Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Bulgaria · Article.

BMW Group и Meta Reality Labs представят съвместно проучване за свързаността на Extended-Reality устройства с дигиталната екосистема на автомобила

+++ Пионерско проучване за потенциална индустриална стандартизация +++ В бъдеще Extended-Reality (XR) потребителските устройства могат да бъдат все по-важни за клиентите +++ Изследователският прототип се справя с основните технически предизвикателства +++

Технологии
·
Концепции за информационно-развлекателни системи и управление
·
Алтернативни задвижващи системи, бъдеща мобилност
 

Press Contact.

Hristina Peycheva
BMW Group

Tel: +359-2-80-607-33

send an e-mail

Технологичният офис на BMW Group в Маунтин Вю, САЩ, представя резултати от съвместни изследвания с Meta Reality Labs. За първи път съдържание от стабилна Virtual-Reality (VR) и Mixed-Reality (MR) могат да се показват на пътниците в бързо движещ се автомобил- дори когато автомобилът завива, движи се по неравности или ускорява. Чрез свързване на системата за проследяване на Meta Quest (VR слушалки на Meta) със сензорните данни от BMW, изследователите успяха да реализират стабилни резултати при игри, забавления, продуктивност и медитация. Дългосрочната цел на партньорството е да се изследват нови Extended-Reality (XR) изживявания за пътниците и водачите в автомобилите на бъдещето. Партньорите също се стремят да допринесат за напредъка на индустриалните стандарти за интегриране на XR потребителски устройства в дигиталната екосистема на автомобилите.  

Клаус Дорер, ръководител на BMW Group Technology Office USA в Маунтън Вю: „Все още е трудно да се предвиди кога и как тази технология ще бъде достъпна за крайните клиенти. Въпреки това, вече можем да си представим различни приложения на XR устройства в превозни средства – напр. за предупреждаване на водача за опасности, за представяне на важна информация за състоянието на автомобила или при откриване на автомобила на пълен паркинг. Потенциалът на бъдещите AR очила и VR устройства – както за пътниците, така и за водачите – е обещаващ. Изследователското партньорство с Meta ни позволява да проучим как могат да изглеждат завладяващите XR изживявания в автомобилите в бъдеще и да стимулираме безпроблемната интеграция на такива изживявания.“

Proof - of - Concept прототипът се справя с най-важните технически предизвикателства

VR слушалките използват камери и сензори за движение, за да определят точното местоположение. Тоест когато потребителят движи главата си или се оглежда, виртуалното съдържание остава стабилно. При бързо движещи се автомобили обаче сензорите на слушалките се смущават от противоречиви сигнали от движението на устройството в превозното средство и движението на самото превозно средство в заобикалящата среда. С други думи, сензорите за движение на слушалките смятат, че се движат, но камерите смятат, че е неподвижно, когато наблюдават интериора на автомобила. Това несъответствие, известно като движение в неинерционна референтна рамка, кара VR слушалки като Meta Quest 2 да не могат да показват стабилно виртуално съдържание, когато се возят в бързо движещо се превозно средство - особено когато превозното средство ускорява, завива бързо или се сблъсква с неравности по пътя.

За да се справят с това предизвикателство, изследователите на BMW и Meta работят съвместно, за да интегрират информация от сензорите на автомобила в системата за проследяване на Meta Quest Pro. Това позволява на системата за проследяване едновременно да изчисли позицията на устройството спрямо автомобила и позицията на движещия се автомобил спрямо околната среда, позволявайки на виртуални обекти да бъдат прецизно фиксирани и VR и MR изживяванията да бъдат демонстрирани убедително по време на шофиране.

Ричард Нюкомб, ръководител изследвания и наука при Meta Reality Labs: „Нашият изследователски прототип показва, че можем да осигурим забавни и удобни изживявания на пътниците, които са разположени в самия автомобил – включително VR и MR игри, развлекателни предложения или приложения за продуктивност. Технологията има потенциала да промени начина, по който взаимодействаме безопасно с околната среда при пътуване. И докато разработваме все по-надеждно съдържание по пътя към AR очилата, се надяваме, че в бъдеще ще бъде възможно пътниците да виждат неща като маркери за забележителности, ресторанти или точки на интерес.“

Чрез комбиниране на генерирани от автомобила данни за движение с възможностите на сензора на XR слушалките, движението на автомобила може по същество да бъде извадено и движенията на слушалките в автомобила могат да бъде проследени по-точно. Това от своя страна позволява показване на съдържание, синхронизирано с движението на автомобила в реално време - както вътре, така и извън автомобила при високи скорости и независимо дали автомобилът се движи по равен, прав път или на неравен път с остри завои.

