност гарантира един оформен още по-ексклузивно специален модел на BMW XM Label Red. Този вариант на върховия модел, от който ще бъдат произведени само 500 бройки за целия свят, се отличава с допълнителни дизайнерски елементи като рамка на BMW M радиаторната решетка и вложки на задния дифузор в Toronto Red metallic, които са комбинирани с лаково покритие на каросерията в BMW Individual Frozen Carbon Black metallic. Контрастът на блестящите цветни акценти с матовите повърхности осигурява особено вълнуващо излъчване на екстериора на BMW XM Label Red.

Черно-червената цветова шарка осигурява чаровна и спортна атмосфера и в интериора на BMW XM Label Red. Характерния триизмерен таван и тапицериите на колоните на покрива са с черни повърхности. Ексклузивно в червен цвят са оформени подобните на диаманти горни зони на облегалките на седалките и интегрираните подглавници на предните седалки, както и на външните седалки отзад. Те са съчетани с червени контрастни шевове на черните повърхности на седалките, арматурното табло, тапицериите на вратите и средната конзола, както и червени акценти на дюзите на вентилацията. Червеното обозначение на модела ,,XM" под контролния дисплей и интериорната лайстна Carbon Fibre с копринен ефект и синя акцентираща нишка като знаци на М са другите ексклузивни елементи в интериора на BMW XM Label Red. В интериора на лимитираните автомобили е добавена емблема с надпис ,,1 of 500“ под контролния дисплей.

Кокпит на спортен автомобил с BMW Curved Display , M Lounge отзад

M мултифункционалните седалки, опорите за коленете, специфичните за М индикации на BMW Curved Display и серийния BMW Head-Up дисплей, както и типичният за M селектор на трансмисията и специфично за М поле за управление на средната конзола са характерни за интензивното динамично изживяване в оптимизирания кокпит на спортен автомобил на BMW XM Label Red. Бутонът M Hybrid служи за избор на режим на задвижването. Бутонът Setup предлага директен достъп до конфигурациите на задвижването, окачването, кормилното управление, спирачната система и M xDrive, както и на интензивността на рекуперацията на спирачната енергия. М коженият волан е оборудван с акцентиращи бленди в черен хром, както и М бутони и лостчета за превключване с карбонови детайли и символи „плюс“ и „минус“ в червен цвят. Ексклузивна особеност на BMW XM Label Red е символът за Boost Mode на лявото лостче за превключване.

Разточителното усещане за простор, висококачествените материали и екстравагантният дизайн превръщат задната част на BMW XM Label Red в ексклузивен M Lounge. Луксозният комфорт при пътуване се осигурява от облегалките на седалките с опционално подгряване и възглавници от кожа Merino с червени контрастни шевове и надпис „XM“. Уникален е и скулптурният таван с триизмерна призматична структура, рамка „паспарту“ и осветление от 100 LED източника на светлина. Серийното оборудване включва и вътрешно осветление и автоматична климатична инсталация с 4-зоново управление, озвучителна система Harman Kardon Surround Sound и система Travel & Comfort. Освен това като опция се предлага озвучителна система Bowers & Wilkins Diamond Surround Sound с мощност на усилвателя 1 475 вата и четири допълнителни високоговорителя в областта на покрива.  

Напредничави асистиращи системи, сериен BMW Live Cockpit Professional

За BMW XM Label Red  се предлага голям избор от напредничави системи за автоматизирано шофиране и паркиране. Серийното оборудване включва и Асистент за шофиране с Предупреждение за удар отпред, Предупреждение при напускане на лентата включително връщане в лентата с кормилна намеса, помощ при избягване на препятствие, асистент за умора и система Speed Limit Info. Опционалният Асистент за шофиране Professional комбинира активния контрол на скоростта с функция Stop & Go с Асистент за завиване и водене в лентата, Разпознаване на светофари, автоматичен Speed Limit Assist и активно навигационно водене.

Серийното оборудване включва и Асистент за паркиране Plus. Освен Асистент за движение на заден ход системата включва и функциите Изглед при паркиране, Panorama View отпред и отзад, както и 3D View.

