Do you need help? Please contact our support team from 9 to 17 CET via support.pressclub@bmwgroup.com.

PressClub Bulgaria · Article.

Новото семейство на MINI  -  електрическо, дигитално и неподражаемо.

MINI продължава последователно по пътя към моделна гама с изцяло електрическо задвижване и представя два нови модела от семейството на MINI по време на IAA (Международно автомобилно изложение) в Мюнхен (5 – 10 септември 2023 г.)

 

Press Contact.

Hristina Peycheva
BMW Group

Tel: +359-2-80-607-33

send an e-mail

Author.

Hristina Peycheva
BMW Group

Напълно електрическото MINI Cooper с 3 врати от пето поколение подчертава традициите на марката с типичен за MINI дизайн и е олицетворение на градската радост от шофирането. Новото MINI Countryman е с увеличени външни размери и предлага на пътниците още повече място, комфорт и сигурност  - а благодарение на задвижването на четирите колела и извън пътищата с твърда настилка. Новото MINI Cooper и новото MINI Countryman са с чисто електрическо задвижване, с което гарантират мобилност с нулеви локални емисии и в комбинация с неподражаемия дизайн, напредничавите технологии на задвижването и пълното дигитално изживяване подчертават изключителната позиция на автомобилите на MINI в съответните сегменти.

Електрифицираното go-kart усещане и пълноценното потребителско изживяване издигат гените на MINI до ново ниво. За новите модели на MINI е характерен модерен и пуристки дизайн, който се концентрира върху най-важното. И в петото поколение сърцето на марката е MINI Cooper 3 врати – чисто електрическо и последователно насочено към радостта от шофирането в града. Новото напълно електрическо MINI Countryman е с увеличени размери и подчертава още по-силното присъствие за приключения извън границите на града. Освен това през април 2024 година се очаква световната премиера на MINI Aceman като кросоувър в премиум сегмента на малките автомобили.

„Продължаващото голямо търсене на нашите автомобили с нулеви локални емисии потвърждава пътя ни към изцяло електрическо бъдеще. Това показва колко отворена е нашата глобална MINI общност към електрическата мобилност и съм уверена, че предстоящото ново поколение модели на MINI ще вдъхнови още повече хора. Благодарение на нашето електрифицирано go-kart усещане, всеобхватното потребителско изживяване и отношение към устойчивата мобилност, новото семейство MINI е перфектно пригодено за голямо разнообразие от градски целеви групи по целия свят,” обяснява Щефани Вурст, ръководител на марката MINI.

Последователна модернизация на електрическото портфолио от модели

От рестартирането на марката в началото на хилядолетието, MINI се превърна не само в премиум автомобил, но също така беше преоткривано отново и отново, без да пренебрегва собствения си произход и традиции. Това постоянно по-нататъшно развитие и способността редовно да се задават нови тенденции привлича към MINI голяма база от фенове по целия свят. По пътя в превръщането си в изцяло електрическа марка, MINI сега представя два от най-важните си модели.

Новите автомобили осигуряват мобилност с нулеви локални емисии и индивидуална адаптация към различни начини на живот и изисквания. Типична за MINI креативната концепция за оползотворяване на пространството осигурява максимална гъвкавост и изключително разнообразен дизайн в интериора. Потребителското изживяване отбелязва осезаем технологичен скок с MINI Operating System 9, която е оптимизирана за сензорно и гласово управление. Кръглият OLED дисплей, MINI Interaction Unit, е едновременно арматурно табло и център на изживяване и комфорт. Текстилните повърхности в интериора революционизират естетиката на интериора, като го редуцират до най-важното и създават ново ниво на уют и топлина.

Новите модели на MINI интерпретират характерни дизайнерските елементи с впечатляваща елегантност и изчистеност

Новото семейство на MINI издига радостта от шофирането, потребителското изживяване и отговорното отношение на марката в духа на една нова ера. Тази всеобхватна трансформация се изразява с новия дизайнерски език „Charismatic Simplicity“. Той по особено автентичен начин съчетава традиционните добродетели на MINI с насочените към бъдещето иновации и редуцира оформлението на автомобила до най-важното.

Новите модели на MINI впечатляват с пуристки дизайн, който е съобразен както с градския характер на MINI, така и с любовта към иновациите на MINI общността.