Съвместно разработеният Proof-of-Concept прототип демонстрира т. нар. XR изживяване по време на пътуване с 6 степени на свобода (отнася се до свободата на движение на неподвижно тяло в триизмерното пространство), като едновременно изчислява позицията на слушалките спрямо автомобила и позицията на движещия се автомобил спрямо околната среда чрез интегриране на автомобилните сензори. BMW Group има пионерски принос при автомобилните технологии като достъпа до автомобила с дигитален ключ и стимулира стандартизацията на подобни иновации в бранша. Глобалната мрежа от технологични офиси на BMW Group има решаващ принос за стартирането на такива иновационни проекти. BMW Group е отворена за включване на допълнителни партньори, за да постигне целта за създаване на индустриален стандарт за свързване на XR крайни устройства към превозните средства. За потенциалното развитие за серийно производство BMW Group разчита на принципа на Privacy by Design (защита на данните чрез технологичен дизайн). Това означава, че при разработването на дигитални функции BMW Group ползва доказани процедури, за да гарантира, че клиентските данни са защитени и обработвани в съответствие с разпоредбите за защита на данните – и то на всички пазари, на които компанията е активна.

Линк към информация за проекта от Meta Reality Labs.

 

BMW Group България Корпоративни комуникации:

Христина Пейчева, Мениджър Корпоративни комуникации BMW Group България

T:  +359 2 80 60733

Прес портал: https://www.press.bmwgroup.com/bg.html

E-mail:  Hristina.Peycheva@bmwgroup.com 

 

---

BMW Group

С четирите си марки BMW, MINI, Rolls-Royce и BMW Motorrad BMW Group е най-успешният премиум производител на автомобили и мотоциклети и доставчик на премиум услуги за мобилност и финансиране в света. Производствената мрежа на BMW Group включва 30 предприятия за производство и сглобяване в 15 държави; компанията има мрежа за продажби в над 140 държави.

През 2022 г. BMW Group е реализирала над 2.4 млн. автомобила и над 202 000 мотоциклета в целия свят. Печалбата преди облагане с данъци за финансовата 2022 г. е приблизително 23,5 млрд. евро при приходи от 142,6 млрд. евро. Към 31 декември 2022 г. работната сила на BMW Group възлиза на приблизително 149 475 служители.

Успехът на BMW винаги се е градил на дългосрочно мислене и отговорни действия. По тази причина компанията е изградила екологична и социална устойчивост по цялата верига, пълна отговорност за продуктите и ясен ангажимент за опазване на околната среда като неделима част от стратегията си.

 

www.bmwgroup.com

Facebook: http://www.facebook.com/BMWGroup

Twitter: http://twitter.com/BMWGroup

YouTube: http://www.youtube.com/BMWGroupView

Instagram: https://www.instagram.com/bmwgroup

Article Media Material.

My.PressClub Достъп.
 

BMW Group Streaming

Media & Stakeholder Days.

01.09. and 02.09.2023.

Follow our webcasts of the MINI and BMW Group Keynotes at the Media & Stakeholder Days 2023.

Open Streaming Page

CO2 emission information.

Данните за разхода на гориво, емисиите на СО2 и разхода на електроенергия са измерени в съответствие с Европейската директива (EC) 715/2007 във версията, валидна за типовото одобрение за този модел. Цифрите се отнасят за превозно средство с базова конфигурация в Германия и показаният диапазон отчита различния размер на избраните колела и гуми и опционално допълнително оборудване и могат да се променят по време на конфигурацията.

Данните, вече са измерени на базата на новият тестов цикъл WLTP и са преизчислени обратно към NEDC за сравнимост на автомобилите.

Повече информация за официалния разход на гориво и специфичните СО2 емисии на нови автомобили можете да получите от брошурата „Национален справочник за разхода на гориво и емисиите на CO2 на нови пътнически автомобили“, разпространявана безплатно от дилърите на BMW.

Add your filter tags.

Информация за медиите
Прес материали
Реч
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Достъп.