Със серийния BMW Live Cockpit Professional BMW XM Label Red разполага с мултисензорното изживяване при шофиране BMW iDrive от най-ново поколение на базата на BMW Operating System 8 в специфично за M изпълнение. С напълно дигиталната комбинация от индикатори и BMW Intelligent Personal Assistant новото BMW iDrive е последователно насочено към управление с докосване и жестове, както и диалог с естествен изказ.

Функционалността на BMW Live Cockpit Professional включва и cloud-базираната навигационна система BMW Maps. Опционалният BMW Digital Key Plus предлага възможност BMW XM Label Red да бъде отключвано и заключвано с Apple iPhone чрез безжичната технология с оптимизирана сигурност Ultra-Wideband (UWB). Освен това могат да бъдат ползвани и Smartphone-lntegration за Apple CarPlay® и Android Auto™, персонализиран BMW ID, както и eSIM, съвместима с мобилния стандарт 5G.

 

BMW Group България Корпоративни комуникации:

Христина Пейчева, Мениджър Корпоративни комуникации BMW Group България

T:  +359 2 80 60733

Прес портал: https://www.press.bmwgroup.com/bg.html

E-mail:  Hristina.Peycheva@bmwgroup.com 

 

---

BMW Group

С четирите си марки BMW, MINI, Rolls-Royce и BMW Motorrad BMW Group е най-успешният премиум производител на автомобили и мотоциклети и доставчик на премиум услуги за мобилност и финансиране в света. Производствената мрежа на BMW Group включва 30 предприятия за производство и сглобяване в 15 държави; компанията има мрежа за продажби в над 140 държави.

През 2022 г. BMW Group е реализирала над 2.4 млн. автомобила и над 202 000 мотоциклета в целия свят. Печалбата преди облагане с данъци за финансовата 2022 г. е приблизително 23,5 млрд. евро при приходи от 142,6 млрд. евро. Към 31 декември 2022 г. работната сила на BMW Group възлиза на приблизително 149 475 служители.

Успехът на BMW винаги се е градил на дългосрочно мислене и отговорни действия. По тази причина компанията е изградила екологична и социална устойчивост по цялата верига, пълна отговорност за продуктите и ясен ангажимент за опазване на околната среда като неделима част от стратегията си.

 

www.bmwgroup.com

Facebook: http://www.facebook.com/BMWGroup

Twitter: http://twitter.com/BMWGroup

YouTube: http://www.youtube.com/BMWGroupView

Instagram: https://www.instagram.com/bmwgroup

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/bmw-group

 

 

CO2 EMISSIONS & CONSUMPTION.

BMW XM Label Red:

Среден разход на гориво: 1,7 - 1,6 л/100 км; среден разход на електроенергия: 34,5 - 33,0 кВтч/100 км; CO2 емисии (комбинирани): 39 - 35 г/км според WLTP

 

BMW XM:

Среден разход на гориво: 1,7 - 1,6 л/100 км; среден разход на електроенергия: 34,5 - 33,0 кВтч/100 км; CO2 емисии (комбинирани): 39 - 35 г/км според WLTP

 

Article Media Material.

My.PressClub Достъп.
 

BMW Group Streaming

Media & Stakeholder Days.

01.09. and 02.09.2023.

Follow our webcasts of the MINI and BMW Group Keynotes at the Media & Stakeholder Days 2023.

Open Streaming Page

CO2 emission information.

Данните за разхода на гориво, емисиите на СО2 и разхода на електроенергия са измерени в съответствие с Европейската директива (EC) 715/2007 във версията, валидна за типовото одобрение за този модел. Цифрите се отнасят за превозно средство с базова конфигурация в Германия и показаният диапазон отчита различния размер на избраните колела и гуми и опционално допълнително оборудване и могат да се променят по време на конфигурацията.

Данните, вече са измерени на базата на новият тестов цикъл WLTP и са преизчислени обратно към NEDC за сравнимост на автомобилите.

Повече информация за официалния разход на гориво и специфичните СО2 емисии на нови автомобили можете да получите от брошурата „Национален справочник за разхода на гориво и емисиите на CO2 на нови пътнически автомобили“, разпространявана безплатно от дилърите на BMW.

Add your filter tags.

Информация за медиите
Прес материали
Реч
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Достъп.