Късите надвеси, късият преден капак, дългото междуосие и големите джанти – пропорциите на новото поколение модели са типични за MINI. Визуалното разделяне на каросерията на три части, обгръщащата остъклена площ и открояващият се контрастен покрив позволяват моментално разпознаване на новите модели на MINI. Повърхностите на напълно електрическото MINI Cooper, както и на MINI Countryman изглеждат много вълнуващи благодарение на интегративното оформление на детайлите. Скритите дръжки на вратите, липсата на разширения на арките на калниците и на Side Scuttles подчертават ясното и модерно цялостно впечатление. Ясно очертаната линия на раменете на новите модели на MINI им осигурява подчертано атлетична каросерия.

Пъргавият и компактен характер на автомобила при всички нови модели се подчертава и от новите елементи на дневните светлини на LED фаровете и Matrix LED задните светлини с три различни настройки. Тези индивидуални светлинни графики подчертават различни аспекти на дизайна на каросерията и взаимодействат с околната среда чрез специална светлинна анимация.

Чисто електрическото MINI Cooper: преоткриването на оригинала

И в петото си поколение MINI Cooper 3 врати олицетворява същността на марката. Като чисто електрически автомобил новото MINI ще се предлага във вариантите Cooper E, както и Cooper SE с по-висока мощност и по-голям пробег. В рамките на новото семейство на MINI като „Cooper“ се обозначават всички MINI 3 врати, 5 врати и MINI Cabrio, като Cooper e вече е част от наименованието на модела, а не указва задвижването. Класическите кръгли фарове и характерната осмоъгълна радиаторна решетка доминират в предната част и осигуряват характерното лице на MINI.

За вълнуващото оформление на ясните повърхности допринася и изразително структурираният преден капак. Благодарение на черните прагове напълно електрическите MINI Cooper визуално изглеждат по-близко до пътя. Четирите различни оформления - Essential, Classic, Favoured und JCW – служат за разграничаване, като  които гарантират неподражаемия характер на новото MINI.

Електромоторът с мощност 135 кВт/184 к.с. на MINI Cooper E развива максимален въртящ момент от 290 Нм и ускорява автомобила от 0 до 100 км/ч за 7,3 сек. MINI Cooper SE с мощност 160 кВт/218 к.с. и максимален въртящ момент 330 Нм ускорява от 0 до 100 км/ч за 6,7 сек. Пробегът по тестовия цикъл WLTP е 305 км за MINI Cooper E и 402 км за MINI Cooper SE. *

Интериорът: минималистичен, дигитален, топъл и създаващ всеобхватно усещане

В интериора оформлението на предната част интерпретира елегантно минималистичния дизайн на classic Mini с елегантно и разточително арматурно табло и удобен мултифункционален волан за типичното за MINI Gokart усещане. Централният OLED Display като MINI Interaction Unit поставя нови стандарти с високата си разрешителна способност и допринася за по-силното присъствие на кръглия уред с диаметър 240 мм.

Новият MINI Intelligent Personal Assistant се активира с команда „Hey MINI“. Гласовото управление на множество функции повишава комфорта и облекчава концентрираното шофиране. Новата, редуцирана Toggle лайстна с пет превключвателя обхваща всички функции на автомобила и е разположена оптимално за водача под кръглия инструментален дисплей. Благодарение на отпадането на селектора на трансмисията се осигурява допълнително пространство за съхранение между предните седалки. В разположената там Wireless Charging Area могат удобно и безжично за се зареждат мобилни устройства, при винаги удобен достъп.

Текстилните повърхности създават ново изживяване в интериора. Специално разработеният процес на плетене създава лесната за поддръжка, гъвкава структура на двуцветния текстил. Броят на опционалните MINI Experience Modes достига седем. Те вдъхват живот на арматурното табло. Използвайки специални светлинни прожекции, цветовете на кръглия инструмент след това се разпростират през арматурното табло и разширяват цялостното изживяване на потребителския интерфейс в интериора. Новите възможности за индивидуализиране на кокпита правят новото MINI специално лично място.

При всички оборудвания на електрическото MINI Cooper седалките са тапицирани с висококачествена изкуствена кожа Vescin, всички платове, както и преждите за седалките, повърхностите, тавана и пода са изработени от рециклирани материали.

Новото MINI Countryman: напълно електрическо и готово за приключения

По-високо, по-дълго, MINI – с допълнителните 6 см височина (до 1 656 мм) и 13 см дължина (4 433 мм) новото MINI Countryman е пораснало осезаемо в сравнение с предишния модел и предлага повече място и комфорт. По-широките калници и модерният, ясен дизайн повишават кросоувър естетиката на модела за приключения на MINI. Елегантното оформление на задните колони се различава при различните нива на оборудване и е ориентирано към четирите цвята на покрива. Изправената форма на новите Matrix задни светлини обгръща задната част на автомобила. Под обозначението на модела каросерията се стеснява по цялата си широчина и в комбинация с характерната обгръщаща черна лента подчертава по-силното присъствие на новото MINI Countryman.

Електромоторът с мощност 150 кВт/204 к.с. на MINI Countryman E развива въртящ момент от 250 Нм и ускорява автомобила за 8,6 сек. от 0 до 100 км/ч. Електромоторите с мощност 230 кВт/313 к.с. на MINI Countryman SE ALL4 със задвижване на четирите колела развиват общ въртящ момент от 494 Нм и ускоряват автомобила за 5,6 сек. от 0 до 100 км/ч. Пробегът по тестовия цикъл WLTP е 462 км за MINI Countryman E и до 433 км за MINI Countryman SE ALL4. *

Интериорът: индивидуален, мултифункционален и много комфортен

В интериора гъвкавото ново MINI Countryman впечатлява като най-големият и най-просторен модел на MINI с висока степен на адаптивност към съответните потребности. Ясно оформеното арматурно табло и панелите на вратите са покрити с текстилни повърхности. Дизайнът му е съгласуван с осемте различни MINI Experience Modes, които максимално увеличават възможностите за индивидуализация в интериора със светлинни прожекции, персонализиран потребителски интерфейс и нови звуци на двигателя.

Оптимизираната за управление с докосване и гласови команди MINI Operating System 9 в комбинация с централния кръгъл OLED инструмент, MINI Interaction Unit с диаметър 240 мм. и много допълнителни нови дигитални функции в MINI Connected Package, осезаемо повишава типичната за марката радост от шофирането в кокпита на новото MINI Countryman. Това се отнася и за оформения по нов начин мултифункционален волан с две спици и опционална текстилна лента на мястото на класическата долна спица. В сравнение с MINI Cooper дюзите на вентилацията са разположени вертикално и в комбинация с вертикално оформеното арматурно табло подчертават характера на новото MINI Countryman.

Както и в екстериора, вертикално разположените дръжки на вратите в интериора са изравнени с повърхността. В комбинация с тонираният панорамен стъклен подвижен покрив и ясните, редуцирани форми на предните седалки, както и на задната седалка, атмосферата в новото MINI Countryman е особено светла и просторна. По-голямата каросерия осигурява допълнително място над главите и за краката и осезаемо повишава простора в компактния премиум кросоувър. Четирите налични оформления - Essential, Classic, Favoured и JCW – осигуряват различен дизайн и оборудване на автомобилите и придават уникален характер на новото MINI Countryman.

*Всички технически данни са предварителни.

CO2 EMISSIONS & CONSUMPTION.

MINI Cooper SE - комбинирана консумация на електрическа енергия:15,03 – 14,09 кВч/100 км в WLTP цикъл; комбинирани CO2 емисии: 0 г/км).

MINI Countryman SE ALL4 - комбинирана консумация на електрическа енергия:18,5 – 17,0 кВч/100 км в WLTP цикъл; комбинирани CO2 емисии: 0 г/км).

*Всички технически данни са предварителни.

Article Media Material.

My.PressClub Достъп.
 

BMW Group Streaming

ANNUAL GENERAL MEETING.

Munich. Here you can watch the webcast of the 104 Annual General Meeting of BMW AG.

Open Streaming Page

CO2 emission information.

Данните за разхода на гориво, емисиите на СО2 и разхода на електроенергия са измерени в съответствие с Европейската директива (EC) 715/2007 във версията, валидна за типовото одобрение за този модел. Цифрите се отнасят за превозно средство с базова конфигурация в Германия и показаният диапазон отчита различния размер на избраните колела и гуми и опционално допълнително оборудване и могат да се променят по време на конфигурацията.

Данните, вече са измерени на базата на новият тестов цикъл WLTP и са преизчислени обратно към NEDC за сравнимост на автомобилите.

Повече информация за официалния разход на гориво и специфичните СО2 емисии на нови автомобили можете да получите от брошурата „Национален справочник за разхода на гориво и емисиите на CO2 на нови пътнически автомобили“, разпространявана безплатно от дилърите на BMW.

Add your filter tags.

Информация за медиите
Прес материали
Реч
Fact & Figures
Updates
Top-Topic
Submit filter
Clear all
 
Sun
Mon
Tue
Wed
Thu
Fri
Sat
 
Достъп.